Voordelen plus en nadelen min

Wat zijn de voor- en nadelen van blockchain?

Je hebt hoogstwaarschijnlijk al meerdere keren van het woord 'blockchain' gehoord. Niet alleen jij maar pakweg de helft van de wereldbevolking heeft ondertussen gehoord van het bestaan van de revolutionaire blockchain technologie.
 
Problemen uit verschillende sectoren zoals de financiële sector, gezondheidszorg, vastgoed en nog vele andere zouden door de magische toets van blockchain technologie tot het verleden behoren. Maar is dit wel realistisch? In deze blog zullen we dit uit één zetten en kijken wat de voor- en nadelen zijn bij het gebruiken van de blockchain technologie. In onderstaande video leer je binnen een paar minuten wat de voor- en nadelen van blockchain zijn.

Bekijk snel

https://youtu.be/Eg3BPwYEtQU

Wat is blockchain technologie?

De populariteit van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) heeft de voorbije jaren de interesse in Blockchain doen toenemen. Maar wat is deze technologie nu weer juist?

 

De blockchain technologie, die het mogelijk maakt om waarde op te slaan, rust op drie fundamentele elementen. Deze zijn gedistribueerde opslag, slimme contracten en peer to peer transacties. Heel simplistisch kunnen we de blockchain omschrijven als volgt. De gedistribueerde opslag (distributed ledger) biedt de mogelijkheid om transacties tussen twee partijen (peer to peer) efficiënt en permanent te registreren en te groeperen in 'blokken'. Deze blokken (blocks) vormen de basis voor de volgende transacties en vormen een ketting (chain).

 
De slimme contracten, beter bekend als smart contracts, zijn computeralgoritmes die de staat van het netwerk opereren en beheren en die geen enkele tussenkomst van de mens nodig hebben. Een uitgebreide uitleg van blockchain wordt gegeven in dit artikel waar we dieper ingaan op de werking van blockchain.

 

We kunnen helaas niet meer spreken over de blockchain als algemene term. Er zijn ondertussen zo veel verschillende vormen van blockchain. In het geval van de voor- en nadelen zullen we ons beperken tot de publieke blockchain zoals die van Bitcoin (BTC). Toch is er een verschil tussen publieke & privé blockchains. In elk geval zullen er voor- en nadelen zijn bij het gebruiken van de blockchain.

Wat zijn de voordelen van blockchain?

De vraag die elke kritische geest zich stelt, is of de hype achter blockchain wel terecht is. Zal het inderdaad alle problemen kunnen oplossen die de we in dit informatietijdperk ondervinden? We zetten even de belangrijkste voordelen van blockchain op een rij.

Veiligheid

De vraag die elke kritische geest zich stelt, is of de hype achter blockchain wel terecht is.

De gedecentraliseerde aard van de blockchain is hetgeen dat blockchain resistent maakt tegen corruptie. Elke keer wanneer er nieuwe transactie blokken gevormd worden, zullen de gegevens geverifieerd worden door verschillende onafhankelijke systemen (nodes).

Stel je voor dat er een cyberaanval gebeurd op de blockchain en er verschillende nodes worden uitgeschakeld. Dan zal dit niet veel uitmaken op de werking of de veiligheid van het totale netwerk. Dit omdat de systemen die de blockchain onderhouden meerdere kopieën hebben van de staat van het netwerk. 

Er kunnen alleen veranderingen worden doorgevoerd als de miners, degene die de blockchains beheren, overeenstemmen. Er moet dus consensus komen alvorens er maar één aanpassing kan worden doorgevoerd. Deze manier zal democratischer zijn dan een centralere aanpak van oude netwerken.

Wil je alles over public en private keys, versleuteling en cryptografie weten? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, vertelt Matt je alles dat je hierover moet weten.

Anonimiteit

Blockchain-technologie geeft elke deelnemer van de blockchain een eigen anonieme identiteit. Dit is goed voor personen die waarde hechten aan hun online privacy. 

Ook zal blockchain resistenter zijn tegen identiteitsfraude dan de klassieke betaalmethodes. Zo worden veel mensen het slachtoffer van identiteitsfraude waardoor persoonlijke gegevens worden gestolen. Door de unieke vingerafdruk die iemand heeft zal diefstal door middel van identiteitsfraude tot de verleden tijd behoren.

Transparantie

Hoewel het gebruik van blockchain anoniem gebeurd, wordt elke transactie permanent opgeslagen op de blockchain. Met als resultaat dat iedereen de voorbije transacties kan inzien. 

De geschiedenis van transacties op de blockchain zijn dus voor iedereen zichtbaar. De informatie zal niet kunnen verdwijnen, zoals dit soms kan gebeuren bij de digitale en papieren manier van zaken doen. Bedrijven die zouden overschakelen op de blockchain zouden door de verhoogde transparantie eventueel meer vertrouwen winnen bij hun klanten. De transparantie is iets dat alleszins het vertrouwen verhoogt. 

