Brandstof betalen met Bitcoin met een auto-dashboard op de achtergrond.

Hoe kan Bitcoin worden gebruikt voor het betalen van je brandstof?

Profile picture for user Patrick Suiker
Door Patrick Suiker -
ma, 13/01/2020 - 14:00

Betalen met Bitcoin aan de brandstofpomp? Er is al een manier, Andy Schroder heeft in 2014 een originele machine ontworpen en gebouwd. Deze speciale machine stelt u in staat om een QR-code te scannen en Bitcoin te versturen in plaats van de meer traditionele betaalmiddelen zoals een pinpas om uw auto vol te tanken.

Image
Een witte auto met een tankpomp erin

Hoe het werkt

Om te beginnen legt de bouwer Schroder uit dat er een uniek Bitcoin-adres op het display verschijnt met de actuele Bitcoin prijs voor 1 liter benzine.

De volgende stap is het scannen van de QR-code, daarna sturen ze de gewenste betaling naar de pomp en u bent klaar! Indien gewenst halen ze hun nog bonnetje op voor de administratie.

Image
Qr-code scannen met een smartphone

De machine accepteert op dit moment alleen Bitcoin, hoewel Schroder op zijn website vertelde dat er mogelijk meerdere betalingsvormen worden toegevoegd om zijn uitvinding aantrekkelijk te maken voor de huidige markt in Nederland. Wanneer er ook andere betalingsvormen zijn is het toegankelijker voor iedereen.

Is het al klaar voor de markt? 

Iedereen vraagt zich af, is het klaar? Hoewel er misschien nog bepaalde verbeteringen nodig zijn om de machine op grote schaal te kunnen gebruiken, heeft Schroder via zijn website aangegeven dat zijn huidige model klaar is voor een proefopstelling. Grote bedrijven als Shell zullen helaas voorlopig nog geen Bitcoin accepteren als betalingsmiddel.

Hij vertelt dat de ideale plaats voor de machine zou zijn in een nieuwe modern onafhankelijk tankstation dat diesel verkoopt.

Toekomstige functies die gepland zijn voor de pompen zijn onder andere nieuwe technologieën als NFC- en Bluetooth-ondersteuning. Uiteindelijke integratie van het Bitcoin-betaalprotocol en compatibiliteit met meer vluchtige brandstoffen zoals auto- en vliegtuigbenzine.

Alternatieven om te tanken met Bitcoin?

Bitcoin Debit Cards

Omdat de banken nog steeds niet echt crypto-vriendelijk zijn en als u niet teveel onnodige kosten wilt betalen kan het bestellen van een Bitcoin Debetkaart de oplossing zijn. Een voorbeeld hiervan is de Bitbay kaart, deze kost ongeveer €15 en de tarieven op een transactie zijn vrijwel niets.

U stuurt uw bitcoin één keer naar de kaart, deze wordt automatisch ter plekke geconverteerd en u kunt het in elke winkel persoonlijk of in heel wat online winkels uitgeven. Met deze kaart kan u dan allerhande transacties doen alsook het betalen van benzine aan een tankstation. Deze kaart zou uiteindelijk ook door Schroder zijn machine geaccepteerd moeten worden.

Image
Bitcoin-munt die aangewezen wordt

Tankpassen

Alhoewel de meeste tankpassen nog niet werken met Bitcoin, kan het voordelig voor uw portemonnee zijn om eens te kijken naar alle soorten tankpassen die beschikbaar zijn.

Wat is een tankpas nu precies? 

Een tankpas is een type creditkaart - dat verschilt van een prepaid kaart - uitgegeven door een tankstation. Met een tankpas kunt u betalen aan de pomp en tegelijkertijd profiteren van de kortingen en extra's die de kaartuitgever aanbiedt. Het beste wat u kan doen voordat u een beslissing neemt is het eerst online vergelijken van de verschillende soorten tankpassen die er bestaan. Dit kan u makkelijk doen op iCompario, dit is momenteel de grootste Nederlandse website die tankpassen vergelijkt.

Dit helpt enerzijds om geld te besparen op uw brandstofkosten en aan de andere kant kan deze u ook helpen om uw brandstof-uitgaven afzonderlijk te volgen, waardoor het gemakkelijker is om te budgetteren.

Image
De auto tanken

Conclusie en praktische gebruik Bitcoinkaarten

Het beste deel van een kaart is gewoon ultiem gemak, dit verbindt de oude wereld financiële systeem met de nieuwe. Hoewel crypto snel en innovatief is, zal het nog steeds enige tijd duren voor de meeste handelaren om het te accepteren, vooral met bepaalde bedrijven die toezicht houden op rekeningen zoals energiebedrijven, huur, etc.

Voor een minimaal bedrag aan kosten, lost de Bitpay-kaart de meeste van deze problemen op. Veel mensen zijn in crypto geraakt omdat ze niet willen werken met het oude systeem van creditcard-bedrijven en -banken, maar als u wilt leven op crypto kan het erg moeilijk zijn om dit te doen zonder ten minste een of twee aansluitingen.

Misschien is dit anders in 2025 of 2030, experts zeggen dat het in enkele jaren kan omslaan en dat iedereen plotseling Bitcoin zal accepteren. Tot al die bedrijven crypto accepteren kunt u gelukkig dus Bitcoin debit cards gebruiken.

 

Bron artikel

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.