Bekijk snel
Wat is blockchain technologie?
De blockchain technologie, die het mogelijk maakt om waarde op te slaan, rust op drie fundamentele elementen. Deze zijn gedistribueerde opslag, slimme contracten en peer to peer transacties. Heel simplistisch kunnen we de blockchain omschrijven als volgt. De gedistribueerde opslag (distributed ledger) biedt de mogelijkheid om transacties tussen twee partijen (peer to peer) efficiënt en permanent te registreren en te groeperen in 'blokken'. Deze blokken (blocks) vormen de basis voor de volgende transacties en vormen een ketting (chain).
Wat zijn de voordelen van blockchain?
Veiligheid
De gedecentraliseerde aard van de blockchain is hetgeen dat blockchain resistent maakt tegen corruptie. Elke keer wanneer er nieuwe transactie blokken gevormd worden, zullen de gegevens geverifieerd worden door verschillende onafhankelijke systemen (nodes).
Stel je voor dat er een cyberaanval gebeurd op de blockchain en er verschillende nodes worden uitgeschakeld. Dan zal dit niet veel uitmaken op de werking of de veiligheid van het totale netwerk. Dit omdat de systemen die de blockchain onderhouden meerdere kopieën hebben van de staat van het netwerk.
Er kunnen alleen veranderingen worden doorgevoerd als de miners, degene die de blockchains beheren, overeenstemmen. Er moet dus consensus komen alvorens er maar één aanpassing kan worden doorgevoerd. Deze manier zal democratischer zijn dan een centralere aanpak van oude netwerken.
Wil je alles over public en private keys, versleuteling en cryptografie weten? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, vertelt Matt je alles dat je hierover moet weten.
Anonimiteit
Blockchain-technologie geeft elke deelnemer van de blockchain een eigen anonieme identiteit. Dit is goed voor personen die waarde hechten aan hun online privacy.
Ook zal blockchain resistenter zijn tegen identiteitsfraude dan de klassieke betaalmethodes. Zo worden veel mensen het slachtoffer van identiteitsfraude waardoor persoonlijke gegevens worden gestolen. Door de unieke vingerafdruk die iemand heeft zal diefstal door middel van identiteitsfraude tot de verleden tijd behoren.
Transparantie
Hoewel het gebruik van blockchain anoniem gebeurd, wordt elke transactie permanent opgeslagen op de blockchain. Met als resultaat dat iedereen de voorbije transacties kan inzien.
De geschiedenis van transacties op de blockchain zijn dus voor iedereen zichtbaar. De informatie zal niet kunnen verdwijnen, zoals dit soms kan gebeuren bij de digitale en papieren manier van zaken doen. Bedrijven die zouden overschakelen op de blockchain zouden door de verhoogde transparantie eventueel meer vertrouwen winnen bij hun klanten. De transparantie is iets dat alleszins het vertrouwen verhoogt.
Geen tussenpersonen meer
Wanneer je transacties verricht via een bank zal je soms een grote kost betalen. Soms kan het lang duren vooraleer de instanties deze transacties hebben goedgekeurd. Bij grote transacties zal je langs verschillende tussenpersonen passeren die elk hun deel doen vooraleer de uiteindelijke transactie goed te keuren.
Blockchain die gebruik maakt van de smart contracts zal deze tussenpersonen elimineren. Hierdoor verdwijnen mogelijke extra kosten of lange wachttijden. Transacties van grote sommen geld kunnen in minder als een uur toekomen aan de andere kant van de wereld.
Toegankelijkheid
De blockchain-technologie, zoals Bitcoin, maakt een snelle en veilige overdracht van geld mogelijk over de hele wereld. Maar het gaat niet alleen om geld. De blockchain brengt een revolutie met zich mee op wereldniveau.
Zo zien we bijvoorbeeld dat het crypto currencies een middel is geworden voor gewone mensen, die geen toegang hebben tot banken, om hun eigen geld te beheren. In onderstaande video zien we hoe gewone Venezolanen de cryptocurrencies gebruiken om hyperinflatie van de Venezolaanse bolivar tegen te gaan en hun waarde van hun spaargeld te waarborgen.
