Stock Market candle sticks

Wat is de S&P500? Complete uitleg voor beginners!

Je geld voor jou laten werken, waarom zou je het überhaupt niet doen? Maar investeringsmogelijkheden en beleggingsvormen gaan gepaard met een bepaald risico. Doorgaans is de regel, hoe groter het risico, des te groter de potentiële winsten. De keerzijde? Dat de potentiële verliezen minstens even groot zijn. Daarom kiezen veel investeerders, zowel beginners als gevorderden, voor een investeringsfonds zoals de S&P500. Ontdek in deze blog wat de S&P500 is, hoe deze werkt en hoe jij zelf aan de slag kan gaan!

Bekijk snel

Kan je niet wachten om meer te weten? Bekijk dan alvast onderstaande video:

Wat is de S&P500?

De S&P 500 is een aandelenindex die de 500 best presterende en grootste beursgenoteerde bedrijven van Amerika trackt. S&P staat voor Standard & Poor, de namen van de twee oprichtende financiële bedrijven die een index berekende waarin de aandelen van maar liefst 500 Amerikaanse ondernemingen in werd opgenomen. Het is dan ook één van de meest gekende beursbarometers van de wereld en wordt gebruikt om te kijken hoe gezond de Amerikaanse economie op dat moment is. Wanneer we kijken naar de data begin 2022, zien we dat de S&P500 afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement had van 13,9%. Met andere woorden: afgelopen decennium was een periode van economische groei.

Hoe werkt de S&P500?

De gehele S&P500 volgt de marktkapitalisatie van de bedrijven die zijn opgenomen in deze index. Van al deze bedrijven in deze sector wordt een gewogen gemiddelde genomen, uitgedrukt in een percentage.

ETF

Een ETF is een exchange-trade fund, beter bekend als een indextracker. Dit is een ‘aandelenmandje’ die de prijs van een bepaald fonds trackt. Hierbij investeer je niet daadwerkelijk in de bedrijven individueel, maar kies je voor een overkoepelende investering. Er zijn verschillende soorten ETF’s, elk met hun eigen risicoprofiel. Lees dan zeker deze uitgebreide uitleg voor beginners

Image
stock market graph
Phongphan/Shutterstock.com

Sectoren S&P500

De S&P500 best op dit moment uit 11 verschillende sectoren. In elk van deze sector bevinden zich verschillende Amerikaanse bedrijven die voldoen aan de voorwaarden om onderdeel te zijn van de S&P500, deze bespreken we later in deze blog. De S&P500 is daarom opgedeeld in 11 verschillende sectoren, namelijk:

 1. Information Technology
 2. Health Care
 3. Consumer Discretionary
 4. Communication Services
 5. Financials
 6. Industrials
 7. Consumer Staples
 8. Real Estate
 9. Materials
 10. Energy
 11. Utilities

Wanneer we kijken naar de gegevens anno 2022 zien we dat de meest dominante sector de informatietechnologie is, met een aandeel van maar liefst 27,1%. Deze wordt gevolgd door de gezondheidszorg. De COVID-pandemie heeft op deze manier ook een positieve invloed gehad op de globale omzet van gezondheidsbedrijven.

Voorwaarden S&P500

Om ervoor te zorgen dat de S&P500 representatief is voor de Amerikaanse economie, zijn er tal van voorwaarden voordat een bedrijf kan toetreden. Deze zijn:

 • Het bedrijf moet fysiek gevestigd zijn in de Verenigde Staten,
 • Het bedrijf moet een marktkapitalisatie hebben van minimaal 13,1 miljard dollar,
 • Minimaal 50% van alle aandelen van het bedrijf moeten beschikbaar zijn voor het grote publiek,
 • Koers minimaal 1 dollar per aandeel,
 • Minimaal 50% van de inkomsten moet komen uit handel gedreven in de Verenigde Staten,
 • Het bedrijf moet minimaal 4 opeenvolgende kwartalen positieve winst hebben.

Concreet betekent dit ook dat de bedrijven opgenomen in de S&P500 kunnen veranderen. Presteert een bepaald bedrijf onvoldoende en voldoet het niet meer aan bovenstaande criteria? Dan wordt deze vervangen door een ander beursgenoteerd bedrijf. Zo volgt men te allen tijde de 500 best presterende bedrijven van de Amerikaanse economie.

