bitcoin

Hoeveel Bitcoins zijn er en hoeveel zijn er nog te koop?

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 waren er zo'n 18,6 miljoen Bitcoins in de wereld, volgens de gegevens die verzameld door Statista. Het is belangrijk om te weten dat het uiteindelijke getal al lang is vastgesteld in de code van Bitcoin. En dat is niet alleen zo bij Bitcoin. Ook bij de meeste andere cryptocurrency's is al ver van te voren bepaald hoeveel munten er uiteindelijk in omloop zullen zijn!

Maar hoeveel Bitcoins zullen er dan uiteindelijk in omloop zijn? Dat zijn er 21 miljoen! Met andere woorden: meer dan 89% van de Bitcoins waren begin 2021 al op de markt. Maar waarom is het aantal Bitcoins beperkt? En wat zijn de gevolgen hiervan? We leggen het je allemaal uit in dit artikel!

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Bekijk snel

Een beperkt aantal Bitcoins in de wereld: terug naar de oorsprong van Bitcoin

Bitcoin is de oorsprong van alle cryptocurrency's. Deze virtuele munt werd in 2009 gelanceerd door Satoshi Nakamoto, wat geen echte naam is, maar een pseudoniem. Het Bitcoin-project volgt niet het traditionele monetaire systeem (met fiat- of fiduciaire valuta's). De cryptocurrency wordt dus niet uitgegeven of beheerd door een centrale bank of een bankautoriteit. Bitcoin werkt via het blockchain-protocol, waarmee tokens op transparante wijze kunnen worden opgeslagen en verhandeld, zonder controlerende instanties. Beeld je in dat een blockchain een technologie is voor de opslag en overdracht van cryptocurrency's.

Mining van Bitcoins

Bitcoins worden 'gemaakt' door mining. Het minen van een cryptocurrency bestaat uit het valideren van een transactie die met die cryptocurrency is verricht, door de gegevens te versleutelen en in de blockchain op te nemen.

Miners zijn computers van mensen die de wiskundige berekeningen uitvoeren die nodig zijn voor de werking van de blockchain, door hun computerapparatuur ter beschikking te stellen aan het netwerk. In ruil daarvoor ontvangen zij Bitcoins die kunnen worden ingewisseld voor andere cryptocurrencies of kunnen worden omgezet in fiatvaluta's (euro's, Britse ponden, dollars, enz.). Vanaf het begin wordt al in de computercode opgeslagen dat het totale aantal Bitcoins dat in omloop kan 21 miljoen is.

Maar hoeveel tokens heeft de bedenker van Bitcoin? Het is moeilijk te achterhalen, aangezien de informatie voor velen vertrouwelijk is. Volgens sommigen, zoals John MacAfee (de oprichter van de gelijknamige antivirussoftware), zou Nakamoto ongeveer één miljoen Bitcoins bezitten, terwijl anderen dit cijfer door drie delen.

Het maximum aantal wordt Bitcoins bereikt in... 2140!

Elke dag draait de Bitcoin-teller. In het begin van 2021 zijn er bijna 18,6 miljoen munten in omloop. Logischerwijs zijn er nog maar 3 miljoen over om te minen. Dus de deadline nadert erg snel, zou je denken.

In werkelijkheid zal het maximum aantal Bitcoins naar verwachting pas in 2140 worden bereikt. Waarom? Omdat de snelheid van BTC mining daalt. In 2009 werden 50 Bitcoins gemaakt per gemined blok, of elke tien minuten. Op het moment van schrijven is deze snelheid gedaald tot 12,5 Bitcoins die elke tien minuten gemined worden.

Halving

De creatie van Bitcoin wordt elke 210.000 opgeloste blokken gehalveerd. Dit wordt de halving genoemd. Het oplossen van één blok maakt 6,25 Bitcoins vrij. Zodra de drempel van 210.000 is bereikt, wordt de beloning gehalveerd. Met andere woorden: binnenkort zal het minen van Bitcoins nog maar 3,125 Bitcoins per blok opleveren. De laatste halving was in mei 2020. Ongeveer 4 jaar later is de volgende halving. Dit proces zal de creatie van Bitcoin dus verlengen. En de cijfers voor deze vertraging voorspellen dat de laatste Bitcoin in 2140 zal worden gemined.

Toch moet er een kanttekening gemaakt worden bij dit jaartal. Tegen die tijd zal de beloning van Bitcoin ontzettend laag zijn. Omdat Bitcoin deelbaar is, zou de beloning voor miners in dat jaartal ook op 0,000001 kunnen liggen. De deelbaarheid van Bitcoin is precies de reden dat het zo lang duurt voordat alle Bitcoins in omloop zijn. Je kunt er dus vanuit gaan dat er al over 10 tot 20 jaar bijna geen nieuwe Bitcoins meer bijgemaakt zullen worden.

Wat zijn de gevolgen voor de Bitcoin-prijs?

Zoals we weten: alles wat zeldzaam is, is duur. Dit is de ook de belofte waarop het beloningsmodel voor miners is gebaseerd. Miners zijn inderdaad ook niet blij dat ze steeds minder Bitcoin krijgen. Om de daling van de vergoeding te compenseren, rekenen de makers en houders van Bitcoin op prijsstijging van de cryptocurrency ten opzichte van fiatvaluta's. De structurele kosten van de miners worden uitgedrukt in deze valuta's en de rentabiliteit van hun werk hangt dus af van de verhouding tussen Bitcoin en die valuta's.

