Substratum SUB coin decentraal internet wallpaper achtergrond

Substratum (SUB) - het decentrale internet

Substratum wil met het internet hetzelfde doen als Bitcoin met geld voor elkaar wil krijgen, het volledig decentraliseren. Ze willen het voor jou zo makkelijk mogelijk maken om passief inkomen te genereren door alleen je computer in te zetten, terwijl websites een stuk goedkoper hun pagina's online kunnen houden. Bovendien kunnen monopolies en de overheid op deze manier niet meer meekijken met het internetgedrag van de bevolking. In deze uitleg laten we je zien hoe Substratum dit allemaal voor elkaar wil krijgen.

Bekijk snel

Wat is Substratum (SUB)?

Het belangrijkste doel voor Substratum is ervoor te zorgen dat het internet volledig gedecentraliseerd wordt. We lijken er in Europa niet veel last van te hebben dat dit momenteel nog redelijk centraal is. In landen als China, waar Google en Facebook bijvoorbeeld verboden zijn, is dit echter een groot probleem. Dit is niet het enige land waar internetgebruikers hier last van hebben. Ook in Amerika is er sinds december ophef over internetrvijheid doordat de overheid, onder leiding van Donald Trump, heeft besloten om de Wet voor Netneutraliteit af te keuren. Deze wet was in het leven geroepen door Obama om ervoor te zorgen dat alle webcontent gelijk behandeld zou worden. Zonder deze wet kan de overheid specifieke content blokkeren of hier geld voor vragen. Substratum zorgt ervoor dat we straks nog gewoon de webpagina's kunnen bezoeken die we willen en dat de overheid of andere instanties hier geen invloed op hebben. 

Hieronder een korte Engelse uitleg over Substratum

Het centrale karakter van ons huidige internet

Het lijkt erop dat het internet zoals wij dat kennen al aardig decentraal is. Iedereen kan een website beginnen en met genoeg moeite kan je ervoor zorgen dat je hoog op Google komt en zo duizenden bezoekers jouw website bereiken. De overheid lijkt hier weinig invloed op te hebben, dus wat is precies het probleem?

Het probleem ligt hem bij de internet- "hosts". Dit zijn voornamelijk grote bedrijven, zoals Amazon Web Hosting, die ervoor zorgen dat websites bereikt kunnen worden via het World Wide Web. Deze bedrijven zijn vaak monopolies en dit is dus volledig centraal geregeld. Als de overheid besluit om een website te blokkeren, dan kunnen ze dit makkelijk doen door de web hosting services een boete op te leggen als ze bepaalde websites hosten. Dit is bijvoorbeeld in China is gebeurd voor Google en Facebook. Dit is ontzettend gevoelig voor manipulatie. Ondanks dat er voor Europa nog weinig aan de hand lijkt, beginnen in Amerika verschijnselen naar voren te komen die laten zien dat we ervoor moeten waken dat we straks onze internetvrijheid kwijt zijn. Gelukkig bestaat er nu blockchain en zijn er projecten als Substratum die hier een oplossing voor bieden. 

De decentrale oplossing van Substratum (SUB)

De oplossing van Substratum is eigenlijk heel simpel en door blockchaintechnologie tegenwoordig ook mogelijk. In plaats van gebruik te maken van centrale hosting-servers om je website op het wereldwijde web te krijgen, zorgt Substratum ervoor dat je een netwerk van individuele "nodes" kan gebruiken voor hetzelfde resultaat. Op deze manier kunnen gebruikers op het internet surfen op een gedecentraliseerd open-source platform. Bovendien kan jij hier geld mee verdienen door een node te draaien en dus als host te dienen voor het decentrale web.

Hoe werkt Substratum?

Je kan Substratum op twee manieren gebruiken, als host of als gebruiker.

