3-D voorstelling van blockchain

Wat zijn de voor- en nadelen van blockchain?

Toen het internet steeds populairder werd, konden we ook niet vermoeden dat 'fake news' een begrip zou worden. Of dat Facebook en Google zulke machtige posities zouden krijgen.

Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het internet. Aangezien de blockchain als een soort van concurrent van het internet wordt gezien, gaan we eens kijken wat dan wel de voor- en nadelen van de blockchain zijn.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de blockchain nog in zijn kinderschoenen staat, het is er pas sinds 2009! Dit betekent dat het interessant kan zijn om dit artikel over tien jaar nog eens terug te lezen. Dan kunnen we zien wat juist was in dit artikel en wat niet. Tegen die tijd verbaast het me echter ook niet, als er nieuwe voor- en nadelen zijn, waar we nu nog helemaal geen weet van hebben. Simpelweg omdat de technologie achter de blockchain nog te nieuw is. 

We hebben het dan wel over de blockchain, maar toch zetten we onze disclaimer hier neer, want zonder blockchain is er ook geen handel in cryptomunten!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken over de voor- en nadelen van de blockchain. 

Bekijk snel

Wat is de blockchain ook alweer?

De blockchain is een gedecentraliseerde, transparante en P2P gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) waarmee gegevens wereldwijd op duizenden servers kunnen worden opgeslagen. Iedereen op het netwerk kan de inzendingen van alle anderen min of meer in real time zien. Dat maakt het voor één gebruiker moeilijk om controle te krijgen over het netwerk.
Op 3 januari 2009 kwam onze vriend Satoshi Nakamoto met de eerste blockchain op de proppen. Intussen zijn er vele verschillende blockchains. De meeste cryptomunten hebben hun eigen blockchain. De Chinese regering gaat zwaar inzetten op de blockchain, maar verbied daartegenover de handel in cryptomunten.

Als je meer achtergrondinformatie wilt hebben over blockchain, Alles Over Crypto heeft diverse blogs over de blockchain geschreven.

Image
Blockchain kabels
Foto Sashkin/Shutterstock

Wat zijn de voordelen van blockchain?

De voordelen van blockchain zijn legio en bevatten onder andere transparantie, veiligheid en nauwkeurigheid. Er zijn echter nog diverse andere voordelen, dus laten we snel gaan kijken.

Transparantie

Het grootste kenmerk van Blockchain komt voort uit het feit dat het transactiegrootboek voor openbare adressen voor iedereen toegankelijk is voor inzage. 

In financiële systemen en bedrijven voegt dit een ongekende en extra laag van aansprakelijkheid toe, waarbij elke sector van het bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden om integer te handelen over de groei van het bedrijf, de gemeenschap en de klanten.

De meeste blockchains hebben ook open-source software. Iedereen kan altijd en overal de code bekijken. Dit betekent ook dat er geen echte autoriteit is over wie de code van Bitcoin (of andere open-source munten) beheert of hoe deze wordt bewerkt. 

Iedereen kan hierdoor wijzigingen of upgrades van het systeem voorstellen. Als een meerderheid van de netwerkgebruikers het erover eens is dat de nieuwe versie van de code met de upgrade degelijk en de moeite waard is, kan Bitcoin worden bijgewerkt.

Verhoogde efficiëntie

De blockchain kan een transactie sneller afhandelen dan bijvoorbeeld een bank. De blockchain schakelt de noodzaak van een tussenpersoon uit. Banken en notarissen zijn voorbeelden van tussenpersonen die door de blockchain buiten werk gezet kunnen worden. Zo een vaart zal het echter niet zo snel lopen. Er zijn ook banken die de blockchain technologie weer in hun voordeel proberen in te zetten. Er zijn bijvoorbeeld al diverse privé of autoritaire blockchains.

Banken zijn echter maar vijf dagen per week open, op vastgestelde openingstijden. De blockchain is er 24 uur per dag! Zeker voor internationale transacties kan de blockchain een snelle en efficiëntere oplossing bieden.

