Hedera Hashgraph Logo

Hedera Hashgraph (HBAR) - een uitgebreide uitleg voor beginners

De blockchaintechnologie is revolutionair en treft alle sectoren van onze samenleving. Maar in deze technologie ook perfect? Volgens Hedera (HBAR) kunnen we hier niet spreken van optimale veiligheid, om nog maar te zwijgen over transactietijden én -kosten van verschillende netwerken. Hedera (HBAR) is in staat om de gehele blockchaintechnologie te vernieuwen.

Hedera is een open source netwerk dat via een nieuw consensusalgoritme veel sneller transacties kan valideren in een netwerk dat veiligheid garandeert én waarbij transactiekosten maximaal 0.0001 dollar zullen zijn. Ontdek in deze blog waarom HBAR de blockchain-killer wordt genoemd en waarom zelfs Google en IBM een aandeel hebben in Hedera.

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video waarom deze nieuwe technologie de blokchain-killer wordt genoemd:

Wat is HBAR?

HBAR wordt ook wel de blockchain-killer genoemd, en dat is niet geheel zonder reden. HBAR of Hedera Hashgraph is een 3de generatie blockchain met een gedecentraliseerd en gedistribueerd netwerk dat structureel anders is dan de blockchains die we vandaag de dag kennen. Het maakt gebruikt van specifieke validatie- en beveiligingsalgoritmes die vele malen efficiënter zijn dan die momenteel worden gebruikt op blockchains. Het implementeert zijn grootboek van transacties op de hashgraph-technologie in plaats van op de blockchain. Het is een praktisch alternatief voor blockchain, voor de implementatie en het gebruik van verschillende crypto.

Technologie blockchain

De blockchaintechnologie is revolutionair als we kijken naar de huidige technologie. Het is dan ook niet voor niets dat de blockchaintechnologie voordelen kan bieden op werkelijk alle aspecten van het leven. Denk hierbij niet alleen aan de financiële markten, maar ook supply chain management, gezondheidssector en toerisme. Door alles te decentraliseren en te werken aan de hand van een consensusalgoritme, hebben we een open en beveiligd netwerk door en voor de community. Alvorens we HBAR volledig kunnen begrijpen, bekijken we snel hoe de huidige blockchaintechnologie werkt.

Snelheid

Dankzij de blockchaintechnologie kan informatie gebundeld én verstuurd worden. Maar alvorens dit opgenomen kan worden in de blockchain, is het noodzaak dat alle validators in het netwerk deze transactie goedkeuren. Dit vraagt naast voldoende rekenkracht, ook voldoende tijd om deze informatie vast te leggen. Bitcoin kan bijvoorbeeld maar 8 transacties per seconde valideren.

Veiligheid

Veiligheid in een decentraal netwerk is essentieel. Door gebruik te maken van bepaalde consensusalgoritmes tracht men deze veiligheid te kunnen garanderen. Maar zijn deze algoritmen waterdicht en biedt dit 100% veiligheid? Volgens het team van HBAR is dit niet het geval. Daarom komen ze met een hun eigen algoritme dat deze veiligheid moet garanderen.

Milieu

Het valideren van blokken vraagt veel rekenkracht. Alle partijen in het netwerk moeten deze transactie ontvangen, nakijken en vervolgens goedkeuren. Pas daarna wordt deze opgenomen in de blockchain. Je kan je dus voorstellen dat dit impact heeft op het milieu, waarbij élke transactie álle nodes in het netwerk goedkeuring moeten geven.

Image
Hedera homepage
Hedera.com

Wat is Hashgraph?

Hashgraph is het eigen netwerk dat wordt gebruikt door HBAR. In tegenstelling tot andere protocollen, maakt HBAR geen gebruik van de blockchaintechnologie. Het maakt gebruik van een DAG-structuur, wat verschillende voordelen heeft ten opzichte van de huidige blockchains.

Hoe werkt HBAR?

