Rolex Watch

Investeren in horloges als belegging? Ontdek alles jij moet weten!

Geld in een sok onder de matras, investeren in vastgoed of toch maar eens die Pokemonkaarten van zolder halen. We doen er alles aan om een zo groot mogelijk rendement te behalen. In tijden van hoge inflatie is het tijd voor actie en worden we geconfronteerd met het feit dat ons geld steeds minder waard wordt. Daarom vinden steeds meer mensen een toevluchtsoord in investeringen. Niet alleen in crypto of aandelen, maar ook in luxegoederen zoals horloges. Ontdek in deze blog welke horloges een goede investering zijn!

Bekijk snel

Jouw vermogen beschermen tegen koopkrachtdaling

In 2022 werden boodschappen worden duurder, een huis kopen werd steeds moeilijker en tanken? Dat is al helemaal een streep door onze rekening. Maar in tijden van dalende koopkracht, waarin je geld steeds minder waard wordt, steeds meer mensen verschillende beleggingsvormen. Zo kan je investeren in ETF’s zoals de populaire S&P500, maar steeds vaker zien we dat mensen luxegoederen kopen als bescherming van hun koopkracht. Niet alleen die limited edition handtas van Chanel kopen om te pronken bij je vrienden, maar om bij te houden als echte asset. Ze zijn alleszins een beter alternatief omdat ze hun waarde behouden, in tegenstelling tot fiatvaluta zoals de dollar en de euro.

Investeren in luxeproducten – verstandig?

Wanneer we kijken naar de koers van het Franse bedrijf, Louis Vuitton Moët Hennessy, de grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten, zien we dat de koers afgelopen jaren sterk is gestegen. Waar we eind december 2018 een prijs zagen van 41 euro, zien we op moment van schrijven een huidige prijs van 635 euro.

 

Image
Louis Vuitton Moët Hannessy koers

Let op: niet alle luxegoederen behouden hun waarde, of stijgen zelfs in waarde. Zo zijn er tal van producten die in de eerste weken of maanden sterk hun waarde verliezen. Denk hierbij aan dure exclusieve auto’s. Wanneer zij hun eerste kilometers maken, dalen zij aanzienlijk in waarde. Wil je investeren in een product dat je later -hopelijk- kan verkopen met winst? Dan is een auto niet de beste optie. 

Horloges als investering

De rijken der aarde hebben ze allemaal in hun verzameling: horloges ter waarde van een riante villa of een peperdure auto. Is het enkel om gezien te worden, als onderdeel van hun imago, of zijn deze ‘rich and famous’ slimme investeerders? Ontdek hier 5 merken die het beste trackrecord hebben voor het behouden van hun waarde, of zelfs zijn gestegen in waarde:

Rolex

Van internationale zakenlui tot rappend Nederland, het lijkt alsof iedereen lyrisch is over Rolex, de Zwitserse horloges. Wanneer we denken aan unieke en dure horloges, staat Rolex steevast op nummer één. Al jaren domineert het de lijsten als beste investeringen wanneer het gaat over horloges. Niet alleen stegen de prijzen begin 2022 met 3,4%, ook neemt de vraag steeds toe naar deze schaarse luxe horloges.

Rolex vermeldde eerder dat het niet van plan is zijn productiecapaciteit te vergroten. Dit betekent dat het aanbodtekort dus verder zal toenemen. Het resultaat? De prijs van de deze luxe horloge zal blijven stijgen, wanneer de vraag toeneemt, maar het aanbod gelijk blijft.

Rolex Daytona 18 karaat

Eén van deze parels is de Rolex Daytona 18 karaat met een geelgouden groene wijzerplaat 116508. Niet alleen een ware streling voor het oog, maar zeker een lucratieve investering. De prijs van deze luxe horloge steeg aanzienlijk doorheen de jaren:

2018 augustus: € 27.000,-

2019 juli: € 38 500,-

2020 augustus: € 42 200,-

2021 september: € 70 600,-

2022 maart: € 121 800,-

 

Image
Rolex Daytona 18kt

 

Patek Philippe

Het Zwitserse horlogemerk Patek Philippe is geen vreemde voor de echte liefhebbers. Van overvloed aan peperdure diamanten tot een armband afgewerkt met speciaal alligatorhuid. Je betaalt een hoop, maar je krijgt er ook wat voor terug. Met meer dan 140 modellen kost een Patek Philippe je tussen de 12,500 dollar tot zelfs astronomische bedragen van zelfs miljoenen dollars. Hoe zeldzamer het model, des te hoger de prijs. Gelukkig zijn er ook modellen die voor betaalbaar (lees: betaalbaarder) zijn voor het grote publiek. Zo heb je al een Patek Philippe voor 5.000 dollar tot 10.000 dollar.  

