Crypto lending bij Binance

Crypto Savings bij Binance - uitleg voor beginners

Crypto Savings bij Binance! Terwijl de spaarrentes over je banksaldo met rasse schreden teruglopen, zoekt investerend Nederland (en daarbuiten) naar alternatieven die nog wel wat opleveren. 

Een gemiddelde bankspaarrekening levert vandaag de dag nog zo’n 0,02% rente op. Ja, de komma’s staan hier goed. In de praktijk betekent dat dus dat de € 1.000 euro die je op 1 januari inlegt, op 31 december maar liefst €0,20 heeft opgeleverd. Dat schiet dus niet op, als je daar ooit rijk van wilt worden. 

Daarnaast is het een kwestie van tijd voordat je spaargeld een negatieve rentestand bereikt. Dan kun je helemaal je lol op en moet je straks rente aan je bank betalen om je spaargeld daar te mogen laten staan. Tijd om dus in actie te komen en iets zinnigs met je geld te doen. 

Vind je beleggen of het handelen in crypto misschien een tikkeltje spannend en onvoorspelbaar? Overweeg dan eens crypto Savings. Of beter nog: crypto Savings bij Binance! Lees je even mee?

Het is overigens handig om alvast een gratis account aan te maken bij Binance. Dan kan je tijdens het lezen van deze blog meekijken in je eigen account. Hierdoor zal je veel beter snappen hoe het allemaal werkt.

Pak Binance erbij

Bekijk snel

Voordat we beginnen is het goed om even onderstaande korte video te bekijken. Wat is rente en waaruit is het opgebouwd?  

Wat is crypto savings precies?

Crypto Savings is het uitlenen van cryptocurrency’s aan een instantie, in dit geval Binance. Feitelijk geef je je eigen crypto in het beheer van Binance, die daar vervolgens leuke dingen mee kan doen. Denk bijvoorbeeld aan investeringen, zelf leningen verstrekken, handelen, et cetera. Wat dat betreft werkt dat niet zoveel anders dan wat je gewend bent dat banken met jouw spaargeld doen, alleen de valuta is nu digitaal. 

Voor het lenen en uitlenen van geld, wordt rente berekend. Wanneer je geld leent, betaal je rente. En wanneer je geld uitleent, ontvang je rente. Tot zover is het concept nog niet zo verschrikkelijk lastig. En dat wordt ook niet veel lastiger in de rest van het artikel.

Feitelijk leen je dus je crypto uit aan Binance. Daarvoor ontvang je een bepaalde vergoeding en die vergoeding kun je zien als rendement. Het nadeel is dat het rendement misschien niet zo hoog is als dat je zou (kunnen) verdienen met bepaalde beleggingen, maar het voordeel is wel dat je tegen aanzienlijk lagere risico’s aanloopt dan wanneer je wel zou gaan handelen.

Welke varianten zijn er bij Binance Savings?

De term Binance Savings moet je vooral niet verwarren met Binance ‘Lening’. Savings is namelijk waar jij crypto uitleent aan Binance. Er is ook een variant waarbij je crypto kunt lenen ván Binance, maar dat is Binance Margin. Daar kun je in crypto handelen met geleend geld (of crypto) van Binance. Maar Binance Savings is dus de variant waar je jouw eigen crypto uitleent aan Binance en daar een vergoeding voor ontvangt.

Binance heeft momenteel een tweetal varianten live staan. Er is een module voor ‘Flexible Savings’ en eentje voor ‘Locked Savings’. We lichten beide varianten even toe.

Flexible deposits

Eigenlijk spreekt de term redelijk voor zich. Met flexible deposits heb je altijd nog de beschikking over je eigen crypto. Je kunt dus op elk willekeurig moment besluiten om je deposito terug te trekken en zelf weer over je crypto te beschikken. Je pakt dan logischerwijs de rente van het moment dat je de crypto hebt ingelegd tot op het moment dat je de crypto er weer uithaalt. 

Het is momenteel mogelijk om verschillende soorten crypto aan Binance uit te lenen, voor een flexibele periode. We hebben ze verderop in dit artikel voor je op een rij gezet. 

Image
Binance flexible depots

Zoals je in de afbeelding kunt zien, varieert de rentevoet per coin. Afhankelijk van je beoogde rendement, kun je hier een keuze maken voor de coin die je wilt uitlenen aan Binance en kun je aan de slag. 

Hou wel in de gaten dat elke coin zijn eigen dagelijkse quotom kent. Het is dus niet mogelijk om zelf op één dag even 500 Bitcoin te storten, maar je vindt elke limiet terug op de website van Binance Savings (flexibel). Je ziet dan ook meteen hoeveel ruimte er nog is om crypto uit te lenen. 

