Een fysieke Bitcoin munt die met twee vingers wordt vastgehouden.

De Bitcoin koers - Zitten we in een 6-jarige cyclus?

Elke investeerder krijgt hiermee te maken. Na talloze video's op YouTube, de informatie van AllesOverCrypto en diverse andere bronnen op het internet ontdek je beleggingsmogelijkheden die bij jou passen.

De euro's worden geïnvesteerd en in de eerste weken zit het al mee! De koers stijgt met tientallen procenten en het vertrouwen in je keuze neemt met de dag toe. Waar gaat de koers heen? To the moon!  

Tot de dag van de flinke daling. De paniek slaat toe in de markt en ook bij jezelf ontstaan vragen. Is dit de bodem? Gaan we nog verder zakken? Komt er een verbod in China? Moet ik alles verkopen? Het leven van een investeerder gaat niet over rozen.  

Voor veel investeerders is dit beknopt hoe hun avontuur met bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) eruitziet. Het meest spijtige is dat ze uit angst hun investering vaak met verlies verkopen. Om alle harde dalingen onderweg te overleven, moet je de emoties onder controle kunnen houden.  

Dit is echter het meest lastige aspect. Een correctie in de markt is een intense periode waarin het negatieve nieuws dat hiermee gepaard gaat, vaak jouw emoties extra bevestigen. HODL klinkt altijd logisch, echter is het mentaal een zeer lastig spel. Met een goede visie waar je vertrouwen in hebt kan jij jezelf hiertegen wapenen. 

Bekijk snel

De invloed van social media op de verwachtingen van investeerders 

Voor veel investeerders is het vasthouden aan één theorie een vaak voorkomende valkuil. Door de invloed van verschillende influencers op social media ontstaat er een beeld dat bijvoorbeeld Bitcoin zomaar honderdduizenden euro's waard wordt.  

Enorm veel investeerders kijken naar deze video's en in tijden van grote prijsstijgingen lijkt de overtuiging met de dag groter te worden. Vasthouden aan je eigen visie is zeer belangrijk, zeker als je goed onderzoek hebt gedaan. Echter dient een investeerder ook zeer flexibel te zijn in zijn visie. Iedereen wil immers verkopen op de top, terwijl dit maar voor enkelen is weggelegd. 

De bull run van 2017 is hier een voorbeeld van, ongeveer 1% van alle verkoop gebeurde rond de top. De meeste verkopers werden actief toen de prijs van Bitcoin alweer bijna gehalveerd was rond de $10.000,-. 

Image
Een vrouw die fysieke Bitcoin munten voor haar ogen houdt.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

De populaire theorieën over het koersverloop van Bitcoin 

De halving is bij veel theorieën belangrijk voor het bepalen van toekomstige koersdoelen. Bij een halving wordt de beloning voor het minen van Bitcoin gehalveerd. Tussen 2016 en 2020 was de beloning voor het minen 12,5 Bitcoin per block. Op 11 mei 2020 werd dit echter gehalveerd naar 6,25 nieuwe Bitcoin per block.  

De halving cyclus

In deze theorie wordt verondersteld dat door de halving eenzelfde patroon in het koersverloop ontstaat. Deze theorie is gebaseerd op de eerdere halvings die plaatsvonden in 2012 en 2016. Na de halving kwam er een periode van enorme groei, om vervolgens weer hard te zakken. 

Vervolgens consolideert de prijs tot aan de volgende halving. Daarna begint de cyclus weer van vooraf aan. Gezien Bitcoin relatief nieuw is op de markt, hebben investeerders weinig richtpunten. Daarom is deze theorie zeer populair. De theorie is duidelijk, logisch en hoopvol! De meerderheid van de investeerders is daarom zeer gefocust op deze theorie.

Het stock-to-flow model

Een variant hierop is het stock-to-flow model. Wederom een theorie die gebaseerd is op de halving en berekend is door een Nederlandse econometrist. Dit model focust zich op de schaarste van Bitcoin, door te kijken naar de totale hoeveelheid beschikbare Bitcoin en de hoeveelheid geminede Bitcoin die in omloop komen. Ook dit model is zeer duidelijk, logisch en hoopvol. 

Toch ligt er ook gevaar op de loer. De meerderheid van de investeerders heeft hierdoor de aanname dat rond december 2021 Bitcoin zijn top bereikt voor deze bull cycle, vaak wordt het bedrag van $288.000,- aangehaald, gebaseerd op de berekening van het stock-to-flow model. De maker van dit model heeft zelfs aangegeven dat de koers hoger zal gaan in deze bull cyclus. 

