Blogafbeelding bij het artikel crypto trading versus stock trading

Wat is het verschil tussen crypto trading en stock trading?

Naast crypto trading bestaan er nog vele andere manieren waarop je met handel je centen kunt verdienen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verhandelen van tweedehands spullen op Marktplaats, maar er vindt ook een uitgebreide en wereldwijde handel plaats in andere vormen van waarde.

Eén van de manieren van handel die we vandaag eens onder de loep nemen is stock trading. Wat is stock trading precies? En hoe verhoudt dat zich tot crypto trading? Wat zijn de overeenkomsten, maar ook verschillen tussen beide manieren van trading en wat zijn de meest prominente voor- en nadelen van beide? 

Het antwoord op deze vragen, en natuurlijk nog veel meer (!!), vind je in ons laatste artikel! Ga er dus maar eens goed voor zitten, we nemen je vandaag mee in de wondere wereld van de verschillen tussen crypto trading en stock trading. 

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over crypto trading, stock trading én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Voordat we meteen de diepte induiken wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen beide manieren van trading (of eigenlijk soorten trading), pakken we eerst een kleine introductie van stock trading erbij.

Waarom? Omdat de meeste lezers vermoedelijk iets meer van crypto trading dan van stock trading weten. En zo niet, geen zorgen! We komen op allebei uitgebreid terug in dit artikel!

 

 

Wat is crypto trading?

Het is misschien een open deur in trappen, maar toch starten we even met een korte introductie over wat crypto trading is. Het is immers nog niet voor iedereen altijd even helder wat crypto trading nou precies is.

Onder crypto trading verstaan wij elke vorm waarin crypto van eigenaar verandert tegen een bepaalde prijs. Dit kan zijn via een massaal handelsplatform (een cryptocurrency exchange), maar ook een simpele eenmalige transactie tussen twee gelijken (peer-to-peer trading) valt onder dit begrip.

De essentie van crypto trading (of feitelijk elke vorm van trading) is om geld te verdienen. Schoftig veel geld. Of in ieder geval zo veel als mogelijk is. Binnen crypto trading is het absolute moederschip de felbegeerde Bitcoin, maar ook alternatieve coins (altcoins genaamd) kunnen rekenen op een toenemende mate van enthousiasme. 

Prominente crypto waar veel in gehandeld wordt zijn onder andere:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Litecoin
 • NEO
 • Ripple

Wat is stock trading?

Nu we de ene kant van de medaille belicht hebben, is het tijd voor de andere. Stock trading is in het kort gezegd een handel van minuscule stukjes van een bedrijf. Stock trading (of aandelenhandel in het Nederlands) staat volledig in het teken van beursgenoteerde bedrijven die een belangrijk deel van hun vermogen onttrekken uit de verkoop van aandelen.

Wanneer een bedrijf het goed doet en hun producten of dienstverlening in trek is bij afnemers, neemt de interesse in de aandelen van zo’n organisatie toe. Meer en meer handelaars willen een aandeel van zo’n organisatie en de prijs van het aandeel stijgt.

Andersom kan de prijs van een aandeel ook sterk devalueren. Zeker in het geval van betalingsproblemen, oorlogen, een financiële crisis op macro-economisch niveau of simpelweg een niche die zwaar in de problemen zit, kan leiden tot een sterk verminderde prijs van aandelen, met mogelijk faillissementen tot gevolg.

Welke overeenkomsten zijn er tussen beide manieren van trading?

Voordat we ons volledig richten op de belangrijkste verschillen tussen beide manieren van trading, is het belangrijk om te beseffen dat er ook wel degelijk overeenkomsten zijn.  We zetten de meest prominente overeenkomsten tussen crypto trading en stock trading even onder elkaar:

 • Beide staan volledig in het teken van zo veel mogelijk geld ermee te verdienen;
 • Je kunt met zowel crypto trading als stock trading handelen in CFD’s of derivaten;
 • Beide zijn gevoelig voor fraude, al is de manier waarop dit tot stand komt sterk verschillend;
 • Voor beide manieren van trading kun je met een zeer laag bedrag beginnen te handelen;
 • Er zijn veel actieve handelaren op zowel stock trading als bij crypto trading;

Feitelijk is de manier van handelen natuurlijk hetzelfde. Veelal vindt het grootste gedeelte van de handel plaats op speciale handelsplatformen of crypto exchanges.

Je probeert op basis van wat voor informatie je je handen ook maar op kunt leggen te besluiten of het een praktisch moment is om in te stappen of dat je beter even kunt wachten. Of je moet kopen, moet verkopen, moet shorten of toch long gaat op een positie.