Veiligheid

Het voordeel van blockchain is dat het veel veiliger is dan andere archiveringssystemen. Elke nieuwe transactie wordt namelijk gecodeerd en gekoppeld aan de vorige transactie.

Simpel gezegd, de blockchain, zoals de naam al doet vermoeden, wordt gevormd door een netwerk van computers die samenkomen om een ​​‘blok’ te bevestigen. Dit blok wordt vervolgens toegevoegd aan een grootboek dat dan weer een ‘ketting’ vormt. Er is een reeks gecompliceerde wiskundige getallen die de blockchain vormen. Zo snel die zich vormen, kunnen ze niet meer veranderd worden. Deze onveranderlijke en onvergankelijke aard van blockchain maakt het veilig voor vervalste informatie en hacks. Beide partijen hebben dus geen vertrouwen nodig om met elkaar te kunnen handelen. 

Nadat een computer de transactie goedkeurt, wordt deze toegevoegd aan het blockchain-blok. Je kunt met veel moeite misschien de informatie op één block veranderen, maar niet op de volgende block(s). Hierdoor wordt het buitengewoon moeilijk om informatie op de blockchain te veranderen.

Decentralisatie

Blockchain slaat informatie niet op één centrale plek op. Integendeel, de informatie wordt opgeslagen in elke block van de blockchain en is zo verspreid over een groot netwerk van computers. Als er een nieuwe block aan het netwerk wordt toegevoegd, update elke computer op het netwerk deze verandering. 

Doordat de informatie niet op een centrale plek opgeslagen is, maar over meerdere computers in het hele netwerk, is het moeilijk om met de blockchain te knoeien.

Als een hacker een kopie van een blockchain in handen krijgt, is alleen deze ene kopie in gevaar en niet het hele netwerk. 

Zoals je kunt zien, gaat de decentralisatie hand in hand met de veiligheid van de blockchain.

Nauwkeurigheid

Transacties op de blockchain worden goedgekeurd door een netwerk van duizenden computers. Hierdoor wordt elke menselijke betrokkenheid bij het verificatieproces verwijderd. Dus er zijn geen tussenpersonen meer nodig. Er worden minder menselijke fouten gemaakt en er is een nauwkeurige registratie van informatie.

Zelfs als een computer in het netwerk een computationele fout maakt, zou dat maar op één block van de blockchain zijn. Wil deze fout zich verspreiden over het netwerk, dan zou er minimaal door 51% van de computers dezelfde fout gemaakt moeten worden. De waarschijnlijkheid dat zoiets kan gebeuren is nihil in zulk een groot en groeiend netwerk. We komen later nog terug op deze 51%.

Verbeterde traceerbaarheid

Elke keer dat in het blockchain-grootboek een transactie van goederen wordt geregistreerd op een blockchain, is er een audit trail aanwezig om te traceren waar de goederen vandaan kwamen. Zo verbeter je niet alleen de veiligheid en voorkom je fraude, maar het kan ook helpen om de authenticiteit van de verhandelde activa te verifiëren.

Diverse supermarkten maken al gebruik van deze optie, en kunnen precies volgen waar hun groente of fruit vandaan komt. Dat gaat zelfs behoorlijk gedetailleerd. Zo kun je niet alleen volgen wanneer het zaadje in de grond is gestopt en later geplukt of geoogst wordt. Je kunt bijvoorbeeld ook zien met welke vrachtwagen op welke dag en tijdstip het vervoerd is. Dit kan belangrijk zijn in verband met de versheid van deze producten.

Bank voor iedereen

Een van de meest aansprekende feiten van de blockchain is dat iedereen, maakt niet uit van welke afkomst, geslacht of culturele achtergrond, het gebruiken kan. 

Het aantal mensen dat geen bankrekening heeft, of een andere manier om geld op te bergen, wordt door de wereld bank op 2 miljard geschat. Deze mensen leven bijna allemaal in ontwikkelingslanden, waar de economieën vaak nog in de kinderschoenen staan en cash geld gebruikelijk is. 