Top 3 duurste horloges Patek Philippe

Niet alleen is Patek Philippe een populair horlogemerk, maar het is één van de duurdere merken. Laten we hier kijken naar de 3 duurste horloges van het gerenommeerde luxe horlogemerk:

1.   Patek Philippe Grandmaster Chime 6300

Dit pareltje is ongetwijfeld hét duurste horloge wereldwijd. Het wordt niet alleen gezien als het meest complexe horloge dat er tot nu gemaakt is, maar dit exemplaar bevat ook een alarm en is gegraveerd: ‘The Only One’. Benieuwd wat dit exemplaar kost? Voor zo’n 31,19 miljoen dollar werd het horloge verkocht. Koopje, toch? Andere bronnen zoals ManOfMany praten zelfs over een waarde van 72 miljoen dollar in juli 2020.

2.   Patek Philippe Stainless Steel

Bijzonder aan deze horloge is dat dit model ’s werelds eerste chronograaf is met een eeuwigdurende kalender. In totaal zijn er 281 modellen van geproduceerd, maar slechts 4 hiervan zijn van roestvrij staal. Nogmaals een mooi voorbeeld van hoe schaarste de waarde van een luxeproduct kan bepalen. Het prijskaartje? Een pak goedkoper dan de Grandmaster Chime, maar alsnog verhandelbaar voor zo een 11,4 miljoen dollar.

3.   Patek Philippe Gobbi Milaan ‘Heures Universelles’ 2523

Wat maakt een uniek exemplaar nog unieker? De materialen natuurlijk. In totaal zijn er maar 7 exemplaren gemaakt van de Gobbi Milaan met roos-gouden wijzers en een blauw frame. Naar verluidt zouden er een aantal zijn gesneuveld door de jaren heen, wat dit exemplaar nog schaarser maakt. Wil je exact dit exemplaar in jouw bezit hebben? Dan betaal je zo’n 9 miljoen dollar. 

Image
Philippe Patek Watch
Lertnalid Junveranong/Shutterstock.com

Cartier

Wanneer prestige voorop staat, kom je al snel terecht bij het Franse juweliershuis Cartier. Het merk wordt vaker geassocieerd met royalty's van over de hele wereld. Luxe horloges van Cartier behouden hun waarde, afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan een Vintage Cartier meer stijgen in waarde dan een nieuwer model. Deze prijsbepaling is ook, net zoals bij andere merken, afhankelijk van trends. Er is ook onderzoek gedaan welke horloges het beste potentieel hebben op de secondaire markt:

·  Cartier Tank

·  Santos de Cartier

·  Ballon de Cartier

·  Pasha de Cartier

·  Panthere de Cartier

·  Calibre de Cartier

Audemars Piguet

Al meer dan 100 jaar is het Zwitserse bedrijf Audemars Piguet één van de leiders als het gaat over exclusieve horloges. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wereld hun ogen heeft gericht op deze examplaren als investering. Er zijn talloze redenen waarom liefhebbers beweren dat Audemars Piguet dé beste investering is, maar wanneer we kijken naar de cijfers, zien we dat de prijs in 2021 is toegenomen met maar liefst 18%.

Forbes Magazine benoemde Audemars Piguet maar liefst 7 jaar op rij uit tot ‘Most Respect Watch Brand’, dit van 2011 tot 2017. En leuk weetje: niemand minder dan Beyonce kocht meerdere exemplaren voor haar man Jay-Z. Maar meerdere Holywood-sterren zijn fan: Drake, Kim Kardashian en Kanye West.

Ben je geïnspireerd door bovenstaande celebrity's? Dan betaal je een flinke som geld. De prijzen variëren van 3500 dollar tot 25 miljoen dollar voor unieke exemplaren. Dit is uiteraard allemaal afhankelijk van de oplage, de gebruikte materialen en de features. Dit is dan ook belangrijk om te onderzoeken, zo krijg jij een inschatting of het de investering waard is.

