mirror protocol wereldkaart

Mirror Protocol – uitgebreide uitleg voor beginners

Wil je graag investeren in aandelen maar weet je niet hoe of zijn deze aandelen gewoon te duur voor jouw portemonnee? Herkenbaar! De traditionele beurs en de aandelenmarkt lijken wel een plaats die enkel toegankelijk is voor de rijke onder ons. Hoewel er uiteraard ook goedkopere aandelen bestaan, zijn sommige toch behoorlijk aan de prijs. Hierdoor kunnen al minder mensen investeren. Dit in tegenstelling tot crypto, die voor iedereen openbaar en toegankelijk is.

Mirror Protocol maakt het mogelijk dat we vanaf heden ook fractioneel kunnen investeren in deze synthetische tokens. Hoe? Door tokens te minten die een weerspiegeling zijn van de actuele prijs van een bepaald aandeel, kan iedereen dankzij de blockchaintechnologie al voor enkele euro’s investeren in zijn of haar favoriete aandeel. Ontdek hier alles over het Mirror Protocol!

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video wat het Mirror Protocol precies is en hoe deze werkt. Aan de hand van animaties krijg je alvast een heldere uitleg. Op het einde van de video zie je hoe het aankopen van een mAssets werkt.

Wat is Mirror Protocol (MIR)?

Mirror Protocol is een DeFi-protocol (dApp) gebouwd op de Terra-blockchain die het mogelijk maakt om te investeren in aandelen en andere assets door gebruik te maken van synthetische tokens. Het protocol gebruikt een weerspiegeling, vandaar de naam, van de actuele koerswaarde van al deze assets. Dankzij het gebruik van onder andere orakels volgt het de waarde van real-world assets en kunnen investeerders dankzij het Mirror Protocol gebruikmaken van de blockchaintechnologie om zowel te investeren in crypto, goud, alsook in aandelen op de traditionele financiële markten. De waarde van alle mogelijke assets kunnen overgenomen worden in het protocol.

Voordelen blockchaintechnologie

We hebben allemaal inmiddels wel eens gehoord van Bitcoin (BTC), maar vaak vergeten we de innovatieve technologie achter deze projecten en protocollen. De blockchaintechnologie biedt tal van voordelen waarbij decentralisatie een belangrijk onderdeel is. Maar denk ook aan snelheid en privacy. We zijn als investeerder steeds meer op onze hoede en willen dan ook steeds minder uit handen geven om zo zelf de controle en de macht te houden over onze eigen assets.

Orakels

Dankzij de blockchaintechnologie kunnen we gebruikmaken van orakels. Deze orakels vormen een connectie tussen de real-time world en de blockchain. Zij verzamelen data en versturen die naar een blockchain. Dit kunnen tal van data zijn, bijvoorbeeld temperatuur of een bepaalde datum van verzending wanneer we meer informatie willen weten over de logistiek van een bedrijf. Deze data wordt opgenomen in een smart contract, die vervolgens gebruikt wordt om al dan niet transacties te voltooien.

Deze technologie kunnen we ook gebruiken om data, zoals de huidige koersprijs van een asset, over te nemen en te binden aan een token. Mirror Protocol wordt gebacked door Band Protocol, een cross-chain data orakel dat wordt ondersteund door stakeholders van onder andere Sequoi Capital en Binance. Dankzij verschillende premium data-providers krijgen ze elke 15 seconde een update waardoor de prijs een accurate weerspiegeling wordt van de actuele prijs. Deze synthetische tokens worden opgenomen in het protocol als Mirrored Assets (mAssets).

Mirrored Assets (mAssets)

Assets kunnen dus gemint worden in het protocol zodat investeerders deze kunnen gaan handelen. Denk hierbij aan populaire aandelen zoals Tesla, Airbnb, Netflix en Apple. De ticker van deze assets beginnen allemaal met m, wat een referentiepunt is naar het Mirror Protocol.

In het overzicht zie je de prijs op de blockchain van Terra alsook de prijs van het orakel. De orakels van het Band Protocol zorgen ervoor dat deze twee waarde vrijwel gelijk zijn. Het laatste percentage is dan ook het verschil in percentage. Desondanks zien we bij onderstaand voorbeeld toch een verschil van 2% bij mABNB en zelfs 10% bij mBABA. Het orakel stuurt elke 15 seconde nieuwe data door waardoor deze waarde ook constant bijgestuurd worden.

Image
pools mirror protocol
mirrorprotocol.is

 

Bij andere decentrale applicaties en protocollen zien we dat investeerders uitsluitend kunnen aankopen tegen een marktprijs. Bij Mirror Protocol kan je limiet-orders instellen, zo kan je bepalen dat je enkel bereid bent te investeren tegen een bepaalde prijs.

Hoe werkt Mirror Protocol?