Het kleine beetje geld dat deze mensen verdienen wordt dan meestal cash uitbetaald en dat moeten ze dan verbergen. De mogelijkheid om dit op een blockchain op te slaan is een stuk beter, handiger en vooral veiliger dan onder een matras. 

De keys naar een blockchain wallet kun je op een stuk papier of op een goedkope telefoon zetten, of als nodig, zelfs in je eigen geheugen opslaan!

Breed toepasbare technologie

Aangezien blockchain betrouwbaar is en een grote ontwikkelingspotentie heeft, kan het niet alleen in de wereld van crypto gebruikt worden, maar ook in verschillende andere industrieën.

Er wordt op dit moment al gebruikt gemaakt van de blockchain technologie in de financiële sector, het bankwezen, het verzekeringsbedrijf, de overheid en het bedrijfsleven. En wat te denken van crowdfunding campagnes, uitvoering van contracten, onroerendgoedtransacties, detailhandel en productie, gezondheidszorg, muziekverkoop en zelfs de organisatie van democratische verkiezingen.

Zo, dat zijn flink wat voordelen van blockchain op een rijtje. Het verbaast me ook niets, als over een paar jaar geheel nieuwe voordelen naar voren komen, waar we nu nog geen weet van hebben.

Maar, helaas, er zijn ook nog diverse nadelen bij de blockchain, en die gaan we nu bekijken.

Image
Schematische weergave van de blockchain
Foto buffaloboy/Shutterstock

Wat zijn de nadelen van de blockchain?

De nadelen van blockchain zijn onder andere het energieverbruik van het minen en er is een heel grijs legaal gebied. Maar zoals Johan Cruijff ooit zei, 'Elk nadeel heb se voordeel'. We kunnen positief blijven maar moeten ook realistisch zijn.

Hier komen ze, de nadelen van blockchain.

Energieverbruik

Laten we de koe maar meteen bij de horens vatten. Om tegenwoordig een Bitcoin te delven heb je veel energie nodig. Dat is ook een veelgebruikt argument van mensen die de blockchain en cryptomunten geen warm hart toedragen.
Het 'proof of work'-systeem dat bitcoin gebruikt om transacties te goed te keuren, verbruikt bijvoorbeeld enorme hoeveelheden rekenkracht. Als je ervan uitgaat dat elektriciteitskosten $ 0,03 ~ $ 0,05 per kilowattuur zijn, bedragen de mijnbouwkosten exclusief hardware kosten ongeveer $ 5.000.- ~ $ 7.000.- per munt. Als je echter een Bitcoin kunt delven, is de opbrengst de moeite waard geweest. Zeker aan de huidige prijs in februari 2021 van rond de $ 50,000. - per munt.

Er wordt echter ook aan oplossingen voor deze problemen gewerkt. Zo zijn er bitcoin mining bedrijven opgezet die gebruik maken van zonne-energie, overtollig aardgas van frackingsites of stroom van windmolenparken.

Wetgeving

Er zijn mensen in de crypto wereld die hun bezorgdheid uiten over overheidsregulering. Naarmate het gedecentraliseerde netwerk groeit, zal het steeds moeilijker en zelfs bijna onmogelijk worden om zoiets als Bitcoin te beëindigen. 
Regeringen zouden het in theorie illegaal kunnen maken om cryptocurrencies te bezitten of deel te nemen aan hun netwerken. Zie het eerder aangehaalde voorbeeld uit China.
Het gebruik van deze nieuwe technologie heeft de potentie om gecentraliseerde instellingen en bureaucratieën te ontwrichten, zoals banken, overheidsinstanties of andere partijen die transacties afhandelen Deze zullen zeker niet zonder slag of stoot hun huidige positie opgeven, dat kun je op de vingers van je twee handen uitrekenen!

Aan de andere kant is het wel weer interessant om te zien dat een groot bedrijf als PayPal nu wel betalingen met cryptomunten op hun platform toelaat.

Interoperabiliteit

Er zijn meerdere soorten blockchain-netwerken die bijna allemaal anders werken en het DLT-probleem (Distributed ledger technology) op hun eigen unieke manier proberen op te lossen.

