Dit zijn de 10 grootste ICO’s ooit gehouden

Dit zijn de 10 grootste ICO’s ooit gehouden

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Hé jij daar! Wel eens vier miljard euro verdiend door tegen mensen te zeggen dat je een lollig idee had en je je handje ophield om ze te laten betalen voor het idee? Nee? Oh.  Nou ja, dat geldt voor wel meer mensen hoor. Maar niet voor iedereen!

Vandaag nemen we je mee in de wondere wereld van initial coin offerings (ICO’s). Een magische wereld waarin mooie beloftes en een enthousiaste horde aan investeerders samen komen. Het lijkt een wereld vol met elfjes, schurken, goud en unicorns. Er zijn goede daden, slechte daden. Dromen, snode plannen, oplichters en ware visionairs. Er zijn winnaars, er zijn verliezers. Het is één groot feest. En niet zomaar een feest. Een duur feest. Er gaat schoftig veel geld in ICO’s om. 

De wondere wereld van ICO’s, de verjaardagen van de Amerikaanse hitserie ‘Sweet Sixteen’ verbleken bij de bedragen die voorkomen in een ICO. Omdat veel geld altijd machtig mooi is om over te lezen en te schrijven, hebben we vandaag in de aanbieding: Dit zijn de 10 grootste ICO’s ooit gehouden!

Bekijk snel

Wat is een ICO ook alweer?

ICO is een afkorting voor de cryptoterm Initial Coin Offering. Dit kan worden gezien als een alternatieve manier van crowdfunding dat buiten het traditionele financiële systeem is ontstaan. Dit model wordt voor veel succesvolle cryptoprojecten en –bedrijven gebruikt om een vliegende start te maken.  Het klinkt mooi, maar toch is het oppassen geblazen. Helaas zijn erg veel ICO’s ook regelrechte scams, waarbij je een hoop geld kan verliezen.

De kunst van het inspringen op de juiste ICO is voornamelijk een combinatie met voldoende onderzoek, voldoende achtergrondkennis en een beetje gezond verstand. En toegegeven, een beetje geluk is natuurlijk ook mooi.

Zo’n Initial Coin Offering is vaak een periode van minimaal een week waarin het mogelijk is voor gebruikers om, in ruil voor Ether of Bitcoin, cryptomunten aan te schaffen van het nieuwe project. In feite krijg je dus in ruil voor je geld (in de vorm van Bitcoin of Ether) de eerste cryptomunten die voor het project bestaan. Maar hoeveel zijn die munten dan waard? Dit kan op 3 verschillende manieren bepaald worden, namelijk: 

1.    Statisch aanbod met statische prijs
Sommige ICO’s hebben een specifiek doel of limiet dat ze willen behalen. Dat betekent dat ze een vast bedrag in hun hoofd hebben en als deze behaald wordt, stopt de Initial Coin Offering automatisch. Dat zorgt ervoor dat de cryptomunten die je krijgt een vaste prijs houden tijdens de ICO en het aantal cryptomunten dat tijdens deze periode “verkocht” wordt staat vast. Hierdoor is het over het algemeen vrij helder hoe een ICO zal verlopen, mits er voldoende interesse voor de ICO is.
 
2.    Statisch aanbod met dynamische prijs
Ook bestaan er ICO’s die een vast aantal munten aanbieden, waarbij de prijs afhankelijk is van het bedrag dat wordt opgehaald. Een voordeel voor de founders is dat er oneindig veel geld opgehaald kan worden. In dit geval wordt de prijs van de tokens dus hoger naarmate er meer geld wordt opgehaald. Dit is tevens een leuke marketingtool om meer investeerders te lokken wanneer het er schijn van heeft dat de ICO lekker loopt. Hoe meer er geïnvesteerd wordt, hoe hoger het rendement.
 
