De 3 beste crypto tips voor beginners

De 3 beste crypto tips voor beginners
Bitcoin
btc

Snel €10 verdienen?

  1. Klik op de knop
  2. Maak een account aan
  3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

In deze blog vind je de 3 beste tips voor wanneer je wilt beginnen met crypto. Onderaan dit artikel kan je nog eens 9 tips downloaden om jezelf nóg beter voor te bereiden op de cryptomarkt. Het is belangrijk om deze brochure aandachtig door te lezen aangezien het je kan behoeden voor het maken van grove fouten die veel geld kunnen gaan kosten.

Tip #1 - Zorg dat je weet waar je in investeert

De eerste keer dat wij in crypto stapten, deden we het stiekem alleen voor het geld. Het ging direct erg goed, want binnen no-time verdubbelden we onze investering, maar helaas sloeg direct daarna het noodlot toe.

In november 2013 klapte de markt zoals dat ook in 2018 gebeurde en we raakten bijna al ons geïnvesteerde geld kwijt. Doordat we echt helemaal niks van blockchain en haar potentie wisten, raakten we al snel ons vertrouwen in de gehele crypto-economie kwijt en keken er vervolgens niet meer naar om.

Als we hadden geweten wat deze economie precies inhield, dan was ons dit nooit overkomen en hadden we in het jaar 2014-2015 flink wat cryptomunten kunnen inslaan. Gelukkig heeft iemand ons in 2015 op de potentie gewezen en hebben we alsnog goed geprofiteerd van de hype in 2017, maar het liefst hadden we al eerder extra coins willen kopen.

Blockchain zorgt voor vrijheid van waarde

Blockchain is niet zomaar een uitvinding. Het wordt veel vergeleken met het internet, maar wij denken eigenlijk dat het voor een nóg veel grotere revolutie kan gaan zorgen. Het internet zorgde voor de vrijheid van informatie, maar blockchain kan zorgen voor de vrijheid van waarde! Om even een vergelijking te trekken hoe groot dit kan worden: acht jaar geleden al zei de toenmalige CEO van Google, Eric Schmidt, dat we elke twee dagen meer content produceren dan we in totaal hebben gedaan vanaf het ontstaan van de mensheid tot en met 2010. Laat dat maar even inzinken.

Kortom, zorg ervoor dat je blockchain goed begrijpt voordat je erin investeert en doe het niet alleen voor het snelle geld. Het is belangrijk om te weten waar je jouw zuurverdiende centen in stopt. Wij kunnen je heel leuk vertellen dat het zorgt voor de vrijheid van waarde, maar het is belangrijk dat je zelf ook snapt waarom het zo werkt en wat voor impact dit kan hebben. Bovendien zorgt dit ervoor dat je een duidelijker beeld krijgt van welke cryptocurrency’s meer potentie hebben dan andere. Het is daarnaast erg leuk om wijzer in een populair onderwerp als blockchain te worden, zodat jij straks degene bent die op verjaardagen het aan anderen kunt uitleggen!

Zorg ervoor dat je blockchain goed begrijpt voordat je investeert en doe het niet alleen voor het snelle geld.

De video van hieronder geeft al meer inzicht in de werking van blockchain. Ook kan je ons uitgebreide artikel over blockchain lezen.

Tip #2 - Investeer alleen geld dat je bereid bent te verliezen

Door tip 1 goed op te volgen, raak je al snel in de verleiding om je hele hebben en houwen in crypto te stoppen. Vooral als de koers hard omhoog gaat, heb je het gevoel de boot te missen en staan de dollartekens in je ogen. Je krijgt al snel gedachtes als “Als ik 50 euro investeer en het gaat keer 20 dan heb ik 1000 euro verdiend! Maar met 1000 euro kan ik nog niet zoveel, dus wat als ik 500 investeer? Dan wordt het al 10.000! Maar dan kan ik net zo goed 5.000 investeren?!”

Als je zo beredeneert dan kan kom je in vicieuze cirkel en verkoop je straks je vriend(in) of kinderen om alles in cryptomunten te stoppen. En inderdaad, bij een goede markt, kan je dan heel rijk worden. Het probleem is alleen dat wanneer jij te veel geld erin stopt, je emoties een vies spelletje met je gaan spelen. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat er weinig markten zijn die zo volatiel zijn als de cryptomarkt. Als jij er moeite mee hebt om 1.000 euro op één dag te verliezen, dan is het wellicht niet verstandig om meer dan 5.000 euro te investeren.

