Crypto iceberg orders

Wat is een iceberg order in de cryptowereld?

Op de cryptomarkt, en ook op de reguliere beurzen trouwens, kun je verschillende orders uitvoeren. Limietorders, stop order, direct order, noem maar op. Een iceberg order is net iets complexer en is allemaal lucratief als je werkt met grote bedragen. Wil je grote investeringen doen, dan doe je er slim aan om financieel advies in te winnen, zodat je niet de dupe wordt van plotselinge prijsstijgingen of -dalingen. In dit artikel leg ik je alles uit over wat een iceberg order is, waarom je dit ordertype zou gebruiken en voor wie het interessant is. Ook vertel ik je hoe je deze orders kunt identificeren in de orderboeken en ik sluit af met hoe je zelf een iceberg order plaatst. Lees je mee?

Bekijk snel

Wat is een iceberg order?

Een Iceberg order noemen we ook wel een ijsberg order, ijsberg bestelling of iceberg bestelling. Als je wilt handelen in crypto, dan heb je te maken met vele verschillende ordersoorten. Heb je al wat ervaring in het handelen, dan heb je vast en zeker gehoord van limit orders, stop order en market order. Ben je hier nog niet bekend mee, dan is dit artikel van mijn collega Matt een aanrader! Hij legt op eenvoudige wijze de verschillende ordertypes uit. 

Ben je visueel ingesteld, dan zou ik je willen aanbevelen om dit filmpje te bekijken:

Betekenis van Iceberg order

Goed, dit was zo'n beetje de introductie van waar je werkelijk naar op zoek bent. Een iceberg order is vooral interessant voor traders die met grote sommen geld omgaan, want het is namelijk een manier om grote hoeveelheden cryptocurrencies te kopen of verkopen. Je zult nu misschien denken: hoezo dat dan? Je kunt toch ook gewoon een groot bedrag inleggen op de beurs en klaar is Kees? 

Daar heb je heus gelijk in, maar als je met grote investeringen schuift op de (crypto)markt, dan valt dit op. Je veroorzaakt verschuivingen, waardoor die grote investering van jou niet zo positief uitpakt als je van tevoren had gedacht. 

Stel je voor je koopt 50.000 Bitcoin (BTC) in één keer. Deze transactie valt op in de orderboeken, waardoor je onbedoeld de aandacht van andere investeerders trekt. Dit kan leiden tot een verstoring van de markt, met een mogelijke daling van de waarde van de currencies tot gevolg. 

Door die grote order op te delen in verschillende kleine orders, dan zal de transactie niet zo opvallen. Een reeks kleinere transacties valt niet op in deze booming markt, dus dan zit je in ieder geval goed. Mocht iemand het toch opmerken, dan is de transactie door jou al uitgevoerd, waardoor er niets meer aan te veranderen valt. 

Ze noemen het dan ook niet voor niets iceberg orders, want je ziet alleen het topje van de ijsberg. De rest van de grote berg bevindt zich onder water, dus niet zichtbaar voor de rest van de markt. 

In dit filmpje wordt tot in de detail uitgelegd wat een iceberg order is en hoe jij er je voordeel mee kunt doen:

Wie maken gebruik van iceberg orders?

Als je als particulier af en toe wat tientjes heen en weer schuift, dan is dit geen interessante materie voor jou. Iceberg orders worden meestal gebruikt voor grootbeleggers of market makers. Market makers zijn firma's (of individuen) die koop- en verkoopprijzen opgeven, in de hoop winst te maken op de spread tussen wisselende koersen. Deze grote bedragen zul je best tegenkomen bij cryptofanaten, maar institutionele beleggers, die maken hier toch echt het meest gebruik van.

Doordat ze handelen met grote sommen geld, kan dit een gigantische impact hebben op de markt. Je kunt de orders terugvinden in de orderboeken, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Een klein percentage van het totale ordervolume is terug te vinden in de level 2 orderboeken. In de cryptowereld is dit de plaats waar biedingen, de vraag, prijs, volume en een timestamp worden verzameld. Een grote dataverzameling met alle nuttige informatie over trades dus.