3.    Dynamisch aanbod met statische prijs
De laatste vorm is een vorm waarin de prijs van de munten die je krijgt gelijk blijft, net als bij de 1e vorm. Het enige verschil is dat het aanbod van munten tijdens de ICO variabel is. Dit betekent niet dat je meer cryptomunten binnenkrijgt naarmate er meer geld wordt opgehaald, maar dat er tijdens de ICO meer munten worden gecreëerd. Er wordt bijvoorbeeld per Ether die opgehaald wordt 1 extra token gecreëerd.

Los van de waarde van de munten, is het concept van een ICO praktisch altijd gelijk. Bedrijf X komt met munt Y op de proppen. En poppetje A, B en C investeren geld (meestal Bitcoin of Ether) in de ICO. Met dat geld kan het bedrijf vervolgens leuke dingen doen, zoals een productlancering, oprichting van het bedrijf, ski-vakantie voor het personeel en dat soort fijne dingen.

De 10 grootste ICO’s ooit gehouden

Mooi! Nu je weer helemaal up to speed bent wat betreft de terminologie en je snapt het concept van een ICO een beetje, is het tijd om te gaan smullen van belachelijk hoge bedragen. Ga er maar eens lekker voor zitten en watertand met ons mee!

#10: Bankera - € 136 miljoen

De ICO van Bankera leverde het bedrijf €135.810.000 op. Jawel, je leest de puntjes op de juiste plek en ze staan goed. 136 miljoen euro, en dat is dan nog tegen de dollarkoers van vandaag, die niet al te best is! 

Bankera is een bank uit Litouwen. Daar ook gevestigd in 2017, hetzelfde jaar als waarin de ICO is opgericht. De ICO liep van november 2017 tot en met maart 2018. Bankera wil een blockchain-gestuurde digitale bank bouwen. Oprichters van Bankera zijn al eigenaar en exploitant van een cryptocurrency-exchange, e-wallet, betaalkaartaanbieder en betalingsprocessor. Deze oplossing wordt SpectroCoin genoemd. Het Bankera-team beweert dat SpectroCoin een infrastructuur is die vergelijkbaar is met traditionele banken en dat ze van plan zijn het potentieel en de activa te gebruiken bij het ontwikkelen van hun nieuwe oplossing.

De werking van elke bank kan worden onderverdeeld in drie kernelementen, namelijk kapitaal, technologie en compliance. Bankera-ontwikkelaars zeggen dat ze alle drie met succes hebben geïmplementeerd in de MVP (in de vorm van SpectroCoin) die ze vóór de ICO hadden gepresenteerd. De afkorting MVP staat voor Minimum Viable Product en in het Nederlands: de eerste versie van het product.

Als het gaat om technologie, omvatten de huidige oplossingen van Bankera modules voor SWIFT-berichten, SEPA-betalingen, integratie van betaalkaarten, grootboek van banken, Bitcoin, Ethereum, DASH, NEM-modules, fraudeanalyses, enzovoort.

Bankera wil een volledig uitgerust banksysteem voor hun klanten ontwikkelen. Ze zullen dus drie soorten diensten aanbieden: betalingen, leningen, investeringen. Bankera ondersteunt de meeste cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Dash, Ethereum (inclusief ERC20-tokens), NEM voor al zijn betalingsgerelateerde functies.
Bankera heeft de lancering van hun uitwisseling gepland voor de eerste helft van 2018. De uitwisseling van Bankera zal belangrijke cryptocurrency's, ERC20- en NEM Mosaic-tokens ondersteunen. Het bedrijf was van plan om begin 2019 een bankvergunning of samenwerkingsverbanden te verkrijgen. Hierdoor kan Bankera leningen en depositoservice aanbieden. Het gaat vooralsnog goed met Bankera.

#9: Bancor - € 137 miljoen

Nu je van de eerste schrik bekomen bent is het tijd om vanaf de 136 miljoen euro van Bankera een stapje van slechts een miljoen euro. Dat valt mee hè? Met een neuslengte voorsprong houdt de ICO van Bancor de ICO van Bankera op plaats 10. 

