Nationale munt of een mondiale munt? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Nationale munt of een mondiale munt? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wat is beter? Een nationale munt of mondiale munt? En wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? In de 21e eeuw zijn dit vragen die steeds meer mensen stellen. Dat is niet zo raar, want steeds meer mensen komen achter de nadelen van de nationale munt. Al is het ook maar de vraag of een mondiale munt de oplossing is. Zou crypto bijvoorbeeld de oplossing kunnen zijn?

Met een nationale munt bedoelen we de valuta die in 1 gebied gebruikt wordt. Zoals de Amerikaanse dollar. Deze wordt namelijk alleen in de Verenigde Staten gebruikt. Een mondiale munt is een valuta die wereldwijd gebruikt wordt. De Bitcoin is hier een mooi voorbeeld van.

Bekijk snel

Waarom ondervinden steeds meer mensen de nadelen van een nationale munt?

In deze tijd lijkt het alsof steeds meer mensen de nadelen van een nationale munt ondervinden. En dat klopt ook. Want in feite zijn er steeds meer mensen en bedrijven die ook daadwerkelijk last hebben van de nadelen. Voor hen zou een mondiale munt de ultieme oplossing zijn.

Bedrijven

Door de globalisering is het nog nooit zo makkelijk geweest om handel te drijven met bedrijven in het buitenland. En voor deze bedrijven is het nog nooit zo makkelijk geweest om hun producten en diensten te verkopen aan consumenten in het buitenland. Vooral zij willen liever een mondiale munt.

Wanneer zij zaken in een land doen waar men een andere valuta gebruikt, moeten zij continu geld wisselen voordat ze überhaupt zaken kunnen doen. Stel dat een Nederlands bedrijf een fabriek opent in China. Dit Nederlands bedrijf is continu euro’s aan het wisselen met Chinese renminbi. Alleen op deze manier kan het Nederlands bedrijf een investering doen in China. Ook de lonen zullen moeten worden uitbetaald met de Chinese renminbi.

Vervolgens laat het bedrijf de goederen naar Europa verzenden, waarna de waarde wordt omgezet naar euro’s. De producten moeten immers in Europa verkocht worden. Nu heeft het bedrijf nog geluk dat we binnen Europa (bijna) allemaal de euro gebruiken. Stel dat ieder land in Europa nog een eigen munt had. Dit bedrijf zou dan voor ieder land speciale prijzen moeten opstellen.

banken

Het kost veel tijd en geld om continu geld te moeten wisselen tussen verschillende valuta’s. Dat is voor veel bedrijven een grote kostenpost. Daarom zien deze bedrijven liever een mondiale munt. Deze mondiale munt zou voor hen veel problemen oplossen.

Consumenten

Ook consumenten kunnen nadelen van de nationale munt ondervinden. Het is voor consumenten vaak al een drempel om iets uit het buitenland te kopen. Nederlanders houden ervan om producten uit eigen land te kopen. Daarom zie je dat Amazon het in Nederland veel slechter doet dan in het buitenland (wij blijven bestellen bij Bol). Het is helemaal een drempel wanneer we in een andere valuta moeten betalen. Zou jij een product uit China bestellen wanneer je in Chinese renminbi moet betalen?

Is een mondiale munt de ideale oplossing?

Bovengenoemde bedrijven en consumenten zien in een mondiale munt de oplossing. Een mondiale munt is een valuta die door alle landen in de wereld geaccepteerd en gebruikt wordt. Je hoeft dan dus nooit meer geld te wisselen voordat je in het buitenland een aankoop kunt doen.

Voor bedrijven scheelt het veel kosten. Zij hoeven niet meer te wachten totdat het geld is gewisseld. Ook betalen ze geen transactiekosten meer, en scheelt het in de boekhouding veel moeite en geld.

Het is voor bedrijven ook een stuk makkelijker om in het buitenland producten aan consumenten te verkopen wanneer men overal dezelfde valuta gebruikt. En consumenten kunnen vervolgens ook veel makkelijker producten en diensten uit het buitenland kopen. De drempel om dit te doen is ineens een stuk lager. Dit kan allemaal erg positief uitvallen voor de wereldwijde economie.

Een oplossing voor ontwikkelingslanden

Een ander voordeel is dat de nieuwe valuta een stuk sterker en stabieler is. Normaal gesproken fluctueert de valuta op basis van de gebeurtenissen in een land. Stel dat de regering van Indonesië door een schandaal uit elkaar gaat. De kans is groot dat de waarde van de nationale munt (de Rupiah) hierdoor erg zal dalen.

Dit komt doordat het vertrouwen van de consument een stuk minder wordt. Ook buitenlandse bedrijven zijn ineens een stuk terughoudender om te investeren in Indonesië. Dit heeft natuurlijk veel gevolgen voor de consumenten en bedrijven in Indonesië. Dit probleem zou zich waarschijnlijk niet hebben voorgedaan wanneer er een mondiale munt zou zijn.

