china

Wat is een NEP-5 token?

De bekendste token die we kennen is waarschijnlijk de ERC-20 token. Deze wordt onder meer gebruikt door platformen die gebruik maken van de Ethereum blockchain. Maar er is ook een andere bekende token. En dat is de NEP-5 token. Maar wat is een NEP-5 token?

We leggen je in dit artikel uit wat het NEP-5 token is, hoe het werkt en wat er nou zo speciaal is aan een NEP-5 token. Ook laten we het verschil met de grootste concurrent zien; ERC-20.

Bekijk snel

NEO

Laten we het eerst even kort over NEO hebben. In 2014 richtten Da HongFei en Erik Zhang NEO op. Maar waaarom is dat belangrijk voor de NEP-5 token? NEO is namelijk de blockchain waar NEP-5 tokens op draaien, en wordt ook wel de 'Chinese Ethereum' genoemd. Dit komt doordat de NEO blockchain veel gelijkenissen met de Ethereum blockchain vertoond. Echter is NEO Chinees, en wordt ook volop ondersteunt door de Chinese overheid. Vandaar ook de naam.

Wat is een NEP-5 token?

Het NEP-5 token is dus het token van het NEP-5 protocol dat wordt gebruikt door de NEO-blockchain. Het is dan ook het antwoord van NEO richting het ERC-20 protocol van Ethereum. NEP staat voor NEO Enhancement Protocol, waarbij het nummer staat voor de aantal revisies van het protocol. Omdat NEO redelijk veel lijkt op Ethereum en zelfs beter wil zijn, wilden ze ook een eigen token ontwikkelen. Op deze manier zouden meer ontwikkelaars gebruik maken van de NEO blockchain.

Waarvoor wordt een protocol gebruikt?

Laten we eerst eens kijken waar zo’n protocol nu eigenlijk voor wordt gebruikt. Een protocol zorgt voor alle regels omtrent de tokens. Het is dus een belangrijk onderdeel voor de beveiliging van de blockchain en de tokens. Ook zorgt het protocol voor de communicatie tussen verschillende cryptocurrencies die op dezelfde blokchain draaien.

Zo is HTTP ook een protocol. Door middel van HTTP kunnen machines met elkaar communiceren. Zonder HTTP zou jij niet website kunnen bekijken. Door protocollen kunnen we bepaalde communicatiemiddelen ook van elkaar scheiden. HTTPS is bijvoorbeeld weer een heel ander protocol als HTTP. Echter kunnen regels en eisen door middel van verschillende protocollen wel makkelijk van elkaar gescheiden worden. Zo blijft het overzichtelijk en zijn er meer mogelijkheden.

Het NEP-5 protocol

Dat geldt ook voor het protocol van NEP-5. Het NEO-protocol zorgt ervoor dat alle tokens van de juiste elementen en functies zijn voorzien zodat ze kunnen meedraaien op de blockchain. Zonder dit protocol zou het een groot zooitje zijn en zijn er veel applicaties die niet kunnen werken.

Zo is een van de regels dat iedere token die is gebaseerd op NEO een NEP-5 zou moeten zijn voordat het kan worden verkocht of gekocht door gebruikers van het netwerk. Het NEP-5 protocol zorgt er ook voor dat er aan de juiste beveiligingseisen wordt voldaan. Iedere token die op de NEO-blockchain wil draaien moet dus voldoen aan de NEP-5 standaard. En wanneer het dat doet, is het een NEP-5 token.

Wat maakt het NEP-5 token nou zo speciaal?

Er is iets dat de NEP-5 tokens speciaal maakt. En dat is dat iedere token die erbij komt het netwerk sterker maakt. Hoe meer NEP-5 tokens op de NEO-blockchain draaien, hoe sterker de blockchain is. De blockchain blijft dus continu groeien op verschillende aspecten.

Dit is natuurlijk ook iets dat bijdraagt aan de decentralisatie van de blockchain. Het houdt namelijk in dat hoe decentraler de blockchain wordt, hoe sterker de blockchain is. Het moedigt mensen dus aan om gebruik te maken van NEP-5 tokens.

NEP-5 tokens zijn ook bijzonder omdat ze de uitwisseling tussen NEO-tokens een stuk makkelijker maken. Je kunt namelijk iedere NEO-tokens versturen via jouw publieke NEO-adres.  Deze tokens zijn onderdeel van de wallet. Wanneer je een NEP-5 token hebt ontvangen is deze direct zichtbaar in je NEO-wallet. Natuurlijk kun je ze ook naar andere wallets versturen, al moet deze wallet dan wel het NEO-protocol ondersteunen.

Wil jij bijvoorbeeld RedPulse kopen? Dan kun je dit makkelijk en snel ontvangen op jouw NEO publieke adres.

Maar het is ook speciaal omdat het ontwikkelaars gebruik laat maken van redelijk makkelijke en veelvoorkomende programmeertalen. Zo kunnen ontwikkelaars programmeren in Java. Maar ook programmeertalen als C#, Kotlin, VB.Net en F# worden door NEO ondersteunt. Dat zorgt ervoor dat het ontwikkelproces een stuk makkelijker en sneller wordt gemaakt. Het is voor ontwikkelaars daardoor ook aantrekkelijk om voor NEO te kiezen.

