Hoe begin je met beleggen in crypto? Complete startersgids!

Hoe begin je met beleggen in crypto? Complete startersgids!

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Steeds meer mensen om je heen beginnen met crypto trading. En je denkt zelf dat het veel te laat is om nu nog in te stappen, waardoor je het begin steeds uitstelt. Maar het is nooit te laat. Daarom kun je het beste zo snel mogelijk beginnen met het investeren in cryptomunten. Maar hoe begin je met beleggen in crypto?

We leggen je in dit artikel uit wat je moet weten voordat je kunt starten met crypto trading, en hoe je vervolgens zelf stap voor stap kunt beginnen. Uiteindelijk zul je merken dat beleggen in crypto helemaal niet zo moeilijk is zoals het altijd leek te zijn. Ben je er klaar voor?

Bekijk snel

Hieronder kun je een video bekijken die je in een paar minuten uitlegt hoe je crypto kunt kopen en verkopen.

Wat is crypto trading?

Laten we eerst even bij de basis beginnen. Wat is crypto trading eigenlijk? Digitale valuta's als Bitcoin hebben zich jaren geleden al ontpopt tot een aantrekkelijk beleggingsinstrument. De volatiliteit van cryptocurrencies (stijgen en dalen van de koers) biedt crypto traders veel mogelijkheden om geld te verdienen.

Cryptomunten worden steeds populairder bij beleggers die een breder en diverser portfolio willen hebben. Daarom zie je dat steeds meer beleggers ook investeren in cryptomunten als Bitcoin en Ethereum. Maar dat zijn niet de enige munten die populair zijn om in te investeren.

Hoe werkt beleggen in crypto?

De markt voor cryptovaluta is gedecentraliseerd, wat betekent dat deze valuta's niet door een centrale autoriteit (zoals een staat of bank) worden uitgegeven. In plaats daarvan lopen alle transacties via een netwerk van computers. Cryptocurrencies kunnen worden gekocht en verkocht op exchanges (de handelsbeurs voor crypto's) en kunnen worden bewaard in speciale wallets die verkrijgbaar zijn bij online brokers. Dat noemen we hot wallets, omdat ze aangesloten zijn op het internet. Cold wallets zijn hardware wallets die je kunt loskoppelen van een computer (zoals een USB-stick bijvoorbeeld).

In tegenstelling tot traditionele munten zijn cryptocurrencies slechts een digitaal bewijs van eigendom dat op een blockchain wordt opgeslagen. Wanneer een gebruiker cryptomunten aan een andere gebruiker wil verkopen, moet hij deze naar de wallet van de ontvanger sturen. De transactie wordt pas als voltooid beschouwd wanneer deze is geverifieerd en aan de blockchain is toegevoegd via mining (het valideren van transacties en toevoegen van blokken aan de blockchain).

Hoeveel geld kan ik verdienen met de handel in cryptomunten?

Om beter te begrijpen hoeveel geld je kunt verdienen met de handel in cryptocurrencies, nemen we Bitcoin als voorbeeld.

Laten we zeggen dat je 1 Bitcoin had gekocht aan het einde van 2019. In dat geval heb je er dus $6.400 voor betaald. Als je dit 6 maanden zou hebben aangehouden, zou je $1.800 hebben verdiend. Bitcoin had op 30 juni 2020 namelijk een prijs van $8.200 bereikt, wat een winst van bijna 28% is. Maar had je Bitcoin tot februari 2021 gehouden, kon je dezelfde Bitcoin voor $55.000 verkopen, wat een winst van $48.600 (859%) zou zijn geweest. 

Natuurlijk biedt dit geen garantie voor het resultaat dat jij gaat behalen. Het is dus verstandig om goed na te denken over de belegging die je gaat doen, en je niet te veel mee te laten gaan om dit soort verhalen.

bitcoin

Hoe begin je met beleggen in crypto?

1. Leer meer over cryptocurrency's in een cursus

Je wilt natuurlijk niet met een valse start beginnen. Zoals bij iedere belegging die je doet, moet je wel eerst weten waar je in investeert. Beleggen in cryptomunten is anders dan beleggen in aandelen of obligaties. Wanneer je veel weet over beleggen in aandelen, betekent dat niet dat je ook veel weet over beleggen in cryptomunten.