Als gebruiker

AllesOverCrypto zou een gebruiker van Substratum kunnen zijn. Wij kiezen er dan voor om onze website voortaan bereikbaar te maken via het Substratumnetwerk in plaats van de bestaande hosting servers die we nu kennen. Het enige wat we hiervoor hoeven te doen is een connectie maken met het netwerk en de Artificial Intelligence van Substratum zorgt voor de rest. We worden met de dichtstbijzijnde node verbonden en mocht deze besluiten ermee te stoppen, dan worden we automatisch aan de volgende dichtstbijzijnde node gekoppeld.

Als host

Als je een computer hebt met internetconnectie, ben je al in staat om als host te fungeren op het Substratumnetwerk en SUB te verdienen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de software van het cryptoproject te installeren en het programma te runnen. Als je dit allemaal gedaan hebt, dient jouw computer op dat moment als een soort mini-server. Doordat het synchroniseert met de andere nodes op het netwerk, wordt het samen één groot netwerk dat de toegang tot het internet creëert voor de gebruikers. Voor het runnen van deze mini-server krijg je betaald in Substrate, oftewel SUB. De hoeveelheid die je krijgt is onder andere afhankelijk van de computerkracht die je "verhuurt" en de netwerkbandbreedte. Als host kan je zelf kiezen welke tijden en dagen je jouw computer in wilt zetten als miniserver. 

Image
Afbeeldingen van Substratum SUB host instellingen

De grootste voordelen van Substratum op een rij

 • Volledig gedecentraliseerd internet
 • Zeer makkelijk te gebruiken en op te zetten
 • Zowel gebruikers als hosts kunnen eraan verdienen
 • Je kan anoniem over het internet surfen
 • Efficiënt gebruik van computerruimte
 • Lagere kosten voor gebruikers voor bijvoorbeeld web hosting

De Token van Substratum: SUB

De token van Substratum is momenteel nog een ERC20-token op het Ethereumnetwerk. Uiteindelijk zal de token op het eigen platform en de eigen blockchain gedraaid worden. Zoals hierboven beschreven haalt SUB zijn waarde uit het feit dat bedrijven en entiteiten in SUB moeten betalen als ze hun website op hun platform willen hosten. Daarnaast heeft het Substratum-netwerk zelf de coins nodig om de hosts te kunnen betalen voor het ter beschikking stellen van hun computer als node. Bovendien is Substratum bezig met CryptoPay. Dit zorgt er straks voor dat iedereen met een cryptocurrency naar keuze kan betalen op de website die hier gebruik van maakt. Er is SUB nodig om deze cryptomunt om te zetten naar de cryptomunt die de website-eigenaar graag wil ontvangen.

Token Verspreiding

De founders hebben allemaal een vast aantal SUB in bezit. De belangrijkste founder van het project heeft tien miljoen SUB in bezit en de andere vijf teamleden, die er vanaf het begin bij zijn, hebben ieder een miljoen SUB. Adviseurs hebben 25% van de tokens gekregen. Tijdens de ICO is in totaal 13,8 miljoen dollar opgehaald. Een mooi gebaar van het cryptoproject is dat ze 362 ETH (10% van het opgehaalde bedrag) toentertijd hebben gedoneerd aan slachtoffers van de orkanen in Amerika. 

Het geld van de ICO wordt aan de volgende onderdelen besteed:

 • Productontwikkeling (60%)
 • Marketing (30%)
 • Infrastructuur van het netwerk (10%)
Image
Substratum token verspreiding visuele weergave
Kenmerken SUB
Token symbool SUB
Totaal aantal tokens 472 miljoen
Aantal tokens in omloop 383 miljoen
Prijs tijdens ICO 0,07$
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $35 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $13,8 miljoen

Team

Het team achter Substratum komt uit Amerika, waarvan het grootste gedeelte zich in Florida bevindt. Het bestaat uit 22 developers, designers en project managers. Ze hebben voor grote bedrijven als Apple, Facebook, Disney en HP gewerkt. Daarnaast hebben veel teamleden al dertien jaar met elkaar samengewerkt. De grote man die deze mensen allemaal leidt is Justin Tabb. Hij is onder andere de founder van Override Pro, een bedrijf gespecialiseerd in digitale oplossingen dat voor zeer grote bedrijven heeft gewerkt. Andere belangrijke namen van het team zijn hieronder te vinden.