De ICO van Bancor was eentje die niet snel vergeten zal worden. In niet meer dan 3 uur (!!!) werden de centjes opgehaald. Dit had er alles mee te maken dat het veelbelovende project in smart contracts met een maximum in de markt werd gezet, oftewel een statisch aanbod met een statische prijs. Omdat investeerders graag een graantje wilden meepikken van deze veelbelovende ICO, was er behoorlijk wat activiteit in deze drie uur. 

Je ziet bij een concert wel eens mensen dagenlang voor de deur slapen in de hoop dat ze een mooie plek kunnen bemachtigen, of in de hoop toch aan een kaartje te kopen en dat soort taferelen verbleken bij de ICO van Bancor.  Bancor had – slimme jongens als dat ze zijn – potentiële investeerders getipt om gebruik te maken van wallets zoals ‘MyEtherWallet’, om ervoor te zorgen dat de biedingen geen vertraging zouden oplopen. Ironisch genoeg ontstond er juist daardoor een enorme crisis op de Ethereum-markt, omdat de gevraagde servercapaciteit in die 3 uur verschoof van 10% naar 1000%, waardoor urenlange wachtrijen ontstonden. 

Mede door de kritiek van investeerders die hierdoor de boot hebben gemist mag de ICO van Bancor toch wel opmerkelijk genoemd worden. Overigens heeft het bedrijf zijn schouders opgehaald, iedereen bedankt voor de interesse en hebben inmiddels waanzinnig mooie producten op de markt gebracht. Met – tijdens de ICO – een gemiddeld uurtarief van € 45.666.666,67, is Bancor bepaald niet zielig te noemen. Er zijn dagen dat we niet hetzelfde verdienen, toch?

#8: Sirin Labs - € 142 miljoen

Opnieuw een sprongetje omhoog, dit keer van 5 miljoen. De ICO van Sirin Labs had een omzet van € 142 miljoen en ziet zichzelf daarmee terugkomen op plek 8 in onze top 10. 

Met wereldster en profvoetballer Lionel Messi aan hun zijde, is Sirin Labs niet de minste. Het bedrijf richt zich primair op het ontwikkelen van blockchaintechnologie in mobiele telefoons. Ook al flopte de eerste poging (mensen vonden 14.000 euro toch een beetje overdreven voor een telefoon), laat Sirin Labs dit soort zaken niet leiden tot een koerswijziging. Met het geld van de ICO moet ook een computer en een besturingssysteem ontwikkeld worden.

Je kunt overigens meer lezen over de ICO van Sirin Labs in een eerder verschenen artikel op AllesOverCrypto! Maar in plaats van het vóór Sirin Labs te vertellen, geven we liever henzelf het woord.

In onderstaande video vertelt Sirin Labs in een korte introductie meer over hun doel en missie.

#7: Tezos - € 209 miljoen

De Tezos ICO werd gehouden op 1 juli en duurde 13 dagen. Als gevolg hiervan heeft het project ongeveer 66.000 Bitcoins en 361.000 Ethers ontvangen, die op dat moment ongeveer $232 miljoen waard waren. Dat is de op een na grootste ICO tot op dat moment - in september kwam een startup van Filecoin op dat aantal met een verkoop van €231 miljoen. In de voorwaarden van Tezos werden de fondsen 'een niet-restitueerbare donatie' en geen 'speculatieve investering' genoemd. Bovendien waarschuwde Tezos de beleggers dat de token misschien helemaal niet zou worden uitgegeven.

Alle ingezamelde fondsen gingen naar de Tezos Foundation, terwijl het intellectuele eigendom van Tezos op zijn beurt werd beheerd door het bedrijf Breitmans in Delaware. Volgens het oorspronkelijke plan - volgens de "Transparantiememo" op de Tezos-website die niet langer toegankelijk is - nadat de stichting het bedrijf Breitmans zou hebben gekocht, zou de blockchain zelf worden vrijgegeven onder een gratis softwarelicentie. Als de software drie maanden met succes zou werken, zouden de aandeelhouders van DLS (de Breitmans en Tim Draper) 8,5 procent (ongeveer $ 19,7 miljoen) van de opbrengst van de fondsenwerving in contanten verzamelen, plus 10 procent van alle uitgegeven Tezos-tokens.