Doordat vele investeerders zich richten op dit model is het verstandig om oplettend te zijn. Dit betekent zeker niet dat de genoemde modellen fout zijn en je ze de prullenbak in kan gooien! Echter is een andere kijk op de koers ook van belang. Iedereen wilt immers zoveel mogelijk rendement en de boot niet missen, maar toch gebeurt het bij de meeste investeerders.  

Daarom is het nooit verkeerd om buiten de kaders te denken. Stel dat we in een 6-jarige cyclus zitten? Dit klinkt natuurlijk krankzinnig! Er is geen fundamentele basis voor een 6-jarige cyclus, laat staan een patroon op basis van de vorige bull runs... toch? 

Een andere kijk op de koers van Bitcoin 

Een andere cyclus betekent dat je op een ander spoor dan de meerderheid zit. Ook hierdoor bezit je geen glazen bol, maar een andere kijk kan je extra mogelijkheden geven. Net als de 4-jarige halvings theorieën zijn gebaseerd op historische prijsactie, is de 6 jaren theorie dat ook. 

Bij deze theorie wordt er gekeken naar de bull cyclus van 2013. Deze bull cyclus kenmerkt zich door een dubbele bull run. Na de eerste run kwam Bitcoin nagenoeg zes maanden lang in een bear market terecht. Na deze periode van onzekerheid en frustratie klom Bitcoin weer richting de maan en werd er een nieuwe top gemaakt.  

Om te ontdekken wat deze bull cyclus zo enorm bijzonder maakt, wordt er gekeken naar de logaritmische schaal. Via deze schaal wordt er een overzichtelijkere weergave van het koersverloop weergeven. Om een trend te herkennen kan deze schaal zeer handig zijn. Op de logaritmische schaal wordt een patroon zichtbaar, welke de 6-jarige cyclus weergeeft. Verderop in dit artikel volgt een afbeelding hiervan.  

Indien je beide delen van de bull cyclus uit 2013 erbij pakt, is een patroon te herkennen die enorm lijkt op de jaren daarna. De eerste bull run van 2013 lijkt sprekend op de complete run van 2017! Deze gelijkenis kan natuurlijk puur toeval zijn.

Echter gaan de gelijkenissen verder. Nadat er in het begin van 2018 een harde daling in de koers van Bitcoin komt, consolideert de prijs. Uiteindelijk volgt de capitulatie en stijgt de koers daarna weer door tot de derde crash, waarbij de koers enorm daalt maar toch een higher low weet re realiseren.

Na de derde correctie herstelt de markt en begint de nieuwe bull run. Deze koersopbouw in de bear markt - waarbij er drie enorme dalingen zijn en de derde een higher low maakt - lijkt enorm op de accumulatiefase van de 2013 bull cyclus. 

Image
De 6-jarige cyclus van Bitcoin, waarbij de 2013 bull run vergeleken wordt met de bull runs van 2017 en 2021.

Hoe ver zitten we in de 6-jarige cyclus? 

Als deze kopie van de 2013 bull cyclus zich door blijft ontwikkelen, kan deze alternatieve kijk op de koers waarheid worden. Dit zou betekenen dat na één flinke koersstijging we de top al in zicht hebben. Een top van een bull cyclus wordt gekenmerkt door een parabolische fase. Indien Bitcoin op zeer korte termijn daadwerkelijk naar de maan gaat, kan het zomaar zijn dat de 6-jarige cyclus de top van de bull run voorspelt.  

De 6-jarige cyclus wordt daarnaast door een aantal factoren onderbouwd. Naast dat de koers identiek is aan 2013, zijn er meerdere aanwijzingen dat de top nabij is. Zo lijkt de Bitcoin Dominance dezelfde route te belopen als in 2017. Een enorme daling gevolgd door consolidatie en vervolgens weer een enorme daling, kenmerkte de koers van de Bitcoin Dominance in 2017. In 2021 hebben we de laatste daling in dominantie nog niet gehad. Tot nu toe heeft altseason meestal rond de top van de Bitcoin koers plaatsgevonden.  

Wat gaat er na de top van Bitcoin gebeuren? 

Het kenmerk van voorgaande bull cycles is een zeer diepe daling nadat de top bereikt is. Door de vooraf ingestelde kooporders en de handelaren die de dip willen kopen stijgt de koers, maar dit is van korte duur.  

De koers komt in een zogenoemde 'dead cat bounce' en in deze neergaande trend daalt de koers steeds dieper. Bitcoin verdwijnt uit het nieuws en voor veel investeerders is Bitcoin geen interessante belegging meer. De periode van koersdalingen en accumulatie duurde voorheen jaren. Maar is dat deze keer ook zo? 

