finst exchange review

Wat is Finst en waarom deze nieuwe Nederlandse broker gebruiken?

We hadden al veel verschillende Nederlandse brokers, en daar is er sinds kort weer een bij gekomen. Finst is de nieuwste Nederlandse broker waar handelaren sinds 9 januari 2023 cryptocurrencies kunnen kopen en verkopen. De oprichters van Finst willen het makkelijker, eerlijker en veiliger maken om cryptocurrencies te verhandelen. We leggen je hieronder uit wat Finst is, hoe je het kunt gebruiken en reviewen Finst op basis van de veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, kosten en het aanbod.

Bekijk snel

Wat is Finst?

Op 9 januari 2023 is de Nederlandse crypto broker Finst gelanceerd. Deze broker is opgericht door een aantal ex-managers van aandelenbroker DeGiro. Zij wilden een broker die volgens dezelfde waarden als DeGiro werkt: meer transparantie en lage kosten. Julien Vallet en Marcel Putina (zie onderstaande foto) zijn de oprichters van Finst en vinden dat er op dit moment nog veel gebrek aan openheid van zaken op de cryptomarkt is. De broker richt zich nu nog voornamelijk op de Nederlandse markt, maar wil in de toekomst de focus ook op andere Europese landen vestigen, waar het nu wel al actief is.

In het verleden waren er verschillende exchanges en brokers die lieten zien dat het belangrijk is om voor een betrouwbare en veilige exchange te kiezen. Zo viel FTX exchange aan het einde van 2022 om toen bleek dat ze de financiële administratie niet op orde hadden. Hierdoor raakten duizenden klanten hun geld kwijt.

Bij Finst staat de klant op één, en dat zie je op verschillende manieren terug. Zo rekent de broker lage kosten (slechts 0,15%), beveiligen ze de crypto's en tegoeden van klanten extra goed en hebben ze een klantenservice die je via chat, mail of telefoon kunt bereiken. Mocht er dus ooit iets misgaan, kun je er vanuit gaan dat je snel geholpen wordt. De klantenservice is van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren in het Nederlands, Engels, Duits en Frans bereikbaar.

Image
oprichters finst broker

Veiligheid en betrouwbaarheid staat voorop bij Finst

De broker is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en wordt dus gereguleerd. Het voldoet hiermee aan de strenge Nederlandse wet- en regelgeving voor financiële bedrijven. Dat is natuurlijk belangrijk, maar toch zegt dat niet alles over de veiligheid en betrouwbaar van Finst. Wanneer we hier dieper naar kijken, komen we erachter dat ze de veiligheid van de klant op nummer één hebben staan.

Crypto's en tegoeden staan niet op de balans van Finst

Cryptocurrencies van klanten worden extra goed beschermd met de MPC-technologie en hardware-isolatie. Zo wordt een multi-layered bescherming opgezet tegen invloeden van buitenaf, zoals criminelen en hackers.

Alle cryptocurrencies van klanten staan gescheiden van de activa van Finst. Mocht Finst in financiële problemen komen, blijven de munten en tokens van klanten altijd veilig in handen van de klant. De tegoeden (in euro's) worden onderbracht bij de Nederlandse bank Bunq. Het geld van klanten staat hier op een aparte rekening en is dus niet op de balans van Finst opgenomen. Mocht de bank failiet gaan, blijven de tegoeden van klanten dus ten alle tijden veilig opgeslagen.

Ook worden de cryptocurrencies die klanten in hun wallet bij Finst hebben opgeslagen niet uitgeleend aan andere partijen. Ze worden tevens niet gebruikt voor andere zaken die de belangen van Finst behartigen (zoals staking waarmee de broker geld verdient).

Verplicht two-factor authentication (2FA)

Het is verplicht voor alle gebruikers om two-factor authentication (2FA) in te schakelen. Dat zorgt ervoor dat je account extra goed beveiligd is tegen hackers. Je kunt 2FA instellen door middel van sms of Google Authenticator. De laatste optie is het veiligste, want in het verleden is gebleken dat hackers door middel van sms spoofing alsnog toegang konden krijgen tot de accounts van slachtoffers die 2FA met sms hadden ingeschakeld.

Een gebruiksvriendelijk platform

Het platform is erop ingericht om crypto trading voor iedereen toegankelijk te maken. Of je nu een doorgewinterde handelaar of nieuwkomer bent: op het platform vind je genoeg functies zonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt jezelf binnen 5 minuten aanmelden bij de broker, waarna je vrijwel direct creyptocurrencies kunt verhandelen.

Finst onderscheidt zich van andere brokers en exchanges omdat het een analytics dashboard in het platform heeft geïntegreerd. Hier kun je real-time de waarde en verdeling van je portfolio zien. Zo weet je precies welke cryptocurrencies het meeste waard zijn, op hoeveel ongerealiseerd rendement je staat en welke winst je al gerealiseerd hebt. Je hebt dus geen extern platform of applicatie meer nodig waar je dit handmatig moet invoeren.