Dankzij het Mirror Protocol kan vrijwel elke asset getokenized worden, door het gebruik van synthetische tokens. Terra is een vierde generatie blockchain dat streeft naar een open financiële infrastructuur. Het protocol maakt gebruik van de stablecoin van het ecosysteem, UST, als onderpand voor deze mAssets.

Het protocol verwelkomt twee verschillende soorten investeerders. Zij die louter willen investeren in deze synthetische tokens om zo bijvoorbeeld te investeren in Tesla of Alibaba op de blockchain. En minters, zij die nieuwe tokens creëren door het beschikbaar stellen van een onderpand.

Traders

De voornaamste gebruikers van het protocol zijn traders. Het zijn zij die willen investeren in aandelen in de vorm van tokens. Naast de voordelen van de blockchaintechnologie, kunnen traders vanaf de hele wereld het protocol gebruiken en zijn zo niet langer gelimiteerd tot restricties zoals woonplaats of financiële status. Dit maakt de brug tussen de traditionele financiële aandelenmarkt en het crypto-landschap. Zij die reeds actief zijn op de cryptomarkt kunnen op deze manier makkelijker investeren in deze synthetische tokens en vice versa. Deze tokens zijn cross-chain en kunnen dus bestaan op zowel de blockchain van Terra als van Ethereum en sinds korts ook op de Binance Smart Chain. Hierdoor zijn er veel meer mogelijkheden tot investeren, farmen en actief handelen.

Minters

Het protocol staat toe dat je ook assets kan gaan minten. Om dit te doen moet je een onderpand beschikbaar stellen, dit noemen ze in het protocol ‘collaterialized debt position’ (CDP). Dit percentage is minimaal 150%. Let op dat je positie wordt geliquideerd als deze onder 150% zakt. Daarom is het aangewezen om dit rond de 200% te doen. Voor volatiele assets zoals gamestocks raadt men zelfs aan om hier een onderpand te kiezen van zelfs 300%. Dit proces wordt ook wel ‘borrowing’ genoemd omdat je hier één token gebruikt als onderpand, zoals UST, om vervolgens een mAssets te kopen zoals mTesla.

Er zijn verschillende tokens die gebruikt kunnen worden als onderpand:

  • UST
  • mAssets
  • LUNA-tokens, MIR-tokens, ANC-tokens

Bijvoorbeeld het minten van een mAsset Tesla gaat gepaard met een onderpand van 150%. Als we als rekenvoorbeeld ervan uitgaan dat één aandeel van Tesla 100 dollar waard is, betalen we aan het protocol 150 dollar. Wanneer de koers stijgt van deze asset, moeten minters hun onderpand ook verhogen om het ratiopercentage in stand te houden.

Image
minten massets
Mirrorprotocol.is

LP-tokens

Wanneer je liquiditeit toevoegt aan een pool ontvang je hiervoor LP-tokens. Elke pool heeft dus een unieke LP-token. Deze tokens, die dienen als bewijs dat je liquiditeit hebt verschaft in de pool, kan je gebruiken om te gaan farmen. Voor deze bijdrage krijg je beloningen die worden uitgekeerd in native tokens van het protocol: MIR-tokens. Een ander voordeel is dat je als liquidity provider ook een deel van de transactiekosten krijgt.

Dankzij de cross-chain functie kan je dus ook liquiditeit toevoegen via UniSwap. Dit als voordeel dat er meer liquiditeit aanwezig is en de pools dus ook groter zijn.

Kritische noot

We hebben gezien dat er verschillende tokens gebruikt kunnen worden als onderpand. Normaal gezien wordt een stablecoin als meest betrouwbaar geacht, maar we zien hier dat zowel LUNA- als ANC-tokens ook gebruikt worden als onderpand. Deze zijn echter onderhevig aan een volatiele markt en critici stellen zich dan ook de vraag of dit wel correct is. Het weerwoord hierop is dat de ‘collaterialized debt position’ hierbij zo groot is, dat het weinig gevaar loopt. Dit ook omdat je positie bij het minten wordt geliquideerde wanneer deze lager is dan 150%.

Image
band protocol orakel
Vladimir Kazakov/Shutterstock.com

Voordelen Mirror Protocol

Naast het gebruik van de blockchaintechnologie zijn er nog tal van opmerkelijke voordelen. Dankzij Mirror Protocol zijn we in staat om vrijwel alles te tokenizen. Denk aan aandelen, maar ook bijvoorbeeld onroerend goed. Doordat ze zich bevinden op de blockchain zijn ze transparant en voor iedereen toegankelijk.

Investeringsaandeel

Investeren in aandelen is niet voor iedereen weggelegd, om tal van redenen. We zien hier dat je enkel kan investeren op basis van een heel aandeel. Concreet? Op het moment van schrijven, januari 2021, staat één aandeel van Tesla gelijk aan 1200 dollar. Door dit aandeel op de blockchain te migreren dankzij mAssets, kan je voor een willekeurig bedrag al investeren in mTesla. Hierdoor kunnen veel meer mensen investeren en kunnen dus ook lagelonenlanden financieel profiteren van het succes van bepaalde aandelen.