Maanden na de ICO hadden de tokens hun investeerders echter nog niet bereikt. Onrust in het kamp tussen Breitmans en Draper leverde dermate veel vertraging op, dat een aantal investeerders zich genoodzaakt zagen om via rechtzaken hun geld op te eisen. Desalniettemin was de ICO van Tezos succesvol en nemen ze met het opgehaalde geld een mooie zevende plek in. Over de communicatie na de ICO zullen we maar niet al te kritisch zijn. Er is immers altijd ruimte voor verbetering. 

#6: Filecoin - € 231 miljoen

Net al even aangehaald: de ICO die nog boven die van Tezos uitstak (op dat moment, natuurlijk) was de ICO van Filecoin. Deze leverde een slordig kwart miljard euro op.  Blockchain-gegevensopslagnetwerk Filecoin lanceerde een ICO die al met al een maand heeft geduurd. Hij begon op 10 augustus en vergaarde snel miljoenen investeringen via CoinList, een gezamenlijk project tussen de ontwikkelaar Protocol Labs van Filecoin en AngelList, het startup-investeringsplatform. 

Die lanceringsdag was opmerkelijk, zowel voor de grote toestroom van aankopen van Simple Agreements for Future Tokens of SAFT's (effectief claims op tokens zodra het Filecoin-netwerk live gaat), evenals de technologische problemen die snel opkwamen toen erkende investeerders de CoinList-website overspoelden. Net als Bancor was er veel meer aanbod van initiële investeerders dan de systemen aankonden. 

De duizelingwekkende eerste dag maakte uiteindelijk plaats voor het vertragen van de investeringsactiviteit, hoewel aankopen over de periode van meerdere weken uiteindelijk de omzet van Filecoin boven de € 230 miljoen duwden. Filecoin streeft naar een gedecentraliseerd netwerk voor digitale opslag waarmee gebruikers hun reservecapaciteit effectief kunnen verhuren. In ruil daarvoor ontvangen die gebruikers filecoins als betaling.

#5: Hdac - € 232 miljoen

Waar sommige ICO’s op enorme media-aandacht kunnen rekenen, gold dat eigenlijk nauwelijks voor de ICO van Hdac. Met een medium riskprofiel en een lage ‘hype score’, was de ICO van Hdac voor de onervaren investeerders niet aan te wijzen als paradepaardje. Toch pakt de ICO van Hdac de eerste notatie in de top 5 van grootste ICO’s ooit gehouden. 

Hdac combineert blockchain, Internet-of-Things (IoT) en financiële technologieën, waardoor geautomatiseerde, inter-machine micropayments tegen lage kosten mogelijk zijn tussen IOT-apparaten die zijn geverifieerd via een bloksysteem. Dit is ongelooflijk belangrijk, want zonder duidelijke regels kan IoT niet bestaan. Alle Hdac-bewerkingen zijn betrouwbaar en veilig, hackers hebben geen toegang tot het systeem en kunnen het niet hacken, dit is een van de belangrijkste aspecten van Hdac: IoT-beveiliging. Het Hdac-systeem zal uiteindelijk zorgen voor de efficiëntie en beveiliging van exponentiële groei van de IoT-industrie.

#4: Huobi - € 270 miljoen

De eerste ICO in onze top 10 die daadwerkelijk meer dan een kwart miljard euro heeft omgezet is de ICO van Huobi. Er bestaat wat discussie in de crypto-community of de ICO van Huobi nou wel of geen ICO was. Maar als je met een grapje even 270 miljoen aan investeringen de grond uit weet te trappen, in ruil voor tokens, dan noemen we dat ook gewoon een ICO. Ook als je als bedrijf zelf zegt dat het toch net even iets anders is dan een klassieke ICO. Daarom – of Huobi het er nu mee eens is of niet – staat de ICO van Huobi stevig op plek 4!

