Miner in plaats van advertenties?

Miner in plaats van advertenties?

Een aantal dagen geleden kwam The Pirate Bay in het nieuws vanwege het gebruik van een miner script om inkomsten te genereren. Volgens de site was dit een korte test van 24 uur om te zien of een dergelijk script advertenties kan vervangen. De miner was gelimiteerd om maximaal 20 tot 30 procent van het processorverbruik in te nemen, waardoor de impact op prestaties minimaal zou moeten zijn. Is dit dé techniek die voor goed een einde zal maken aan advertenties?

Hoe zijn we tot de huidige advertenties gekomen?

Al sinds het ontstaan van het internet zoals we het nu kennen wordt er gezocht naar manieren om geld te verdienen met websites. Bij media als kranten en tijdschriften was dit makkelijk te bereiken: Als je niet betaalt, krijg je niets. Op het internet ging dit echter een stuk lastiger. Aangezien allerlei informatie ineens veel makkelijker bereikbaar was, werd het aanbod ook steeds groter. Op het moment dat een website geld ging vragen voor haar content waren er genoeg alternatieven beschikbaar, waardoor bezoekersaantallen terug liepen.

Halverwege de jaren negentig ontstonden de eerste klikbare advertenties op het internet. Advertentieruimte zoals in kranten werd al vaker gebruikt, maar nu was het met één simpele druk op de knop mogelijk voor de gebruiker om nog meer informatie te krijgen over het reclame onderwerp. Hierdoor werd adverteren op websites ook veel meer waard voor bedrijven. 10 jaar later zijn op vrijwel elke website advertenties te vinden. De advertenties werden echter steeds opdringeriger, en ook kwamen regelmatig virussen mee met de advertenties. Inmiddels gebruikt rond de 12% van de wereld een adblocker!

Tijd voor een opvolger

Het is dus tijd voor een opvolger, en The Pirate Bay heeft dus mogelijk een alternatief gevonden in het gebruiken van een miner. Maar levert dit daadwerkelijk wat op?

  • Bij normale advertenties leveren duizend gebruikers ongeveer €1,50 per maand op.
  • Het script wat The Pirate Bay gebruikte leverde naar verwachting ongeveer 30 hashes per seconde per gebruiker op.
  • Volgens deze calculator levert dat ongeveer 1400 euro in een maand op als er continu duizend bezoekers op de website zitten.
  • Dat betekent dat een bezoeker 0,1% van zijn tijd op de website aanwezig moet zijn (en minen) om die €1,50 te halen, wat neerkomt op ongeveer 43 minuten per maand of elke dag 1,5 minuut.

Aangezien het bij banner advertenties simpelweg gaat om views, en bij minen om bezoekduur, kan het dus best rendabel zijn bij websites waar meer tijd wordt besteed door bezoekers.

Wat hebben jullie liever? Opdringerige advertenties of een miner in de achtergrond?