Vermogen
31/7/22

Investeren in whisky als belegging? Ontdek alles wat jij moet weten!

Investeren in whisky als belegging? Ontdek alles wat jij moet weten!

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Er zijn steeds meer mogelijkheden om ons geld voor ons te laten werken. En met de komst van het internet, kunnen we in enkele klikken de financiële markten betreden, klaar voor onze nieuwe investering. In tijden van stijgende inflatie en dalende koopkracht, zoeken steeds meer mensen ook naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Met de stijgende rentes willen banken stimuleren dat jij jouw spaargeld weer bij hen plaatst, in ruil voor een minimale opbrengst. Maar is dit wel zo verstandig?

We zien steeds meer alternatieve beleggingsvormen ontstaan. Zo kan je niet alleen investeren in aandelen, obligaties en crypto, maar bijvoorbeeld ook in luxeproducten, zoals horloges en zelfs whisky. Zeldzame whiskyflessen worden verkocht voor astronomische bedragen. In 2019 werd de Macallan 1926 whisky verkocht voor maar liefst 1,7 miljoen euro. Ontdek in deze blog waarom investeren in whisky een goede zaak kan zijn! 

Bekijk snel

Vermogen beschermen tegen koopkrachtdaling

In tijden van stijgende rentes worden we aangemoedigd door banken om ons geld vast te houden op de ouderwetse spaarrekening, in de hoop hier überhaupt een klein percentage over te krijgen. Maar met de hallucinante benzineprijzen, en de steeds verder stijgende prijzen voor boodschappen, lijkt ook dit geen geschikte oplossing. In tijden van inflatie, daalt onze koopkracht en wordt ons geld in feite minder waard. Met dit in het achterhoofd, gaan veel investeerders op zoek naar alternatieve beleggingsvormen die hun waarde behouden. En, in het beste geval zelfs toenemen. Niet alleen Pokémonkaarten, limited edition sneakers en dure designertassen worden steeds vaker gebruikt als investering, maar ook whisky!

Investeren in luxeproducten – verstandig?

Even een te dure handtas of te duur horloge kopen en paar jaar later voor een astronomisch bedrag verkopen. Even snel je winst maximaliseren of toch niet? We zien dat in tijden van financiële onzekerheid de koers erg volatiel kan zijn. Niet alleen van Bitcoin (BTC) maar ook van zowel aandelen als van ETFs. Maar er zijn nog meer opties, zo zien we dat steeds meer investeerders de weg vinden naar luxeproducten. Designertassen en limited edition items, niet om indruk te maken op je vrienden en familie, maar om een bepaalde periode bij te houden om deze vervolgens weer te verkopen. Maar hoe weet je nu of dit product meer waard wordt?

Performance Inflation Regimes
Credit Suisse & Delotte, page 16​​

 

Ondanks het moeilijk jaar 2020, waren de opbrengsten van verkochte verzamelobjecten en luxeproducten relatief goed. Het rendement op luxe handtassen steeg met maar liefst 11,8% voor designertassen van Chanel en zelfs 38% op tassen van Hermes en Birkin. De stijging van deze items komt ook door de schaarste en het unieke karakter uiteraard. Ter illustratie kunnen we ook kijken naar de koers van Louis Vuitton Moët Hennessy, een Frans bedrijf dat ’s werelds grootste conglomeraat is voor luxeproducten. In een tijdspanne van 20 jaar zien we dat de koers ontzettend gestegen is. Zelfs de afgelopen 4 jaar zagen we een stijging van ongeveer 1500%. 

Louis Vuitton Moët Hannessy koers

Maar dit betekent helaas niet dat élk luxeproduct een goede investering is. Wanneer we kijken naar luxe auto’s zien we dat deze hun waarde verliezen vanaf het moment dat zij de openbare weg betreden. Leuk om indruk te maken, maar als investering? Dé uitzondering hierbij is natuurlijk de geliefde oldtimers of limited editions met relatief weinig kilometers. Deze auto's betreden ook zelden de openbare weg.

Whisky als investering 

"Wijn wordt beter met de jaren", een bekende uitspraak. Maar whisky, daar hoor je nog maar weinig mensen over praten. Niet alleen wordt ook jouw whisky beter door de jaren heen, maar je portemonnee zal er ook beter van worden. De gehele whiskymarkt werd in 2021 gewaardeerd op een waarde van 79,6 miljard dollar. Analisten voorspellen dat deze waarde blijft toenemen en spreekt zelfs van een waarde van 109 miljard dollar in 2025. Beleggen in whisky is dan ook afgelopen jaren enorm populair geworden. In tijden van economische instabiliteit, inflatie of zelfs recessies, kan deze investering een zeer goed alternatief zijn. Ontdek hier welke whisky's een goede aanvulling zijn op jouw investeringsportefeuille.