Indien de koers een nieuwe top maakt en vervolgens een correctie maakt, zou het betekenen dat de prijsdoelen van bijvoorbeeld het stock-to-flow model nog niet gehaald zijn. Voor veel investeerders kan dit nieuwe hoop zijn, om snel in te kopen en zo voorbereid te zijn op een volgende opwaartse beweging, waardoor er geen lange bear market komt zoals voorheen.

De adoptie van Bitcoin neemt steeds meer toe bij landen en bedrijven 

Daarnaast spelen de ontwikkelingen rondom Bitcoin ook mee. Voorheen was Bitcoin vooral interessant onder particulieren en investeringsmaatschappijen. Deze bull run heeft echter aangetoond dat de acceptatie van Bitcoin vele malen groter kan worden. Zo maakte Elon Musk bekend dat hij Bitcoin bezit, maar dat zijn bedrijven SpaceX en Tesla ook Bitcoin op de balans hebben. 

Landen worden steeds positiever over Bitcoin

Ook landen spreken hun plannen omtrent Bitcoin openlijk uit. Het domino-effect hiervan wordt langzaam zichtbaar doordat steeds meer landen die zich positief uiten over Bitcoin. Hoe meer landen Bitcoin accepteren als betaalmiddel, hoe meer mensen kennis maken met de digitale munt. 

Onlangs heeft El Salvador alle inwoners de mogelijkheid gegeven om $30 aan Bitcoin te ontvangen van de staat. Deze historische gebeurtenis werd gevolgd door positieve berichten uit onder andere Cuba, Panama, Oekraïne en Nicaragua. Daarvoor was Iran al actief bezig met Bitcoin.

Wie volgt er na Tesla?

Indien bijvoorbeeld Facebook, Apple of Amazon kenbaar maakt dat zij Bitcoin als betaalmiddel accepteren of zelf Bitcoin op de balans hebben staan, bestaat de mogelijkheid dat de koers net zo zal stijgen als na de bekendmaking van Elon Musk. Naast de toenemende acceptatie van landen en bedrijven, is er nog een ander aspect die vele investeerders drijft naar beleggingen zoals Bitcoin, goud en vastgoed

De inflatie zorgt dat de koopkracht afneemt, investeerders proberen deze afname tegen te gaan door hun vermogen te investeren. Door de in potentie relatief snelle en hoge winsten zal de cryptomarkt voor vermogende personen zeer interessant kunnen worden. Bitcoin sinds de start bewezen harder te stijgen dan de inflatie. 

Image
Een vrouw bekijkt via haar laptop en uitgeprinte papieren naar het koersverloop van cryptomunten.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

Ontdek wat de top van de 6-jarige cyclus theorie is! 

Benieuwd naar het prijsdoel van de 6-jarige cyclus? Het is mogelijk om zelf de 6-jarige cyclus te maken in Tradingview. Allereerst is het nodig om een grafiek te vinden waarbij de koers helemaal teruggaat tot de 2013 bull run. Hierbij is het raadzaam om de koers van een oude exchange of een index te nemen.  

Vervolgens zet je de koers op logaritmische schaal, dit kan door de knop 'log' rechtsonder de grafiek. Zorg vervolgens voor overzicht in de grafiek, dit kan door te gaan schuiven met de prijs en datum. Vervolgens klik je bij de iconen aan de linkerkant op het icoon 'Long Position'. Vervolgens open er een menu. In het menu dat opent staat 'Bars Pattern', deze moet je hebben. 

Na het selecteren van de Bars Pattern klik je eerst op de bodem van de 2013 bull run, vervolgens op de piek. Nu de koers gekopieerd is kun je hem verschuiven naar de bodem van 2017 en het prijsdoel van de 6-jarige cyclus ontdekken!

Conclusie

Veel investeerders beginnen met investeren wanneer de koers opgaand is en schieten in de paniek bij een correctie. Aan de hand van populaire modellen en veel bekeken video's wordt vaak een bepaald beeld geschetst, waarbij Bitcoin zomaar enorme bedragen gaat bereiken.

Met deze gedachte in het achterhoofd is een onverwachtse koersdaling nog lastiger om door te komen. Daarom daag ik je uit om buiten de kaders te denken, zoals het voorbeeld in dit artikel. De 6-jarige cyclus is een theorie die op een andere manier onderbouwd wordt dan de 4-jarige theorieën. 

Tijd zal uitwijzen hoe Bitcoin zich verder ontwikkelt, maar op basis van historische gegevens is deze 6-jarige cyclus alleszins een interessante en aparte manier om de koers te analyseren. Heb je zelf een interessante theorie of juist kritiek op bepaalde theorieën? Maak ze vooral kenbaar in onze AllesOverCrypto Facebookgroep!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.