Uitwisseling van Bitcoin voor euro met op de achtergrond twee handen die geldbiljetten vasthouden

Bitcoin verkopen - de 3 beste manieren uitgelegd

Wil je (een deel van) jouw Bitcoin verkopen nadat je er een leuke winst op hebt gepakt? Dat kan op verschillende manieren. We hebben de drie beste platforms hiervoor gepakt met ieder zijn voor- en nadelen. De beste manier om je Bitcoin te verkopen is in onze ogen Bitvavo. In de tabel hieronder zie je de plus- en minpunten van de platformen opgesomd.
 


Lastig & langzaam
Verkopen via Kraken

 

 •  Lage transactiekosten van
  0% tot 0,26%
 •  Verkoop tot $2000 mogelijk zonder paspoort
 •  Voor gevorderden
 •  Langzaam en lastig platform
 •  Duurt 2-3 dagen voor uitbetaling
 •  Engelse klantenservice

Makkelijkst en goedkoopst
Verkopen via Bitvavo

 

 •  Perfect voor beginners
 •  Lage transactiekosten van
  -0,05% tot 0,25%
 •  Beste prijs voor je verkochte Bitcoin
 •  Zeer eenvoudig te gebruiken
 •  52+ verschillende cryptomunten
 •  Uitstekende Nederlandse klantenservice
 •  
 •  Verificatie met ID of paspoort nodig
  Duurt vaak maximaal één werkdag

 


Eenvoudige interface
Verkopen via Coinmerce

 

 •  
 • Eenvoudig met IDEAL
 •  Goede Nederlandse klantenservice
 •  
 • Verificatie met ID / paspoort niet nodig
 •  
 •  Iets duurder dan op een exchange
 •  

Meer uitleg nodig?

We leggen per platform uit hoe je jouw Bitcoin hier kan verkopen. Klik hieronder op de link om in een keer naar de uitleg gaan die je wilt.

Je Bitcoin verkopen bij Bitvavo

Het is misschien al een beetje doorgeschemerd in de inleiding, maar wij zijn groot fan van het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. We hebben nog steeds geen platform gevonden dat hetzelfde gebruiksgemak biedt voor zo'n lage prijs. Je kan hier eenvoudig Bitcoin verkopen, maar ook kopen. Daarnaast bieden ze dezelfde mogelijkheden voor ruim 50 andere cryptocurrency's. Ook heb je hier een uitstekende Nederlandse klantenservice voor als je meer hulp nodig hebt.

Het is daarom sowieso aan te raden om hier aan account aan te maken. Je kan dan bijvoorbeeld ook een deel van jouw verdiende winst in andere crypto investeren. Maar laten we eerst vooral kijken hoe je Bitcoin hier verkoopt.

Hoe verkoop je Bitcoin bij Bitvavo? - Simpele instructies

Volg onderstaande stappen om binnen no-time je Bitcoin-winsten veilig te stellen. Onderaan vind je een printscreen van Bitvavo waar de meeste stappen in staan uitgebeeld. Mocht je een stap niet begrijpen, bekijk dan of het nummer van deze stap op de printscreen te vinden is.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Klik rechtsboven op je profielnaam en vervolgens op "Verificatie".
 3. Bij "Identiteitsverificatie" druk je op "Verifiëren".
 4. Kies welk document je wilt uploaden (paspoort of ID-kaart) en volg de stappen.
  Het verifiëren duurt maximaal een werkdag, afhankelijk van de drukte.
 5. Ga vervolgens terug naar "Dashboard/Overzicht" via de bovenste menubalk.
 6. Zoek Bitcoin op tussen de andere cryptocurrency's en klik erop.
 7. Klik daarna op "Storten" en kopieer het Bitcoinadres dat in beeld verschijnt. Dit is het adres waar je de Bitcoins naartoe kan sturen.
 8. Vul dit adres in bij het ontvangstadres van de exchange of wallet waar je Bitcoins staan en verstuur ze naar Bitvavo. Het kan even duren voordat je Bitcoins aankomen.
 9. Zodra ze zijn aangekomen, kan je de Bitcoins verkopen voor euro's (of andere cryptocurrency's). Zoek wederom Bitcoin op en klik op "Verkopen".
 10. Vul in hoeveel Bitcoin je wilt laten uitbetalen en vink euro's aan als uitbetaal-valuta.
 11. Ga terug naar het dashboard/overzicht en selecteer links onder de grafiek "Euro's opnemen".  Maak het geld gratis over naar je bankrekening.
 12. Van harte! Je Bitcoins zijn verkocht en de euro's staan binnenkort op je rekening! Tijd om jezelf te trakteren van die mooie winsten.