Locked Savings

De tegenhanger van de flexibele stortingen is natuurlijk de vaste variant, oftewel de ‘Locked Savings’. Hier kun je voor een vastgestelde termijn je crypto uitlenen aan Binance. De vaste variant heeft (ten opzichte van de flexibele variant) voor beide partijen voordelen, namelijk:

 • Je weet precies hoeveel rente je uitgekeerd krijgt. 
 • Je weet exact wanneer je je crypto weer terug krijgt.
 • Binance weet dat ze voor deze bepaalde periode over de crypto kunnen beschikken.
 • Binance loopt geen risico dat de crypto tussentijds worden ‘weggehaald’ uit de portefeuille. 

Juist omdat je je crypto voor een bepaalde periode vastzet, zijn de rentes die je over je crypto ontvangt ook weer aantrekkelijker. Dit maakt het dus interessant om voor een bepaalde tijd afstand te doen van je crypto. 

Het is momenteel mogelijk om verschillende soorten crypto aan Binance uit te lenen, voor een vaste periode. We hebben ze verderop in dit artikel voor je op een rij gezet.

Image
Binance fixed deposits

Ook hier verschilt de rentevoet weer per coin, maar is deze ook afhankelijk van de hoeveelheid dagen dat je je crypto vast zet. Over het algemeen geldt: hoe langer je hem uitleent, hoe hoger het rentepercentage is. Al kan het dus wel zijn dat een termijn van 14 dagen van de ene coin je meer rente oplevert dan 30 dagen vast zetten van een andere coin. 

Net als in de flexibele pools, geldt ook voor de locked savings dat er per coin een maximum is vastgesteld wat er per persoon en in totaal ingelegd mag worden.

Flexible Savings, hoe werkt het?

In dit gedeelte nemen we je mee door de opties die je hebt wanneer je besluit om je crypto voor een flexibele periode uit te lenen aan Binance.

Hoe leen je crypto uit aan Binance?

Maak allereerst je keuze uit de beschikbare coins. Voor het voorbeeld willen we US Dollar Token (USDT) uitlenen aan Binance. 

Image
Meedoen met Binance Lending Flexibel
 • Klik op de gele knop ‘Abonneren’ (of ‘Subscribe’) achter de coin USDT. 
 • Vul bovenin het aantal USDT in wat je wilt uitlenen aan Binance, ga akkoord met de voorwaarden en rond de transactie af. 
Image
USDT uitlenen aan Binance

Hoe beheer je je crypto tijdens de leenperiode?

Image
Het tabblad Assets op Binance Lendings

Tijdens de leenperiode zie je in heb tabblad ‘Assets’ een overzicht van je lopende stortingen. Je ziet daar per coin het totaal ingelegde bedrag, het beschikbare bedrag (om op te nemen), het totale rentebedrag en het rentepercentage. Ook kun je daar, per storting, de bedragen weer opnemen. 

Dit laatste is pas mogelijk ná de eerste dag. Hou er dus rekening mee dat je geen crypto kunt inleggen en het een paar minuten later weer kunt opnemen. Vanaf de volgende dag kun je wel 24 uur per dag je storting terughalen. 

Hoe haal je je crypto uit de flexibele savings?

Je kunt elke dag tussen 00:10 uur en 23:50 uur (UTC) je crypto uit het flexibele depot halen. In de andere 20 minuten vindt de rente-berekening en toekenning plaats. Je hebt twee verschillende manieren om je crypto uit het fonds te halen. Dit doe je door in het tabblad ‘Assets’ op ‘Redeem’ te klikken, bij de crypto die je uit het fonds wilt halen.

Standard redemptions

Bij de optie ‘Standard redemptions’ kies je ervoor om de lopende dag af te maken en aan het einde van die dag de crypto weer uitbetaald te krijgen. Daarmee ontvang je dus nog de rente over de lopende dag.

Fast redemptions

Bij de optie ‘Fast redemptions’ kies je ervoor om de lopende dag niet af te maken en direct af te breken. Eventueel opgebouwde rente over die dag zelf krijg je niet uitgekeerd. Je ontvangt de crypto binnen 30 minuten terug op je account.

Locked Savings, hoe werkt het?

In tegenstelling tot de ‘Flexible Savings’, kun je de Locked Savings niet 24 uur per dag volgooien. Er wordt door Binance een bepaald timeframe geopend, waarin investeerders ervoor kunnen kiezen om hun crypto voor een langere periode vast te zetten. 

De langere periode is overigens best een relatief begrip, want het gaat hier om de keuze tussen 14 dagen of 30 dagen. Tegelijkertijd kan er in de crypto-wereld natuurlijk heel veel veranderen in de periode van 2 weken of een maand en geeft het misschien een wat minder prettig gevoel wanneer je een koers ziet kelderen en je niet bij je hele portfolio aan coins kunt, omdat die momenteel voor een paar procent rendement vastliggen. 

Het is dus een afweging voor jezelf of je voor de vaste (met meer rendement) variant kiest, of dat je toch liever voor de flexibele (met minder rendement) variant gaat. Mocht je voor de vaste stortingen willen gaan, dan doe je dat zo.

Hoe leen je crypto uit aan Binance?