De drie grootste bedrijven in de S&P500 begin 2022 waren:

 1. Apple Inc. (AAPL)
 2. Microsoft Corp. (MSFT)
 3. Amazon.com Inc. (AMZN)
Image
S&P500 chart
Immersion Imagery/Shutterstock.com

Koers S&P500

Investeerders de S&P500 gebruiken als leidraad voor de globale economie. Door de grote diversificatie in zowel bedrijven als sectoren, kan deze je meer vertellen over de huidige stand van de Amerikaanse economie. Let op: het is inderdaad enkel de Amerikaanse economie. Daarom kan het ook aangewezen zijn om buitenlandse markten te volgen met opkomende economieën, zoals bij India of China.

Onderstaande grafiek gaat terug naar de beginjaren van de S&P500 en start in het jaar 1982. Op dat moment verhandelde de S&P500 voor 107 dollar. Naarmate de economie toenam en verschillende sectoren hun toetreden deden in deze indexfonds, steeg de prijs ook mee. Deze grafiek is dan ook een visuele representatie, niet alleen voor de Amerikaanse economie, maar ook voor de globale economie. Zo zien we meteen dat we in de periode rond 2008 – 2009 zware economische jaren hebben gehad. Niet alleen daalde de koers van verschillende individuele bedrijven, maar de hele S&P500 kende een forse daling tot een koersaandeel van onder de 700 dollar.

De COVID-pandemie heeft ook rechtstreeks invloed gehad op onze globale economie, ook dit zien we terugkomen. En ook nu, in tijden van financiële onzekerheid en oplopende inflatie zien we dat de economische groei wordt afgeremd. De Federal Reserve (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB) verhogen de rentes, waardoor sparen weer aantrekkelijk wordt. Dergelijke beslissingen op macro-economisch gebied hebben ook hun weerslag op de economische groei, en dus de koers van deze S&P500.

Image
Koers S&P500

Crypto als 12de sector?

In de beginjaren bestond deze tracker uit slechts 3 verschillende sectoren. Doorheen de jaren zijn er steeds meer ontwikkelingen gekomen die de economie hebben doen uitbreiden en groeien. Denk hierbij aan de komst van het internet, de steeds complexere technologie en de verdere uitbreiding van de digitalisering. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven uit deze sector de afgelopen jaren flink in waarde zijn toegenomen. Zal dit ook met crypto gebeuren?

In de wereld van crypto zijn er talloze speculaties, maar we zien wel dat steeds grotere persoonlijkheden en bedrijven een duidelijke stem krijgen wanneer het gaat over de positie van crypto in de globale economie. Cathie Wood, de oprichtster van Ark Invest en Wall Street-icoon, zei eerder dat Bitcoin (BTC) zomaar kan stijgen tot een waarde van één miljoen dollar. Gaat dit effectief gebeuren? De tijd zal het uitwijzen!

Maar ook niemand minder dan de Canadese ondernemer Kevin O’Leary, beter bekend als Mr Wonderful van Shark Tank, deed eerder 2022 nog een opmerkelijke uitspraak. Niet alleen bestaat 20% van zijn persoonlijk investeringsportefeuille uit crypto, maar hij gelooft sterk dat crypto op termijn de 12de sector wordt van de S&P500.

Hoe dit eruit kan zijn? Een potentieel scenario is dat er een ETF komt die de top 100 projecten op basis van marktkapitalisatie gaat tracken, waarbij jij kan investeren in deze tracker. Zo koop je niet fysiek crypto aan, maar volg je mee de prijsontwikkelingen de deze top 100 projecten doormaken. Of dit überhaupt gaat gebeuren en zo ja, wanneer, dat zal de toekomst uitwijzen.

Investeren in de S&P500

Wil je investeren in de S&P500, maar heb je geen idee wat de risico’s zijn? Het is altijd belangrijk om te weten dat investeren altijd gepaard gaat met bepaalde risico’s. Zo zijn er tal van voordelen, maar zeker ook nadelen. Zelfs bij deze populaire S&P500.

Voordelen

Het grootste voordeel van investeren in de S&P500 is dat het een zeer diverse index is. Doordat het indexfonds de prestaties bekijkt van maar liefst 500 bedrijven, nota bene de best presterende en beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten, heb je minder risico dan wanneer je individueel gaat investeren in aandelen. Maar met minder risico, heb je ook een minder potentiële winsten. Maar wanneer we kijken naar afgelopen jaren, zien we alsnog een mooi rendement!

Andere voordelen zijn:

 • De S&P500 bevat enkel de grootste Amerikaanse aandelen. Er wordt hier geen rekening gehouden met de Europese economie of de economische groei in Azië,
 • De S&P500 is een bekende index en presteert over het algemeen goed. Alleen in tijden van recessie en financiële onzekerheid, presteert deze minder,
 • Minder kennis van de financiële markten vereist,
 • Je kunt wereldwijd beleggen in de S&P500.

