Blogafbeelding MACD

MACD Indicator - uitleg voor beginners

MACD: Crypto trading indicator uitleg voor beginners. Vandaag vertellen we je alles wat je wilt en kunt leren over een specifieke crypto trading indicator, namelijk de MACD.

Niet alleen vertellen we je hoe de MACD in elkaar steekt, maar we vertellen je ook meer over het aflezen van de MACD, hoe je hem instelt en hoe je trend- en koop/verkoop-signalen kunt opmaken uit de MACD.

Ga er dus lekker voor zitten en laat je door AllesOverCrypto meevoeren in de wondere wereld van crypto trading, technische analyse en (natuurlijk) de MACD!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Trading Indicatoren, de MACD én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

In onderstaande video wordt in een sneltreinvaart van 2 minuten alles aan je uitgelegd wat je in 2 minuten kunt leren over MACD. Maar geen zorgen, we leggen het zometeen ook nog even in alle rust aan je uit. Bekijk de video vooral even ter inspiratie!

Wat is MACD?

De MACD staat eigenlijk voor Moving Average Convergence Divergence. Da’s een hele mond vol. De MACD is een veelgebruikte indicator binnen de technische analyse.

Om het wat makkelijker uit te leggen: de Moving Average (MA) is de component die de trendlijn weergeeft (bullish of bearish). De C staat voor de de Convergence, waarin de lijnen dichter naar elkaar toebewegen. Tot slot staat de Divergence (D) voor de situatie waarin de lijnen van elkaar af bewegen. Wanneer de lijnen elkaar kruisen ontstaat er een verkoop- of inkoopsignaal.

De MACD is een van de vele trading indicatoren die de beleggingswereld (en daarmee indirect ook de crypto trading industrie) rijk is. Uiteraard komen we later even uitgebreider terug op de MACD, maar nemen we eerst het begrip ‘trading indicator’ wat meer onder de loep.

Wat is een Trading indicator eigenlijk?

Trading indicatoren, waaronder de MACD, worden in technische analyses (TA) door handelaars gebruikt om op basis van historische data een toekomstige trend te voorspellen. Of sterker nog: ze worden vooral gebruikt om een koop- of verkoopsignaal vast te stellen.

Een trading indicator is doorgaans bedoeld om – gezamenlijk met andere relevante indicatoren – een indicatie (je snapt inmiddels waar de naam trading indicator voor staat) af te geven wanneer een handelaar moet inkopen of beter kan verkopen.

Helaas is de wereld niet zo zwart-wit als dat een trading indicator vaak schetst, want een trading indicator is louter een wiskundige benadering van een koers. Op basis van historische data kan een indicator dan ook een voorspelling afgeven of een bepaalde impuls juist reden is tot paniek of niet, maar zijn er altijd omstandigheden waar een indicator geen rekening mee houdt of kan houden.

Het kan dus ook geen kwaad om te beseffen dat een trading indicator precies dat is wat de naam al zegt: het geeft een indicatie, een signaal. Het is dus geen “DIT-IS-EEN-HONDERD-PROCENT-GARANTIE-OP-EEN-DIKKE-LAMBORGHINI-VOOR-JE-DEUR-tooltje”. Een beetje logisch verstand kan dan ook helemaal geen kwaad.

En nu je je helemaal doordrongen bent van wat je allemaal níet kunt met de MACD is het tijd voor wat je allemaal wél kunt met de MACD. Oftewel: Hoe werkt de MACD?

Hoe werkt de MACD?

Laten we beginnen met de meest basale MACD-uitleg. De MACD technische analyse tool werd in 1979 ontwikkeld door Gerald Appel. Het is sindsdien al decennialang één van de meest populaire hulpmiddelen onder zowel beginnende als professionele traders.

De MACD lines worden gebruikt om handelssignalen te genereren. Hierbij wordt een indicatieve waarde toegekend aan zowel de richting van de lijnen alsook aan de kruising van de MACD lijnen. De MACD indicator kan aldus op verschillende manieren gebruikt worden. Voordat we hier nader op ingaan zullen we de MACD-settings en de werkzaamheid van de trend indicator bespreken.

Verder zul je de ‘MACD settings’ van MACD 12, 26 regelmatig voorbij zien komen. Dit zijn de meest gebruikte instellingen voor MACD. Ook dit lichten we straks even uitgebreid toe.

De MACD 12, 26, 9 onder de loep

De MACD wordt gebruikt voor een tweetal zaken, namelijk:

 1. Het bepalen van de richting van de trend (bullish of bearish)
 2. Het bepalen van de kracht van het momentum (zwakke of sterke trend)

De indicator gebruikt hiervoor de waarden van twee moving averages: de 12- en de 26 perioden EMA. Het verschil tussen de waarden van de kortere en de langere voortschrijdende gemiddelden (12 EMA - 26 EMA) bepaalt de lezing die de MACD indicator aangeeft. Deze waarden worden in een lijn op het histogram geprojecteerd. Vervolgens wordt het voortschrijdende gemiddelde van deze MACD line geplot in de vorm van een 9 -perioden EMA signaallijn.