Image
portfolio management

Welke munten kun je bij Finst kopen?

Je kunt meer dan 43 verschillende cryptocurrencies bij Finst kopen. Natuurlijk behoren onder andere Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Dogecoin (DOGE) tot het aanbod. Daarnaast kun je ook een aantal minder grote cryptocurrencies bij Finst kopen, al vind je op dit moment nog geen 'exotische' munten en tokens bij Finst.

Vergeleken met concurrerende crypto exchanges en brokers is het aanbod op dit moment nog beperkt. Het platform wil in de toekomst nog meer cryptocurrencies ondersteunen, al is op dit moment nog niet duidelijk wanneer dat gaat zijn en welke munten dat worden.

Finst rekent de laagste transactiekosten van Nederland

Finst is de goedkoopste crypto broker van Nederland. Per transactie betaal je een vaste fee van 0,15%. Er komen verder geen andere kosten kijken bij het uitvoeren van transacties. Je betaalt dus ook geen extra kosten voor het gebruik van de betaalmethodes.

Het bedrijf is erg transparant en duidelijk over de transactiekosten die ze rekenen. Volgens de oprichters is dit extra belangrijk, omdat veel concurrerende exchanges hier onduidelijk over zijn en de kosten op een onvindbare pagina hebben verborgen. De broker is overigens niet alleen transparant over de kosten die ze rekenen, maar ze zijn ook meteen de goedkoopste Nederlandse crypto broker. Voorheen was Bitvavo de goedkoopste. Zij rekenen een transactiekost van maximaal 0,25%.

De transactiekosten liggen bij Finst gemiddeld 82% lager dan bij de 8 andere crypto brokers die bij De Nederlandsche Bank staan geregistreerd. Wanneer je €1000 aan crypto bij Finst koopt, ben je zeker €7,05 goedkoper uit dan bij de gemiddelde concurrent. Voor deze transactie betaal je bij Finst maar €1,50 aan kosten, terwijl je bij de gemiddelde concurrent zo'n €8,55 aan kosten kwijt bent.

Met welke betaalmethodes kun je afrekenen?

Finst ondersteunt betalingen in 28 Europese landen. In alle landen kun je betalingen via SEPA of bankoverschrijving. In Nederland kun je naast SEPA en bankoverschrijving ook nog betalen met iDEAL.

Image
desktop applicatie

Hoe start ik met handelen bij Finst?

Finst wil het kopen en verkopen van cryptocurrencies zo makkelijk mogelijk maken. Je kunt het platform daarom via desktop en smartphone gebruiken. In zowel de Google Play Store als Apple App Store kun je de Finst-applicatie downloaden.

Iedereen kan eenvoudig en snel een account bij Finst aanmaken. Onderstaande handleiding helpt je hierbij.

 1. Klik hier om naar de registratiepagina te gaan.
 2. Vul je e-mailadres in.
 3. Download de mobiele applicatie.
 4. Verifieer je e-mailadres (je hebt hiervoor een e-mail ontvangen).
 5. Upload een foto van je ID-kaart en gezicht om je identiteit te verifiëren (dit is verplicht).
 6. Beantwoord de vragen die worden gesteld.
 7. Stel two-factor authentication in.
 8. Stort euro's met iDEAL, SEPA of bankoverschrijving.

Nadat je euro's hebt gestort, kun je meteen beginnen met het kopen van cryptocurrencies. De crypto's die je hebt gekocht worden opgeslagen in de wallet binnen je persoonlijke account.

Conclusie

Finst is een Nederlandse crypto broker die op 9 januari 2023 is gelanceerd. De brokers is door een aantal ex-managers van aandelenbroker DeGiro opgezet. Met Finst wilde ze een betrouwbare, transparante en goedkope broker in de markt zetten die het voor iedereen eenvoudig maakt om crypto te verhandelen. De broker wordt gereguleerd door DNB en bewaart de crypto's en tegoeden van klanten op aparte rekeningen om meer veiligheid te garanderen. 

Het platform rekent slechts 0,15% kosten voor het uitvoeren van een transactie. Er zijn daarnaast geen verborgen kosten verbonden die een transactie toch een stuk duurder maken. Je kunt op dit moment meer dan 43 verschillende cryptocurrencies op het platform verhandelen. Het team achter Finst heeft aangegeven dat ze in de toekomst meer crypto's op het platform willen opnemen.

Wil je ook crypto verhandelen bij de goedkoopste crypto broker van Nederland? Hier kun je gratis een account aanmaken.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Finst? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is.

Headerfoto door Finst


Ben je beginner en wil je starten met crypto?

Volg dan de Crypto Summit! Starten met crypto binnen 1 week!

 • Ontvang een week lang iedere dag een waardevolle les van een echte Crypto Expert
 • Aan het einde van de week kan jij verantwoord starten met crypto
 • Tijdelijk voor maar 47 euro

Aanmelden voor de Crypto Summit

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.