3commas logo met als achtergrond een laptop met koersen en een man

3commas review – betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

3commas review, vers van de pers! Voor iedereen die al wat langer meeloopt, maar ook voor de beginners onder ons. Zoals jullie wellicht weten, steken wij bijzonder veel tijd en aandacht in het beschrijven van de handel in cryptocurrency’s. Want kennis is macht. En kennis is machtig. En prachtig.

In deze review kijken we eens kritisch naar een revelatie op het gebied van crypto trading: 3commas. Even los van de afschuw die je als copywriter voelt wanneer je drie komma’s op een rij ziet staan (,,,) en er daardoor iets serieus blokkeert in je hoofd, is 3commas als platform absoluut het onderzoeken waard.

We storten ons dan ook volledig op deze review waarin zaken als betrouwbaarheid en ervaringen aan bod komen. Ook leggen we ouderwets rustig en simpel uit hoe 3commas werkt en wat de voor- en nadelen van 3commas zijn. Ga er dus weer lekker voor zitten, we trappen af met de gebruikelijke korte video en gaan dan direct van start!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over 3commas én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Goed, daar gaan we! Voordat we helemaal het diepe inspringen, krijg je eerst een voorgerechtje voorgeschoteld. En geen zorgen, wij zorgen voor de zwembandjes. Alles komt goed.

Dat gezegd hebbende, 3commas is een geautomatiseerde crypto trading bot. Klinkt gaaf hè? Maar wat is een crypto trading bot? En is het hetzelfde als cheaten bij Counterstrike? Of werkt het toch net even anders? Check de video en je komt er vanzelf achter.

 

Crypto trading bots: wattes?

Juist, 3commas is een crypto trading bot. Dat klinkt een beetje als een doorgesnoven student die hyper van de red bull met veertien beeldschermen die aan het werk is om voor jou crypto te traden.

Tipje van de sluier? Dat is het ook! Een crypto trading bot is namelijk kort gezegd een stuk software wat voor jou posities kan innemen of kan verkopen op een cryptocurrency-exchange. En het grootste voordeel? Die kan dat ook als je slaapt. Of met de kids naar school moet. Of naar je vierde Tinder-date van de avond crosst. 

Een crypto trading bot werkt zowel simpel als complex. Daarom zijn dit soort artikelen ook handig. Dan weet je namelijk waar je op moet letten. Het is simpel omdat je een crypto trading bot gewoon één keer zijn instellingen meegeeft en vervolgens laat je hem lekker doen wat hij hoort te doen: crypto trading.

Het is tegelijkertijd complex omdat een crypto trading bot niet zelf kiest wanneer hij handelt. Hij werkt uitsluitend op basis van de door jou ingegeven variabelen. Stel je een bot dus kansloos in, zal het resultaat ook kansloos zijn. Ben je een hele slechte trader? Dan is de kans aanzienlijk dat je met een crypto trading bot niet veel beter zult presteren. Sterker nog, je wordt dan ook armer terwijl je slaapt.

Ben je daarentegen een goede of bovengemiddelde trader (en die lat ligt écht niet zo enorm hoog bij crypto traden), dan kun je absoluut je voordeel doen met een crypto trading bot. Heb je alles ingesteld? Dan hoef je in theorie alleen nog maar achterover te leunen en na te denken welke kleur Lamborghini je op welke dag van de week het liefste wilt gaan rijden. Of werkt het toch niet zo simpel?

Achtergrondinformatie 3commas

Even kalm nou. Voordat we doorspreken hoe je met een crypto trading bot als 3commas miljonair kunt worden, eerst even een stukje achtergrondinfo. Dat helpt namelijk om een beetje beeld te krijgen van de partij die achter het platform zit.

3commas is in 2017 opgericht in Estland. Tegenwoordig betekent een bedrijf in Estland niet meteen meer dat het foute boel is. Integendeel. Sinds Estland de regels voor nieuwe bedrijven aanzienlijk versoepeld heeft, is het land een steeds populairder toevluchtsoord geworden voor talloze legitieme bedrijven.

Niet alleen zijn er al meer dan 200.000 geregistreerde gebruikers van 3commas, er zijn ook online talloze video’s te vinden van gebruikers die 3commas al een tijd gebruiken en vanuit die video’s allemaal eerlijke feedback geven over het platform. 

Image
3commas home

Hoe start je met 3commas?

Het zal je niet verbazen dat je – om volledig gebruik te kunnen maken van wat 3commas te bieden heeft – je jezelf zult moeten registreren op de website van 3commas. Zodra je je geregistreerd hebt dan gaat de wondere wereld van het geautomatiseerde crypto trading voor je open.