Emoties zijn je grootste vijand

We zijn vaak geneigd om alleen naar het positieve te kijken, zoals dat die 5.000 euro zomaar 300.000 euro waard kan worden, maar ondanks dat je het misschien niet wilt geloven, is het in de cryptowereld niet heel vreemd als je investering binnen een dag 20% minder waard wordt. Het probleem is vaak dat mensen hierdoor in paniek raken en niet nog eens 1.000 euro willen verliezen. Het eerste wat ze doen is hun cryptocurrency’s met verlies verkopen. Daarna gaat de prijs weer omhoog en zien ze dat ze hierdoor 1000’en euro’s mislopen. Ze kopen weer in en wederom zakt de prijs in elkaar waardoor ze weer meer geld verliezen dan ze emotioneel aankunnen.

Als deze mensen wat minder hebberig waren geweest en 1.000 euro hadden geïnvesteerd dan hadden ze wellicht minder last gehad van emoties en het geld gewoon kunnen laten staan, waardoor ze meer winst hadden gemaakt dan met die 5.000 euro. Bovendien gaat het ten kosten van je levenskwaliteit als je alleen maar in de stress zit en de hele dag naar de koersen van je cryptocurrency’s loopt te kijken.

Wees dus niet te hebberig, investeer een bedrag dat niet erg is om volledig kwijt te raken en heb vervolgens ook geen spijt dat je meer had moeten investeren. De kans is namelijk groot dat dit je juist alleen maar geld en levenskwaliteit had gekost. Je kan in dit artikel over emoties meer lezen over de gevoelens die komen kijken bij crypto trading.

Wees niet te hebberig en investeer een bedrag dat niet erg is om te verliezen en heb ook geen spijt dat je meer had moeten investeren.

Tip #3 - Investeer tijd en geld in beveiliging 

Dit is misschien wel de belangrijkste crypto tip voor beginners. Een van de grootste voordelen van crypto is dat wij burgers weer het heft in eigen handen nemen over onze eigen financiën. We krijgen weer de volledige controle en verantwoordelijkheid over ons eigen geld in plaats van dat we die verantwoordelijk aan de banken overlaten. Op z'n zachtst gezegd, hebben de banken de afgelopen jaren, en met name in 2008, laten zien dat ze niet heel goed met deze verantwoordelijk om kunnen gaan, dus we gaan naar een tijd toe dat we het weer zelf doen.

Dit voordeel is echter ook meteen het grootste nadeel van crypto, want we zijn zo gewend geraakt aan het feit dat anderen dit voor ons deden, dat we de deze verantwoordelijkheid nog lastig kunnen dragen. Het feit dat we zelf het volledige beheer over ons geld hebben, zorgt ervoor dat we er altijd bij kunnen en niet van ze afhankelijk zijn, maar het betekent ook dat we verantwoordelijk zijn voor de beveiliging ervan.

Kijk uit voor hackers

Blockchain en cryptocurrency’s zijn enorm veilig, laten we dat voorop stellen. Het levert miljarden euro’s op om de blockchain van Bitcoin te hacken, dus de allerbeste hackers op de wereld is er alles aan gelegen om dit voor elkaar te krijgen. Toch is het ze niet gelukt en het gaat ze waarschijnlijk ook nooit lukken.

Wat deze hackers echter wel kunnen doen, is jouw computer of een crypto exchange hacken waar jouw cryptocurrency’s staan opgeslagen. Exchanges en onwetende beginners in de wereld van crypto zijn dan ook de populairste doelwitten van scammers en hackers en, net als in de begindagen van het internet, krioelt het van de slimme tactieken om jouw cryptocurrency’s in handen te krijgen. Het is daarom belangrijk om goed je cryptocurrency te beveiligen en dit doe je het beste met een hardware wallet.

We zien overal om ons heen dat mensen soms wel tienduizenden euro’s in cryptomunten beleggen, geld waar ze duizenden uren voor hebben gewerkt, maar ze nemen niet een paar uurtjes de tijd om een hardware wallet voor 119 euro aan te schaffen en te kijken hoe dit werkt. Het gevolg is vaak dat ze hun gehele investering verliezen aan een vernufte hacker. Wees alsjeblieft niet zoals deze mensen en zorg ervoor dat je jouw zuurverdiende centen zo goed mogelijk beveiligt. Hoe je dit doet, lees je in ons uitgebreide artikel over crypto beveiligen.

Hackers doen er alles aan om jouw crypto te bemachtigen, zorg ervoor dat je jouw zuurverdiende centen zo goed mogelijk beveiligt.

Image
Ledger Nano X

Meer crypto tips ontvangen?

Wil je graag meer crypto tips ontvangen? Download dan via het volgende formulier ons gratis e-boek met daarin de 12 beste crypto tips voor beginners! Door jezelf goed in te lezen voorkom je dat je beginnersfouten maakt. Als wij deze tips in 2013 hadden gehad, dan had dit ons een hoop leergeld bespaard.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!