Image
Bitcoin verkopen op Bitvavo - Printscreen waarop de meeste stappen staan uitgebeeld. Als je een stap niet begrijpt, bekijk dan of het nummer hiervan op deze printscreen te vinden is.

Conclusie verkopen bij Bitvavo

 • Bitvavo is het beste platform als je gemakkelijk en snel Bitcoin wilt verkopen.
 • Het platform is perfect voor beginners, omdat het erg gebruiksvriendelijk is.
 • Bitvavo haar klantenservice is uitstekend en Nederlandstalig. Zo kan je altijd om hulp vragen waar nodig.
 • Het platform vraagt wel om een verificatie via je ID-kaart of paspoort voordat je kan uitbetalen. Dit zorgt ervoor dat je hoogstens een dag moet wachten.

Je Bitcoin verkopen bij Coinmerce

Coinmerce is een van de jongere Nederlandse platforms omtrent Bitcoin verkopen en kopen. Wij hebben goede ervaringen met het platform. Het is iets duurder dan bijvoorbeeld Bitvavo, maar je beschikt vaak sneller over je geld. Als je een bankrekening bij ING, SNS, ABN of BUNQ hebt, dan staat je geld nog dezelfde dag op je rekening. Voor alle andere Nederlandse banken geldt een wachttijd van maximaal een dag.

Het verdienmodel van Coinmerce komt voort uit de "spreiding" die ze hanteren. Toen de wereldwijde koers bijvoorbeeld op €6495,- lag, kon je bij Coinmerce een Bitcoin voor €6412 verkopen en voor €6528,24 kopen. Ze pakken aan beide kanten dus een klein percentage in ruil voor de service die ze leveren.

Hoe verkoop je jouw Bitcoin bij Coinmerce? - simpele instructies

 1. Ga naar Coinmerce
 2. Klik op "Wallets".
 3. Klik op de 3 verticale bolletjes achter de crypto die je wilt verkopen (in dit voorbeeld Bitcoin) en klik op 'verkopen'
 4. Zorg dat je een Bitcoin wallet hebt waar vandaan je de Bitcoin verstuurt. Dit wordt geadviseerd door Coinmerce. Als je deze nog niet hebt, kan je de Exodus wallet downloaden. Wij hebben hier goede ervaringen mee. 
 5. Vul het aantal in en klik op verkopen.
 6. Nadat je Bitcoin zijn verkocht, kun je dezelfde stappen herhalen om de Coinmerce Coins (die je in ruil voor Bitcoin hebt gekregen) op je rekening in euro's te laten uitbetalen. 

Image
coinmerce coins verkopen

1. Het aantal Bitcoin dat je wilt verkopen

Bovenin vul je in hoeveel Bitcoins je wilt laten uitbetalen. Vervolgens rekent Coinmerce automatisch voor je uit hoeveel euro ze hiervoor aan je uitkeren. Let op dat in het geval je al je Bitcoins wilt verkopen, je hier iets minder invult dan het maximum vanwege de "miners-fee". In stap 3 leggen we hier meer over uit.

2. Retour-bitcoinadres

Het retour-bitcoinadres dien je altijd in te vullen. Als er iets mis gaat met de transactie, dan kan Coinmerce dit adres gebruiken om de Bitcoins naar terug te storten. Dit is ook de reden dat ze aanraden om een eigen software wallet te gebruiken. Coinmerce kan niet garanderen dat je Bitcoins aankomen als ze deze bijvoorbeeld terug moeten sturen naar een crypto exchange.

Coinmerce stuurt binnen maximaal 5 minuten de Bitcoins terug naar jouw wallet (retouradres) als er iets mis blijkt te gaan.

3. Miners-fee

Dit is een belangrijk onderdeel dat vaak wordt vergeten. Vergeet nooit om genoeg miners-fee mee te sturen. Miners-fee is de fee (kosten) die je betaalt aan de miners van het Bitcoinnetwerk. In feite geef je ze wat Bitcoin om ervoor te zorgen dat zij het netwerk veilig houden. Het kost hen computerkracht om elke transactie te checken en deze goed (of af) te keuren en daar ontvangen ze graag een vergoeding voor. 