Image
Audemars Piguet Watch
Papin Lab/Shutterstock.com

Vacheron Constantin

Niet geheel een verrassing dat ook Vacheron Constantin een Zwitsers merk is. Door de stijgende en aanhoudende populariteit van Rolex zijn verzamelaars en investeerders op zoek naar alternatieven. Hierbij wint Vacheron Constantin aan populariteit, mede te danken aan sociale media. Het merk heeft een collectie, genaamd de Overseas-collecties die openlijk geroemd wordt. Deze collectie bestaat al sinds 1996, maar kreeg een make-over in 2016.

Hun top item in deze collectie is de Overseas Tourbillon waarvan er slechts 3 exemplaren bestaan in die samenstelling. Dankzij zijn schaarste, gaat hij over de toonbank voor 108 000 pond, omgerekend € 128 000,-.

Hoe bepaal je de waarde van een horloge?

Ben je al je spaargeld aan het tellen om een horloge te kopen? Let op, we zien in de realiteit dat niet álle horloges een goede investering zijn. De prijs van een luxeproduct wordt simpelweg bepaald door de correlatie tussen vraag en aanbod, zoals in de klassieke economie. Wanneer er een beperkt aanbod is, maar de vraag is erg groot, dan zal het product in waarde toenemen. We zien dan ook dat al deze luxe horloges een beperkte oplage hebben, waardoor er wereldwijd vanuit de welvarende klasse veel vraag is. Heb je zo een pracht exemplaar bemachtigd? Dan kan je deze daarna doorverkopen, in de hoop dat iemand bereid is meer te betalen.

Image
Vacheron Constantin brand watches
Papin Lab/Shutterstock.com

Wat zijn de gevaren en risico’s van investeren in horloges?

Investeren gaat altijd gepaard met bepaalde risico’s, zo ook bij het investeren in horloges. Ondanks de prijzen van deze unieke luxeproducten maar blijven stijgen, is het aangewezen om ook hier goed je onderzoek te doen. Er zijn namelijk geen garanties.

Nepartikelen

Niet alleen rappend Nederland en Hollywood is gek op deze opvallende pronkstukken, criminelen en oplichters zien ze net zo graag. Met argusogen bekijken zij deze luxe horloges en met de grootste finesse laten zij deze exemplaren namaken, om deze vervolgens door te verkopen tegen de actuele prijzen. Snel verdiend, toch? Ga daarom altijd naar een officiële dealer en doe nooit zaken met onbekende partijen. We praten tenslotte niet over een paar tientjes.

Veiligheid

Ben je van plan om je horloge te dragen of enkel te bewaren als investering? Helaas zien we steeds vaker dat mensen, zelfs op klaarlichte dag, beroofd worden omwille van hun peperdure horloges. Zonder genade gaan dieven te werk, ze doen er alles aan op die peperdure horloge van jou te stelen. Zorg er daarom altijd voor dat je jouw horloge op een veilige plaats bewaart. Dit kan in een kluis bij jou in huis, of zelfs een kluis bij de bank. Zo een dure horloge verliezen ter waarde van een huis, daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Conclusie

Investeren kan je op tal van manieren doen. Met de komst van het internet is er niet alleen steeds meer informatie beschikbaar, maar ook meer mogelijkheden beschikbaar om te investeren. Van grondstoffen, tot goud, maar denk zeker ook aan luxeproducten zoals designertassen en ook horloges. In tijden van inflatie waarin de waarde van ons geld minder waard wordt, kiezen investeerders voor iets wat eerder waardevast is. En in het beste geval, nog toeneemt in waarde.

Deze investering kan zowel op semi-korte termijn zijn, maar zeker ook op lange termijn. Denk hierbij aan aloude unieke horloges die onderdeel worden van een erfenis en van generatie op generatie worden doorgegeven. Maar houd rekening met het feit dat niet élke horloge zomaar een vorm van investering is. Doe daarom goed onderzoek naar alle specificaties. Denk hierbij aan hoeveel van deze exemplaren gemaakt zijn, uit welke materialen bestaan ze, wat is het imago van het merk etc. Wil je toch de investering doen? Raadpleeg dan altijd een officiële dealer of laat je bijstaan door een expert.

Wil je meer informatie of heb je andere vragen over beleggen, zowel over de S&P500 als over crypto? In onze gratis Discordkanalen van Money Mastery van AllesOverCrypto kan jij vragen stellen en kom je in contact met duizenden andere liefhebben van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Zoek ze op in onze FAQ of stel ze in onze Facebookgroep. Benieuwd of er al artikels bestaan over jouw favoriete onderwerp? Google jouw vraag + AllesOverCrypto.

Header image: i viewfinder/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.