Banner Orchid decentraal VPN

Wat is Orchid? En hoe beschermt deze decentrale VPN privacy & vrijheid op het netwerk?

Wat is Orchid? Als je je verdiept in het verhaal achter Orchid wordt al snel duidelijk dat het voor de stichters meer is dan een cryptocurrency of een blockchain. Het is een principe kwestie. Vrijheid op het internet is belangrijk. Vrijheid om te delen, maar ook om privé te houden wat je privé wilt houden. Bijvoorbeeld wat je en naar wie je iets verzendt of wat je bekijkt. Vrijheid zonder dat je gevolgd wordt. Als je over straat loopt word je tenslotte ook niet graag achtervolgd door een groep politieagenten of opdringerige verkopers. Op het internet werkt het net zo.

De stichters van Orchid vinden dit stukje vrijheid en bescherming van privacy een belangrijk recht. Het recht op privacy op het internet en vrije toegang tot het internet behoort voor hen tot de fundamentele rechten van de mens. In dit artikel gaan we kijken hoe Orchid als decentrale vpn wil bijdragen aan de bescherming van vrijheid en privacy. We gaan op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat is Orchid?

Bekijk snel

 

In dit fimpje legt Orchid uit wat het doel en de mogelijkheden zijn van Orchid:

Wat zijn de kenmerken van Orchid?

Orchid biedt haar gebruikers de mogelijkheid om van het internet gebruik te maken zonder dat te traceren is wat je daar doet door middel van een gedecentraliseerd VPN (Virtual Private Network). Normaal als je verbinding maakt met het netwerk ben je maar tot op zekere hoogte anoniem en zijn je gegevens ook daardoor met beperkingen beveiligd. Je IP-adres is te traceren en wat je verzendt, ontvangt of bekijkt ook.

Een VPN

Op een virtual private network is wat je doet niet zichtbaar voor anderen. Dit komt doordat alle gegevens die je via het netwerk verstuurt, worden verzegeld. Verder maskeert het je IP-adres en het VPN kan trackers en sites blokkeren. Dit is allemaal mogelijk doordat alles via een versleutelde server gaat. Nadeel van deze gecentraliseerde VPN is wel dat er een derde partij is die de server faciliteert. Dit maakt dit netwerk nog wel mogelijk onveilig voor een eventuele aanval van hackers. En het blijft altijd de vraag of deze derde partij ook daadwerkelijk jouw gegevens zal beschermen. Er zijn in het verleden wel VPNs geweest die toch informatie deelden met overheden, waardoor het idee van privacy toch een beetje verloren ging.

Hierin verschilt Orchid van de bestaande VPNs, want Orchid is een decentraal virtual private network. Met een gedecentraliseerd systeem is er geen derde partij meer nodig die de server faciliteert. Dit wordt met smart contracts en door de blockchain geregeld. Het Orchid protocol draait op Web RTC, dit is een gemeenschappelijk web waar data van video’s en audio op worden overgebracht. Het Orchid VPN is een peer to peer systeem, dus een netwerk van gelijkwaardige eenheden, nodes.

Deze nodes bieden bandwijdte aan. Om je data te verzenden of om überhaupt je op het wilde wijde web voort te bewegen heb je bandbreedte, in het Engels bandwidth, nodig. De bandbreedte geeft de maximale snelheid aan waarmee gegevensoverdracht plaatsvindt op het internet. Orchid zorgt ervoor met hun platform dat providers hun bandwijdte kunnen aanbieden aan gebruikers. Dit komt dus niet van een centrale provider maar van verschillende providers, gedecentraliseerd dus.

Providers krijgen connectie met gebruikers aan de hand van de bandwijdte die ze kunnen bieden. Zo worden vraag en aanbod op elkaar afgesteld in het Orchid ecosysteem. Orchid gebruikt voor het ecosysteem de WEB3 technologie van de Ethereum blockchain.