Groei whiskymarkt

Net zoals je de populaire aandelenindex de S&P500 hebt, heb je ook de Rare Whisky Apex 1000 Index. Deze marktperformance-index trackt de prijs van de 1000 best presterende zeldzame whisky's. Deze weerspiegelt dus de huidige marktomstandigheden voor de meest én ook de minst aantrekkelijke flessen en hoe deze in waarde zijn gestegen of gedaald. 

RW Apex 1000 Index

In bovenstaande grafiek zien we dat de RW Apex 1000 Index een forse groei heeft doorgemaakt de afgelopen 10 jaar. Niet alleen groeide de waarde van de 1000 zeldzaamste whiskyflessen, maar ook groeide de Rare Whisky Vintage 50 Index met 300%. Deze trackt de prestatie van de 50 oudste flessen. En met de stijgende populariteit van deze beleggingsvorm, kunnen we ons afvragen of dit nog maar het begin is?

Hoe investeer je in whisky?

Je kan op verschillende manieren investeren in whisky:

Investeren in whiskyflessen 

De gemakkelijkste, en meest passieve vorm van investeren in whisky, is door simpelweg een bepaalde whisky te kopen en te wachten tot deze is gestegen in waarde. Het lijkt kinderspel, maar toch zijn er belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In welke whisky ga je investeren, wat is de marktwaarde en vooral: wat is de kans dat deze ook gaat toenemen in waarde? Denk er daarnaast ook aan dat je voldoende informatie moet hebben over hoe jij deze flessen op een juiste manier bewaart. Op de juiste temperatuur, met de juiste hoeveelheid daglicht en zo meer. 

Top 5 investeringen whiskyflessen

Je wilt investeren in whiskyflessen, maar willekeurig de eerste beste fles uit het rek nemen is niet de oplossing. Hierbij een overzicht van de 5 beste whiskyflessen, waarin jij kan investeren:

1. Black Bowmore – The Last Cask

Deze Black Bowmore is de absolute topper in de lijst en werd voor het eerst gedistilleerd in november 1964 op het Schotse eiland Islay.  In 1993 betaalde je voor één vat, minder dan 100 dollar. Vandaag de dag betaal je tot wel 175.000 dollar. Jawel, voor één fles.

2.   Old Rip Van Winkle 25-Year-Old Kentucky Straight Bourbon Whisky

Niet alleen een hele mond vol, maar ook een hele fles vol. Met een alcoholpercentage van maar liefst 50% staat deze Amerikaanse whisky zeker in de kijker. Deze whisky heeft 25 jaar in het vat gezeten en werd geproduceerd in slechts 710 flessen, wat deze Old Rip Van Winkle ook meteen uniek maakt. Kostprijs? 65.000 dollar. Je betaalt een hoop, maar dan heb je wat ook.

3.   Karuizawa Ruby Geisha 38-jarige Single Malt Japanse whisky 

Karuizawa is een historische Japanse whisky distilleerderij die bestaat sinds 1955. Ze staan niet alleen bekend om hun kwaliteit, maar ook om hun uiterst zeldzame whisky's. Deze exemplaren worden verhandeld zowel vanuit Japan als vanuit de Verenigde Staten met een gemiddelde prijs van 48.000 dollar.

4.   Murray McDavid Mission Macallan 36-jarige Single Malt Scotch Whisky

Deze whisky van Macallan is gemaakt in 1969 en pas 36 jaar later, in 2006, gebotteld in het Engelse Yorkshire. Er bestaan slechts 900 flessen van deze Murray McDavid Mission Macallan, wat deze ook weer heel uniek maakt. De kostprijs? Een waar koopje: 5.000 dollar 

5.   Laphroaig 30-year-old The Ian Hunter Story Book 2

Laphroaig is een Schotse whisky distilleerderij op het bekende eiland Islay. Kenners en experts zetten deze whisky op de markt als ‘the most richly flavored of all Scotch whiskies’ . Deze wordt verhandeld tussen de 1400 dollar en 2400 dollar per liter. 