Eigen verantwoordelijkheid
De gebruikers van de blockchain zullen de enige eigenaar zijn van de privé sleutels van zijn of haar wallet. Alleen de eigenaar van deze privé sleutels zal daadwerkelijk transacties kunnen uitvoeren. Niemand anders zoals bijvoorbeeld; overheden, banken of hackers zouden deze transacties zonder de sleutels kunnen verrichten.
Breed toepasbare technologie
Wat zijn de nadelen van de blockchain?
Complex
Denk maar aan de eindeloze nieuwe protocollen en hun daarbij horende programmeertalen. Het is een moeilijk te begrijpen onderwerp. Toch zijn mensen overtuigd van de voordelen die het met zich meebrengt.
Energieverbruik
Voor elke block dat geverifieerd wordt is er een gigantische nood aan energie. Als we het Bitcoin verbruik zouden vergelijken met het energieverbruik van de 196 landen, dan zou het in theorie op plaats 29 komen te staan. Dit is een probleem dat sinds het begin van Bitcoin al een zorg was van Hal Finney, die één van de eerste gebruikers was van Bitcoin.
Ongereguleerd
Er zijn maar enkele landen die een kader hebben opgesteld die het legale en zakelijk gebruik van blockchain reguleren. Toch wordt er steeds meer aandacht aan de blockchain gegeven en wordt de mainstream adoptie zichtbaarder.
Schaalbaarheid
Er zijn nog verschillen in de verschillende blockchains. Zo zullen sommige 7 transacties per seconde kunnen uitvoeren terwijl andere tegen de 1000 transacties per seconde uitvoeren. De transactie capaciteit zal dus verschillen van blockchain tot blockchain
Voor gigantische informatienetwerken zoals de supply chain heeft de blockchain een ontzettend grote schaalbaarheid nodig. Dit valt dus nog te bekijken of de blockchain deftig zal kunnen schalen.
Beheren van privé sleutels (private keys)
Eén van de bekendste verhalen is die van de man zijn harde schijf waarop zijn private keys stonden, weggooide en zo zijn 7000 Bitcoins voor goed kwijt is.
Privacy & Veiligheid
Doordat elke gebruiker een anoniem adres zal toegewezen krijgen kunnen we zien welke adressen naar wie transacties verrichten. Zo kunnen we bijvoorbeeld waarnemen dat adres A 10 Bitcoins verzend naar adres B. Deze informatie zal voor altijd zichtbaar blijven in de blockchain.
Van wanneer adressen gelinkt worden aan echte identiteiten zal het dus mogelijk zijn voor iedereen om adressen te linken aan één persoon. Dit probleem van ‘beperkte’ privacy werd opgemerkt door sommige blockchains die van privacy hun prioriteit maken. Zo zullen bijvoorbeeld Monero (XMR) of Zcash (ZEC) gebruik maken van aangepaste netwerken om de vertrouwelijkheid te maximaliseren.
Illegale activiteiten
Criminelen focussen zich ook op de onervarenheid van de nieuwelingen die oplichten en bestelen. Zo zijn er oneindig veel manieren om geld te verliezen door het investeren in lege protocollen. Het is daarom belangrijk om bij te leren over de verschillende protocollen en zeker niet meer te investeren dan je kwijt kan raken.
51%
We weten ondertussen dat miners de blockchain zullen onderhouden. Stel je voor je hebt 9 miners die een blockchain aan het runnen zijn. Wat als 1 van de 9 niet mee wil werken en een voorstel doet om de manier van minen te veranderen. Dan zullen de 8 anderen keren tegen die ene slechte. Maar wat als er 6 van de 9 miners zich afzetten van de manier van minen? Men noemt dit een 51% aanval.
De naam 51% wijst op het feit dat de meerderheid aan miners de macht hebben om zich tegen het systeem te keren en de blockchain het gevaar loopt om overgenomen te worden. Dit zal gemakkelijker gebeuren bij kleinere blockchains maar zal moeilijker kunnen bij gigantische blockchains zoals Bitcoin. In onderstaande video spreekt Andreas Antonopoulos over een potentiële 51% aanval op Bitcoin.
Conclusie
Toch moet je bereid zijn om de mogelijke nadelen van de blockchain te aanvaarden wanneer je deze gaat gebruiken. Zo zijn de grootste risico's, het beheren van privé sleutels en het niet weten wat je doet door het gebrek aan voldoende kennis.