interplanetary file system IPFS achtergrond

Wat is een InterPlanetary File System (IPFS)?

Het InterPlanetary File System, afgekort IPFS, is de opvolger van het huidige HTTP. Het protocol zorgt ervoor zorgt dat het web veiliger, sneller en toegankelijker wordt. Welke voordelen dit nieuwe protocol heeft ten opzichte van het oude protocol leggen we in dit artikel aan je uit. Daarnaast geven we ook aan welke voordelen het voor blockchain heeft en welke cryptocurrency's op deze ontwikkeling hebben ingespeeld. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust in onze Facebookgroep of bij ons op het Crypto Forum.

HTTP vs IPFS

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het huidige protocol van het internet. Dit is het gedeelte dat vóór de domeinnaam staat van een website in de vorm van http:// of https://. Bij ons ziet dit er bijvoorbeeld zo uit: https://allesovercrypto.nl

Wanneer je lekker op het internet aan het surfen bent en een website bezoekt, dan wordt de pagina dankzij het HTTP-protocol automatisch gedownload op je computer. Bij het huidige internet worden centrale servers hiervoor gebruikt. Hoe sneller deze centrale server is, hoe sneller de webpagina wordt geladen. Dit kan ontzettend snel gaan wanneer het om een pagina gaat met alleen maar tekst. Als er naast tekst ook afbeeldingen en filmpjes worden gepresenteerd, dan duurt het laden van de pagina een heel stuk langer. Ook is het zo dat, wanneer een website offline wordt gehaald, je deze niet meer op het HTTP-protocol kunt terugvinden. Je zal dan de melding krijgen dat de pagina niet bestaat.

HTTP is een centraal protocol.

IPFS is een decentrale opslagplek voor websites. Wanneer het internet IPFS gebruikt, dan staat de webpagina niet op een centrale server zoals bij HTTP, maar verspreid over meerdere opslagplekken. Hierdoor kan jouw computer de webpagina een stuk sneller downloaden en weergeven. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om een webpagina te bezoeken wanneer deze eerder offline is gehaald. De laatst gebruikte versie van de pagina blijft namelijk alsnog op het IPFS staan. Ondanks dat de website niet meer bestaat, is het wel mogelijk om de laatste versie te bekijken aangezien deze over meerdere opslagplekken verspreid staat opgeslagen. Bij HTTP maak je verbinding met een centrale server, bij IPFS maak je verbinding met een netwerk van knooppunten (nodes). 

IPFS is een decentraal protocol.

In dit filmpje van ruim 9 minuten worden de verschillen tussen de twee protocollen uitgelegd.

IPFS en blockchain

Naast IPFS alleen voor het internet te gebruiken, willen steeds meer crypto-projecten nu ook IPFS in combinatie met blockchain gaan gebruiken.

Blockchain heeft namelijk een lage transactiesnelheid waardoor het nog niet mogelijk is om deze technologie op grote schaal te gebruiken. De Cryptokitties op Ethereum is een bekend voorbeeld waarbij de blockchain oververhit raakte doordat te veel mensen de Ethereum blockchain gebruikten. Met kleine datatransacties kan de blockchain nog best wat werkdruk aan maar wanneer er grote databestanden worden verzonden dan zit de blockchain al snel aan zijn limiet. 

Het kost naar verwachting 100 dollar per GB om data op de blockchain op te slaan. Voor die prijs kan je tegenwoordig een externe harde schijf van 1TB kopen. Deze vergelijking laat zien dat blockchain nog niet klaar is voor grootschalig gebruik. Een mogelijke oplossing hiervoor is het InterPlanetary File System (IPFS).

IPFS als oplossing voor trage blockchain

Het InterPlanetary File System kan als laag op de blockchain worden gebouwd en ervoor zorgen dat de blockchain ontlast wordt. Door het wegnemen van de werkdruk kan worden voorkomen dat het systeem oververhit raakt. Om de blockchain te kunnen ontlasten, maakt IPFS gebruik van hashing. In plaats van dat bestanden direct op de blockchain worden opgeslagen, worden ze nu opgeslagen in de vorm van een hash. Hoe de hash van een bepaalde zin eruit ziet, kan je hieronder zien:

"Hoe gaat het met jou?"

815cbea3d1a07b54f7eb75ad237234bf1e2996c23d94b60c50663ede13374e26

 

Wanneer je een bestand hasht voordat je hem opslaat, dan wordt hij kleiner van formaat en kost het daardoor minder ruimte om het te bewaren. Ook is het bestand weer makkelijk terug te vinden door gewoon de hash als zoekwoord in te vullen. Hoe kleiner de bestanden, hoe meer bestanden er verwerkt en opgeslagen kunnen worden. 

Belangrijke feiten over IPFS en hashing

  • Het IPFS is decentraal van karakter en wordt door de gebruikers onderhouden. Dit betekent dat de gehashte bestanden niet op een centrale server worden opgeslagen, maar bij iedere aangesloten node worden bewaard.
  • Door het decentraal opslaan van de data, is het systeem minder vatbaar voor DDoS-aanvallen.
  • Het is eenvoudig om je bestand terug te vinden in het systeem. Het enige wat je hoeft te doen is het invoeren van je hash en je bestand zal naar voren komen. 
  • Als jij jouw hash aan een vriend geeft, dan kan hij ook het bestand inzien. Dit laat wel zien dat het belangrijk is om geen gevoelige informatie zoals wachtwoorden op te slaan in het IPFS. Hier biedt cryptografie gelukkig een oplossing voor. Je kan aangeven dat alleen mensen die de private key bezitten, het bestand kunnen inzien. 
  • Het IPFS maakt het mogelijk media via een gedistribueerd systeem (blockchain) te delen.
  • Een hash die staat opgeslagen in de IPFS begint altijd met de letters 'Qm'. 
  • Je kan gemakkelijk nagaan of jouw bestand tussentijds niet is gewijzigd. Iedere wijziging zorgt er namelijk voor dat de hash compleet verandert. Dus wanneer je jouw bestand wil openen en je ziet dat de hash compleet anders is, dan weet je dat hij niet meer in de originele staat is. 

Voorbeelden cryptocurrency's met IPFS

Meerdere cryptoprojecten gebruiken IPFS voor hun netwerken. Drie bekenden hiervan zijn:

  • Filecoin - een gedecentraliseerd netwerk voor het opslaan van data.
  • Ethereum - een gedecentraliseerd platform voor applicaties.
  • Shift - een decentraal webhosting-platform.
 
Bronnen