laptop met the future of cryptocurrency

Portfolio management - Dollar Cost Average strategie editie 5

Disclaimer

AllesOverCrypto laat graag mensen aan het woord om te vertellen over hun crypto-avontuur. Vanuit dit initiatief heb ik geopperd om een gastblogserie te starten, hier op de website. Belangrijk om te weten is dat ik dus niet werkzaam ben bij AllesOverCrypto en dat alles wat je in deze blog leest, enkel mijn persoonlijke mening is en dit los staat van AOC.

Hoe staat de markt er voor

In de maand december is er naar mijn mening weinig noemenswaardig gebeurd wat betreft cryptocurrency. Dit is dus ook de reden dat deze blog iets later wordt gepubliceerd dan jullie misschien gewend zijn. Tijdens Kerst en oud en nieuw was de markt redelijk stabiel en was iedereen tijd met familie en vrienden aan het spenderen. Gezien het algehele sentiment en recente klap van FTX is dat natuurlijk ook niet gek. De maand januari zag er gelukkig wat rooskleuriger uit. De CPI-data die ik in de vorige blog heb besproken blijft er positief uitzien, de inflatie stagneert en laat zelfs signalen zien dat het tij misschien gaat keren.

De reden dat dit gelijk zo'n positief effect uitoefent is dat investeerders nu aan het speculeren zijn of we misschien een lagere rate hike gaan krijgen, voorafgaande maanden hebben we rond de 75 basispunten gezeten, nu speculeren investeerders over een ‘zachte’ daling en voorspellen 25 basispunten.

Image
Rate hike

Mocht dit ook daadwerkelijk gebeuren kan dit wel eens het kantelmoment zijn waar we op hebben gewacht.

Al met al is dit dus na veel pijnlijke maanden een relatief goede maand geworden en zien de vooruitzichten er goed uit.

Het sentiment 

Gezien het bovenstaande nieuws over de CPI-data zie ik dus ook dat het sentiment flink omhoog is geschoten. Op het eind van de maand december zaten we rond een score van 25, tijdens het schrijven van blog 4 zaten we op 23. Afgelopen maanden zie ik hier dus een licht stijgende lijn, mochten we deze doorzetten kan het weleens zijn dat we de bodem hebben gehad.

Zelf vind ik het nog iets te vroeg om hier goed over te kunnen oordelen, de oorlog in Oekraïne is nog steeds in volle gang  en ook een mogelijke invasie van China tegen Taiwan kunnen we nog niet uitsluiten. Mocht dit nog gebeuren dan zullen we zeker de lagere regionen weer gaan opzoeken, vanuit een cryptoperspectief dus maar duimen dus dat dit niet gebeurt. Let op, dit is dus mijn persoonlijke mening en staat los van de visie van AllesOverCrypto.

Image
januari F&G

 

Vloeibare voorraad

De liquid supply blijft naar beneden gaan. Voor het gemak heb ik het rode cirkeltje van blog 4 opnieuw weergegeven op dezelfde plek. Wat ik hieruit opmaak is dat veel investeerders of liefhebbers kopen tegen deze prijzen. Ook zie ik terug dat dit in cold storage wordt gezet, dit zie ik omdat het van de exchanges afgehaald wordt. Uiteindelijk is dit waar het Bitcoinspel om draait; supply & demand.

Van de 21 miljoen Bitcoin zitten we nu over de 19 miljoen gemined. Van die 19 miljoen zijn er nu maar 2.1 miljoen beschikbaar op exchanges om te verhandelen en daarmee wordt de prijs bepaald. De beschikbare hoeveelheid blijft minder worden en uiteindelijk zal de prijs dit moeten weerspiegelen. Uiteraard kan dit per moment fluctueren maar de trend op langere termijn blijft duidelijk positief. 

Image
Vloeibare voorraad

Als ik de DCA strategie blijf gebruiken om voor de periode van de volgende halvering een mooi gemiddelde te krijgen kan het bijna niet anders dan dat dit heel erg winstgevend gaat zijn. Uiteraard is dit geen financieel advies, maar puur mijn eigen gedachten en hoop.

Zelf  word ik al helemaal enthousiast voor de volgende halvering, jullie ook? Deze zal plaats vinden rond april 2024 op block 840,000. We hebben dus nog een poos te overbruggen om nu een goed en laag gemiddelde te krijgen. Als we dichterbij de halvering gaan komen kunnen we ook gaan kijken wat mijn targets worden om eventueel te verkopen en wat een mogelijke stop-loss kan zijn. Voorlopig zal het voornamelijk nog inkopen zijn, dus de prijs mag voor nu nog even 'laag' blijven.