Naast deze overeenkomsten zijn er ook een aantal belangrijke verschillen tussen beide manieren van trading, die de ene vorm van trading voor de ene persoon juist weer veel interessanter maken dan voor de andere persoon. Er is dan ook geen ‘beste’ soort van trading, de kenmerken daarvoor zijn simpelweg te verschillend. Er is geen goed of fout, het is gewoonweg verschillend van elkaar.

Wat zijn de verschillen tussen crypto trading en stock trading?

Naast de overeenkomsten zijn er gelukkig ook meer dan voldoende verschillen die ervoor zorgen dat één van beide manieren van trading het beste bij je past, ten opzichte van de andere. Dat wil overigens niet zeggen dat het altijd een of/of-situatie is. Er bestaat een steeds groter wordende populatie van handelaren die hybride beleggen.

Met hybride beleggen bedoelen we traders die zowel in crypto trading als forex trading als stock trading actief zijn. Dit zijn voornamelijk traders die hun portfolio en het risico daarin willen spreiden en vervolgens voor lief nemen meerdere markten tegelijkertijd in de gaten te moeten houden. 

Toch is het zelden zo dat er een gelijkmatige verdeling van het portfolio plaatsvindt en ligt het zwaartepunt (bijvoorbeeld 60% van het totale portfolio) al gauw bij één manier van trading.

Om te kijken welke manier van trading jou het beste ligt, zetten we eerst eens even de meest belangrijke verschillen tussen crypto trading en stock trading naast elkaar!

Wanneer kun je handelen?

Wie al wat langer meedoet in de wereld van crypto trading is waarschijnlijk niet anders gewend dan dat je elke dag de hele dag overal ter wereld fijn in je crypto’s kunt handelen. Dat is bij stock trading wel even wat anders. De beurs is vaak geopend op werkdagen op kantoortijden. Grofweg geschetst meestal een beetje tussen 9 en half 6.

Daar staat dan wel tegenover dat je dit soort type beurzen over de hele wereld hebt en er met een beetje geluk dus altijd wel eentje open is. Slaapt Amerika, dan kun je lekker los in Japan. Gaat Japan op slot, kun je lekker in de Europese aandelenhandel aan de slag, et cetera. Toch voelt het allemaal wat anders in het weekend, want dan kun je nergens aan de bak bij stock trading. 

Ook op feestdagen zijn alle beurzen potdicht, terwijl crypto trading onvermoeibaar doorploetert. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Bij crypto trading is het nooit een feestdag. Of misschien juist wel elke dag een feestdag!

Daadwerkelijk bezit van je handelswaar

Wanneer je aan de slag gaan met crypto trading dan zul je merken dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van een bepaalde hoeveelheid van de desbetreffende cryptocurrency die je inkoopt. Ook al betreft het een volledig virtueel betaalmiddel en zul je nooit een fysieke Bitcoin vast kunnen houden, toch werkt dat anders dan een aandeel.

Je bent namelijk daadwerkelijk eigenaar van (bijvoorbeeld) die ene Bitcoin, terwijl je bij stock trading als aandeelhouder alleen een bepaald gedeelte van een bedrijf in bezit hebt. Je kunt dus met een aandeel in ABN AMRO niet naar een willekeurig kantoor lopen en je aandeel inruilen voor een bureaustoel of een beamer omdat je zogenaamd dat vermogen uit het bedrijf wilt halen.

Met crypto kun je vaak ook nog betalen, met een aandeel kun je, behalve het te verkopen, praktisch niks.

Volatiliteit

Een belangrijk verschil is natuurlijk de volatiliteit van de handelswaar. Wanneer een aandeel 10% in waarde stijgt is dit een behoorlijk significante stijging en vaak komt zo’n resultaat pas over een langere periode tot stand. Bij crypto is 10% nagenoeg niets en knippert niemand met zijn ogen als een koers ineens 5x over de kop gaat op een beetje wilde dag.

Misschien klinkt dit wat ongenuanceerd en dat is het feitelijk ook, maar het is natuurlijk wel zo dat de hele crypto trading-industrie vele malen volatieler is dan die van de stock market. Een sterke volatiliteit gaat gepaard met een groot risico maar ook zeer aantrekkelijke rendementen die behaald kunnen worden.

Begin je met €100 vermogen aan stock trading? Dan mag je in je handjes knijpen als je na een maand die €100 hebt omgezet in €105. Begin je met €100 vermogen aan crypto trading? Dan weet je nagenoeg zeker dat die €100 een maand later nog maar €20 of zelfs €200 waard is geworden. 

Zoals gezegd: het één is niet beter dan het ander, het is simpelweg verschillend. Welke manier van trading het beste bij je past hangt volkomen af van je eigen risicoprofiel en manier van handelen.

Wanneer kun je van start?

Indien je aan de slag wilt met stock trading dan komt daar behoorlijk wat bij kijken. Je hoeft nog net geen inkomstenoverzicht toe te sturen, maar qua papierwerk moet er echt wel even het een en ander in orde gemaakt worden en gecontroleerd worden voordat je aan de slag kunt. Hier gaat dan ook vaak een paar dagen overheen.