Geen tussenpersonen meer

Wanneer je transacties verricht via een bank zal je soms een grote kost betalen. Soms kan het lang duren vooraleer de instanties deze transacties hebben goedgekeurd. Bij grote transacties zal je langs verschillende tussenpersonen passeren die elk hun deel doen vooraleer de uiteindelijke transactie goed te keuren. 

Blockchain die gebruik maakt van de smart contracts zal deze tussenpersonen elimineren. Hierdoor verdwijnen mogelijke extra kosten of lange wachttijden. Transacties van grote sommen geld kunnen in minder als een uur toekomen aan de andere kant van de wereld.

Toegankelijkheid

De blockchain-technologie, zoals Bitcoin, maakt een snelle en veilige overdracht van geld mogelijk over de hele wereld. Maar het gaat niet alleen om geld. De blockchain brengt een revolutie met zich mee op wereldniveau. 

Zo zien we bijvoorbeeld dat het crypto currencies een middel is geworden voor gewone mensen, die geen toegang hebben tot banken, om hun eigen geld te beheren. In onderstaande video zien we hoe gewone Venezolanen de cryptocurrencies gebruiken om hyperinflatie van de Venezolaanse bolivar tegen te gaan en hun waarde van hun spaargeld te waarborgen. 

Eigen verantwoordelijkheid

De gebruikers van de blockchain zullen de enige eigenaar zijn van de privé sleutels van zijn of haar wallet. Alleen de eigenaar van deze privé sleutels zal daadwerkelijk transacties kunnen uitvoeren. Niemand anders zoals bijvoorbeeld; overheden, banken of hackers zouden deze transacties zonder de sleutels kunnen verrichten.

Breed toepasbare technologie

De kernelementen van blockchain technologie zoals decentralisatie, automatisering en transparantheid, zijn elementen die in tal van industrieën kunnen worden toegepast. Zo zal de blockchain technologie een duidelijke meerwaarde zijn in de financiële sector. Waaronder de gedecentraliseerde financiën (DeFi), geldmarkten en kapitaal markten.
 
Ook zal het in de gezondheidszorg worden ingezet om zo efficiënter en veiliger met gegevens van patiënten om te gaan. Als in de verzekeringswereld waar valse verzekeringsclaims eruit worden gefilterd en de tijd tussen claim en uitbetaling veel korter zal zijn dan dit soms nu het geval is.
 
In de media en entertainment kan blockchain worden ingezet om fraude en piraterij tegen te gaan. Waar een digitaal product op de blockchain een authentieke identiteit krijgt en gewoon niet meer valt te kopiëren.
 
Deze authenticiteit op de blockchain kan ook worden gebruikt in de huizenmarkt. Waar mensen kunnen aantonen dat zij de rechtmatige eigenaar zijn door gegevens op de blockhain voor te leggen.
 
Tenslotte maakt blockchain, door zijn transparant karakter het mogelijk om overheden verantwoordelijk te stellen voor gemaakte kosten en regelgeving. Dit zal leiden tot minder buitensporige uitgaven en een efficiëntere manier van beleid voeren.

Wat zijn de nadelen van de blockchain?

Naast het feit dat blockchain niet gemakkelijk is om te begrijpen, zijn er nog risico's verbonden aan het gebruik van de blockchain. We zullen de belangrijkste nadelen eens bekijken. De voordelen van zojuist kunnen altijd doorslagen en nadelig worden.

Complex

Niet alleen de technologie maar ook de termen die gebruikt worden om de blockchain te beschrijven zorgen regelmatig voor verwarring. Wanneer je blockchain wil gebruiken heb je de nodige kennis en vaardigheden nodig. 
 

Denk maar aan de eindeloze nieuwe protocollen en hun daarbij horende programmeertalen. Het is een moeilijk te begrijpen onderwerp. Toch zijn mensen overtuigd van de voordelen die het met zich meebrengt. 

Energieverbruik

Het proof of work model dat de blockchains van zowel Bitcoin & Ethereum gebruiken is erg energieverbruikend. Je moet beseffen dat niet één iemand de transactie zal verifiëren maar een heel leger aan 'miners' hetzelfde mathematische probleem trachten op te lossen.

Voor elke block dat geverifieerd wordt is er een gigantische nood aan energie. Als we het Bitcoin verbruik zouden vergelijken met het energieverbruik van de 196 landen, dan zou het in theorie op plaats 29 komen te staan. Dit is een probleem dat sinds het begin van Bitcoin al een zorg was van Hal Finney, die één van de eerste gebruikers was van Bitcoin.