Het netwerk van Hedera is het enige protocol dat gebruikmaakt van Hashgraph, het alternatieve blockchain-consensusmechanisme. Het is bedacht en ontworpen door co-founder Leemon Baird met als doel om transacties efficiënter te valideren, waarbij de veiligheid van het netwerk centraal staat. Alleen zo kan deze technologie ervoor zorgen dat aanvallen van buitenaf, en zelfs in het netwerk voorkomen kunnen worden.

HBAR maakt gebruik van een DAG-structuur. Dit is een Directed Acyclic Graph en betekent dat er geen lineaire opbouw is, zoals bij de blockchaintechnologie. Hier wordt elke transactie gevalideerd en opgenomen in een bepaald blok. Vervolgens worden daaropvolgende transacties weer gebundeld in een blok dat hierop verder bouwt. Het gebruik van een DAG-structuur maakt mogelijk dat data- en informatiebronnen op verschillende manieren, via verschillende portalen, kunnen bewegen in het netwerk. HBAR maakt hierbij gebruik van het gossip-protocol. Het is tevens ook het enige protocol dat hier gebruik van maakt, mits founder Leemon Baird hier een patent op heeft.

In onderstaande video leggen we meer uit over wat Directed Acyclic Graph (DAG) is en hoe deze techniek werkt.

Gossip-protocol

Niets verspreidt zich zo snel als een goede en sappige leugen. Dat dacht ook Leemon Baird. In plaats van de rigide en tijdrovende technologie van de blockchain te gebruiken, is het gossip-protocol gebaseerd op een DAG-structuur. Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien, is er geen lineaire structuur, maar bevinden de nodes zich over het hele netwerk. Wanneer er bepaalde informatie wordt vastgelegd, wordt het door de node waargenomen en automatisch doorverteld aan een volgende node. Die vertelt het weer door aan een andere node enzovoort.

Image
DAG-structuur hashgraph
Hedera.com

Voorbeeld: Ik heb een huis gekocht in Amsterdam op 3 januari 2022 ter waarde van 500.000. Meteen na de aankoop bel ik mijn moeder en zeg ik het. Deze informatie wordt gebundeld in één transactie, inclusief de timestamp. Niet veel later belt mijn moeder mijn oom om het nieuws te melden. Een kwartier later bel ik mijn nicht om te vertellen over mijn aankoop, waarop zij het nieuws al het vernomen via mijn oom. Deze dynamiek en overdracht van informatie, verloopt veel sneller dan die van de huidige blockchain.

Op deze manier kan informatie sneller opgenomen én verstuurd worden. Met de huidige blockchaintechnologie en de betalingen die mogelijk zijn met Bitcoin, moeten we onnodig lang wachten alvorens deze betaling geverifieerd is. Stel je voor dat je een Mars wil kopen in de winkel, dan moet je gemiddeld tussen de 10 en 60 minuten wachten. In het huidige betalingsverkeer is dat 1 tot 5 seconden.

Consensusalgoritme:  Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (aBFT)

Het Byzantine Fault Tolerance-algoritme is ontwikkeld om incorrecte transacties tegen te gaan op basis van consensus. Wanneer je een open en gedecentraliseerd netwerk hebt, dat gebruikmaakt van de Byzantine Fault Tolerance, zullen alle nodes in het netwerk het eens moeten zijn over deze transacties. Er is een bepaalde ‘tolerantie’.

Het netwerk bestaat uit allerlei deelnemers, beter bekend als nodes, die bijdragen aan het werk door blokken te controleren en te valideren. Wanneer minimaal 51% van het hele netwerk het blok goedkeurt, wordt het verstuurd naar het netwerk en opgenomen. Dit betekent dat hier geen sprake is van optimale veiligheid. Nodes kunnen alsnog kwaadwillig zijn, en hier nota bene ook een sanctie voor krijgen. Maar HBAR wil deze veiligheid garanderen en maakt daarom gebruik van de Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (aBFT)

Image
aBFT
Hedera.com

Dankzij het gossip-protocol worden berichten in een razend tempo verspreidt in het hele netwerk. Maar wanneer er verschillende berichten verstuurd worden, is het natuurlijk van belang om te weten welke boodschap eerst aankwam. Deze volgorde is van belang om gebruik te kunnen maken van onder andere smart contracts. Dankzij het aBFT-consensusalgoritme worden er timestamps toegevoegd aan elke transactie. Zo weet het protocol wie welke boodschap wanneer heeft ontvangen. Hier nemen ze een gemiddeld van, om nadien een volgorde te bepalen van alle berichten.