NEP-5 vs. ERC-20

De grootste concurrent van NEP-5 is waarschijnlijk ERC-20. Het is daarom ook interessant om eens te kijken naar de verschillende tussen deze twee tokens. Hieruit kun je vervolgens ook duidelijk opmaken in welke situatie je deze tokens het best kunt gebruiken.

Het belangrijkste verschil is misschien wel dat het NEO-platform een stuk sneller is en voor een lagere prijs transacties kan verwerken. Ook is het platform erg flexibel. En dat geldt ook voor NEP-5.

Echter is er wel een veel groter aantal exchanges dat ERC-20 tokens ondersteunt. Dit token is nu eenmaal veel groter en bekender dan de NEP-5 token. Het is dus voor ontwikkelaars veel interessanter om een applicatie op basis van het ERC-20 protocol te ontwikkelen. Er zijn immers veel meer andere applicaties die dit protocol ook ondersteunen.

We hadden het eerder al over de programmeertalen die door NEO worden ondersteunt. Bij Ethereum ligt dat wat anders. Ontwikkelaars zullen hier namelijk gebruik moeten maken van Solidity. Dit is de programmeertaal van Ethereum. Bij NEO kunnen ontwikkelaars van veel verschillende programmeertalen gebruik maken. Het is dus veel makkelijker om verschillende soorten ontwikkelaars aan te trekken op de NEO blockchain.

Waarom is ERC-20 groter dan NEP-5?

Het is niet moeilijk om uit te leggen waarom ERC-20 groter is dan NEP-5. Dit komt namelijk door de kosten die hierbij komen kijken. Het vergt veel meer tijd en onderzoek om een NEP-5 token te ontwikkelen. De ontwikkeling van ERC-20 tokens kost daarentegen weinig. Er is niet veel tijd, geld of onderzoek nodig om zo’n token te ontwikkelen.

Bijna iedereen kan een ERC-20 token ontwikkelen. Het kost ongeveer $0,25 tot $5 om een ERC-20 te ontwikkelen via een smart contract. Ook op de NEO-blockchain kun je smart contracts ontwikkelen, al kost het een stuk meer geld. Dit bedrag moet betaald worden door middel van GAS (NEO-token) en staat op een hoogte van 500 GAS. Dat is omgerekend ongeveer $9,225! Echter daalt en stijgt de koers van GAS. Het kan dus de ene keer goedkoper zijn om een NEP-5 token te ontwikkelen dan de andere keer.

Het is voor ontwikkelaars dus veel aantrekkelijker om aan de slag te gaan op de Ethereum blockchain en ERC-20 tokens te ontwikkelen. Echter heeft het ook een nadeel ten opzichte van NEP-5. De NEO-blockchain zal namelijk veel grotere en serieuzere projecten aantrekken door de hoge kostenpost. En dat zorgt voor meer kwaliteit op de blockchain.

Dit zou vooral op de lange termijn een groot verschil kunnen worden tussen de Ethereum blockchain en de NEO blockchain. Het is echter ook wel een goed teken dat Ethereum beginnende ontwikkelaars aanmoedigt om gebruik te maken van hun blockchain. Dit zorgt er alleen maar voor dat er steeds meer dApps en cryptocurrencies op blockchain komen te draaien.

Wie maakt gebruik van NEP-5?

Ondanks dat er meer dApps en cryptocurrencies gebruik maken van het ERC-20 protocol, zijn er genoeg (grote) projecten die het NEP-5 protocol gebruiken. Zo heb je Ontology. Dit is een platform waar ontwikkelaars hun eigen blockchain projecten op kunnen ontwikkelen, zonder dat ze hiervoor heel veel technische kennis moeten hebben.

Of PickioChain. Dit is een startup die mensen de volledige controle over hun persoonlijke data geeft door middel van blockchain. Maar denk ook aan projecten als RedPulse, Narrative en Novem Gold. Zij maken allemaal gebruik van het NEP-5 protocol.

Conclusie

Je weet dus nu wat het NEP-5 token is. Het is de token van de NEO-blockchain dat gebruik moet maken van het NEP-5 protocol. Doet het dat niet? Dan kan het niet draaien op de NEO-blockchain.

Het NEP-5 token is zo speciaal omdat iedere token de blockchain sterker maakt. Des te meer NEP-5 tokens er op de NEO-blockchain draaien, des te sterker de blockchain is. Dat betekent dat de blockchain iedere dag beetje bij beetje sterker wordt en groeit. En dat zorgt er ook voor dat de uitwisseling tussen NEP-5 tokens steeds makkelijker wordt.

Echter loopt NEP-5 nog wel achter op ERC-20. Er zijn veel meer decentralized apps (dApps) en cryptocurrencies die gebruik maken van het ERC-20 protocol. Het is namelijk veel goedkoper om voor dit protocol te kiezen. Echter trekt NEP-5 hierdoor wel veel meer kwaliteit aan. Er moet immers flink geïnvesteerd worden om mee te kunnen doen.

Er zijn dan ook veel grotere applicaties die gebruik maken van de NEP-5 tokens. Denk aan Ontology of RedPulse. Waarschijnlijk zal het aantal in de toekomst nog verder groeien, gezien de voordelen die dit protocol met zich meebrengt.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.