cETH

cETH - de complete uitleg

Één van de redenen waarom steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in de nieuwe financiële wereld van cryptocurrency is omdat de huidige waarde van fiatgeld steeds keldert. Een aantal jaar geleden bestond er nog iets als rente die je kon krijgen op je geld wanneer je deze op een spaarrekening had bij een bank. Inmiddels is deze rente bijna negatief. Dit wil zeggen dat je een externe partij, een centrale bank in dit geval, éxtra betaalt om je eigen geld bij hen te mogen plaatsen.

De blockchain technologie van de cryptowereld is gebouwd op smart contracts en opensource white papers waardoor deze third-parties onnodig zijn, maar het principe van rente blijft natuurlijk wel een interessant gegeven. Zo kan je aan de hand van een gedecentraliseerd financieel protocol, een zogenaamd DeFi-protocol ook rente verdienen op je huidige crypto’s. Wil je net crypto’s gaan lenen of uitlenen? Dit is allemaal mogelijk door het Compound-platform. Via deze manier is het zelfs mogelijk een vorm van passief inkomen te genereren op grote schaal. Maar hoe werkt dit precies? We bespreken in deze blog hoe het werkt om crypto’s te lenen en uit te lenen aan de hand van het Compound Platform.

Bekijk snel

Compound platform

Een Compound fungeert als een modern banksysteem zonder hiervoor gebruik te maken van onnodige third-parties. De achterliggende ideologie is de controle van het vermogen in eigen handen nemen. In de blockchain gebeurt dit aan de hand van smart contract om onder andere complexere financiële verbintenissen aan te gaan in het netwerk zonder hiervoor beroep te moeten doen op externe partijen. Deze externe partijen halen nota bene ook nog eens hun financieel voordeel uit de situatie.

Het is net deze macht van derde partijen die in het verleden hebben gezorgd voor meerdere financiële crisissen. Het monetair systeem in fiatgeld is voornamelijk gebaseerd op vertrouwen. Verliezen grote spelers het vertrouwen in een banksysteem? Dan krijg je een financiële crisis zoals eerder.

Het Compound platform doet dienst als een decentraal financieringsplatform waarbij het mogelijk is om kredietverstrekkers leningen te verstrekken en leningen af te nemen door middel van hun crypto’s. Het is vergelijkbaar met een huidig banksysteem waarbij we leningen aangaan en verschaffen en waarbij we rente krijgen. Alleen is dit in een gedecentraliseerd platform waarbij ieder individu aangesloten bij het platform, de macht heeft door middel van de smart contracts.

Door middel van deze DeFi-markt trekken ze meer geïnteresseerden aan om hun intrede te doen in de wereld van cryptocurrencies. Door de gebreken in het huidige monetaire systeem waarbij je waarde van het geld keldert en je geen interest meer krijgt, is een compound platform enorm interessant! Uiteraard is er een groot verschil tussen de rente van het huidige monetaire systeem en de rente die je krijgt op je crypto’s.

Image
BlockChain

Door een bepaald deel van je eigen cryptowallet beschikbaar te stellen voor leningen, krijg jij hiervoor een andere munt voor in de plaats, namelijk de compound variant van deze crypto. Dit zijn de gekende cTokens die dienst doen als uitleenbewijs en als onderpand wanneer ze een storting doen. Met deze munt kunnen gebruikers rente verdienen, hun geld overboeken en investeringen aangaan.

Het onderpand moet boven een minimumbedrag blijven wanneer je de crypto leent, anders kan de compound het onderpand, zodra de lening is terugbetaald opeisen. Het aandeel en de liquiditeit in de markt is een belangrijke factor om dit leenstelsel mogelijk te maken in een deze gedecentraliseerde financiële markt. Daarom wordt bij elke lening ook gebruik gemaakt van een ‘collateral ratio.’ Hierover meer bij de financiële details.

Compound draait zoals de gehele blockchain op transparantie waarbij gebruikers kunnen zien welke crypto’s door het protocol bewegen en wat de marktwaarde is van de huidige transacties. De compound richt zich vooral op het geven van meer controle en een betere toegang tot de beschikbaarheid van alle crypto’s op de markt terwijl ze hiermee verhandelen en ook extra mee kunnen verdienen.

Kan je maar geen genoeg krijgen van het Compound-protocol en wil je exact weten hoe alle verrichtingen werken? In deze video krijg je een duidelijke en geanimeerde uitleg:

 

Wat is cEth – compound Ether

Compound Ether of cEth zijn crypto-tokens die dienen als eigendomsbewijs voor het uitlenen van Ether. Iedereen met een Ethereum-wallet kan cTokens verkrijgen door zijn of haar eigen cryptovaluta beschikbaar te stellen. Dit zijn dan ook uitsluitend de crypto’s die vallen binnen het ERC20-netwerk. Wanneer je bijvoorbeeld 1 Eth ter beschikking stelt als lening, ontvang jij daarvoor in de plaats compound tokens, afgekort als cTokens. Deze vertegenwoordigen je huidige waarde van Ethereum.

