Een blockchain layer die je minder vaak tegenkomt, is layer 3. Dit wordt ook wel de service laag van de blockchain genoemd, en vormt één van de bouwstenen voor applicaties. Zo vind je hier verschillende technieken die nodig zijn om uiteindelijk applicaties beter uit te kunnen voeren op de blockchain.
Ondanks dat het een belangrijk begrip is, zijn er maar weinig mensen die weten wat het precies betekent, en waar het dus voor wordt gebruikt. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat layer 3 projecten zijn, en waar deze voor dienen.
Dit doen we door eerst even kort te bespreken wat blockchain layers zijn, waarna we je vertellen wat layer 3 projecten zijn en waarom deze belangrijk zijn voor de blockchain technologie. Je zult zien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om te begrijpen wat blockchain layers zijn.
Bekijk snel
Wat zijn blockchain layers?
Het is verstandig om eerst goed te weten wat blockchain layers zijn, voordat ik je ga uitleggen wat layer 3 projecten zijn. Dat is immers de basis voor de uitleg die ik je zometeen ga geven, en je zult het dan een stuk makkelijker begrijpen. Daarnaast is het een begrip dat je op veel verschillende plekken terug ziet komen, en dus is het altijd fijn om te weten wat er mee bedoeld wordt.
Ieder project binnen de blockchainwereld doet wat anders. Natuurlijk, er zijn projecten die vrijwel hetzelfde doen, al zijn deze projecten toch uniek op hun eigen manier.
Het groter geheel kun je in vier verschillende groepen delen. Deze groepen noemen we layers. Layers is een bekend begrip binnen de ICT-wereld. Je kunt dus zeggen dat iedere layer zijn eigen functie en doelen heeft. De projecten binnen een layer doen dat allemaal op hun eigen manier, al komt het in grote lijnen op hetzelfde uit.
Dit zijn de vier layers die blockchain kent:
- Layer 1 - Network: communicatie tussen de deelnemers van de blockchain.
- Layer 2 - Protocol: protocol van het netwerk, zoals het consensus algoritme.
- Layer 3 - Service: technieken die nodig zijn om applicaties uit te voeren.
- Layer 4 - Application: gebruikersinterface zodat gebruikers de services op de blockchain kunnen gebruiken.
Een layer 1 blockchain is eigenlijk altijd de blockchain zelf. Zo zijn Ethereum en Bitcoin layer 1 projecten, omdat dit simpelweg blockchains zijn. Ze zorgen dus voor het netwerk van de blockchain, en dat de nodes in het netwerk met elkaar kunnen communiceren.
Vervolgens richten layer 2 blockchain projecten zich op het bieden van het protocol van het netwerk. Dit kan bijvoorbeeld een consensus algoritme zijn. Vaak worden deze projecten gezien als de oplossingen voor de problemen die layer 1 blockchains hebben. Zo kan een layer 2 project bijvoorbeeld het schaalprobleem van Bitcoin oplossen door extra functies toe te voegen.
Layers zijn een bekend begrip binnen de ICT-wereld
Ik liet het net al even vallen: layers zijn geen onbekend begrip binnen de ICT-wereld. Al sinds de uitvinding van de eerste computer worden er layers gebruikt. Wanneer je deze layers begrijpt, is het ook veel makkelijker om de betekenis van blockchain layers te begrijpen.
Wanneer we naar de originele layers kijken, kennen we er vijf:
- Layer 1 - Fysiek: communicatie door middel van fysieke kabels.
- Layer 2 - Netwerk: communicatie binnen hetzelfde netwerk.
- Layer 3 - Internet: communicatie met andere netwerken.
- Layer 4 - Transport: communicatie met webservers.
- Layer 5 - Applicatie: geavanceerde gebruikersfuncties zoals GPS en HTTP.
Je ziet hier dus dat de layers ook allemaal een eigen functie hebben, en dat iedere nieuwe laag in feite een upgrade is van de vorige laag. Door nieuwe lagen toe te voegen, wordt een dienst dus steeds beter.
Hoe werkt de blockchain?
Om blockchain layers te kunnen begrijpen, is het natuurlijk wel verstandig om eerst te begrijpen hoe een blockchain werkt. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. Een blockchain bestaat uit verschillende blokken waar alle transacties van het netwerk in worden verwerkt. De computers in het netwerk zorgen ervoor dat alle transacties eerst worden gevalideerd voordat ze uiteindelijk in het blok terecht komen. Deze computers noemen we ook wel miners, en voor het werk dat ze leveren ontvangen ze een beloning. Deze beloning bestaat vaak uit een X aantal cryptomunten van de blockchain waar ze voor werken.
In onderstaande video leer je binnen enkele minuten hoe blockchain werkt, voor wanneer dit nog onduidelijk voor je was.
Wat is layer 3, de service layer?