De lijnen van de MACD indicator zijn exponentiële Moving Averages ofwel EMA's. Zij tonen de gemiddelde waarde van de gegeven periode, waarbij een zwaardere weging wordt toegekend aan de meest recente input. Hieronder zie je een voorbeeld van een MACD 12,26,9 indicator in Tradingview. Voor meer informatie hierover, kan je ons artikel over moving averages lezen.

Image
MACD tradingview

 

Hoe lees je de MACD?

De MACD indicator bestaat uit twee lijnen die beide op een andere manier worden berekend. Allereerst de MACD-lijn, deze wordt berekend door het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het gemiddelde van de afgelopen 12 dagen.

De tweede lijn die we in deze indicator tegenkomen is de signaallijn. Dit is het exponentieel gemeten gemiddelde van de afgelopen 9 dagen. Beide lijnen vormen de MACD-indicator. Niet alleen de richting van de lijnen geeft een signaal af, ook wanneer de lijnen elkaar kruisen geeft de indicator een signaal.

Image
MACD indicator

De richting van de trend

De MACD geeft allereerst de richting van de trend aan. Bij een oplopende MACD-lijn is de trend positief, bij een neergaande lijn is deze negatief.

Naast de richting van een trend, geeft de indicator ook koop- of verkoopsignalen af. Doorkruist de MACD-lijn opwaarts de signaallijn, dan is dit een koopsignaal. In het omgekeerde geval dat de MACD de signaallijn neerwaarts doorkruist, geeft de indicator een verkoopsignaal af.

Het is mogelijk om de MACD-lijnen te verbergen en om alleen de candles van de MACD-indicator te gebruiken. Of vice versa. Dit is uiteraard per handelaar verschillend, maar sommige handelaren vinden alleen de candles van de MACD een stuk overzichtelijker. Noteert een candle boven het nulpunt, dan ligt de MACD-lijn boven de signaal lijn, wat een koopsignaal afgeeft. Hebben de candles een negatieve waarde, dan geeft dit een verkoopsignaal.

De kracht van de trend

Tot slot zegt de indicator iets over de kracht van de trend. Des te groter de afstand tussen beide lijnen, des te sterker de trend. In de candles resulteert dit in grotere candles. Des te groter de candle, des te sterker de trend is.

De MACD is dus een trendvolgend systeem dat gebaseerd is op het voortschrijdend gemiddelde. Met deze indicator zul je nooit toppen of bodems precies kunnen voorspellen. Wel geeft de indicator aan of een trend aan kracht verliest of juist aan kracht begint te winnen. Wij raden dan ook aan om de handelsstrategie niet alleen te baseren op deze indicator, maar meerdere indicatoren te gebruiken.

Bullish & Bearish divergence 

Een andere manier om de MACD te gebruiken, is om afwijkingen (of eigenlijk contrasten) tussen de MACD-lijnen en de prijsontwikkeling op te speuren. Hiermee kun je een aanstaand plafond of aanstaande bodemprijs proberen te voorspellen, zodat je niet te vroeg of te laat in- of verkoopt. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? 

Eigenlijk werkt het relatief simpel. Wanneer je ziet dat de MACD-lijnen een bearish (dalende) trend laten zien, maar de prijs zelf wel bullish (stijgend) is, dan is het aannemelijk dat de prijs redelijk naar zijn piek heenbeweegt. Het is dus een praktisch moment om deze te verkopen, aangezien de kans groot is dat er een prijscorrectie aanstaande is.

Andersom werkt het natuurlijk ook. Wanneer de MACD-lijnen een stijgende trend laten zien, maar de prijs zelf stevig daalt, is het een teken dat de bodemprijs bijna bereikt is en dat het een praktisch moment is om in te kopen. Hiermee voorkom je dat je pas weer gaat inkopen als de prijzen alweer een stuk naar boven toe zijn gecorrigeerd. 

Anders uitgelegd: Wanneer je ziet dat de prijs steeds harder stijgt, maar de MACD juist een afzwakking of daling inzet, dan is dat doorgaans een helder teken dat de koers op het punt staat om van een stijging af te buigen naar een daling. Je kunt de divergence dus gebruiken om een plafond of een bodem te voorspellen.

Ook hiervoor geldt dat deze methode geen 100% garantie biedt tot succes. Daarentegen is het wel een veelgebruikte strategie die velen succes heeft opgeleverd in het verleden.

Waar kun je de MACD toepassen?

De MACD leent zich dus uitstekend voor een toepassing binnen de Technische Analyse van een cryptokoers. Een van de bekendere platformen hiervoor, die we zelf overigens ook graag gebruiken, is Tradingview. We hebben als voorbeeld de MACD eens even toegevoegd aan een recente BTCUSD-chart:

Image
MACD tradingview BTCUSD

Je ziet in de afbeelding een aantal dingen gebeuren. Mocht dit de eerste keer zijn dat je Tradingview ziet, stellen we voor dat je eerst een blik werpt op onze uitgebreide Tradingview Handleiding.