De ICO van Huobi– in het teken van de Huobi-token (HT) - begint de uitgifte op 23 januari 2018 met een afgetopt aanbod van 500 miljoen. Volgens de aankondiging zal 300 miljoen HT (60 procent) worden uitgegeven aan gebruikers gedurende een periode van 15 dagen, terwijl de resterende 40 procent wordt gereserveerd voor platformwerking, teamprikkels en gebruikersbeloningen.

Huobi zei dat de tokenlancering ‘geen ICO' is. In plaats daarvan wordt de 300 miljoen HT gegeven aan gebruikers die een servicetariefpakket kopen met korting op Huobi Pro met behulp van tether (USDT) - een crypto-token gekoppeld naar de Amerikaanse dollar. Andere cryptocurrency’s die ook inzetbaar zijn tijdens de ICO, zijn Bitcoin, Bitcoin cash, Ethereum, Litecoin en Ethereum classic. Hoewel de details van de pakketten pas later werden onthuld, zei het bedrijf dat er een maximumlimiet voor de aankoop van elke gebruiker zal zijn en de minimale bestelling 100 HT zal zijn.

Huobi is een in Singapore gebaseerde cryptocurrency-exchange. Het bedrijf is opgericht in China en heeft nu kantoren in Hong Kong, Korea, Japan en de Verenigde Staten. In augustus 2018 werd het een beursgenoteerde Hong Kong-onderneming.

#3: Dragon Coin - € 288 miljoen

De ICO met de vetste naam is ongetwijfeld die van onze nummer 3: Dragon Coin. Of de naam heeft bijgedragen aan het succes van de ICO zullen we nooit weten, maar dit zou zo maar eens kunnen. 

Dragon Coin, een project van Dragon Corp, gevestigd in Macau, had € 288 miljoen opgehaald uit de ICO. De openbare verkoop was erop gericht om nog eens € 80 miljoen extra op te halen. Hoewel het team het ingezamelde bedrag niet openbaar heeft gemaakt, zijn de meeste analisten het erover eens dat het doel is bereikt.

Het Dragon Corp had een zeer eenvoudige zakelijke propositie - zijn ERC20-token, DRG, zal worden gebruikt om in elk van zijn casino's te gokken. Beter gezegd: de blockchain-gebaseerde DRG-munten zullen eerst worden ingewisseld voor fysieke DRC-munten die op hun beurt worden gebruikt als chips aan de casinotafels. Houders van tokens kunnen de tokens echter ook gebruiken om films en sport te kijken.

Macau wordt snel 's werelds grootste centrum voor gokken, met name voor' high rollers '. Veel van deze gokkers komen uit China. Ze slagen erin China's strenge wetten op het gebied van gokken te omzeilen door het bedrijf in China te betalen en een equivalent aantal chips in Macau te ontvangen.

Dit proces kan tot 7% kosten - maar Dragon Corp gelooft dat het het bedrag tot 1% kan verlagen door zijn token, waardoor de munt waarschijnlijk een aantrekkelijke optie wordt. Het eerste project waarvoor de het geld van de ICO gebruikt gaat worden, is de bouw van een drijvend casino in Macau. Verder onderhandelt het bedrijf over joint ventures in Singapore, de Filippijnen, Hong Kong en Zuid-Korea.

#2: Telegram Open Network - € 1,53 miljard

Nu we al het kleingeld hebben besproken, is het tijd voor de echte zware jongens onder de ICO’s. Als eerste pakken we de legendarische ICO van Telegram mee. De ICO leverde het bedrijf 1,53 miljard op. Omdat het veel toffer staat om dit eventjes netjes uit te schrijven, doen we dat braaf. Hou je vast, hier komt ‘ie:

€ 1.530.000.000,00. 

Het mooiste is misschien wel dat het bijna-recordbedrag is opgehaald door een onreglementaire ICO, aldus de Amerikaanse SEC, de waakhond die Amerikaanse beurzen in de gaten houdt. Het gaat overigens vooral over de manier waarop de ICO aan de achterban is gepresenteerd, waar de SEC moeite mee heeft. 