Bij crypto trading ligt dat allemaal wat anders. Als je een beetje doorploetert dan kun je vaak met een minuut of tien al aan de slag. Even registreren, verifiëren, ID-kaart uploaden en gaan met die banaan. Of appel.

Verzekerd bij verlies

Er bestaat natuurlijk altijd een risico dat je iets stoms doet, pech hebt of dat een platform waarop je actief bent gehackt wordt of ten prooi valt aan criminelen. Niet zo fijn natuurlijk. In het geval van stock trading wordt je portfolio doorgaans beschermd door lokale overheden die in het geval bij eerste hulp bij hackers ervoor zorgen dat je vermogen tot een bepaald bedrag beschermd is. Wel zo’n veilig gevoel.

Voor crypto bestaat zo’n vangnet niet. Verklooi je zelf iets of wordt je cryptocurrency exchange platgelegd en leeggeroofd door hackers? Dan ben je letterlijk je hele vermogen voor altijd kwijt en mag je sip in een hoekje gaan zitten uithuilen totdat je weer opnieuw wilt beginnen. 

Toegegeven, het aantal incidenten neemt gelukkig af de afgelopen jaren, maar het blijft oppassen geblazen. Daarom wordt ook altijd aangeraden om je crypto op een kwalitatief hoogwaardige hardware wallet te bewaren en niet online op een crypto-exchange te laten staan.

Welke analyse pas je toe?

Crypto staat vooral in het teken van technische analyse. Bij technische analyse kijk je vooral naar historische data en probeer je op basis daarvan een zinnige voorspelling te doen welke kant de koers op zal bewegen. Bij technische analyse maak je veel gebruik van trading indicatoren, trends en patronen.

Bij stock trading maak je vooral gebruik van fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse ga je op zoek naar bedrijfsspecifieke ontwikkelingen die een bepaalde invloed kunnen hebben op de prijs van een aandeel in dat bedrijf. Staat er een fusie gepland? Of een faillissementsaanvraag? Komt er een nieuw product op de markt? Vallen de kwartaalcijfers tegen? Stuk voor stuk belangrijke zaken die impact hebben.

De voor- en nadelen van crypto trading

We zetten kort de voor- en nadelen van crypto trading op een rij voor je.

De voordelen van crypto trading

 • Met een klein bedrag kun je al van start gaan
 • Met crypto ben je daadwerkelijk eigenaar van je handelswaar
 • De volatiliteit kan enorme winsten genereren
 • Je kunt al snel van start met handelen
 • De markt is letterlijk 24/7 open, ook in weekenden en feestdagen
 • De kosten zijn relatief laag, ook wanneer je met een klein vermogen handelt.

De nadelen van crypto trading

 • Volatiliteit kan enorme verliezen opleveren
 • Gevoelig voor manipulatie en hacks

De voor- en nadelen van stock trading

Uiteraard ook even kort de voor- en nadelen van stock trading op een rij.

De voordelen van stock trading

 • Aandelen zijn altijd gebaseerd op een bepaald fundamenteel vermogen en vertegenwoordigen daardoor altijd waarde
 • Er bestaan vaak verzekeringen tegen onrechtmatig verlies van aandelen
 • Met aandelen voelt het vaak alsof je meelift op het succes van een bepaald bedrijf en je kunt het ook als een maatschappelijke investering zien, afhankelijk van het bedrijf

De nadelen van stock trading

 • Markt is niet altijd open
 • Lastig om met weinig vermogen veel te verdienen
 • Aanmeldprocedures zijn langdradig en kosten veel tijd
 • De handelskosten kunnen hoog liggen, zeker wanneer je met een klein vermogen handelt.

Conclusie

Zoals een paar keer aangehaald is de ene vorm van trading niet per definitie beter dan de andere. Het is simpelweg verschillend. Ook al zijn er een aantal overlappende eigenschappen die de moeite van het bespreken waard zijn, bestaat er voldoende verschil in beide vormen van trading om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk een andere beleving vormt wanneer je voor het één of het ander gaat.

Hou je van veel risico met een bijbehorend rendement? Dan ligt crypto trading waarschijnlijk in je straatje. Vind je het tof om een (klein) onderdeel van een bedrijf in handen te hebben? Dan zijn aandelen waarschijnlijk meer geschikt voor je.

Of kies zoals inmiddels velen anderen voor een hybride model waarin je je vermogen in meerdere markten verspreid. Zo pluk je wellicht de vruchten van beide soorten trading. Hou er altijd rekening mee dat je (een deel van) je vermogen kunt verliezen en handel uitsluitend met vermogen wat je kunt verliezen zonder in (financiële) problemen te komen.

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met stock trading? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.