De bandwijdte wordt ook niet met een abonnement betaald wat je dan bij een aanbieder zou moeten afsluiten. Je betaalt alleen wanneer je gebruik maakt van de bandbreedte met een pay-to-go systeem. De betalingen worden door de gebruiker als probabilistische nano betalingen gedaan en de betalingen worden gedaan in de native token OXT.

Image
site orchid

                                                                                                 Orchid.com

Hoe werken probabilistische nano betalingen?

Een gebruiker maakt eerst een account aan voor deze nanobetalingen. Dit doe je door OXT tokens in een Ethereum smart contract vast te leggen. Om de OXT tokens voor de gebruikte bandwijdte te claimen is een ticket nodig. Deze ticket heeft de vorm van een probabilistische nano betaling. Als gebruiker doe je een heleboel van deze betalingen.

Probabilistisch heeft het Engelse woord probably, waarschijnlijk, in zich. Je doet dus heel veel waarschijnlijke betalingen in nano grootte. Dit klinkt een beetje shady, want met alleen maar waarschijnlijke betalingen krijg je bij de kassa van de supermarkt niet je boodschappen mee. Maar in het geval van de waarschijnlijke betalingen in het Orchid systeem zit er een echte ticket tussen, waarmee de OXT tokens die in een ethereum smart contract vastliggen worden geclaimd. Er is dus bij ontvangst van een ticket een kans dat het een echte betaling is en een kans van niet.

Van al die betalingen wordt een deel dus echt gedaan en een deel niet. Het is dus net als de loterij, er wint altijd iemand en in dit geval is dat de provider van jouw keuze. Uiteindelijk krijgt de bandbreedte aanbieder dus zo het afgesproken bedrag via de probabilistisch nano betalingen. De nano betalingen zorgen ervoor dat de transactiekosten betrekkelijk laag blijven. En zo wordt de anonimiteit van de gebruikers nog beter wordt gewaarborgd, doordat de traceerbaarheid terug naar de gebruiker zeer lastig wordt.

Image
schema van de probabilistische nanobetalingen in het orchid netwerk

                                                                                            Orchid.com

Zo kun je dus gebruik maken van een netwerk met bandwijdte aanbieders waarbij geen derde partij betrokken is. 

Hoe wordt je anonimiteit en privacy nog meer gewaarborgd via het decentraal VPN van Orchid?

Als je de site van Orchid bekijkt valt je al op dat de developers iets met konijnen hebben. Het konijn past waarschijnlijk bij Orchid om de gangen die hij graaft, waarmee hij op andere plekken kan komen zonder dat iemand ziet hoe hij daar is gekomen. Zo reis je ook digitaal met Orchid. Een konijn hopt ook van gang naar gang. Orchid noemt een routing van data, van de start via een node naar de uiteindelijke bestemming, ook een hop. De hop op het VPN van Orchid zorgt ervoor dat het niet duidelijk is hoe de route precies loopt, zoals een gang onder de grond. Orchid creëert layers die de gegevens van je route ip-adres of fysieke locatie verbergen. Voor de ISP (internet service provider) is het zo niet mogelijk te zien welke sites je bezoekt. Je hebt vrije toegang tot het internet zonder ISP firewalls die de toegang beperken. Door een string te maken van hops, een multi hop circuit zorg je dat je nog lastiger te traceren bent.

Veiligheid

Het protocol van Orchid zit op deze manier degelijk in elkaar, is dit systeem en de tokens dan 100% veilig voor hacks? Niet helemaal, een zwakke plek in het systeem is de beveiliging van de gebruiker zelf. Als deze via een van de exchange platforms gehackt wordt, is het in theorie mogelijk dat hackers hier transactiegegevens van een orchid gebruiker kunnen traceren. Het systeem is dus nog niet gegarandeerd veilig, maar heeft wel belangrijke innovaties waardoor de veiligheid vele malen groter is geworden.

Hoe gebruik je Orchid?