De S&P500 dankt zijn populariteit aan het feit dat investeerders met eerder beperkte kennis kunnen investeren. Wanneer je wil investeren in bepaalde aandelen, gaat hier tal van onderzoek aan vooraf: denk aan het raadplegen van kwartaalcijfers, toekomstplannen, welke samenwerkingen hebben ze, hoe gezond is een bedrijf etc. De bedrijven die zich bevinden in de S&P500 voldoen al aan deze voorwaarden. Op deze manier is de toegangsdrempel voor veel investeerders lager. Let op: dit is geen financieel advies en houd rekening met het feit dat investeren áltijd gepaard gaat met een risico.

Image
S&P500 USA Stock Market
xxKeixx/Shutterstock.com

Nadelen

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, investeren in de S&P500 kent ook een aantal nadelen. Wanneer je investeert in een aandelenindex of ETF en je verschillende bedrijven trackt, krijg je een gemiddelde winst van deze bedrijven. Wanneer je besluit om te investeren in aandelen van één bepaald bedrijf, die in een bepaalde beter presteren dan de markt, dan zal jouw winst ook aanzienlijk hoger zijn. Maar dit gaat uiteraard ook gepaard met een bepaald risicoprofiel.

Andere nadelen zijn:

 • Alleen Amerikaanse aandelen, geen globale diversificatie,
 • Houd rekening met wisselkoerskosten.

Niet alleen speculeer je op de waarde van een bepaald aandeel, of een bepaalde ETF, deze investering gebeurt ook in een andere valuta. Net zoals aandelen fluctueert de prijs van de dollar of euro ook. Deze kan sterker worden, of zwakker. Speculeren op deze veranderingen kennen we ook beter als forex trading.

Handelskosten

Houd ook steeds rekening met bepaalde handelskosten. Deze zijn een belangrijke indicator om voor jezelf te bepalen wanneer je voldoende winst hebt om te verkopen. Bijvoorbeeld: je wilt een investering doen van 1.000 euro in een bepaald aandeel, en betaalt hiervoor een handelskost van 5%. Dit betekent dat jouw investering een stijging moet kennen van minimaal 5% om terug break-even te staan. Pas na deze stijging, begin jij met het met maken van winst. Dit is belangrijk om in het achterhoofd te houden omdat dit invloed kan hebben op je investeringstactiek. Ben je van plan om deze aandelen jarenlang vast te houden? Wellicht geen probleem. Maar wil je hiermee proberen snel winst te behalen? Wellicht minder haalbaar.

Platformen

Gelukkig zijn er tal van manieren om te investeren in de S&P500. Via verschillende applicaties investeer je in een paar seconden al in jouw favoriete fonds. Hieronder een lijst van de meeste bekende applicaties waar jij kan investeren.

DeGiro

DeGiro is een Nederlandse broker actief in meer dan 18 landen in Europa. Via deze app beleg je niet alleen in aandelen, maar kan je ook investeren in obligaties, opties en zelfs grondstoffen. Bekijk zeker hun tarieven om na te gaan wat voor jou de goedkoopste optie is.

Lynx

Investeer bij Lynx in tal van producten. Denk ook hierbij aan opties, aandelen en ETFs. Lynx heeft maar liefst 150 beurzen wereldwijd waarin je kan investeren. Er zijn verschillende opties, maar bij het kiezen van de juiste broker kan jij potentieel de nodige kosten uitsparen!

Conclusie

Investeren kan op tal van manieren. Zo kan je zeer actief bezig zijn op de financiële markten en elke minuut van de dag de koersen controleren en je risico’s gaan berekenen, of je kan kiezen voor een iets passievere investering zoals een aandelenindex of een ETF. Bij het investeren in een ETF, is de keuze ook nog reuze. Tal van mogelijkheden. Toch is de S&P500 de meest populaire omdat het niet alleen een mandje is van verschillende bedrijven, maar ook van verschillende sectoren. Op die manier compenseer je het potentiële verlies van één bepaalde sector, door de groei van de andere sector.

Ondanks dat een investering in de S&P500 minder kennis vereist en een passievere vorm van belegging is, is zeker aan te raden om áltijd je eigen onderzoek te doen. Zo weet je waarin je investeert en wat de mogelijke scenario’s zijn!

Wil je meer informatie of heb je andere vragen over beleggen, zowel over de S&P500 als over crypto? In onze gratis Discordkanalen van Money Mastery van AllesOverCrypto kan jij vragen stellen en kom je in conatct met duizenden andere liefhebben van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Zoek ze op in onze FAQ of stel ze in onze Facebookgroep. Benieuwd of er al artikels bestaan over jouw favoriete onderwerp? Google jouw vraag + AllesOverCrypto.

Header image: Golden Dayz/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.