Elk bericht bevat twee verschillende ‘hashes’. Eentje van hun laatst ontvangen bericht en de ander van hun laatst verzonden berichten. Hierdoor wordt de volgorde van de informatiestroom duidelijk. Hierdoor moeten we niet met elkaar communiceren wie wanneer welke informatie heeft ontvangen, maar is dit duidelijk voor het hele netwerk aan de hand van deze graph. Hiermee zeggen ze dat ze consensus kunnen bereiken met nagenoeg 100% veilig is, in tegenstelling tot andere consensusalgoritmes.

Volgens Hedera is deze ABFT-consensus efficiënter, eerlijker en vooral veiliger dan de verificatiemethoden die we momenteel kennen. Transacties worden toegevoegd op basis van veel lagere kosten én energieverbruik. Bekijk in onderstaande video een geanimeerde weergave hoe Hashgraph consensusalgoritme precies werkt.

Voordelen HBAR

Als zogenoemde blockchain-killer willen we natuurlijk de verschillen zien. We hebben inmiddels hierboven de beperkingen genoemd van de huidige blockchaintechnologie en dat er nog heel wat werk nodig is alvorens we deze massaal kunnen gebruiken. Als tegenreactie komen er daarom nieuwe protocollen met elk hun eigen oplossing, zo ook dus Hedera (HBAR). In onderstaand voorbeeld zie je de verschillen tussen Bitcoin, Ethereum en HBAR op basis van het aantal transacties per seconde, de kosten en de snelheid waarmee een transactie voltooid kan worden.

Wanneer we kijken naar de toepassing, zien we dus dat HBAR een uitstekende omgeving is voor de ontwikkeling van decentrale applicaties (dApps). Protocollen kunnen eenvoudig in hun apps ontwikkelen, waarbij gebruikers in no-time transacties kunnen uitvoeren tegen een zeer lage transactiekost én waarbij ze vrijwel zeker zijn dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Het is niet voor niets dat Hedera Hashgraph de blockchain-killer wordt genoemd.

 

Image
HBAR BITCOIN EN ETH vergelijken
Hedera.com

Governing Council

Naast het team van founders en executives, heeft het netwerk van Hedera ook nog een Governing Council. Om diversiteit en stabiliteit te garanderen, wordt het bestuur ondersteund door een wereldwijde raad van 39 organisaties die samen 19 industrieën over de hele wereld vertegenwoordigen. Van Australië tot Europa, Zuid-Amerika en India.

Dit is een lijst van toonaangevende bedrijven, die er mee voor zorgen dat er geen malafide praktijken plaatsvinden. Wanneer iemand van het team een wijziging wil doorvoeren, zal dit overlegd worden met de Governing Council. Alleen zo behouden ze decentralized governance.  Deze lijst is dan ook meer dan indrukwekkend. Bij deze council zitten grote partijen, zoals Google, LG en IBM.

Image
Hedera Governing council
Hedera.com

$HBAR

$HBAR is de native token van het netwerk van Hedera. De functie is van de token is tweeledig. Ontwikkelaars van dApps betalen aan de hand van het $HBAR-token. Nodes in het netwerk worden ook beloond voor hun werk en ontvangen hiervoor ook $HBAR-tokens.

Hedera heeft een totale voorraad van 50 miljard token. Aangezien het netwerk geen gebruikmaakt van het mintingproces, zijn al deze tokens reeds vrijgegeven bij de lancering van het mainnet in 2018. De governing council heeft op basis van consensus hierbij een 15-jarenplan opgesteld voor de verdere uitgave van $HBAR.