Het verkrijgen van cTokens gebeurt aan de hand van een Ethereum-wallet. Het ter beschikking stellen van je crypto's kan niet met de gekende exchanges, maar enkel via MetaMask en CoinBase. Veel van de gekende exchanges zijn ook centraal, wat niet strookt met het principe van een DeFi-protocol. Alle compound tokens binnen het Ethereum-netwerk zijn net als alle ERC20-munten te bekijken en te verhandelen op EtherScan. Door een analyse kan je hier ook kijken hoeveel mensen een bepaald munt gaan lenen om ermee te gaan traden.

Meest gekende cTokens:

cETH

De compound versie van Ether zoals hierboven besproken.

WBTC

Wrapped Bitcoin is ERC2O-token op de Ethereum-blockchain die de huidige Bitcoin representeert. WBTC is ontwikkeld zodat Bitcoin-houders ook kunnen deelnemen aan gedecentraliseerde financiële ontwikkelingen (DeFi) op het Ethereum-netwerk.

cDAI

DAI is een decentraliseerde stablecoin op de Ethereum-blockchain die te allen tijde de waarde van één US-dollar aanhoudt. Het handelen in DAI is interessant omdat deze niet onderhevig zijn aan inflatie zoals we deze kennen met fiatgeld. Tijdens het traden wordt regelmatig beroep gedaan op stablecoins om hun eigen waarde even veilig te stellen.

BAT

Bat staat voor Basic Attention Token, wat een digitale advertising token is op de Ethereum-blockchain. Hun doel is om een soort van advertentie marktplaats omgeving te creëren waarbij adverteerders, uitgevers en gebruikers op een gedecentraliseerde manier met elkaar worden verbonden.

cETH – financiële details

Rentetarieven

Je crypto's beschikbaar stellen is natuurlijk interessant omdat je er zelf financieel voordeel uithaalt. Maar hoeveel rente krijg je hiervoor? Deze wordt bepaald door vraag en aanbod van de huidige cryptomunten en fluctueren samen met de koers. Hierdoor kan het zijn dat je in no-time een indrukwekkende rente krijgt, maar dat het net zo snel weer zakt naar een veel lager percentage.

De leningen die op Compound beschikbaar zijn, zijn onderhevig aan een ‘collateral ratio’. Dit zijn leningen gebaseerd op het principe van een onderpand. Dit betekent dat je je crypto’s uitleent aan het protocol en je vervolgens het recht krijgt om van het protocol om te gaan lenen. Hoeveel je kan lenen, heeft allemaal te maken met een bepaalde ratio.

Voorbeeld: Je levert 1 volledig ETH aan het protocol. De compound geeft de gebruiker vervolgens het recht om de volledige ETH te lenen indien de ratio 100% is. In de praktijk is er een ratio van gemiddeld 70% van toepassing. Indien je factor hier effectief 70% is, betekent dat je tot 70% van de waarde van ETH kan lenen. Als je storting 100 euro waard is, zou je dus tot 70 euro van een andere cryptocurrency kunnen lenen dat wordt ondersteund door het betreffende protocol. De Compound geeft de investeerder het recht om te lenen tegen een deel van die 1 ETH. Compound kent aan elke crypto een "onderpandfactor" toe die bepaalt hoeveel een gebruiker kan lenen.

cTokens kunnen worden ingewisseld voor het deel dat ze vertegenwoordigen. Naarmate je huidige crypto-wallet rente opbrengt, krijg je rente over je cTokens en worden ze inwisselbaar binnen het ERC20-netwerk van Ethereum. Dit betekent in feite dat het verdienen van rente op Compound eenvoudigweg het bezit van een ERC-20-token is.

Image
cETH

Tijd

De compound-tokens mogen op elk moment ingewisseld worden wanneer je besluit om deze token te verhandelen naar een willekeurige token in het ERC20-netwerk. Ze zijn dus vrij verhandelbaar en je bent niet gebonden aan bepaalde periodes.

Leners kunnen op elk moment hun digitale valuta terugbetalen met voorbehoud dat de waarde van hun leningen niet groter is dan hun leencapaciteit. Dan wordt hun onderpand geliquideerd. Dit kan gebeuren wanneer het bedrag van de opgebouwde rente te groot wordt of tijdens snelle fluctuaties van de crypto’s op de markt die betrokken zijn bij het leenstelsel.

Net zoals bij reguliere investeringen is het bij de Compound ook belangrijk om te weten hoe het werkt om leningen aan te gaan of te verschaffen en hoe de bijbehorende rentes werken.

Conclusie

Het doel van leningen verstrekken door middel van cTokens is om investeerders aan te trekken die de marktwaarde positief kunnen beïnvloeden van cryptocurrency’s. Het is wel belangrijk dat voor je zelf actief gaat lenen, er voldoende liquiditeit op de markt is om dit leenvermogen te kunnen bekomen. Voorlopig staat dit leenstelsel nog in de kinderschoenen en maken nog niet veel mensen gebruik van deze mogelijkheid maar het krijgt steeds meer vorm door aantrekkelijke rentetarieven.

Ben jij benieuwd hoeveel mensen al gebruik maken van cEth of een andere compound token? Vraag het in onze Facebookgroep en kom te weten welke rentetarieven zij hebben gekregen om hun crypto’s uit te lenen aan investeerders. Ben je nog niet ervaren genoeg voor deze materie? In onze masterclass beginnen we bij de basis van crypto en vertellen we jou hoe jij zelf een crypto-expert kan worden én ook passief inkomen kan genereren door middel van je crypto’s beschikbaar te stellen voor investeerders.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.