Neuralink

Leven in de metaverse met Neuralink van Elon Musk

Neuralink is één van de vele bedrijven van Elon Musk. Het bedrijf houdt zich bezig het ontwikkelen van BMI’s, oftewel brain-machine interfaces. Dit zijn apparaatjes die samenwerken met je hersenen. Hiermee kunnen verschillende problemen, zoals blindheid en doofheid, opgelost worden. Het klinkt erg interessant, maar er komen ook risico’s en gevaren bij kijken.

Ook wordt er meteen weer veel gefantaseerd en gespeculeerd. Want wat nou als je via deze apparaatjes daadwerkelijk kan gaan leven in de metaverse? Het klinkt net als een Black Mirror-aflevering, maar waarschijnlijk is het dichterbij dan je denkt.

Wat is Neuralink precies? Hoe werken deze apparaatjes? Wat zijn de gevaren, de risico’s en de kritieken? En hoe zou het zomaar eens werkelijkheid kunnen worden dat we in de metaverse gaan leven? Dat, en meer, lees je in deze blog! Benieuwd? Lees snel verder!

Bekijk snel

Wat is Neuralink?

Neuralink is, naast Tesla, SpaceX, Solar City en The Boring Company, één van de bedrijven van Elon Musk. Het bedrijf, dat in 2016 werd opgericht, heeft ongeveer 100 werknemers en houdt zich bezig met de ontwikkeling van implanteerbare brain-machine interfaces, ook wel BMI’s genoemd.

BMI’s kun je zien als chips die worden geïmplementeerd in het hoofd. Deze brain-machine interfaces zorgen voor een directe connectie tussen de hersenen en een extern apparaat, in dit geval het device dat Neuralink ontwikkelt.

De BMI’s van Neuralink zouden oplossingen bieden tot vele problemen, volgens Elon Musk zelf. Zo zouden ze bijvoorbeeld de productiviteit en creativiteit van het brein met een ongekende factor vergroten, maar zouden in de toekomst ook problemen als blindheid, doofheid en andere errors in de hersenen opgelost kunnen worden.

Image
Neuralink
Naeblys / Shutterstock.com

Hoe werkt Neuralink?

Maar hoe werkt dat dan, zo’n Neuralink BMI? De werking van de BMI kun je onderverdelen in 3 onderdelen: de sondes, de robot en de elektronica.

Sondes

De sondes zijn hele kleine slangetjes die de hersenen ingebracht worden. In deze sondes bevinden zich draden die ervoor zorgen dat de communicatie tussen de hersenen en het externe apparaat plaats kan vinden.

Robot

Dan heb je natuurlijk ook de robot. De Neuralink robot is een kleine robotje dat achter het oor geplaatst wordt.

Elektronica

Het derde onderdeel is de elektronica. Hier bevindt zich de software die er daadwerkelijk voor gaat zorgen dat de sondes en de robot samen kunnen gaan werken om het gewenste resultaat te behalen.

De mogelijkheden van Neuralink zijn volgens Elon Musk erg breed. Zelf omschreef hij het device al eens als ‘a Fitbit for your skull’, ofwel een Fitbit in je hoofd. Naast heel veel praktische oplossingen, zou de Neuralink er ook voor moeten gaan zorgen dat mensen van bepaalde handicaps, zoals blindheid of doofheid af kunnen komen.

Laten we eerst eens even kijken naar de praktische oplossingen. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen, dat je geheugen een stuk beter wordt, als de Neuralink naar wens werkt. In principe heb je dan namelijk gewoon een computer, die in contact staat met je hersenen. Je hoeft dan eigenlijk niets te onthouden, of te leren, want alles is als het ware op te zoeken in deze computer door je hersenen.

Hierdoor zou het schoolsysteem, zoals we dat vandaag kennen, onnodig zijn. We zijn op scholen namelijk heel veel bezig met dingen uit ons hoofd leren, wat met behulp van een Neuralink onnodig zou zijn.

Ook zou het er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je productiviteit omhoog gaat. Je hersenen hoeven namelijk zelf niet écht na te denken, en kunnen alles zo opzoeken. Dit zou natuurlijk voordelen met zich meebrengen op het gebied van productiviteit.

Daarnaast zou Neuralink ervoor kunnen zorgen dat het leven van mensen met een bepaalde handicap erop vooruit zou gaan. Zo zouden de problemen blindheid, doofheid en geheugenverlies bijvoorbeeld opgelost kunnen worden door Neuralink.

