Gulden coin achtergrond

Gulden (NLG): dé cryptomunt van Nederland

Wat is Gulden (NLG)?

Op dit moment zijn er al vele Nederlandse early adopters die hebben geïnvesteerd in de Gulden (NLG) als cryptocurrency. Het is echter niet Rijk Plasman, de founder, die zijn ultieme doel heeft om de Gulden als investering te zien. Hij wil uiteindelijk dat iedereen in Nederland weer met Guldens betaalt in plaats van met euro’s. Hier is hij, maar vooral de community achter de Nederlandse cryptomunt, elke dag hard voor aan het werk. Een bewijs hiervan is dat er al tientallen (web-)winkels in Nederland bestaan die de cryptomunt als betaalmiddel accepteren. Zij kunnen ervoor kiezen Guldens te ontvangen of de betaalde Guldens direct te laten uitbetalen in euro's.

Maar wat maakt de Gulden dan anders dan de Bitcoin? Deze grafiek geeft de grootste verschillen weer:

  Bitcoin Gulden
Founder Satoshi Nakamoto   Rijk Plasman
Eerste coin gemined op 03-01-2009   02-04-2014
Maximaal aantal munten in omloop 21 miljoen   1680 miljoen
Laatst geminede coin Het jaar 2140   Het jaar 2054
Beloning vinden block 25 Bitcoin   100 Guldens
Algoritme SHA-256   SCRYPT
Moeilijkheidsaanpassing Elke 2016 blocks   Nooit
Functie (momenteel) Digitaal goud   Digitaal geld

 

Wat meteen opvalt is het enorme verschil aan het maximale aantal munten dat uiteindelijk in omloop zal zijn. Een ander groot verschil is het algoritme dat wordt gebruikt. Het algoritme van Bitcoin, SHA-256, is vele malen complexer dan het algoritme van Gulden, scrypt. Met het scrypt-algoritme kunnen simpelere computers ook cryptomunten minen en hoef je niet duizenden euro’s aan computeronderdelen aan te schaffen. Ook zorgt het scrypt-alogritme ervoor dat de snelheid van het transactienetwerk omhoog gaat.

Verder is de functie van beide munten nog een belangrijk verschil. Bitcoin wordt vooral gebruikt voor opslag van waarde en wordt daarom ook wel het digitale goud genoemd. De Gulden is echter bedoeld is als betaalmiddel. Toch is het nog een hele uitdaging om de cryptomunt uiteindelijk als betaalmiddel op de markt te krijgen, want zolang de waarde van de munt blijft stijgen, zullen gebruikers minder snel bereid zijn om hun Guldens uit te gaan geven.

PoW²

De Gulden gebruikt momenteel Proof of Work om het netwerk te beveiligen maar willen hier 'currency holding witnesses' aan toevoegen. Hierdoor kunnen straks transacties met 0 bevestigingen worden uitgevoerd en heeft de blockchain tot 4x meer transactiecapaciteit dan Bitcoin. Het Proof of Work samen met Witness noemen ze PoW².

Je kan zelf meehelpen om het netwerk te beveiligen door je Guldens aan het werk te zetten. Je stort deze munten dan in een deposit-account die je voor een periode vastzet, net als dat we kennen van de depositorekening bij de bank. Door de Guldens voor een vaste periode weg te zetten verdien je nieuwe Guldens en draag je bij aan het PoW² systeem.

Je kan dus én Guldens verdienen door te minen én door ze voor een periode vast te zetten.

Hoe kom je aan Gulden?

Dit is heel eenvoudig. Er zijn al een aantal services waar je gemakkelijk met iDeal Guldens kunt kopen. Het is dan wel belangrijk dat je eerst een wallet op je computer of telefoon zet. Deze kun je downloaden op de homepage van Gulden of in de app store.

Als je je wallet hebt geïnstalleerd, kun je Guldens gaan kopen. Dit kan op verschillende plekken. De meest bekende en eenvoudige plekken waar dit kan zijn:

Als je wilt weten hoe het gaat met de koers van Gulden, dan kun je hier een kijkje nemen. 

De community 

Gulden heeft een ijzersterke internationale community, maar bestaat voor het grootste gedeelte nog uit Nederlanders. Als je geïnteresseerd bent in deze community kun je je aanmelden voor hun Slack. Op deze manier ben je ook als eerste op de hoogte van de nieuwste plannen en ontwikkelingen en kan je hier ook aan bijdragen. Bovendien kan je hier vragen stellen aan de founder van Gulden zelf of aan de developers. Dit is een van de sterkste punten van de Nederlandse cryptomunt, het is super toegankelijk.

Verder kun je ze volgen op Twitter, Facebook, Meetup en Medium. Ook kan je op GuldenBites.com al het laatste nieuws lezen omtrent Gulden.

De toekomst

Zoals eerder is aangegeven, willen ze ervoor zorgen dat de Gulden het belangrijkste betaalmiddel in Nederland wordt. Daarnaast willen ze ook meewerken aan het verbeteren van de cryptowereld. Op dit moment zijn er veel nutteloze munten en Rijk Plasman wil door middel van een keurmerk het kaf van het koren scheiden. Hierdoor krijgen de goede projecten meer vertrouwen en wordt er aan de zogenaamde scamprojecten geen podium meer geboden.

Als je benieuwd bent hoe ze dit willen bereiken of als je gewoon graag meer verdiepende informatie wilt over de technische achtergrond, dan kun je de whitepaper downloaden om hier een goed beeld van te krijgen.

Hoe koop ik Gulden?

Gulden kopen op Litebit is een fluitje van een cent. Met deze uitleg kan je al binnen enkele stappen de trotse eigenaar zijn van NLG.

  1. Meld je hier gratis aan bij Litebit
  2. Klik rechtsboven op "nieuw account aanmaken" en maak een account aan.
  3. Bevestig je account en log in.
  4. Ga rechtsboven naar het tabje "Mijn Account" en klik vervolgens op "Verificatie & Limieten"
  5. Verifieer hier je telefoonnummer (door de extreme drukte zijn deze extra stappen tegenwoordig nodig)
  6. Klik vervolgens op NLG
  7. Vul het koopformulier in en kies bij ontvangstadres "LiteBit Wallet"
  8. Klik op volgende en ga door het betaalproces heen
  9. Gefeliciteerd! Je bent de trotse eigenaar van Gulden!