Wat zijn trc10 en trc20 tokens? Met tron logo's op de achtergrond.

Wat zijn TRC10 en TRC20 tokens?

Tron is een blockchain-platform voor gedecentraliseerde applicaties (dApps). Net als bij andere platformen zoals Ethereum, kunnen gebruikers van Tron hun eigen tokens lanceren op de blockchain. Deze tokens kunnen dan bijvoorbeeld gebruikt worden binnen een dApp of een ander doel dienen die de maker heeft bedacht.

Het is mogelijk om TRC10 tokens en TRC20 tokens te creëren en in dit artikel vind je de uitleg over deze twee cryptomunten en de verschillen ertussen.

Wat is een TRC10 token?

De TRC10 token is een cryptomunt die gebaseerd is op de blockchain van Tron. De blockchain heeft z'n eigen regels als het gaat om het programmeren, uitgeven en beheren van nieuwe cryptomunten.

Deze regels staan in het TRC10-protocol en iedere cryptomunt die volgens dit protocol wordt uitgegeven is een TRC10 token. 

Het protocol is beschikbaar sinds Tron in juni 2018 z'n mainnet heeft gelanceerd. Sindsdien zijn er al veel tokens volgens deze standaard uitgebracht en dit komt met name doordat het erg eenvoudig is om zo'n token te creëren.

Hoe maak ik zelf een TRC10 token?

Iedereen binnen het netwerk van Tron kan zelf een TRC10 token creëren. Het kost je maar 1024 TRX en de onderstaande gegevens dien je in te voeren:

 • Naam van de token
 • Totale aantal tokens dat gecreëerd wordt
 • Wisselkoers ten opzichte van TRX
 • Duur van de circulatie
 • Beschrijving van de token
 • Website van de token
 • Maximale bandwidth consumptiepunten per account
 • Totale bandwidth consumptiepunten
 • Aantal tokens dat wordt bevroren

Dit kan er als volgt uitzien. De token met de naam "aoc" is met de onderstaande command gecreëerd.

assetissue password aoc 2000000 1 1 2019-10-14 2019-11-14 aocdef allesovercrypto.nl 1000 1000000 300000 180 500000 365

Hier staat dat de token "aoc" wordt gecreëerd en dat er in totaal 2 miljoen van worden gemaakt. De wisselkoers ten opzichte van TRX is 1:1. De circulatieduur is 14 oktober t/m 14 november 2019. De beschrijving van de token is aocdef. De website is allesovercrypto.nl.

Een maximum van 1000 bandwidth-punten kan er van het account van de uitgever worden geïnd. Een maximum van 1.000.000 bandwidth-punten kan worden geïnd van de uitgever voor de transacties van alle tokenhouders per dag. Er worden 300.000 tokens bevroren voor 180 dagen en 500.000 tokens worden vastgehouden voor 365 dagen.

De concrete stappen

De concrete stappen die je neemt om een token te creëren op de blockchain van Tron zijn:

 1. Schaf 1024 TRX aan via Bitvavo.
 2. Ga naar Tronscan.org. Dit is de blockchain explorer waar je alle transacties op het netwerk kan inzien.
 3. Creëer een wallet. Dit doe je door rechtsboven op Sign In > Import a Wallet > Create Wallet te klikken.
 4. Verstuur de 1024 TRX naar jouw wallet.
 5. Creëer op deze pagina je eigen TRC10 of TRC20 token.

Bekende cryptomunten die volgens de Tron-standaarden zijn gecreëerd zijn Bittorrent en WINk.

Interessante websites

Op deze interessante websites vind je:

Wat is een TRC20 token?

De TRC20 token is ook een cryptomunt die gebaseerd is op de blockchain van Tron. Het TRC20-protocol geeft de tokens van Tron extra functionaliteiten en hierdoor is het mogelijk om een token meer op maat te maken aan de hand van je eigen wensen. De extra functionaliteiten worden mogelijk gemaakt doordat dit protocol wordt gebruikt bij smart contracts. Zo geeft het TRC20-protocol bijvoorbeeld de mogelijkheid om acties zoals deze te programmeren:

De eerste 100 kopers van deze nieuwe cryptomunt krijgen 20% bonus.

Door de extra functionaliteiten zijn de TRC20 tokens wel een stuk complexer dan TRC10 tokens. Een voordeel daarentegen is dat TRC20 tokens compatibel zijn met de ERC20 tokens van Ethereum. Hierdoor kunnen TRC20 tokens gebruikt worden binnen smart contracts van Ethereum. Programmeurs die voorheen op de Ethereum-blockchain schreven, kunnen hun smart contracts nu ook gebruiken binnen de Tron-blockchain.

In de video hieronder wordt uitgelegd wat een smart contract precies is.

Wat is het verschil tussen het TRC10- en het TRC20-protocol?

Het TRC10-protocol wordt gebruikt om eenvoudig nieuwe tokens te creëren en het TRC20-protocol wordt gebruikt om functionaliteiten toe te voegen aan een token en deze te gebruiken voor smart contracts.

In de tabel hieronder zijn de verschillen overzichtelijk naast elkaar gezet.

Kenmerken TRC-10 TRC-20
Leercurve voor programmeurs Makkelijk Gemiddeld
Decimalen van de token Tot 6 Niet verplicht
Transactiekosten 1000x lager dan TRC-20 1000x hoger dan TRC-10
Interface op maat maken Nee Ja
Toegankelijk voor smart contracts Ja Ja
Toegankelijk voor API Ja Nee
Bescherming tegen het verlies van tokens Nee Nee
GUI voor ICO Ja Nee
Storten vanuit contractadres Nee Nee
Kunnen contracten en adressen controleren welke tokens er zijn verzonden? Nee Nee
Kunnen tokenhouders anderen machtigen om namens hen transacties te doen?  Nee Nee

Wallets

De tokens van Tron kunnen momenteel onder andere in de volgende wallets worden bewaard:

Soort wallet Wallets
Hardware wallet

Ledger Nano X

Ledger Nano S

Android & iOS wallet apps

Trust Wallet

Cobo Wallet

Tronwallet.me

Tron Android Wallet

Wallet.io

Desktop Wallet Exodus Wallet
Web Wallets Tronscan

Vragen?

Mocht je verder nog onbeantwoorde vragen hebben over wat de TRC10 token en TRC20 token precies zijn, stel deze dan onderaan dit artikel, op het Crypto Forum of in de AllesOverCrypto Facebookgroep.

Bronnen: Tron Developers, Exodus


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.