Bovenin zie je de koers van Bitcoin en in de onderste helft zie je de MACD-indicator verschijnen. De MACD-indicator bestaat uit gekleurde candles en uit twee gekleurde lijnen. De gekleurde lijnen staan voor de MACD-lijn en de signaallijn. De rode lijn is nogmaals de MACD-lijn, de blauwe lijn is de signaallijn.

Daarnaast zie je vier kleuren candles, namelijk:

 • Lichtgroen
 • Donkergroen
 • Lichtrood
 • Donkerrood

Deze kleuren hebben uiteraard weer hun eigen betekenis:

 • Lichtgroen betekent een opwaartse trend die in kracht toeneemt.
 • Donkergroen betekent een opwaartse trend die in kracht afneemt.
 • Lichtrood betekent een neerwaartse trend die in kracht toeneemt.
 • Donkerrood betekent een neerwaartse trend die in kracht afneemt.

Je ziet in de afbeelding dus ook de koop- en verkoopsignalen duidelijk terug. Dit is wanneer de rode candles veranderen in groene candles (koopsignaal) en wanneer de groene candles veranderen in rode candles (verkoopsignaal).

De MACD instellen in TradingView

In dit onderdeel nemen we je even stap voor stap mee hoe je op een lege (of nieuwe) BTCUSD-chart (of elke andere willekeurige crypto chart) de MACD-indicator kunt toevoegen. Zo ziet een lege BTCUSD-chart er uit:

Image
Lege tradingview chart

Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat jouw TradingView er iets anders uit kan zien, afhankelijk van je persoonlijke instellingen. Hoe het er precies uitziet kun je voor nu verder even negeren.

Om de MACD-indicator aan TradingView toe te voegen doorloop je de volgende stappen:

 1. Klik bovenin in je menubalk op de knop ‘Indicators’.

Image
Tradingview menubalk
 1. Tik ‘MACD’ in bij de zoekbalk en selecteer vervolgens MACD uit de zoekresultaten.

Image
Tradingview indicator toevoegen
 1. De MACD is nu toegevoegd in de chart!

De belangrijkste eigenschappen van de MACD

Het is nog even tijd voor een video, dit keer van Binance! Binance legt ook nog even kort de werking van de MACD uit, op geheel eigengereide wijze.

De MACD heeft als belangrijke eigenschappen dat het een zeer krachtige trading indicator is, die door vele handelaren gebruikt wordt. Tegelijkertijd is de indicator op zichzelf niet 100% betrouwbaar en heeft hij doorgaans een andere indicator als ‘partner in crime’ nodig om écht succesvol te zijn. Doorgaans is de MACD goed te combineren met een trading indicator zoals de RSI.

Voor- en nadelen van de MACD

Zoals met alles in het leven zitten er voor- en nadelen aan keuzes. Dat is voor de MACD niet anders. De MACD heeft een aantal hele sterke voordelen en heeft (helaas) ook wat mindere kanten. We kunnen er kort over zijn dat het gebruik van de MACD absoluut een betere indicatie is dan helemaal geen indicator te gebruiken. Maar de MACD is niet de heilige graal van crypto trading. Voorzichtigheid is en blijft dus geboden! We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van MACD als crypto trading indicator even op een rij voor je!

Voordelen

 • De MACD is ontzettend eenvoudig te begrijpen en af te lezen
 • Hij is ijzersterk in het tonen van trends en de kracht ervan
 • De MACD is – zeker voor beginners – een hele bruikbare indicator binnen de TA

Nadelen

 • De MACD is onbetrouwbaar om als enige indicator te fungeren en heeft vrijwel altijd een additionele crypto trading indicator nodig om écht succesvol te zijn binnen een crypto trading strategie.
 • De MACD is vooral een korte termijn indicator. De langste periode waarmee de MACD rekening houdt, is het lange termijn voortschrijdend gemiddelde van 26 dagen.
 • Het tweede nadeel is dat de MACD pas op een laat moment een signaal afgeeft. Omdat de MACD een trend volgende indicator is, worden pas signalen afgegeven als de trend al is ontstaan die wellicht met andere methodes eerder herkend kunnen worden.

Conclusie

Het is alweer tijd voor onze afrondende woorden! Of je nu een beginner of een gevorderde handelaar bent, op het gebied van Technische Analyse, de MACD heeft de potentie om je beste vriend(in) te worden! De MACD zorgt er eenvoudig voor dat je trends leert herkennen en dat je ook de kracht van deze trend eenvoudig bepaalt.

Op basis hiervan krijg je in elk geval een signaal wat een gunstig koop- of verkoopmoment zou kunnen zijn voor je. Toch geeft het je allicht een rustiger gevoel als je niet uitgaat van slechts één crypto trading indicator, maar dat je naast de MACD op zoek gaat naar nóg één of twee trading indicatoren om jouw persoonlijke trading strategie te complementeren!

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met de MACD als crypto trading indicator? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.