De waarde van een mondiale munt wordt namelijk niet bepaald door dat er op nationaal niveau gebeurt. Dit komt doordat de waarde van de munt door alle landen die meedoen wordt bepaalt. Pas wanneer er op mondiaal niveau iets groots gebeurt, zal dit te zien zijn in de waarde van de mondiale munt.

Dat is erg positief voor bijvoorbeeld ontwikkelingslanden. De waarde van hun nationale munt is nu vaak nog erg instabiel. En dat is met alle gevolgen van dien. Daarom zou het voor deze landen fijn zijn als er een mondiale munt is.

Hoe zou een mondiale munt eruit zien?

Stel dat alle landen besluiten om over te stappen op een mondiale munt. Hoe zou dat er dan uit kunnen zijn? De kans is aanwezig dat men besluit om gebruik te gaan maken van een digitale munt. Crypto zou hier een grote rol in kunnen spelen. Crypto brengt namelijk extra veel voordelen met zich mee.

Crypto is namelijk compleet digitaal en decentraal. En vooral dat laatste zou erg positief uitpakken. Het betekent namelijk dat geen enkel land meer autoriteit of belang heeft bij de mondiale munt. Er is namelijk geen daadwerkelijke eigenaar van het geldsysteem.

Wanneer er voor een nieuwe fysieke munt wordt gekozen, moeten er centrale banken worden aangesteld die in bepaalde landen gevestigd moeten worden. Ook zullen er in een aantal landen fabrieken zijn die het geld produceren. Hierdoor kunnen bepaalde landen een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van andere landen. En dat is iets dat je niet wilt wanneer je gebruik maakt van een mondiale munt.

Bij crypto zijn erg geen centrale banken, en hoeft er ook geen geld bijgedrukt te worden. De mondiale munt draait namelijk op de blockchain. En iedereen ter wereld die een computer heeft kan meedoen aan deze blockchain.

Veiliger dan fysiek geld

Crypto zou ook nog eens een stuk veiliger zijn. Iedereen kan namelijk zien waar geld naartoe gaat, omdat het een erg transparant systeem is. Veel mensen zeggen dat crypto juist wordt gebruikt door criminelen omdat ze hier niet op te traceren zijn, maar dat ligt maar net aan welke cryptomunt en blockchain het is.

Het is namelijk goed mogelijk om een crypto te ontwikkelen waarbij je je moet registreren met je persoonsgegevens. Vervolgens kan iedereen zien waar geld naar toe gaat. Het is dan dus een stuk lastiger voor criminelen om nog criminele activiteiten uit te voeren. In dat geval is crypto dus een stuk veiliger dan de munt in een monetair systeem.

wereld

Welke crypto zou kunnen dienen als mondiale munt?

Dat is erg lastig te zeggen. Eigenlijk zou er een nieuwe crypto ontwikkeld moeten worden die zou kunnen gelden als mondiale munt. Er zijn namelijk ontzettend veel eisen die worden gesteld aan een mondiale munt. En veel crypto’s voldoen maar aan een aantal van die eisen.

Daarom is het misschien beter om, zoals al eerder gezegd, een nieuwe crypto te ontwikkelen die aan alle gestelde eisen voldoet. Zo is de kans ook groter dat alle landen meedoen aan de nieuwe mondiale munt.

Conclusie

Er kleven dus veel nadelen aan de nationale munt. Het is voor zowel bedrijven als consumenten duur en tijdrovend om continu in valuta’s te wisselen. En dat is niet bepaald goed voor de wereldeconomie. Ook fluctueren valuta’s in ontwikkelingslanden erg op basis van nationale ontwikkelingen.

Een oplossing voor dit probleem kan de mondiale munt zijn. Met een mondiale munt kunnen zowel bedrijven als consumenten overal ter wereld betalen zonder te hoeven wisselen. Crypto zou hier een grote rol in kunnen spelen. Het is namelijk veilig, digitaal en decentraal. Hierdoor zijn er geen belanghebbenden. De macht is dus veel eerlijker verdeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een geldsysteem dat decentraal is.

Echter is het lastig te zeggen welke crypto men zou kunnen gebruiken als mondiale munt. Natuurlijk hangen er veel eisen aan zo’n munt. Het zou daarom misschien wel het beste zijn om een nieuwe blockchain en crypto te ontwikkelen die als mondiale munt gaat gelden. Zo kunnen alle gestelde eisen verwerkt worden en blijft het een duurzame oplossing.

Toch zullen we waarschijnlijk lang moeten wachten voordat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Het vergt veel tijd, moeite en geld om alle landen mee te krijgen over te stappen naar een mondiale munt. Helemaal als deze mondiale munt een crypto munt is. Er zijn namelijk genoeg landen die helemaal niet blij zijn met crypto, en het zelfs verbannen hebben. Daarom zal tijd leren hoe dit gaat eindigen.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!