Dit leidt tot interoperabiliteitsproblemen omdat deze ketens niet effectief met elkaar kunnen communiceren. De altcoin Polkadot - DOT probeert hier oplossingen voor te vinden.

Datzelfde interoperabiliteitsprobleem blijft ook bestaan ​​als het gaat om traditionele systemen en systemen die blockchain-technologie gebruiken die met elkaar willen communiceren.

Schaalbaarheid

Blockchains zijn niet zo schaalbaar als hun tegenhanger, een gecentraliseerd systeem. Hoe meer transacties op hetzelfde moment plaatsvinden op de Bitcoin blockchain, des te meer raakt het systeem verstopt, en daardoor wordt het weer langzamer. Hoe meer mensen of nodes zich bij het netwerk aansluiten, hoe groter de kans op vertraging!

De oplossing is om transacties buiten de blockchain uit te voeren en de blockchain alleen te gebruiken om informatie in op te slaan en te openen. Er zijn ook andere oplossingen, zoals geautoriseerde netwerken of met behulp van een andere architecturale blockchain-oplossing zoals Corda.

Helaas is een gecentraliseerd systeem nog steeds sneller, ondanks alle pogingen en oplossingen die aangedragen worden.
Als je de transactie snelheid van Bitcoin en Visa vergelijkt, kan Bitcoin ongeveer 6-7 transacties per seconde uitvoeren en Visa 1700. Daarbij komt dat een gemiddelde transactie ongeveer 10 minuten duurt voordat hij geverifieerd is. Er is dus nog werk aan de winkel.

Illegale activiteiten

Door de vertrouwelijkheid op het blockchain-netwerk worden gebruikers beschermt tegen hacks en wordt de privacy bewaart. Het speelt echter ook illegale handel en activiteiten op het blockchain-netwerk in de hand. 

Het meest bekende voorbeeld is de 'Silk Road' een zogenaamde 'darknet' markt, bekend om zijn illegale transacties tussen 2011 en 2013.

Image
Blockchain in woorden geschreven met blokken in de achtergrond
Foto archy13/Shutterstock

Private keys

Op de blockchain ben je eigenlijk je eigen bank. Om aan de informatie op de blockchain te komen, heb je de zogenaamde 'private keys' nodig. Deze krijg je als je een hardware wallet opzet. Het is echter je eigen verantwoordelijkheid dat je deze private keys niet verliest, of dat iemand anders ze in handen krijgt. Dat laatste betekent dat degene met toegang tot je private keys, met al je cryptomunten aan de haal kan gaan die op je wallet staan.

Als je de private keys verliest, heb je geen toegang tot de inhoud van je hardware wallet, en alles wat er dus opstaat aan cryptomunten. Niet iedereen is handig met zulk soort dingen, dus het is een serieus nadeel.

Veiligheid

 De blockchain technologie is behoorlijk veilig als je het vergelijkt met andere platformen. Dit betekent echter niet dat het volledig veilig is. Er zijn een paar manieren hoe de blockchain geïnfiltreerd of aangevallen kan worden.

51%

Als er sprake is van een 51% aanval, dan betekent dit dat één persoon of een groep van personen, de controle heeft over 51% van alle nodes op een blockchain. Nu is er de mogelijkheid om de data in het grootboek te veranderen of dubbele uitgaven te doen. Zo meteen meer over deze dubbele uitgaven.

Openbare netwerken zijn gevoeliger voor een 51% aanval dan een privé netwerk. Aan de andere kant, hoe groter een netwerk, hoe moeilijker het zal zijn om 51% controle te krijgen.

Dubbele uitgaven

Om dubbele uitgaven te voorkomen, gebruikt het blockchain-netwerk verschillende consensusalgoritmen, waaronder Proof-of-Stake, Proof-of-Work, enzovoort. Dubbele besteding is alleen mogelijk op netwerken die kwetsbaar zijn voor de 51% aanval.