Een klein beetje off-topic, maar als je meer wilt weten over level 2 orderbooks, kijk dan deze video even:

Waarom iceberg orders gebruiken?

Iceberg orders kunnen dus paniek op de markt voorkomen, dat is het belangrijkste. Meestal krijgen beleggers hulp bij het uitvoeren van deze orders, want het dient te worden uitgevoerd op basis van een logistiek plan. Doe je dit niet, dan vindt er chaos plaats en heb je kans dat je alsnog de mist ingaat.

De broker voert de trades uit, totdat het schema is voltooid met het uitvoeren van de laatste order. Stel je wilt 10.000 BTC kopen, dan verdeelt de broker deze order in kleine stukken. Het schema zou er als volgt uit kunnen zien:

  • 2500 BTC kopen als eerste order;
  • 3000 BTC kopen als tweede order;
  • 2000 BTC kopen als derde order;
  • 2500 BTC kopen als laatste order. 

Voorbeeld iceberg order

Om het beeld nog wat te verduidelijken heb ik nog een voorbeeld voor je! Er is een groot pensioenbeleggingsfonds en zij willen $6 miljoen beleggen in een bepaalde cryptocurrency. Als ze dit als nieuws naar buiten zouden brengen, dan zouden de prijzen enorm toenemen, waardoor het niet langer gunstig is om te investeren. Om deze disrupties te voorkomen, splitsen ze grote order op in delen van pak 'm beet $500k. 

Impactkosten

Naast bovenstaande voorbeelden heb je ook nog te maken met impact cost. De impactkosten staan voor het verschil tussen de handelsprijs ten opzichte van de prijs die actueel was bij het plaatsen van de order. Dit klinkt wat complex, dus ik zal het met een voorbeeld uitleggen. Begin je al moe te worden van al die voorbeelden? :-)

Stel je koopt 1000 Ethereum (ETH) tegen Ξ1 en de uiteindelijke uitvoeringsprijs was Ξ1,05 dan bedragen de impactkosten Ξ0,05 x 1000: Ξ50. Let op: dit is natuurlijk een verzonnen verhaal, want als de aankoopkosten zo in de papieren lopen, dan moet je wel even bij jezelf ten rade gaan of dit wel goedkomt. 

Hoe groter de order, des te hoger de impactkosten vaak zijn. Als institutioneel belegger zitten de kosten vaak ook in het tarief van de broker, de transactiekosten, etc. Door een iceberg order te plaatsen vermijd je de kosten compleet óf demp je ze serieus. 

Snap je wat ik bedoel? Ik hoop het nog wat duidelijk te maken door de beschrijven hoe een iceberg order werkt.

Hoe werken iceberg orders precies?

Iceberg orders zijn dus gericht op het bewaren van de rust op de markt. Door de grote orders onder te verdelen, blijven institutionele beleggers van de radar en dat is precies hun doel. Wat ze hiermee opschieten, behalve het bewaken van de rust? 

Ze kunnen hiermee hun orders uitvoeren tegen de gewenste prijs. Als je grote hoeveelheden crypto koopt of verkoopt, dan is het laatste wat je wilt de prijs van een currency opblazen, vanwege de koopdruk van andere investeerders. 

Hoe kun je een iceberg order identificeren?

Hierboven schreef ik al dat het mogelijk is om een iceberg order te identificeren, maar hoe doe je dat dan? Je begint je zoektocht door in de level 2 orderboeken te duiken. Een paar alinea's terug deelde ik een filmpje, waar je alles leert over dit fenomeen. Niveau 1 geeft vooral basisgegevens, zoals de prijs van orders weer, maar voor details moet je toch echt op niveau 2 inzoomen.