Maar daar blijft het niet bij. Ook zouden handicaps op andere gebieden in het lichaam opgelost kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn of haar linkerarm niet meer kan gebruiken. Het zou zo kunnen zijn dat het probleem zich in dit geval in de hersenen bevindt. Dit zou dan opgelost kunnen worden door de Neuralink.

Image
Elon Musk
dennizn / Shutterstock.com

Zeker het idee dat mensen die al hun hele leven blind of doof waren, ineens kunnen zien of horen, of mensen die al hun hele leven niet hebben kunnen lopen, dat nu misschien ineens zouden kunnen, klinkt natuurlijk erg interessant. Echter, het klinkt natuurlijk ook allemaal erg futuristisch. Het leven begint volgens velen steeds meer op een science fiction film te lijken.

Er zijn veel mensen die het idee van Neuralink helemaal niet zo interessant vinden. Zij vinden dat zaken als robotica, AI en chips uit het menselijk lichaam moeten blijven. Ook geen gekke gedachte, want je weet nog niet echt wat er allemaal mis kan gaan.

Wanneer zal Neuralink gebruikt worden?

Zoals eerder al aan bod kwam: het klinkt allemaal erg futuristisch en science fiction. Maar is het echt zo ver weg als je zou denken?

Onlangs plaatste het bedrijf een vacature genaamd ‘Directeur Klinische Proeven’. In de beschrijving bij deze vacature staat dat deze directeur zal samenwerken met de eerste deelnemers aan de proeven. Het lijkt er dus op dat de eerste tests op echte mensen niet ver weg meer zijn. In het verleden hebben er al tests op verschillende dieren plaatsgevonden, bijvoorbeeld apen en varkens.

Wanneer Neuralink beschikbaar is voor iedereen, is onbekend. Het lijkt echter aannemelijk dat dit nog wel even zal duren. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat een technologie als deze heel vaak getest moet worden, voordat deze zomaar op de markt mag komen.

Leven in de metaverse

Neuralink bouwt dus een extern apparaat dat direct in contact staat met je hersenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen speculeren over de mogelijkheid dat mensen eigenlijk gewoon grote computers worden, en ook daadwerkelijk in digitale werelden kunnen gaan leven. Dit omdat ons bewustzijn op die manier direct in contact staat met een soort computer.

Dit heeft je wellicht al doen denken aan de metaverse, één van de nieuwe hypes binnen de wereld van crypto. De metaverse is een virtuele gedeelde ruimte, die wordt gevormd door de combinatie van internet, augmented reality en virtual reality. Je kunt het zien als een kopie van de echte wereld, maar dan digitaal.

Ook verschillende cryptoprojecten houden zich al bezig met de metaverse. Zeker nu ook Facebook heeft aangegeven hier erg geïnteresseerd in te zijn, met de naamsverandering naar Meta, zien zij dit als een erg mooie kans. Op dit moment zijn er namelijk heel veel verschillende metaverses, aangezien elk project dat zich ermee bezighoudt zijn eigen metaverse creëert, maar de kans is groot dat er uiteindelijk een aantal, of 1, metaverses zullen zijn.

Bekende voorbeelden van cryptoprojecten met een eigen metaverse zijn Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND) en Gala (GALA).

Image
Metaverse
Liu zishan / Shutterstock.com

Maar wat is dan de link tussen de metaverse en Neuralink? Nou, er zijn mensen die suggereren dat we binnenkort daadwerkelijk in de metaverse kunnen gaan leven. Dit zou komen door BMI’s, bijvoorbeeld die van Neuralink.

BMI’s zijn dus externe apparaatjes die direct in contact staan met ons brein. Er zijn dus ook mensen die speculeren dat we hierdoor computers kunnen besturen, met ons brein. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat we gewoon voor een scherm zitten en met onze hersenen kunnen besturen wat er op dit scherm gebeurt.

Ook zou dit ervoor kunnen zorgen dat ons bewustzijn als het ware wordt verplaatst naar de digitale wereld, en we dus daadwerkelijk het gevoel hebben dat we in de metaverse leven. In plaats van dat je nu wandelt door het bos, heb je dan écht het gevoel dat je loopt door een digitale wereld.