Via de site van Orchid kun je gebruik maken van het Orchid VPN. Op verschillende manieren krijg je toegang tot het netwerk. Je kunt met iemand een Orchid account delen, je kunt een account aanmaken met iOS of een aanschaffen met OXT tokens. Dan moet je ervoor zorgen dat je Ethereum tokens voor de netwerk fees in je wallet hebt die je kunt gebruiken in combinatie met OXT tokens voor gebruik van de bandbreedte. Op dit moment is de Orchid applicatie beschikbaar voor IOS, Android, Macos en Linux. Voor Windows komt deze binnenkort beschikbaar.

Een account van Orchid open je zo:

 1. Als je nog geen Ethereum wallet hebt moet je deze eerst aanmaken. Orchid zelf adviseert hiervoor Metamask.
 2. Laad de Orchid dApp.
 3. Zorg dat je voldoende OXT tokens beschikbaar hebt voor de dienst waar je gebruik van wilt maken. Zorg dat je ook voldoende Ethereum hebt voor de netwerk fees. Deze tokens moet je beide in je wallet hebben. OXT tokens worden op diverse exchanges, waaronder Binance en het Nederlandse Exchange platform Bitvavo verhandeld.
 4. Nu kun je het account aanmaken. Hiervoor maak je een signer adress aan.
 5. Connect de wallet aan de app die je kunt downloaden in de Google play of de App store open de app en ga naar “manage” om een nieuw hop te creëren.
Image
stappen om een Orchid Dapp te instaleren

                                                                                        Orchid.com

Oprichters en organisatie

Hoewel de oprichters uit de zakelijke wereld komen is hun missie met Orchid idealistisch. Privacy is een menselijk recht wat beschermd moet worden. En Orchid kan de basis vormen van digitaal burgerschap.

Dr. Steven Waterhouse is mede oprichter van kapitaalinvesteringsmaatschappij Pantera Capital, een belangrijke belegger in toonaangevende projecten in de blockchain technologie. Jay Freeman heeft Cydia, een alternatieve Apple Store, opgericht. Brian J Fox heeft het interactieve online banksysteem ontworpen van de Amerikaanse bank van Wells Cargo. Gustav Simonsson was werkzaam voor Ethereum als een van de belangrijke security developers. Hij was werkzaam gedurende de launch van Ethereum.

Dit zijn de fab 4 achter Orchid. Ze vormen samen een team met een stevige basis en stuk voor stuk hebben ze een grote expertise op verschillende terreinen. Orchid is ontwikkeld vanuit Orchid Labs waarvan de 4 oprichters ook eigenaren van zijn. In 2021 werkt Orchid Labs met een groot team van ontwikkelaars met 24 leden. Orchid werkt vanuit Berlijn en San Francisco.

Aan de ontwikkeling van Orchid hebben verschillende organisaties en mensen bijgedragen. Gavin Wood onder andere founder van Parity Technologies en Polkadot en Dan Boneh onderzoekspartner van a16z Crypto hebben als individuele adviseurs bijgedragen hebben aan het project.

Investeerders zijn:

 • a16z Crypto
 • Blockchain Capital
 • Polychain Capital
 • Crypto Bazar
 • DHVC
 • Foundation Capital
 • Sequoia Capital
 • Tokenstack Partners
 • Zorax Capital

Roadmap

 • Oktober 2019 - Pre-release orchid app. Dit was een pre-release met het netwerkdetectie op je telefoon
 • December 2019 - Orchid app en netwerk release Orchid, VPN launch onder andere voor de Android app
 • Juli 2020 - IOS app launch, Orchid VPN launch in Apple store met nieuwe in-apps feature
 • Maart 2021 - XDAI netwerk support. Netwerk integratie, Integratie iapps (in-apps purchase) Hiermee kunnen gebruikers een account opzetten en betalen met creditcard voor hun OXT

De token OXT

Orchid (OXT) werd in 2019 gelanceerd. Hieraan voorafgaand was er een pre-sale voor investeerders waardoor investeringen beloond werden met een SAFT (Simple Agreement for Futere Tokens, hierbij worden tokens betaald voor een vaste prijs en pas verdeeld bij de launch) er werd 48 miljoen USD opgehaald. De SAFT sale verliep in 3 rondes. De eerste ronde was in 2017, de tweede ronde was in 2018 en de laatste was in 2020.