Bij deze orderbooks is het zo dat als de eerste order in de rij wordt uitgevoerd, het volgende deel herlaadt. Het is dus essentieel dat je in de handelskolommen duikt, zodat je orders met een vergelijkbare prijs kunt vinden. Het gaat allemaal om het patroon, dat de broker heeft opgesteld om de transacties optimaal uit te kunnen voeren.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe je iceberg orders identificeert, zodat je zelf kunt oefenen met het herkennen van deze verborgen orders:

https://youtu.be/41Qgs9Sse2o

Voordelen van iceberg orders

Het is moeilijk vindbaar, want zo enorm veel is er niet bekend over iceberg orders. Maar met gezond verstand kom je een heel eind, dus daarom hebben we voor jou een lijstje gemaakt met de voordelen van dit ordertype. Heb je zelf nog toevoegingen, dan hoor ik het graag!

  • Door grote orders op te splitsen, verminder je opvallende prijsbewegingen;
  • Vermijden van impactkosten;
  • Meer traden door het gemak van de uitvoering op deze manier;
  • De naam en het doel van je beleggingen beschermen.

Hoe plaats je zelf een iceberg order?

Wil je zelf met serieuze sommen gaan beleggen op de cryptomarkt, dan is dit geen overbodige luxe. Het is goed om te weten dat je niet op alle platformen een iceberg order kunt plaatsen, want dit is alleen mogelijk waar je directe markttoegang (DMA) hebt. Direct Market Access vereist een sterk ontwikkelde technologie, waar je specifiek toegang hebt tot de orderboeken. Denk aan aanbieders, zoals BitMEX of BitFinex. Er zijn natuurlijk nog vele andere aanbieders, maar kijk dus van tevoren goed naar de mogelijkheden, zodat je niet voor niets overal accounts aanmaakt.

Het is vaak zo dat in de crypto scene alles heel soepel en smooth verloopt, één van de voordelen van blockchaintechnologie. Als je dus een opening opent, dan kun je vaak direct aan de slag met traden. Vaak is er later in het proces nog wel een identificatieronde nodig, als je echt start met bedragen heen en weer schuiven.

De werkwijze van de platformen zijn vrijwel allemaal identiek en in dit geval begin je met het ordertype selecteren. Kijk dus goed naar je opties, want je hebt geen limietorder, stop order of directe order nodig, maar een iceberg order. Je moet vervolgens verschillende velden invullen, zoals je totale som en soms kun je zelf ook aangeven in hoeveel delen je het wilt hakken. 

In onderstaande video kun je exact bekijken hoe je zelf zo'n order plaatst; doe er je voordeel mee!

 

Voor de duidelijkheid: ik ben geen financieel adviseur en ook niet in de positie om jouw financieel advies te geven. Ga nooit klakkeloos op de mening of het onderbuikgevoel van een ander af, doe altijd jouw eigen onderzoek!

Conclusie

Nou, we hebben weer heel wat behandeld in dit artikel. We hebben gekeken naar hoe je de definitie van een iceberg order kunt vertalen naar een behapbare uitleg en wat je hiermee kunt. We hebben duidelijk besproken dat het vooral gebruikt wordt door grote investeerders, de zogenaamde institutionele beleggers. 

Deze beleggers gebruiken iceberg orders, zodat ze geen prijsschommelingen op de markt zien, door hun eigen toedoen. Als je als organisatie een grote order wilt plaatsen, dan kun je dat op deze manier doen, zonder dat de prijs van het door jou gewenste doel ineens enorm stijgt. Of dat je een grote som currency's wilt verkopen en ineens de boel in elkaar stort, doordat de pers er lucht van krijgt. 

Daarbij heb ik je ingelicht over de voordelen en weet je ook hoe je zo'n transactie moet opsporen in de orderboeken. Kopje erbij, want je zoekt naar meerdere transacties die voor ongeveer dezelfde prijs zijn uitgevoerd. Dat is wat de broker of tool meestal geautomatiseerd uitvoert. Tenslotte heb ik je uitgelegd hoe je zo'n iceberg order zelf plaatst en heb ik je op het hart gedrukt, dat je altijd je eigen onderzoek moet doen. Als je vragen, opmerkingen of ervaringen wilt delen, dan zie ik je graag terug in onze community!

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Iceberg Orders? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over Iceberg Orders!”

Foto door Pixabay


Wil je traden als een echte crypto expert?

Krijg exclusieve trading signalen en behaal maximale winst!

Start vandaag nog!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.