In de loop der jaren zal de productie van Bitcoins echter opdrogen, aangezien er nog maar 3 miljoen Bitcoins die het levenslicht zullen gaan zien.

Als gevolg daarvan zal het aanbod deze tendens volgen, terwijl de vraag zich naar verwachting zal stabiliseren. Als de vraag blijft groeien ten opzichte van het aanbod, zou de prijs van Bitcoin moeten stijgen, en dus ook zijn waarde, tot groot genoegen van de miners. Het werk dat de miners hebben gedaan zal minder worden beloond in termen van volume aan Bitcoins, maar deze Bitcoins zullen echter wel waardevoller zijn op de markt.

Hoeveel Bitcoins zijn er sinds 2009 wereldwijd verloren gegaan?

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar het is een goede vraag om jezelf af te vragen hoeveel Bitcoins er sinds 2009 verloren zijn gegaan. Immers, niet alle Bitcoins die gemined worden, zijn dan ook in staat om nog in omloop te zijn. Dat betekent dat, of het nu 2140 is of niet, het aantal van 21 miljoen BTC in omloop eigenlijk nooit bereikt zal worden.

Waarom? Ten eerste kunnen sommige mensen besluiten hun tokens uit de circulatie te nemen. Dit staat bekend als "Bitcoins burnen", wat betekent dat de private key vernietigd wordt. Hoe wordt dit gedaan? Het is bijvoorbeeld mogelijk om munten permanent te verwijderen door de code 'OP-RETURN' in de Bitcoin-code te plaatsen. Alle uitgaande transacties met deze tokens zijn dan ongeldig.

Andere Bitcoin-kopers kunnen hun Bitcoins gewoon zijn kwijtgeraakt, net als wanneer je geld uit je portemonnee verliest. Dit komt omdat cryptocurrencies worden opgeslagen in wallets. Cold wallets (USB-sticks) zijn voorwerpen die verloren kunnen gaan. Maar ook kun je Bitcoin verliezen wanneer je deze hebt opgeslagen op een hot wallet, wanneer je bijvoorbeeld het wachtwoord van je wallet bent vergeten.

Het is uiteraard moeilijk om deze verliezen in beeld te brengen, in verhouding tot het aantal Bitcoins dat momenteel in de wereld in omloop is. Een onderzoek uit 2018 durfde de hypothese aan van 3 tot 4 miljoen verbrande en verloren Bitcoins. De auteurs plaatsen met name vraagtekens bij de periode van 2009 tot 2011, die zij "de beginperiode van Bitcoin" noemen, waarin grote hoeveelheden tokens werden gemined maar ongebruikt bleven, zich ophoopten in de blockchain en uiteindelijk verloren gingen. Of ze werden onbruikbaar en zijn misschien wel voor eeuwig verloren gegaan.

https://www.instagram.com/p/ChCc9t4s69R

Dit is ook een mooie gelegenheid om even wat over het aantal gestolen Bitcoins te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan de 'Mt. Gox hack' die de mysterieuze verduistering van 850.000 Bitcoins veroorzaakte. Of aan de diefstal uit 2016 van het Bitfinex platform van bijna 120.000 BTC. Dat zijn in totaal bijna 1 miljoen Bitcoins alleen al in deze twee gevallen! Het is belangrijk om te vermelden dat Bitcoin, door zijn bekendheid en zijn vooruitzichten, zowel crypto-investeerders, speculanten als digitale rovers aantrekt. Het is vaak ook niet duidelijk waar de gestolen Bitcoins zijn gebleven.

Image
bitcoin

En na 2140?

Naar alle verwachten worden er na 2140 geen nieuwe Bitcoins meer bijgemaakt. Toch is het niet helemaal makkelijk te zeggen wat hierna gaat gebeuren. Want hoe kunnen wij weten wat er over een eeuw met de samenlevingen zal gebeuren, hoe zij zullen functioneren en hoe zij zich zullen ontwikkelen? Sommigen proberen min of meer waarschijnlijke scenario's te schetsen. Verwacht wordt dat de vergoedingen die de miners krijgen, exploderen, waardoor de transactiekosten stijgen. Dezelfde transactiekosten zouden echter op voorhand kunnen dalen, indien deze off-blockchain transacties in de toekomst via het elektrische netwerk gaan. Deze evolutie wordt namelijk alles behalve uitgesloten.

Conclusie

Begin 2021 zijn er ongeveer 18,6 miljoen Bitcoins in omloop, wat ongeveer 89% van het totale aantal Bitcoins dat ooit in omloop komt is. In totaal zullen er maar 21 miljoen Bitcoin in omloop zijn. Men verwacht op basis van berekeningen dat dit aantal pas in 2140 wordt bereikt. Toch weet niemand zeker of dat echt zo zal zijn, en of dat uitmaakt. Het is namelijk alles behalve zeker of Bitcoin over meer dan 100 jaar nog een rol speelt in onze samenleving. Denk maar eens terug naar hoe de wereld er qua economie uitzag in 1900. Alles kan ontzettend snel veranderen!

Één ding is wel zeker, en dat is dat verwacht wordt dat de prijs van Bitcoin zal stijgen wanneer de voorraad Bitcoins krimpt. Hoe minder aanbod er is, des te hoger de prijs zal zijn wanneer de vraag stabiel blijft of zal stijgen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.