De verdeling van de tokens ging daarop als volgt:

 • Seed SAFT 17.30% (geen schema voor vesting, dit is het geleidelijk verdelen van de tokens over een bepaalde tijd in percentages)
 • SAFT 2A 4.49% (18 maanden durende vesting schema)
 • SAFT 2B 3.38% (1 jaar durend vesting schema)
 • Team A 2.25%(geen vestingschema bekend)
 • Team B 9.35% (geen vestingschema bekend)
 • Team C 1.73% (geen vestingschema bekend)
 • Team D 0.37% (geen vestingschema bekend)
 • Network/treasury/andere 51.13% voor de ontwikkeling en toekomstige sales
Image
verdeling van de OXT token

                                                                                          Orchid.com

Er zijn 1 miljard OXT tokens gemaakt. Burning is onderdeel van de netwerkfunctie om inflatie te voorkomen. De Orchid (OXT) token is een ECR20 token en kan dus worden bewaard in een WEB3 wallet die geschikt zijn voor Ethereum tokens. Orchid raadt zelf hiervoor Metamask aan.

De startprijs van de OXT tokens was 0.311923 USD en de tokens hebben een All Time High behaald in april 2021 van 1.03 USD. De marktkapitalisatie is ruim 178 miljard USD in mei 2021.

OXT wordt op dit moment verhandeld op diverse Exchanges waaronder Binance, Bitcoin.com, Kraken, Bittrex, Okex, Gemini, Coinbase en het Nederlandse platform Bitvavo. Er zijn door Consentys en Certora audits uitgevoerd om veilig gebruik van OXT te waarborgen.

Kritiek

Er zijn al diverse VPN in ontwikkeling en op de markt. Orchid Network is als decentraal VPN een nieuwe innovatie. Bij de gebruikers van het VPN netwerk zijn 2 dingen belangrijk: privacy bescherming en snelheid. Hierin moet Orchid VPN de concurrentie aankunnen.

Het idee en de idealen waarmee Orchid Network is bedacht wordt in de tech en cryptowereld omarmt. Het hoge gehalte aan privacy en ook het pay-to-go betaalsysteem worden zeer gewaardeerd. Verder worden de open-source met vele mogelijkheden voor dapps en de eenvoudige usable app geprezen.

Als nadeel van het Orchid VPN wordt door verschillende tech reviews de lage download speed genoemd. Je kan via het orchid network bijvoorbeeld Netflix wel bekijken, maar het loopt nog wel eens vast.

Het Orchid network is daarom volgens sommige analytici nog niet voor mainstream gebruik klaar. Maar dit is wel een protocol gemaakt voor de toekomst. Het is een project wat nog volop in ontwikkeling is. Daarom wordt het nog steeds wel met belangstelling gevolgd door zowel beleggers als ontwikkelaars.

Conclusie

Orchid VPN is vanuit een principe ontstaan. Internet als open-source waar privacy gewaarborgd wordt is een van de fundamentele rechten van de mens. De realisatie van dit ideaal door een decentraal VPN te bouwen is nog volop in ontwikkeling. Orchid heeft daarom de aandacht op de cryptobeurs. De toekomst zal uitwijzen of deze decentrale VPN de verwachtingen en hun missie kunnnen waarmaken.

Wil je meer weten over Orchid of heb je al ervaringen met deze cryptocurrency die je wilt delen? We horen graag van je in onze AllsOverCrypto facebookgroep! Meld je aan en we praten graag verder!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.