Image
De drie belangrijkste personen van het team van Substratum SUB

 

Naam Functie Ervaring
Justin Tabb Founder 14 jaar geleden OverridePro opgericht en daarvoor 3 jaar werkzaam geweest als developer bij verschillende bedrijven.
Abram Cookson CIO en Co-Founder Founder van MedPAC Technologies en al ruim18 jaar ervaring als developer
B.J. Allmon COO en Co-Founder Al ruim 20 jaar ervaring als developer

Adviseurs en partners

Het lijkt erop dat Substratum nog weinig partnerships heeft afgesloten. Dit is wel een nadeel voor het cryptoproject. Partnerships wijzen erop dat andere bedrijven vertrouwen hebben in je idee en met je samen willen werken. Toch is er wel een klein partnership te vinden die Substratum met Paranoid Android heeft afgesloten. Dit is software waarmee je jouw Android device kan customizen.

Ook qua adviseurs maakt Substratum geen indruk. Ze hebben twee adviseurs op hun website staan die beide niet per se veel ervaring hebben op gebieden die van toepassing zijn voor het decentraliseren van het internet. 

Roadmap

De roadmap van Substratum reikt momenteel niet verder dan het tweede kwartaal van 2018. Deze zit er op het moment van schrijven bijna op en er zijn nog geen plannen kenbaar gemaakt over de komende tijd. Dit is toch jammer, omdat de gemeenschap erachter zo niet op de hoogte is van komende ontwikkelingen. Bovendien geeft het team zichzelf op deze manier geen keiharde deadlines.

Populariteit en gemeenschap

De gemeenschap achter Substratum is op zijn zachtst gezegd fanatiek te noemen. Volgers van het project hebben veel vertrouwen in het idee en met name de Redditpagina is een stuk groter dan van vergelijkbare cryptoprojecten. Het team is dan ook erg actief op social media, wat het fanatisme van de gemeenschap alleen maar verder versterkt.

Populariteit Substratum (mei 2018)
Twitter 69.4k volgers
Telegram 12.6k volgers
Facebook 8.3k volgers
Reddit 14k lezers

Kritiek

De belangrijkste kritiek die momenteel gegeven kan worden aan Substratum is dat ze weinig partners en adviseurs hebben. Met zulke ambitieuze doelen is het belangrijk om adviseurs te hebben die al veel ervaring hebben in verschillende belangrijke gebieden. Ook het gebrek aan partnerships geeft aan dat ze momenteel nog niet ver genoeg in ontwikkeling zijn dat andere bedrijven al gebruik willen maken van het platform. Daarnaast is het belangrijk dat het team binnenkort hun nieuwe roadmap uitbrengt, zodat de gemeenschap erachter vertrouwen krijgt dat er hard gewerkt wordt om verschillende doelen te bereiken.

Conclusie

Het idee achter Substratum is zeer sterk en iets waar de wereld zeker op zit te wachten. Voor hosts is het een makkelijke manier om passief inkomen te genereren, terwijl gebruikers hun website kunnen hosten op een decentraal platform. Op deze manier weten ze zeker dat hun gegevens niet door monopolies en de overheid bekeken worden en dat de kans nihil is dat de server down gaat. Ook voor de veiligheid en anonimiteit op het internet is dit een sterke oplossing. Ambitieuze doelen brengen echter ook meer druk en momenteel lijkt het erop dat Substratum nog een paar stapjes harder moet gaan zetten om de plannen waar te gaan maken. Wat ze momenteel vooral missen zijn adviseurs met veel ervaring en partners die vertrouwen hebben in hun platform. Als ze dit voor elkaar krijgen, dan is AllesOverCrypto misschien wel een van de eerste die gebruik gaat maken van het Substratum-platform om zo de eerste stappen te zetten naar het decentrale internet!

Hoe koop ik Substratum?

Substratum kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van SUB.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek SUB op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in SUB. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt SUB gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.