Of dit ook daadwerkelijk realiteit kan worden (door Neuralink), weten we op dit moment nog niet. Het bedrijf acteert voor het grootste gedeelde achter de schermen en er wordt ook vrij weinig naar buiten gebracht over de ontwikkelingen die gerealiseerd worden. We weten dan ook niet precies wat het doel van Neuralink is en of ze geïnteresseerd zijn in een integratie met de metaverse.

Wat vind jij van dit idee? Ben jij klaar om 24 uur per dag te leven in de metaverse? Of vind je het maar een gek idee? We horen je mening graag in onze AllesOverCrypto Facebookgroep!

Hoe investeer je in de metaverse?

Of je nou fan bent van de metaverse of niet, er heerst op dit moment veel hype rondom de metaverse. De kans dat deze hype nog groter gaat worden is ook reëel, zeker gezien één van ’s werelds grootste bedrijven, Facebook (tegenwoordig Meta), zich er mee bezighoudt. Maar hoe investeer je nou in de metaverse? Dit kan op verschillende manieren.

Je kunt bijvoorbeeld in de metaverse investeren door in een coin of token te investeren van een project dat zich bezighoudt met de metaverse. Dit zou een van de eerdergenoemde projecten, Decentraland, The Sandbox en Gala, kunnen zijn.

Wat ook kan, is dat je een stuk land in een bepaalde metaverse gaat kopen. Zo kun je bijvoorbeeld stukken land kopen in The Sandbox. Op dit land kun je dingen bouwen, bijvoorbeeld een game. Op deze manier kun je geld verdienen met je land, bijvoorbeeld door mensen te laten betalen om je game te laten spelen, maar ook door een mogelijke prijsstijging van het land.

Nog een manier om te investeren in de metaverse, is door te investeren in NFT’s. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in NFT’s die bruikbaar zijn in The Sandbox. Wanneer zo’n metaverse, als The Sandbox, dan groter wordt, is de kans zeker aanwezig dat de NFT’s die bruikbaar zijn in deze metaverse in waarde zullen stijgen. Ook dit is dus een manier om al te kunnen investeren in de metaverse.

Het gevaar van Nueralink en A.I.

Eerder spraken we al even over het feit dat er niet alleen maar positiviteit heerst rondom Neuralink. Er zijn ook een heleboel mensen die geen fan zijn van het idee, en niet zonder reden. Er komen natuurlijk ook risico’s kijken bij het implementeren van een robot en slangetjes in je hersenen.

Wanneer jij een Neuralink geïmplementeerd hebt, staan je hersenen dus direct in contact met een extern apparaat. Stel nou dat zo’n apparaat gehackt wordt, dan kan een hacker in principe je hersenen besturen. Dat is een erg gek idee en het is dus enorm belangrijk dat het zeer goed getest en beveiligd is.

Ook besprak Elon Musk zelf de gevaren van A.I. (artificial intelligence) al eens op de The Joe Rogan Experience podcast. Hij ziet het als één van de grootste gevaren voor de mensheid en vindt dan ook dat het meer gereguleerd moet worden, dan op dit moment het geval is. Hij is zich dus wel degelijk bewust van het feit dat er ook gevaren bij een technologie als Neuralink komen kijken.

Conclusie

Na onder andere Tesla, SpaceX en The Boring Company kwam Elon Musk in 2016 met Neuralink. Het is een bedrijf dat als doel het oplossen van menselijke problemen, zoals blindheid, doofheid en verlammingen, op te lossen, door middel van brain-machine interfaces.

De doelen zijn duidelijk, maar de fantasieën die het bij mensen oproept eindeloos. Zeker met de enorm toegenomen aandacht voor de metaverse, bijvoorbeeld door de naamsverandering van Facebook Inc. naar Meta. Er zijn namelijk mensen die suggereren dat we met zo’n brain-machine interface binnenkort daadwerkelijk in de metaverse kunnen ‘leven’, omdat ons brein daadwerkelijk direct in contact staat met deze digitale wereld.

Hier komen echter ook weer verschillende gevaren en risico’s bij kijken. Want gaat het allemaal niet te ver? Moeten we dit wel willen? Dat is de vraag die wij voor jou hebben!

We zien je antwoord graag terug in onze AllesOverCrypto Facebookgroep , waar je tevens al je vragen over Neuralink of de metaverse kunt stellen! In de groep zitten onze experts voor je klaar, en kom je daarnaast terecht in een community van ruim 100.000 crypto fanaten! Antwoorden op je vragen kun je ook vinden in onze FAQ. Verder vind je snel antwoorden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Foto header: rafapress / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.