Het enorme bedrag komt niet vanuit tienduizenden investeerders, maar kent slechts een aantal van 171 investeerders, die allemaal hetzelfde bedrag hebben ingelegd in ruil voor een evenredig aandeel in de ICO. Hiervoor hebben zij een SAFT-document  (voorbeeld pdf, red.) ondertekend. Voor de SEC is dit echter niet genoeg. Tot op de dag van vandaag is Telegram nog met de SEC in gevecht over het al dan niet moeten vrijgeven van de bankgegevens die in relatie staan tot de ICO.

Het juridische getouwtrek ten spijt, is de ICO van Telegram eentje die alle andere ICO’s (behalve die van de nummer 1 natuurlijk) heeft verpletterd qua resultaat. De eigenaren van Telegram, de Sarov broers, willen met Telegram Open Network (TON) een supersnel decentraal netwerk bouwen dat kan concurreren met betaalproviders zoals VISA en Mastercard. 

Telegram heeft naar eigen zeggen 300 miljoen maandelijkse gebruikers en geldt binnen de blockchainwereld als een populaire messenging app. Volgens de SEC heeft 84% van de blockchainprojecten een Telegram-groep.

#1: Block.One / EOS - € 3,78 miljard

De mooiste ICO-quote komt misschien wel van CNBC: “A blockchain start-up just raised $4 billion without a live product.”

Die opmerking vat misschien wel het mooiste samen wat de kracht en tegelijkertijd de valkuil van Block.Ones EOS is. Ten tijde van de ICO was er nog helemaal niks. Er was een plan. Een plan om een soortgelijk platform als Ethereum op te zetten, maar dan beter. Het succes van Ethereum is binnen de hele markt bekend en beter goed gestolen dan slecht verzonnen, zullen we maar zeggen.

Toch was het investeren in de ICO van Block.One eentje die veel stof heeft doen opwaaien. Er waren weinig mensen die het allemaal koud liet. Of je was voorstander of je was tegenstander. De ICO duurde bijna een jaar en gedurende dat jaar – en ook enige tijd daarna – kregen investeerders helemaal niets. Ook de daadwerkelijke livegang van het EOS-platform, door vele investeerders hysterisch ontvangen, betekende niets anders dan dat het platform daadwerkelijk klaar was voor gebruik. 

De munt piekte een beetje rond de 18 dollar, mei 2018 en is inmiddels al een tijdje in de zone van 2,5 tot 3 dollar. Grof gezegd heeft de ICO van EOS met name Block.One zelf enorm veel geld opgeleverd. Toch heeft EOS als munt en platform nog veel potentie. Zeker wanneer het netwerk van Ethereum voller en voller wordt, neemt de behoefte aan een alternatief mogelijk toe.  

Conclusie

Los van de potentie van Block.One en EOS, een ICO draaien van meer dan 4 miljard dollar is natuurlijk een fantastische prestatie. Met trots en fier bovenaan. Maar wie weet voor hoe lang? Elke dag worden er nieuwe bedrijven en concepten geboren. De gemiddelde ICO levert zo’n 25 miljoen dollar op. Dus afgaande op die data zou het nog wel eens even kunnen duren voordat EOS van de eerste plek wordt geknikkerd.

Tegelijkertijd is de aandacht voor blockchain en crypto nog nooit zo groot geweest als vandaag en zal die aandacht morgen verder zijn toegenomen. Overmorgen nog weer verder. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dat gezegd hebbende, het is simpelweg een kwestie van tijd voordat het bedrag van de ICO van EOS in de schaduw van een nog groter bedrag komt te staan. We kunnen alleen maar raden naar welke visionair met het volgende geweldige concept op de proppen komt. 

Wil je meer leren over blockchain en de cryptocurrency-markt? Neem dan zeker een kijkje bij onze cursus die je klaarstoomt voor het echte werk. En wie weet? Wie weet, begin jij de volgende grote ICO!

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!