Whiskyvaten Laphroaig
Tyler W. Stipp/Shutterstock.com

Investeren in whiskyvaten

Wil je het groter aanpakken? Dan kan je ook investeren in whiskyvaten. Deze koop je rechtstreeks bij een distilleerderij. Hierdoor kan je deze inkopen tegen groothandelprijzen, wat al goedkoper is. Het nadeel hierbij is dat je zelf nog een hoop werk te verrichten hebt. Niet alleen moeten deze vaten minimaal 3 jaar bewaard worden, maar je moet deze whisky ook bottelen, zodat je deze per fles kan verkopen. Het geschatte rendement? Gemiddeld zou een whiskyvat een rendement opleveren van ongeveer 50%. Het risico bij het investeren van whiskyvaten? Deze vaten blijven doorgaans opgeslagen bij de distilleerderij, waardoor de veiligheid van jouw vat afhankelijk is van hen.  Houd hierbij ook rekening met onder andere vatkosten, maar ook kosten voor de opslag van jouw vat én het uiteindelijk bottelen. Vertrouwen is hierbij dus zeer belangrijk.  

Investeren in whisky aandelen

Geen opslagruimte of gewoon geen zin in gedoe? Dan kan je gelukkig ook investeren in aandelen van individuele whiskybedrijven. Wil je liever jouw risico spreiden en niet afhankelijk zijn van één beursgenoteerd whiskybedrijf? Dan kan je ook investeren in whiskyfondsen, zoals The Single Malt Fund, het eerste beursgenoteerde whiskyfonds.

Voordelen investeren in whisky

Investeren in whisky heeft tal van voordelen. Niet alleen hebben we de afgelopen jaren een sterke groei gezien, maar deze vorm van beleggen lijkt alleszins duurzaam op de lange termijn:

·  De voorraad is eindig. Er is een beperkte voorraad gebotteld in een bepaald jaar;

·  Het aanbod neemt dus steeds verder af;

·  Wereldwijde markt;

·  Kwaliteit van whisky neemt toe naarmate deze ouder wordt.

Whisky in glas
maeching chaiwongwatthana/Shutterstock.com

Risico’s investeren in whisky

Elke investering gaat gepaard met een risico, zo ook een investering in whisky. Elke investering is onderhevig aan het marktsentiment en de waarde kan stijgen, maar zeker ook dalen. Elk van de eerdergenoemde investeringsmogelijkheden in whiskey heeft een ander risico:

Whiskyflessen

Investeren in whiskyflessen brengt wellicht de grootste risico’s met zich mee. Zo zijn er talloze nepflessen in omloop en is het moeilijk te achterhalen, zeker online, of je een authentieke fles whisky koopt. Hoe groter de vraag, des te meer oplichters hun kans zien. De verkoop van nepflessen is inmiddels een miljoenenindustrie geworden. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen hoe je een nepfles kan herkennen.

Whiskyvaten

Investeren in whiskyvaten is iéts minder risicovol. Dit omdat je altijd jouw vat kan doorverkopen aan particulieren of distilleerderijen, desnoods voor het maken van een blend. Het grootste risico als we praten over whiskyvaten is uiteraard schade en/of diefstal. Zorg voor een goede veiligheid van jouw vloeibare investering!

Daarnaast moet whisky gedurende een bepaalde periode rijpen in het vat. Het is belangrijk dat je jouw vat dan ook regelmatig controleert. Alcohol verdampt bijvoorbeeld relatief snel, wat je natuurlijk moet reguleren. Anders zie je zo jouw geld verdampen, létterlijk dan. Belangrijk om te weten: officieel mag je een drank pas whisky noemen, wanneer deze bestaat uit minstens 40% ABV, Alcohol By Volume. Verdampt er te veel alcohol en is je drank niet langer whisky? Dan daalt deze prijs aanzienlijk hard. Whisky draait dus allemaal om timing!

Conclusie

Er zijn tal van beleggingsmogelijkheden. Ben jij een traditionele belegger en ga jij voor individuele aandelen, obligaties of ETFs? Of ben je, net zoals wij, enthousiast over crypto? Maar daarnaast is er nog zoveel meer mogelijkheden. Niet alleen werden jongeren in één klap aanzienlijk rijker met de verkoop van hun Pokémonkaarten, ook zien we een stijgende interesse in luxegoederen en -producten als investering.

Niet alleen designertassen en limited editions sneakers zijn nu een vorm van investering, maar ook populaire en unieke whiskysoorten. We zien dat steeds meer mensen zich wagen aan deze nieuwe vorm van investeren. Niet alleen zien we dit aan de koers van onder andere de Rare Whisky Apex 1000, maar ook aan de toenemende vraag.

Investeren gaat altijd gepaard met een bepaald risico. Doe daarom altijd goed je onderzoek naar bijvoorbeeld de authenticiteit van een bepaalde whiskyfles, maar ook naar de betrouwbaarheid van een distilleerderij. Je wilt tenslotte niet zomaar duizenden euro’s fysiek achterlaten bij iemand die je niet kent of vertrouwt.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over whisky als investering? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over whisky's als investering!

Header image: /Shutterstock.com

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!