Daarom zou je eerst een cryptocursus kunnen volgen, zodat je meer komt te leren over cryptocurrency's. De Crypto Masterclass van AllesOverCrypto bestaat uit meer dan 140 video's waarin alles over crypto trading en blockchain wordt uitgelegd. Natuurlijk is het volgen van een crypto cursus geen garantie dat je ook daadwerkelijk veel geld gaat verdienen met het beleggen in crypto. Toch worden de kansen op winst wel groter wanneer je weet waar je in belegt.

2. Maak een account aan bij een crypto exchange

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen, zul je eerst een account moeten aanmaken bij een crypto exchange. Wanneer je voor de eerste keer gaat beleggen in crypto, is het aan te raden om dit via een grote crypto exchange als Bitvavo of Binance te doen. 

Blijf vooral nog weg bij gedecentraliseerde crypto exchanges (DEX's) zoals Uniswap of Sushiswap. Wanneer je een beginner bent, is het nog erg lastig om via een DEX crypto te kopen.

3. Bepaal in welke munten jij wilt investeren

Wanneer je eenmaal een account hebt aangemaakt, is het tijd om te bepalen in welke cryptomunten je wilt investeren. Ga je beleggen voor de korte- of langetermijn? Wil je investeren in een crypto-project dat binnen een bepaalde niche/branche valt? Het zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen wanneer je gaat investeren in cryptomunten.

Verder in dit artikel leggen we je uit wat de populairste crypto's van dit moment zijn. Ook vertellen we je welke technieken en strategieën je kunt gebruiken om te bepalen in welke cryptomunten je zou kunnen beleggen.

Crypto-Currency Handelsstrategieën

Over het algemeen gezien zijn er twee strategieën die je zou kunnen aanhouden wanneer je gaat beleggen in cryptomunten.

Buy and hold-strategieën (lange termijn)

Bij deze strategieën is het de bedoeling dat je investeert in crypto voor op de lange termijn, in de hoop te profiteren van grote koersbewegingen. Om dit te implementeren, is het het beste om een crypto exchange te gebruiken waar je je cryptomunten koopt, om ze daarna op een cold wallet op te slaan. Zo wordt het een stuk makkelijker om je niet te laten beïnvloeden door wat de markt doet.

Wanneer je jouw munten dus vasthoudt in plaats van ze snel na aankoop te verkopen, ben je dus bezig met de "buy and hold" strategie.

Scalping en day trading strategieën (korte termijn)

Onder de meest actieve en agressieve strategieën zijn scalping en daytrading het populairst. Dit zijn de kortetermijnstrategieën.

Beide methodes zijn hoofdzakelijk gebaseerd op een technische analyse en maken gebruik van kleine prijsschommelingen gedurende enkele minuten tot enkele uren, waarvan de bewegingen kunnen worden versterkt door gebruik te maken van hefboomproducten (je inzet verhogen zonder daadwerkelijk het bedrag in te zetten). Wanneer je net gaat beginnen met beleggen in crypto, is het verstandig om nog weg te blijven bij hefboomproducten.

https://youtu.be/vw1y-89tFiI

Tips voor startende crypto traders

1. Investeer niet al je kapitaal, maar begin met een klein bedrag

Er zijn reële risico's op verlies, dus het is belangrijk om niet al je geld te investeren in crypto. Begin daarom eerst met een klein bedrag, zodat je kunt oefenen. Als je dan verlies maakt, is het een stuk minder erg. Natuurlijk moet je in dat geval niet gaan beleggen met geld dat je niet kunt missen, hoe groot of klein het bedrag ook is.

2. Maak nog geen gebruik van hefbomen

Het is essentieel, vooral als je een beginner bent, om het gebruik van hefbomen te beperken. Veel beleggers proberen met het hefboomeffect snel geld te verdienen, zonder dat ze zichzelf bewust zijn van de risico's die dit met zich meebrengt. Dit kan tot grote verliezen leiden.

3. Neem regelmatig je winst

Zoals het oude gezegde luidt, groeien de bomen niet tot in de hemel. Profiteer daarom van hoge prijzen door af en toe je winst te pakken. Zo ben je op een gegeven moment aan het beleggen met je winst, waardoor je ineens een veel minder groot risico loopt.

In welke cryptomunten moet ik investeren?

Wanneer je gaat beginnen met crypto trading, zal het aanbod aan cryptomunten je misschien onzeker laten voelen. Met welke cryptomunt zou je moeten beginnen? Het is belangrijk om altijd een investering te doen op basis van je eigen kennis. Doe dus niet een investering omdat je anderen dat ziet doen, maar doe het op basis van je eigen onderzoek.