Layer 3 projecten liggen heel dicht bij layer 2 oplossingen. Daarom wordt er ook niet vaak gesproken over layer 3 projecten. Echter, er zit een verschil tussen deze twee layers wat hen van elkaar scheidt. Layer 2 projecten lossen voornamelijk schalingsproblemen op. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die Bitcoin ondervindt met de schaalbaarheid. Er zijn verschillende layer 2 projecten die dit proberen op te lossen, zoals Lightning en Plasma.
Het verschil is dat layer 3 zich focust op de interoperabiliteit. Hiermee bedoelen we de samenwerking tussen blockchains. Het zal je wel duidelijk zijn dat de blockchains van Bitcoin en Ethereum niet naast elkaar kunnen werken. Gegevens van de Ethereum blockchain kunnen bijvoorbeeld niet zomaar worden overgedragen op de blockchain van Bitcoin.
Dit heeft verschillende oorzaken. Een van de redenen hiervoor is dat Ethereum een andere programmeertaal en protocollen gebruikt dan Bitcoin. Dit zorgt ervoor dat wanneer je gegevens van Ethereum op de Bitcoin blockchain zet, deze niet worden herkend, en er dus ook niks mee zal gebeuren.
Er zijn steeds meer projecten die ervoor willen zorgen dat dit soort blockchains langs elkaar heen kunnen werken. Hierdoor kan er geprofiteerd worden van de voordelen die verschillende blockchains bieden. Het zorgt ervoor dat blockchains sterker worden, en er ook steeds betere applicaties (dApps) kunnen ontstaan. Uiteindelijk betekent het ook dat steeds meer mensen en bedrijven gebruik zullen maken van de blockchain.
Schaalbaarheid en interoperabiliteit worden vaak door elkaar gehaald, al is dat niet terecht. Er zit namelijk een groot verschil tussen deze twee problemen, waardoor je ze niet met elkaar kunt vergelijken. De schaalbaarheid gaat namelijk puur over het uitbreiden van het netwerk van de blockchain, waardoor de transactietijd en -kosten laag blijven voor gebruikers en ontwikkelaars. Bij de interoperabiliteit draait het vooral om de samenwerking tussen blockchains, waardoor verschillende problemen (dit kan schaalbaarheid zijn) kunnen worden opgelost.
In onderstaande video leer je meer over die vier blockchain layers die de technologie kent. Dat kan erg handig zijn voor wanneer je het lastig vindt om te begrijpen wat blockchain layers zijn!
Wat is het nut van layer 3 projecten?
Inmiddels zal het eventueel duidelijk voor je zijn geworden dat het belangrijk is dat layer 3 projecten bestaan. Zonder deze projecten zou de blockchaintechnologie achter blijven. Uiteindelijk is het doel van iedere cryptofanaat dat blockchain vaker wordt ingezet. Het brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Echter zal dat lastig gaan wanneer blockchains niet met elkaar samenwerken. De ene blockchain kent namelijk andere voordelen dan de andere blockchain.
Door blockchains met elkaar te laten samenwerken, kan de kracht van verschillende blockchains gebruikt worden, waardoor er een groter netwerk van verschillende blockchains ontstaat. En dat komt de technologie natuurlijk alleen maar ten goede.
Hierdoor zullen er namelijk betere applicaties ontwikkeld kunnen worden, waardoor de kans groter is dat mensen en bedrijven gaan overstappen op de blockchain. Dit kan ook een positief gevolg hebben voor de cryptocurrency-markt. Doordat de vraag zal stijgen, zullen ook de waardes van de cryptomunten en tokens gaan toenemen. Mocht je dus in crypto hebben geïnvesteerd, kun je eigenlijk alleen maar blij zijn met layer 3 projecten.
Conclusie
Layer 3 projecten zijn misschien wat lastiger te begrijpen dan layer 1 en layer 2 projecten. Desalniettemin is het een belangrijke techniek voor blockchains, want zonder layer 3 projecten kunnen blockchains niet samenwerken, waardoor een blockchain het ontzettend goed moet doen op alle vlakken om succesvol te kunnen zijn.
Er zijn natuurlijk al verschillende projecten die het ontzettend goed doen. Echter zie je dat ze altijd enkele nadelen hebben. Er zijn vervolgens weer andere projecten die deze nadelen juist zouden kunnen oplossen.
Na het lezen van dit artikel is het je hopelijk duidelijk wat blockchain layers zijn, met layer 3 projecten in het speciaal. Het zal in het vervolg waarschijnlijk makkelijker zijn om dit soort projecten te begrijpen, waardoor je ook veel beter kunt bepalen of het verstandig is om te investeren in een project. Want voordat je ergens in wilt investeren, is het altijd goed om zelf goed onderzoek te doen, en ervoor te zorgen dat je het gehele project begrijpt.
Wil je meer weten over technische onderwerpen over blockchain? In dat geval raad ik je aan om lid te worden van onze Facebookgroep. Hier deel ik samen met andere crypto fanaten meer informatie over crypto en blockchain. Hopelijk kom ik je daar tegen, zodat ik je meer kan vertellen over de werking van blockchains en layers!