Voordat de locked savings mogelijk zijn is er sprake van een aanloopperiode. Wanneer je je crypto kunt storten in het vaste depot, kun je je via het tabblad ‘Locked Savings’ aanmelden. Klik op ‘Subscribe’. 

Image
Het aanmelden bij Binance Fixed

 
De informatie bevat de volgende gegevens:
Subscription: Het tijdsvenster waarin je kunt beslissen om mee te doen. 
Lot Size: Het aantal coins wat als 1 ‘lot’ (partij) gezien wordt. 
Maximum Subscription: Maximum aantal partijen dat je kunt inschrijven.
Coupon Per Lot: De rente die je na de gehele looptijd per ‘lot’ ontvangt.
Value date: De eerste rentedag.
Redemption Date: De dag waarop de uitbetaling van de tegoeden en de rente plaatsvindt.

Vul nu het aantal ‘lots’ in die je wilt uitlenen aan Binance. Ga akkoord met de voorwaarden en klik op ‘Confirm Purchase’. En je bent klaar!

Image
USDT uitlenen aan Binance - fixed

Wat gebeurt er na de leenperiode?

Je kunt in de tussentijd – gedurende de leenperiode – weinig anders doen dan via het tabblad ‘Assets’ een beetje bij te houden hoe alles loopt. Ook na de leenperiode wordt er weinig actie vanuit jou verwacht. Je ontvangt de dag van uitbetaling keurig netjes je volledige inleg plus de verdiende rente op je account teruggestort via een automatisch proces. Appeltje-eitje dus!

Welke crypto’s zijn beschikbaar bij Binance Savings?

Het is mogelijk om met verschillende coins mee te doen aan Binance Savings. Uiteraard komen met name de grotere coins aan bod, maar ook de iets kleinere coins zijn vertegenwoordigd, zeker in de locked savings variant. We zetten ze even voor je op een rijtje!

Beschikbare crypto voor ‘Flexible savings’

Het is momenteel mogelijk om verschillende soorten crypto aan Binance uit te lenen, voor een flexibele periode, namelijk: 

 • Binance US Dollar (BUSD)
 • US Dollar Token (USDT)
 • Binance Coin (BNB)
 • Bitcoin (BTC)

Beschikbare crypto voor ‘Locked savings’

Het is momenteel mogelijk om verschillende soorten crypto aan Binance uit te lenen, voor een vaste periode, namelijk: 

 • Cardano (ADA)
 • Binance Coin (BNB
 • Bitcoin (BTC)
 • Binance US Dollar (BUSD)
 • Dash (DASH)
 • EOS (EOS)
 • Elrond (ERD)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Ethereum (ETH)
 • Chainlink (LINK)
 • Litecoin (LTC)
 • Matic Network (MATIC)
 • USD Coin (USDC)
 • US Dollar Token (USDT)
 • Monero (XMR)
 • Ripple (XRP)
 • Zcash (ZEC)

Kan ik naast rente ook staking rewards krijgen?

Nee, wanneer je jouw cryptomunten in een savings fund zet, dan kan je daarnaast niet ook nog staking rewards krijgen. Het is of het een of het ander.

Is er naast Binance nog een ander platform waarbij ik mijn cryptomunten kan uitlenen?

Ja, naast Binance zijn er zeker nog andere crypto platformen waarbij je jouw cryptomunten kan uitlenen. Een populair alternatief is Bitvavo. Dit is een Cryptocurrency Exchange van Nederlandse komaf. Veel mensen verkiezen dit platform in plaats van Binance aangezien het een stuk vriendelijker is voor de beginnende cryptobelegger.

Binance is nu eenmaal zeer uitgebreid en daardoor kan dit erg overweldigend overkomen. En ik kan me voorstellen dat je nu denkt, welke van de twee zou ik kiezen?

Ik zou gewoon beide platformen eens bekijken, het is toch gratis om een account aan te maken. Dan bekijk je welk platform je een beter gevoel geeft en dan start je bij dat platform met het uitlenen van je cryptomunten.

Via deze knop maak je een gratis account aan bij Bitvavo.

Starten bij Bitvavo

Conclusie

En met deze opsomming zijn we alweer aan het eind gekomen van onze handleiding over Binance Savings! Of Binance Savings de toekomst van de cryptowereld gaat vormen durven we nog niet te zeggen. Maar dat het een gezond(er) alternatief is dan je spaarrente van 0,02%, daar kunnen we het al snel over eens zijn.

Natuurlijk is het grootste risico dat de koers van de crypto die je net hebt uitgeleend door het ijs zakt en niet meer herstelt, waardoor je rendement behoorlijk snel kan verdampen. Maar dat risico loop je ook wanneer je de crypto gewoon in je Binance-account of op je wallet hebt staan en niet tijdig kunt reageren.

In ieder geval is het weer een uitbreiding op het financiële plaatje in de cryptowereld en elke stap richting verdere adoptie van cryptocurrency’s en blockchain juichen wij alleen maar van harte toe!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.