Mirror-token

Het Mirror Token (MIR) is de governance token van het ecosysteem die houders tal van voordelen biedt. In totaal zullen er maar maximaal 370,575,000 MIR tokens bestaan, over een tijdspanne van maximaal 4 jaar. Mirror is een FARM-token, wat betekent dat het inflationair is doordat gebruikers van het protocol deze ontvangen als beloning. Dit kan resulteren in het eindeloos belonen en het constant minten van nieuwe tokens, maar het team heeft er bewust voor gekozen om de laatste tokens binnen 4 jaar te minten.

Image
Token distributie Mirror Protocol
messari.io/asset/mirror-protocol

Farming

Het protocol heeft verschillende liquiditeitspools waar jij jouw liquiditeit kan toevoegen. Dit is via een 1:1 ratio waarbij de waarde van beide assets gelijk moeten zijn in waarde. Eén van deze assets is standaard UST, de stablecoin van het Terra-netwerk.

Governance

Investeerders die het MIR-token bezitten én staken, kunnen via het protocol meestemmen over de toekomst van het ecosysteem. Hoe zwaar hun stem meetelt, is afhankelijk van de hoeveelheid MIR-tokens die ze staken. Bij elke poll kunnen ze zelf kiezen hoeveel tokens ze inzetten tijdens die specifieke stemronde. Op moment van schrijven zijn er in 30,5 miljoen tokens gestaked. Bij deze governance kan je ook zien welke polls reeds zijn goedgekeurd, uitgevoerd maar ook afgewezen.  

Elke gebruiker van het netwerk kan een poll maken door een bepaalde hoeveel MIR-tokens te betalen. Indien deze niet wordt goedgekeurd, wordt het reeds betaalde bedrag verdeeld tussen de holders die hun tokens op dat moment staken.

Team

Mirror Protocol is gelanceerd eind 2020 door Terraform Labs (TFL), gevestigd in Seoul. Het zijn ook zij die de Terra blockchain hebben ontwikkeld tot het ecosysteem dat we vandaag de dag kennen. Hun doel is om decentrale betalingen mogelijk te maken. Daarnaast willen ze schaalbare investeringen mogelijk maken voor iedereen, dit door middel van onder andere deze mAssets.

Do Kwon Founder & CEO Met een diploma computer science op zak ontwikkelde Do Kwon zich al vrij snel in de wereld van crypto en blockchaintechnologie. Dat zijn werk succesvol is, wordt bevestigd. Hij heeft een plaats weten te bemachtigen in Forbes 30 under 30.
Nicholas Platias Head of research Nicholas is co-founder van Guru Labs die zich focust op machine learning, waarmee ze offline data minen voor bepaalde marktinzichten. Deze ervaring gebruikt hij als head of research om het Mirror Protocol én het Terra-ecosysteem verder te ontwikkelen.
Marc Goldich General Counsel Marc heeft ervaring opgedaan als raadgever bij onder andere een fintech platform. Hij assisteerde investeerders en klanten bij de ontwikkeling van het juridische aspect in de wereld van crypto, smart contracts en de algehele blockchaintechnologie.

Community

Dat er vraag is naar deze integratie is duidelijk door het succes dat het Mirror Protocol heeft op hun kanalen. Ze zijn vooral actief op Twitter waar ze regelmatig nieuwe updates delen alsook de laatste nieuwe ontwikkeling. Dit ondanks dat ze geen officiële roadmap hebben. Hieronder een kort overzicht van hun community:

Twitter 87 200 volgers
Discord 6 000 leden
Telegram 14 500 leden

Hoe koop ik Mirror Protocol?

Mirror Protocol kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van MIR.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek MIR op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in MIR. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt MIR gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

Steeds meer investeerders vinden de weg naar crypto en zien de voordelen van de blockchaintechnologie. Door deze transparantie en toegankelijkheid kan iedereen wereldwijd met een internetverbinding gebruikmaken van de cryptomarkt en ook zelf investeren. Dit is niet het geval als we kijken naar de traditionele beurs en de aandelenmarkt.

Als we kijken naar de ontwikkeling van de digitale economie is het tokenizen van verschillende assets een grote stap vooruit. De blockchaintechnologie kan gebruikt worden om allerlei soorten assets op de blockchain te migreren, van aandelen tot onroerend goed. Deze zijn vervolgens toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding, dankzij de wereld van DeFi.

Doordat je fractioneel kan investeren ben je niet langer gebonden aan de prijs van een heel aandeel. Zo zijn de aandelen van Tesla niet toegankelijk voor mensen die de financiële middelen niet hebben om deze investering waar te maken. Dankzij het Mirror Protocol kan je al voor een klein bedrag investeren in jouw favoriete aandeel, dat je vanaf heden kan vinden op de blockchain!

Heb jij nog vragen over het Mirror Protocol? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Karnoff/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.