DDoS aanval

Bij een DDoS aanval worden de nodes gebombardeerd met steeds hetzelfde verzoek, waardoor het netwerk overbelast raakt en wordt uitgeschakeld. Dit gebeurt ook wel op websites op het internet.

Cryptografisch kraken

Dit heeft betrekking op een asymmetrisch systeem, d.w.z. versleutelen gebeurt met een publieke sleutel, ontsleutelen met de bijbehorende privé- sleutel. Klinkt dat bekend als je aan een wallet denkt? 'Same same but different' zoals ze in Thailand zeggen!

Met kwantumcomputers wordt het mogelijk om bepaalde veelgebruikte cryptografische algoritmen veel sneller te kraken. Blockchain-oplossingen voeren nu echter kwantumbestendige cryptografische algoritmes in.

Volwassenheid van de blockchain

Blockchain-technologie is pas twaalf jaar oud. Dit betekent dat het een nieuwe technologie is die tijd nodig heeft om volwassen te worden. Als je rekening houdt met het verschillende consortiums, zul je merken dat meerdere spelers het gedecentraliseerde probleem proberen op te lossen met hun eigen unieke oplossing.

Zo is er bijvoorbeeld Corda, Hyperledger, Enterprise Ethereum, Ripple, enzovoort! Al met al is er nog wel tijd nodig voordat de blockchain-technologie volwassen wordt en bedrijven minder zullen aarzelen om blockchain-technologie toe te passen.

Gegevenswijziging

Zodra er gegevens aan de blockchain zijn toegevoegd, is het erg moeilijk om deze aan te passen of te wissen. Stabiliteit is een van de voordelen van blockchain is, maar dat is ook niet altijd het beste. 

Het wijzigen van blockchain-gegevens of code is meestal veeleisend. Vaak is een hard fork, waarbij een ketting wordt verlaten en een nieuwe wordt opgepakt, de enige oplossing.

Inefficiënt

Wacht even, hadden we niet eerder gezegd dat blockchains efficiënt zijn? Klopt, tussenpersonen kunnen uitgeschakeld worden. Maar, lees verder want er is meer aan de hand hier!

Blockchains, vooral degenen die Proof of Work gebruiken, zijn inefficiënt. Omdat mijnbouw competitief is en er elke tien minuten maar één winnaar is, is het werk van elke andere mijnwerker verspild.

Miners proberen constant hun rekenkracht te vergroten. Zo hebben ze een grotere kans om een ​​geldige block hash te vinden. 

De energiebronnen die door het Bitcoin-netwerk worden gebruikt zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Zo krijg je de vreemde toestand dat het energieverbruik nu groter is dan in sommige landen, zoals Denemarken, Ierland of Nigeria.

Opslag

In de loop van de tijd worden de grootboeken op een blockchain steeds groter. Je hebt ongeveer 200 GB opslagruimte nodig voor de BTC-blockchain. Het resultaat is dat de harde schijven de groei van de blockchain niet meer kunnen volgen. 

Als het grootboek te groot wordt om te downloaden en op te slaan, loop je het risico om nodes te verliezen.

Image
Blockchain handshake
Foto LuckyStep/Shutterstock

Conclusie

Ondanks alle nadelen, biedt de blockchain op zijn beste Cruijffs' ook veel voordelen. Met veel praktische toepassingen die al worden geïmplementeerd en onderzocht worden, maakt blockchain beetje bij beetje naam. 

Hyperledger is er al, een open-sourceinitiatief van The Linux Foundation dat probeert de blockchain-oplossingen onder één grote paraplu te verenigen. Dit zal de manier verbeteren waarop bedrijven blockchain-technologie toepassen, inclusief frameworks, tools, API's, enzovoort.

We zijn intussen al toe aan de derde generatie van blockchains. Het is niet langer een kwestie of bedrijven de technologie zullen omarmen, het is meer een vraag van ‘wanneer’.

Wat denk jij over de blockchain technologie? Laat het ons weten in onze AllesOverCrypto Facebookgroep, we horen graag je standpunt over de blockchain.

Banner foto phive/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.