3commas biedt hiervoor een betaald abonnement aan en afhankelijk van je voorkeur of je stijl kies je daarin het abonnement wat bij je past. We zetten de verschillende abonnementen even op een rij en lopen ze met je door.

De abonnementen van 3commas

Voor niets gaat de zon op. Dus 3commas ook niet. Als je gebruik wilt maken van de functionaliteiten van de automatische crypto trading bots van 3commas dan zul je één van hun drie abonnementen moeten afsluiten. Ze bieden een ‘Starter, Advanced & Pro’ variant aan. 

Image
3commas abonnementen

Natuurlijk kost de starter-variant het minste en de pro-variant het meeste. Er zit nogal wat verschil tussen 14,50 per maand of 50 per maand. Tegelijkertijd zijn een paar tientjes op maandbasis maar een fractie van wat je zou kunnen verdienen wanneer je crypto trading bot van 3comma net op een moment kan inkopen of verkopen wanneer je anders de boot zou hebben gemist. Toch?!

Image
Elk abonnement komt met paar opties

Ongeacht welk abonnement je voor je woeste verdienplannen in wilt gaan zetten, ze zijn allemaal compatible op maar liefst 23 verschillende cryptocurrency-exchanges. Deze zijn allemaal eenvoudig te koppelen op basis van een API en je kunt je crypto-portfolio dat verdeeld staat over verschillende platformen overzien op één locatie.

Verder biedt 3commas een aantal mobiele applicaties, maar wellicht nog wel belangrijker: Paper trading. Voor wie onbekend is met de terminologie, paper trading is een soort van testomgeving waarin je met monopoly-geld helemaal los kunt gaan om te proberen een winnende handelsstrategie voor jezelf samen te stellen. Ideaal dus, wanneer je weinig risico wilt lopen!

Account aanmaken bij 3commas

Het stappenplan om aan een account bij 3commas te komen volg je dit eenvoudige stappenplan en dan kun je direct aan de slag. Lekker simpel!

 1. Bezoek de website van 3commas.
 2. Klik bovenin op de knop ‘Sign Up’.
 3. Vul een e-mailadres en tweemaal hetzelfde wachtwoord in óf connect met je Facebook-account.
 4. Klik op de blauwe knop ‘Sign Up’.
 5. All done! Je kunt direct van start met de functionaliteiten van je Pro versie, tijdens een driedaagse trial periode.
Image
Registreren bij 3commas

Koppelen van je favoriete exchange

Nu je je lekker hebt ingeschreven voor 3commas, kun je je favoriete cryptocurrency exchange of exchanges toevoegen. Want een crypto bot is natuurlijk pas effectief wanneer hij namens jou kan handelen op de crypto exchanges waarop jij zelf actief bent.

Momenteel worden de volgende cryptocurrency exchanges door 3commas ondersteund:

 • Binance 
 • Binance DEX 
 • Binance Futures 
 • Binance Jersey 
 • Binance US 
 • BitMEX 
 • Bitfinex 
 • Bitstamp 
 • Bittrex 
 • Bybit 
 • Cex.io 
 • Coinbase Pro (GDAX) 
 • Deribit 
 • Exmo 
 • FTX & FTX.US 
 • Gate.io 
 • HitBTC 
 • Huobi Global 
 • Kraken 
 • KuCoin 
 • OKEx 
 • Poloniex 
 • YoBit

Voor de digibeten onder ons heeft 3commas begrepen dat het voor een eerste keer instellen van een nieuw platform nogal lastig kan zijn. Ze lossen dit op door voor veel prominente onderdelen op de website (waaronder dus ook het koppelen van exchanges) via een walkthrough uit te leggen.

Je krijgt dus stap voor stap uitleg hoe je een exchange moet koppelen aan je account.

Image
Het koppelen van een crypto exchange

Je kunt je exchange enorm eenvoudig koppelen met een API-key. Een API-key is een soort van unieke toegangscode waarmee een bepaald stuk software (3commas trading bot) gebruik kan maken van de functionaliteiten op een ander platform (de cryptocurrency exchange). 

Aan de kant van 3commas werkt het koppelen elke keer hetzelfde. Je vraagt een API key bij de exchange aan, vult deze in en klaar. Aan de kant van de exchange werkt het elke keer weer anders. Hoe dit werkt kun je via de uitgebreide FAQ van 3commas terug vinden. 

Kies hiervoor op de exchange die je wilt koppelen en klik rechts op de hyperlink met de tekst ‘How to create an API key?’. Je krijgt dan een stap-voor-stap-uitleg van hoe je op de desbetreffende cryptocurrency exchange een API kunt aanvragen. Je kunt meerdere crypto exchanges tegelijkertijd koppelen (elk uiteraard met hun eigen unieke API-code). 