Ongereguleerd

Overal ter wereld wordt geld gecontroleerd door centrale overheden. Blockchain decentraliseert alles en heeft zijn waarde te danken aan mathematische codes. Iets wat moeilijk past bij de aanpak van de centrale overheden.

Er zijn maar enkele landen die een kader hebben opgesteld die het legale en zakelijk gebruik van blockchain reguleren. Toch wordt er steeds meer aandacht aan de blockchain gegeven en wordt de mainstream adoptie zichtbaarder. 

Schaalbaarheid

Blockchain-netwerken hebben verschillende limieten, denk aan het block volume en het aantal verwerkte transacties per seconde. Daarom is een blockchain niet altijd gepast voor sommige doeleinden.

Er zijn nog verschillen in de verschillende blockchains. Zo zullen sommige 7 transacties per seconde kunnen uitvoeren terwijl andere tegen de 1000 transacties per seconde uitvoeren. De transactie capaciteit zal dus verschillen van blockchain tot blockchain

Voor gigantische informatienetwerken zoals de supply chain heeft de blockchain een ontzettend grote schaalbaarheid nodig. Dit valt dus nog te bekijken of de blockchain deftig zal kunnen schalen.

Beheren van privé sleutels (private keys)

Blockchains worden gebruikt door privé sleutels (private keys). Deze sleutels geven de gebruiker toegang tot de blockchain. Maar wat als de gebruiker zijn sleutels verliest? In dit geval is er weinig aan te doen. De verantwoordelijkheid ligt dus volledig bij jou. Moest er iets gebeuren, kan je geen beroep doen op een centrale dienst die eventueel fouten zal herstellen.

Eén van de bekendste verhalen is die van de man zijn harde schijf waarop zijn private keys stonden, weggooide en zo zijn 7000 Bitcoins voor goed kwijt is.

Privacy & Veiligheid

Doordat elke gebruiker een anoniem adres zal toegewezen krijgen kunnen we zien welke adressen naar wie transacties verrichten. Zo kunnen we bijvoorbeeld waarnemen dat adres A 10 Bitcoins verzend naar adres B. Deze informatie zal voor altijd zichtbaar blijven in de blockchain. 

Van wanneer adressen gelinkt worden aan echte identiteiten zal het dus mogelijk zijn voor iedereen om adressen te linken aan één persoon. Dit probleem van ‘beperkte’ privacy werd opgemerkt door sommige blockchains die van privacy hun prioriteit maken. Zo zullen bijvoorbeeld Monero (XMR) of Zcash (ZEC) gebruik maken van aangepaste netwerken om de vertrouwelijkheid te maximaliseren.

Illegale activiteiten

Door de anonieme aard van cryptocurrencies hebben criminelen ook hun weg gevonden naar deze virtuele wereld. Cryptocurrencies worden niet alleen gebruikt om geld wit te wassen of illegale aankopen te verrichten.

Criminelen focussen zich ook op de onervarenheid van de nieuwelingen die oplichten en bestelen. Zo zijn er oneindig veel manieren om geld te verliezen door het investeren in lege protocollen. Het is daarom belangrijk om bij te leren over de verschillende protocollen en zeker niet meer te investeren dan je kwijt kan raken.

51%

We weten ondertussen dat miners de blockchain zullen onderhouden. Stel je voor je hebt 9 miners die een blockchain aan het runnen zijn. Wat als 1 van de 9 niet mee wil werken en een voorstel doet om de manier van minen te veranderen. Dan zullen de 8 anderen keren tegen die ene slechte. Maar wat als er 6 van de 9 miners zich afzetten van de manier van minen? Men noemt dit een 51% aanval.

De naam 51% wijst op het feit dat de meerderheid aan miners de macht hebben om zich tegen het systeem te keren en de blockchain het gevaar loopt om overgenomen te worden. Dit zal gemakkelijker gebeuren bij kleinere blockchains maar zal moeilijker kunnen bij gigantische blockchains zoals Bitcoin. In onderstaande video spreekt Andreas Antonopoulos over een potentiële 51% aanval op Bitcoin.

Conclusie

De blockchain biedt verschillende mogelijkheden voor de schaalbaarheid en verhoogde veiligheid in de financiële sector. Maar ook verschillende andere sectoren kunnen via deze manier overstappen naar een blockchain-gebaseerd systeem dat meer afgestemd is op hun noden.

Toch moet je bereid zijn om de mogelijke nadelen van de blockchain te aanvaarden wanneer je deze gaat gebruiken. Zo zijn de grootste risico's, het beheren van privé sleutels en het niet weten wat je doet door het gebrek aan voldoende kennis.

 

Wil je meer kennis over de blockchain technologie of heb je vragen wat de beste oplossing zou kunnen zijn? Laat het ons weten in de AllesOverCrypto Facebookgroep. Waar we je verder helpen met jouw vragen.
 
Foto Header: Tero Vesalainen/Shutterstock
 

Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.