De populairste cryptomunten

Bitcoin

Er is niets origineels meer aan de keuze voor Bitcoin, maar toch blijft deze cryptocurrency de grootste en populairste op de markt van cryptomunten. Het is gelanceerd in 2008, en is de bekendste en meest gebruikte cryptomunt. In 2017 kreeg Bitcoin wereldwijde bekendheid toen het bijna een waarde van $20.000 bereikte. Hierna daalde de waarde, waarna het in 2021 steeg tot bijna $60.000. Dit laat zien dat het dus nooit te laat is om te investeren in crypto.

Er zijn echter ook genoeg andere munten op de markt. Deze munten noemen we altcoins, wat natuurlijk staat voor alternatieve coins. Iedere munt behalve Bitcoin is een altcoin. De bekendste altcoins zijn Ethereum, Ripple, Litecoin en Cardano, waar we het ook graag over hebben.

Ethereum

Ethereum is een blockchain welke is gecreëerd door Vitalik Buterin en is gelanceerd in juli 2015. Terwijl de Bitcoin-blockchain alleen dient om zijn munt te ondersteunen en een gedecentraliseerd betalingssysteem aan te bieden, gaat de Ethereum-blockchain verder met de implementatie van smart contracts en tokens. 

Deze smart contracts zijn onafhankelijke contracten welke zijn opgeslagen op de blockchain. Mensen kunnen geen invloed op deze contracten uitvoeren. Wanneer aan de afgesproken voorwaarden wordt voldaan, zal het contract zichzelf uitvoeren. Hierdoor kunnen smart contracts voor ontzettend veel gebruikersdoeleinden ingezet worden.

De munt van Ethereum is Ether. Echter zijn er ook veel tokens te koop die draaien op de blockchain van Ethereum. Denk bijvoorbeeld aan Fetch.AI of LINK (ChainLink). Tokens zijn net wat anders dan cryptomunten, omdat tokens op een andere blockchain kunnen draaien. Cryptomunten zijn daarentegen altijd verbonden aan de blockchain.

Verschillende goud en zliver kleurige Altcoins

Ripple

Ripple (XRP) is gelanceerd in 2012 en is een van de cryptocurrencies die sterke volatiliteitsbewegingen op de markt heeft doorgemaakt. De laatste tijd is Ripple steeds vaker in het nieuws geweest door de rechtszaken die de makers aan hun broek hebben hangen. Toch behoort het nog steeds bij een van de populairste munten. Dat komt voornamelijk door de snelle transactietijd van deze munt. De blockchain van Ripple kan namelijk aanzienlijk sneller transacties verwerken dan bijvoorbeeld Bitcoin. Bij Bitcoin duurt het namelijk ongeveer 10 minuten voordat een transactie volledig is verwerkt.

Litecoin

Een andere bekende cryptomunt is Litecoin, welke in oktober 2011 is gelanceerd door Charles Lee. Charles is een voormalig Google-medewerker, die een soort Bitcoin met grotere blokgrootte en lagere transactiekosten wilde ontwikkelen. Daarom wordt Litecoin ook wel de 'zilveren versie van Bitcoin' genoemd. Al sinds dat Litecoin op de markt is, is het een erg bekende munt die in de portfolio's van vele crypto traders te vinden is. Het heeft dan ook al een flinke opmars in waarde gemaakt. Natuurlijk is dit geen garantie voor de toekomst van Litecoin.

Conclusie

Wanneer je dus nieuw bent in de cryptowereld, is het verstandig om eerst wat meer kennis op te doen over cryptocurrency's. Hoe meer kennis je in huis hebt, hoe beter je zelf onderzoek kunt doen naar verstandige beleggingen. Laat je vooral niet afleiding door wat anderen doen. Zij investeren misschien met een veel lager risico, waardoor ze ook risicovollere beslissingen maken.

Om daadwerkelijk te beginnen zul je eerst een account moeten aanmaken bij een crypto exchange. Dit kun je het beste doen bij een grote exchange als Binance en Bitvavo. Vervolgens moet je voor jezelf bepalen of je voor de lange- of korte termijn wilt investeren, en met welke cryptomunten je dat wilt doen. De munten naar keuze kun je vervolgens kopen op de crypto exchange die je wilt gebruiken, waarna je ze opslaat in een wallet. Met de stappen en tips die je in dit artikel hebt gelezen, zou het je hoe dan ook moeten lukken om zelf te starten met beleggen in crypto!

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!