Het instellen van je 3commas crypto trading bot

Nu je een account hebt aangemaakt, een abonnement hebt uitgekozen (of nog geniet van de trial periode) én één of meerdere crypto exchanges hebt gekoppeld, is het tijd om de volgende stap te zetten: het instellen van je 3commas crypto trading bot.

Want zoals gezegd, een crypto bot gaat natuurlijk niet op eigen houtje voor je aan de slag. Je stelt hem letterlijk af met de instellingen wanneer hij moet kopen of moet verkopen en op basis van welke handelsstrategie en richtlijnen de bot moet acteren.

Dit kun je dus zelf helemaal van A tot Z vormgeven, maar hoe doe je dat dan precies?

3commas biedt de crypto traders een paar verschillende opties om te traden, afhankelijk van je voorkeur kun je precies zien hoe je het in kunt stellen. We pakken voor dit voorbeeld even het instellen van Auto trading with DCA Bot.

Image
Verschillende manieren om te traden

Bot settings

Wanneer je alle benodigde koppelingen hebt gemaakt, kun je beginnen met het instellen van je DCA bot. Je krijgt het volgende scherm te zien:

Image
Bot instellingen

Het instellen van de bot werkt behoorlijk intuïtief. Je kunt precies aangeven wanneer je bot moet inkopen of moet verkopen, je kunt een target percentage invullen van hoeveel winst je wilt maken voordat je bot weer moet verkopen en je kunt een stop-loss instellen.

Heb je nou geen flauw idee wat voor waarden je hier in moet vullen of wat deze termen betekenen? Dan is het écht verstandig om eerst meer kennis op te doen van het handelen in cryptocurrency, voordat je naar een volautomatische oplossing op zoek gaat. Want als het mis gaat, gaat het ook hard mis.

De voor- en nadelen van crypto trading bots

Zoals gebruikelijk kleven aan elke interessante oplossing een aantal voordelen en een aantal nadelen. We proberen deze altijd zo transparant mogelijk tegen elkaar af te wegen. Wat zijn nou precies die voordelen ten aanzien van de nadelen van crypto trading bots?

De voordelen van crypto trading bots

 • Een bot handelt veel sneller dan mensen, waardoor winsten toenemen en verliezen verkleinen.
 • Een bot is ‘altijd’ online om te handelen.
 • Crypto trading bots zijn efficient en zijn sterk in multitasken.
 • Crypto trading bots kennen geen emotie en handelen daardoor stabieler.

De nadelen van crypto trading bots

 • Crypto trading bots kunnen onveilig zijn omdat ze werken met application programming interfaces (API’s).
 • Een bot versterkt de performance van een handmatige trader. Ben je dus een goede trader, dan is dit een voordeel. Ben je een minder sterke trader? Dan is dit absoluut een nadeel.
 • Bots zijn voornamelijk geschikt voor ervaren traders.
 • Wanneer de markt erg volatiel is zijn bots ongeschikt, juist omdat ze geen emotie kennen. 

Conclusie

Wanneer de vraag niet langer is óf je wilt gaan traden met een crypto trading bot, maar de vraag eerder is met welke crypto trading bot je op een professionele en overzichtelijke manier aan de slag kunt, dan is 3commas absoluut de moeite van het overwegen waard.

Toegegeven, op een aantal vlakken is 3commas misschien de wat mindere ten opzichte van het extreem uitgebreide CryptoHopper. Tegelijkertijd oogt het gebruiksvriendelijker, goedkoper en kan 3commas aan meer exchanges gekoppeld worden dan bij CryptoHopper het geval is.

Ook in het geval van 3comma’s en feitelijk bij elke crypto trading bot is het een heerlijk gevoel om te weten dat de bot letterlijk 24/7 voor je aan de slag is en dat je dus rustig je laptop dicht kunt klappen om nog even een filmpje te pakken of buiten te voetballen met je kids. Je hoeft niet meer vanuit een FOMO gevoel tot diep in de nacht met vierkante ogen op je scherm te kijken in de angst iets te missen.

Dat gezegd hebbende, wanneer je maar wat aan zit te klooien en je vervolgens een bot activeert met totaal kansloze instellingen, is de kans op succes ook vrij marginaal. Je zet een DAF vrachtwagen van 12.000 kilogram ook niet op cruise control om vervolgens in de laadruimte een barbecue te organiseren. Dan snap je zelf ook dat zoiets faliekant fout gaat.

Om een lang verhaal kort te houden: verdiep je dus goed in crypto trading en in de verschillende soorten instellingen en de effecten die deze instellingen teweeg brengen op je handelsstrategie, voordat je met automatische crypto trading aan de slag gaat. 

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met 3commas crypto trading en de diensten die zijn aanbieden? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.