Roadmap

Het team heeft een beloftevolle roadmap voor het eerste en twee kwartaal van 2022. We bespreken hierbij kort de voornaamste ontwikkelingen:

 • Het mogelijk maken van transacties die gepland worden op lange termijn. Tot op heden worden smart contracts enkel uitgevoerd op basis van criteria die niet tijdsgebonden zijn. Hedera wil tijd hierin een belangrijke factor laten spelen, zodat je transacties kan inplannen.
 • De verdere ontwikkeling van schaalbare smart contracts.
 • Integratie van third-party exchanges, wallets
 • Hedera wil het mogelijk maken dat gebruikers vanaf het tweede kwartaal hun $HBAR-tokens kunnen staken

Team

Dr. Leemon Baird is co-founder en dus ook uitvinden van het hashgraph-gedistribueerde consensusalgoritme. Hij is allesbehalve een groentje in het vak. Naast maar liefst meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van startups en technologie, was hij ook hoogleraar computer science aan de US Air Force Academy en senior wetenschappen in verschillende labo’s. Inmiddels heeft hij meerdere patenten op zijn naam staan en publiceert hij wetenschappenlijke artikelen op het gebied van computerbeveiliging, wiskunde en machine learning.

Image
Hedera team
Hedera.com

Mance Harmon is co-founder en CEO. Hij is een ervaren technologiemanager die al meer dan 20 jaar ervaring heeft als leidinggevende bij zowel multinationals, overheidsinstanties als hightech startups. Hij heeft ervaring als Head of Architecture & Labs bij Ping Identity wat maar liefst zorgde voor een omzet van 1,7 miljard dollar. Maar ook was hij Course Director voor cybersecurity bij de US Air Force Academy en onderzoekerswetenschapper op het gebied van Machine Learning bij Wright Laboratory.

Lionel Chocron is Chief Product Officer en daarmee een belangrijke schakel in het team. Chocron is een ervaren productmanager met meer dan 20 jaar ervaring. Bij Oracle was hij Vice President waarbij hij onderzoek deed naar opkomende technologieën zoals de blockchaintechnologie en de internet-of-things. Daarnaast was hij ook eerder werkzaam bij BPN Paris.

Hoe koop ik Hedera Hashgraph?

Hedera Hashgraph kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van HBAR.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Hedera Hashgraph op aan de hand van z'n ticker HBAR
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/HBAR. Door die aan te klikken, kan je Hedera Hashgraph kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

Conclusie

Hedera Hashgraph, HBAR, is in vele opzichten uniek. Het is een veilig en openbaar protocol dat niét is gebaseerd op de blockchaintechnologie. Dat alleen is al merkwaardig genoeg voor het crypto-landschap. Het kijkt naar zowel de sterke punten als de zwakke punten van de blockchaintechnologie en pakt deze daadkrachtig aan. Dankzij hun gossip-protocol kunnen ze veel sneller opereren in het netwerk, tegen een veel lagere kost. Dit maakt dat HBAR de blockchain-killer wordt genoemd.

Er worden inmiddels al meer dan 300 dApps gebouwd op het platform, waaronder het Amerikaanse Safe Health Systems. Zij gebruiken Hashgraph om bestaande onderzoeksgegevens en medische patiëntgegevens uit te breiden, waarbij de privacy van de patiënt centraal staat.

Dankzij de geheel nieuwe structuur is het een interessante blockchain om dApps op te bouwen, omdat er nood is aan goedkopere transacties en snellere transactietijden, waarbij we eindelijk veiligheid kunnen garanderen. De toepassingen van Hedera Hashgraph zijn eindeloos. Denk hierbij aan betalingstransacties, maar ook het vastleggen van intellectueel eigendom, supply chain management, DeFi-toepassingen en het decentraliseren van advertenties in de metaverse. Hedera Hashgraph maakt dit allemaal mogelijk, dankzij hun laatste nieuwe ontwikkelingen!

Heb jij nog vragen over Hedera Hashgraph? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: Ivan Babydov/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.