Technische analyse 

Normaliter bekijk ik de Bitcoin chart in euro, dit keer omdat ik een vergelijking wil maken richting de S&P zal ik het in dollars bekijken.

In het begin van de maand januari kwam het positieve nieuws naar buiten dat de inflatie in de US afkoelt, de Bitcoin prijs schoot van 16k USD naar 23k USD. Het gevolg hiervan is dat de gele lijn, de 50 SimpleMovingAverage(SMA), bijna de oranje lijn, de 200 SMA doorkruist. In de beleggingswereld noemen we dit een golden cross, hier kruist de korte termijn de lange termijn, dit is een bullish indicator.

We zijn er nog niet helemaal maar als we nog wat geduld hebben kan het betekenen dat we de bodem achter de rug is. Wat wel een direct gevolg is dat de prijs van Bitcoin nu boven de 200 SMA zit. De 200 SMA is vaak een soort scheidingslijn die de algehele markt beoordeelt, zitten we eronder dan is het sentiment 'bearish' zitten we erboven, zoals nu, dan is het sentiment dus bullish! Wat daarvan ook weer een direct gevolg is, is dat alle trading algoritmes de markt dus nu weer als positief beoordelen en dus daar ook naar beginnen te handelen.

Als we deze lijn doorzetten zou het eerstvolgende niveau voor Bitcoin op $25.200 zitten, dit kunnen we daarna weer als steunpunt gebruiken ter voorbereiding voor de volgende stijging. Mocht het nou zo zijn dat we toch weer wat slecht nieuws te verduren krijgen denk ik dat we steun zoeken bij de oranje lijn, die schommelt nu op de $19.600.

Image
BTC Goldencross

De reden dat ik Bitcoin met de S&P wil vergelijken is dat qua formaat en algeheel sentiment Bitcoin erg afhankelijk is van de S&P 500. De correlatie tussen deze twee charts is  namelijk ook erg hoog. Ik zie dat we bij zowel Bitcoin als bij S&P een golden cross gaan krijgen, in voorgaande decennium heeft dit altijd betekend dat er een periode van positieve prijsactie komt.

Het voordeel wat ik dan weer in crypto vind ten opzichte van aandelen is dat Bitcoin met dit positieve nieuws gelijk 35% stijgt waar de S&P 500 7.7% stijgt. Geef mij dus maar Bitcoin.

Image
S&P goldencross

 

Het portfolio

Het portfolio heeft een goede swing gemaakt. Met de vorige blog besprak ik nog de val van FTX en dat dit voor -15% heeft gezorgd op de algehele portfolio.

Dit keer staat het er beter bij met maar liefst 10.2% in de plus, dit is buiten de eerste blog om de eerste keer dat ik groene cijfers mag vermelden! Eindelijk is het best bizar om te merken dat we zo'n lange negatieve periode gelijk al weer achter ons kunnen laten. En dat op de eerste hint van goed nieuws! Dat laat maar weer zien wat voor vuurwerk ik straks kan verwachten als er weer meer rust is op het wereldtoneel.

Voor een mooi overzicht heb ik mijn gemiddelde aankoopprijs voor deze strategie erbij vermeld. Als we van dit punt alleen nog maar omhoog gaan zal dit ook een negatief effect hebben op de gemiddelde aankoopprijs. Zoals je kan zien staat nog niet alles in het groen, Cardano staat met ongeveer nog 10% in de min, gezien dit een kleiner deel van het portfolio betreft heeft dit ook minder invloed.

Dus op dit moment wordt mijn portfolio gedragen door een laag gemiddelde aankoopprijs voor Bitcoin, deze ligt op €18.734, dit is nog onder de 200 SMA en wat mij betreft dus erg laag.

Bitcoin € 18.734,00
BinanceCoin € 274,00
Cosmos € 11,33
Ethereum € 1.401,00
Avalanche € 16,82
Chainlink € 6,76
Cardano € 0,39
Image
piechart
Image
DCA

Ik ben nu al nieuwsgierig over hoe de volgende update eruit komt te zien. Zullen we nog verder omhoog zijn gegaan en uiteindelijk boven het doel van $25.200 komen of misschien er ver voorbij zijn geschoten en al boven de $30.000 zitten? Persoonlijk denk ik van wel! 

Mocht je meer willen weten over wie ik ben of wat ik doe, kijk dan op mijn website.

Spreekt mijn investeringsstrategie je aan, kopieer dan mijn cryptostrategie via het Iconomi platform.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.