Het is aan te raden om minimaal 0,0001 BTC als miners-fee te betalen. Deze betaal je automatisch door meer Bitcoin over te maken dan je hebt ingevuld. Het verschil is automatisch de miners-fee. Stel dat je bijvoorbeeld exact 1 BTC wilt verkopen, dan maak je 1,0001 BTC over naar Coinmerce. De miners-fee is dan 0,0001 BTC. Hoe meer miners-fee je betaalt, hoe sneller je transactie goedgekeurd zal worden. 

Zodra je de Bitcoins naar het adres hebt verstuurd dat Coinmerce je heeft gegeven, zal Coinmerce het geld overmaken naar je bankrekening. Afhankelijk van de miners-fee, de bank waar je zit, kan dit binnen enkele minuten tot een dag op je rekening staan.

Conclusie verkopen bij Coinmerce

 • Je kan al binnen enkele minuten in het bezit zijn van je geld.
 • Je hoeft je niet te verifiëren met een ID of paspoort.
 • Je ontvangt wat minder euro's voor je Bitcoin.

Je Bitcoin verkopen bij Kraken

De laatste manier waarop je jouw Bitcoin kan verkopen is via Kraken. Dit platform is minder geschikt voor beginners.

De uitbetaling op Kraken duurt ook iets langer (2 tot 3 dagen), doordat ze niet in Nederland zijn gevestigd. Bovendien hebben ze een Engelse klantenservice.

Hoe verkoop je jouw Bitcoin bij Kraken? - simpele instructies

 1. Creëer een account op Kraken
 2. Verifieer jezelf tot je Tier 2 hebt bereikt. Dit doe je door op deze link te klikken en helemaal naar beneden te scrollen. Hier laat je jouw geboortedatum, naam, telefoonnummer en woonadres achter.
 3. Klik op je profielnaam en daarna op "Deposit". Selecteer vervolgens in het linkermenu Bitcoin (XBT)
 4. Genereer een nieuw adres en kopieer deze.
 5. Ga naar de plek waar jouw Bitcoins nu staan en verstuur ze naar het adres van Kraken. Vergeet hierbij geen miners-fee mee te sturen (minimaal 0,0001 BTC).
 6. Wacht tot de Bitcoins zijn aangekomen en klik linksboven op "Trade" en vervolgens op "New Order".
 7. Selecteer "Sell" en vul het aantal Bitcoin in dat je wilt verkopen.
 8. Kies "Limit" (Market is vaak duurder en dan kan je beter gebruikmaken van Bitvavo) en vul het bedrag in waarvoor je de Bitcoins wilt verkopen (zie afbeelding).
 9. Wacht tot iemand bereid is de Bitcoins voor dit bedrag van je te kopen.
 10. Als je Bitcoins zijn verkocht, ga je naar je profielnaam en hier klik je in het roll-down menu op "Withdraw". Selecteer vervolgens in het linkermenu "Euro".
 11. Voeg je bankgegevens toe en voer de uitbetaling uit.
 12. Het geld staat binnen een paar dagen op je rekening.

Image
Afbeelding - Kies "Limit" en vul het bedrag in waarvoor je de Bitcoins wilt verkopen

Conclusie verkopen bij Kraken

 • Kraken is absoluut niet aan te raden voor beginners. Het gebruiksgemak van Bitvavo ligt vele malen hoger.
 • Zolang je uitbetalingen doet van minder dan 2000 dollar hoef je jezelf niet met een ID-kaart of paspoort te verifiëren.

Samenvatting

In onderstaande tabel volgt een kort overzicht wanneer je het best van welk platform gebruik kan maken als je jouw Bitcoin wilt verkopen. 

Motivatie Beste platform Vergelijking prijzen voor 1 Bitcoin (augustus 2019)
Ik wil zo makkelijk en betrouwbaar mogelijk mijn Bitcoin voor zoveel mogelijk geld verkopen en ben bereid hier een dag voor te wachten. Bitvavo €10.090,-
Ik wil zo snel mogelijk over mijn geld beschikken en betaal hier graag wat extra voor.  Coinmerce €10.066,-
Ik ben al een ervaren trader en vind het niet erg om wat langer op mijn geld te moeten wachten. Ook vind ik het prettig om mezelf voor een klein bedrag niet te hoeven verifiëren. Kraken €10.081,-
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.