moyee coffee fairchain

Moyee Coffee - Koffie op de blockchain!

Profile picture for user Patrick Suiker
Door Patrick Suiker -
ma, 30/07/2018 - 10:30

We drinken met z'n allen massaal koffie, ook wel het zwarte goud genoemd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) drinkt de gemiddelde Nederlander zo'n halve liter koffie per dag. Hiermee hebben wij net niet de nummer 1 positie van de wereld bemachtigd. Maar die voorverpakte bonen die wij zo gemakkelijk in de machine gooien, waar komen die eigenlijk vandaan? Met blockchain komen we daar snel genoeg achter!

Koffie en zijn producenten

De beste productielanden van koffie liggen allemaal op de zogenaamde koffiegordel. Dit is de ideale locatie rondom de evenaar, wat zorgt voor het juiste klimaat om de koffieplant te laten groeien. Aan de bovenkant van de gordel groeien de Arabica-planten en aan de onderkant de Robusta-planten. Kenia en Ethiopië mogen zichzelf bestempelen als dé producenten van de beste koffie van de wereld. In de volgende afbeelding is deze regio te zien:

Image
Blockchain coffee

Maar wie de producerende boeren daadwerkelijk zijn weten we eigenlijk niet. Laat staan dat het bekend is hoeveel procent van de totaalopbrengst de farmers ontvangen. Volgens het bedrijf Moyee Coffee verdwijnt 85% van de totale koffiewaarde in de zakken van een aantal grote multinationals en de overgebleven 15% wordt verdeeld over de boeren. 

De oprichters van Moyee Coffee vinden deze verdeling op zijn zachts gezegd onrechtvaardig en met hun initiatief willen ze de koffieketen herstellen. Ze willen een 50/50-balans creëren tussen koffieproducenten en koffieconsumenten. Een balans waarbij 20% van de waarde naar de boeren gaat en drie keer meer waarde in het koffieproducerende land achterblijft. 

Normaal gesproken worden de ongebrande bonen geëxporteerd en elders in proces gebracht. Bij Moyee Coffee zal het branden en verpakken van de koffie in het land van oorsprong gebeuren. Moyee Coffee neemt alleen de verkoop op zich en de totaal verkregen waarde wordt netjes verdeeld. De consument merkt hier niets van aangezien de prijs hetzelfde blijft. Landen als Ethiopië plukken hier wel de vruchten van. De toegevoegde waarde zit hem namelijk in het branden van de bonen en dit proces blijft nu in het land zelf. Als je benieuwd bent naar welke impact Moyee Coffee nog meer heeft, bekijk dan hun Impact Report eens. 

De volgende animatievideo legt het idee van Moyee Coffee nog eens goed uit:

Koffie op de blockchain

Om te laten zien dat het proces inderdaad eerlijk verloopt, hebben ze blockchain ingezet om iedere stap in het koffieproces, van het plukken tot aan de verkoop, te registreren. Op de website van fairchain vind je de resultaten die tot dusver zijn geboekt. 

Door de registratie op de blockchain kan iedereen inzien waar de koffie vandaan komt, wie het heeft geplukt, hoe het is gedistribueerd en hoe het vervolgens bij jou in het mandje terechtgekomen is. Daarbij wordt ook vermeld wie welk % van de opbrengstwaarde krijgt. Dit is een prachtig voorbeeld van blockchain in de praktijk!

Koffie proeven

Ze hebben in totaal vijf verschillende soorten koffies en deze zijn al te proeven bij een aantal koffietentjes in Nederland. Daarnaast kan je ze ook bestellen op hun website. Dit kan in een abonnementsvorm, waarbij je iedere maand koffie krijgt opgestuurd of je kunt per zak bestellen. Wij hebben er eentje thuisgestuurd gekregen en waren erg tevreden over de rijke smaak. 

Tot slot

Wij schrijven wekelijks over blockchain en vinden het erg leuk dat we nu een praktijkvoorbeeld zien! Wanneer we weer een mooi initiatief tegenkomen zullen we hierover schrijven. Ken of ben je zelf bezig met een mooi initiatief, dan kan je altijd contact met ons opnemen!

We wensen Moyee Coffee en de boeren veel succes met hun business en zetten zelf weer even een 'bakkie' aangezien hij toch wel erg lekker smaakt! 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.