Stier in de natuur

eToro review – betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Het is weer tijd voor een kwalitatief hoogwaardige review van AllesOverCrypto. Deze keer nemen we het spraakmakende eToro onder de loep! eToro heeft zich de laatste jaren steeds prominenter ontwikkeld en is inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van brokers. eToro heeft flink gewerkt aan zijn naamsbekendheid in de handelswereld.

Niet in de laatste plaats omdat er vrij stevig wordt geadverteerd op diverse social media platforms. De kans dat dit de eerste keer is dat je ooit in je leven van eToro hebt gehoord is dan ook niet zo heel erg groot. 

De kans dat je Alec Baldwin (ja, die een hilarische rol in Friends speelde als Parker) meer dan eens voorbij hebt zien komen op YouTube, Facebook, Instagram of waar je je social skills dan ook maar op los laat, is aanzienlijk.

eToro is groot geworden met het ‘copy trading’ concept. Uiteraard gaan we hier straks uitgebreid op in. In het kort wil het platform zich met name richten op de doelgroep die heel graag zou willen handelen, maar hier de kennis of de tijd niet voor heeft. 

Vandaag nemen we dan ook even uitgebreid de tijd om een kritische blik op deze broker en handelsplatform te werpen. Werp je hem met ons mee?

Daar gaan we!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over eToro én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk Snel

Om meteen maar even in de stemming te komen, hierbij Alec Baldwin in de promo spot voor eToro. Kijk hem voor de grap eens even van begin tot eind. Je krijgt zo meteen een beeld van het hoofdonderwerp waar we vandaag naar kijken. Na de video duiken we direct het diepe in, dus ga er maar eens goed voor zitten!

Wat is social trading

Social trading is een vorm van beleggen waarin je beleggingsadvies of zelfs de daadwerkelijke beleggingen via een social media platform kunt kopiëren of er inspiratie uit kunt halen. Social trading, met de nadruk op het woord social, is een sociale aangelegenheid. Social trading doe je dan vaak ook niet als eenling, maar doe je op een platform.

Een social trading platform is dan ook prima te vergelijken met een social media platform als Facebook, Twitter, Instagram. Wellicht misschien in een wat andere vorm en met een iets andere focus, maar de hele essentie van social trading is om het menselijke community-aspect over en weer met elkaar uit te kunnen wisselen.

eToro is zo’n social trading platform. Maar hoe zit dat nou precies? Laten we eens een blik specifiek op eToro storten.

Wat is eToro

eToro is een broker die het voor particulieren mogelijk maakt om te beleggen. Daarin zijn zij natuurlijk niet de enige partij. Integendeel, naarmate het handelen in Crypto steeds populairder wordt, zijn ook het aantal brokers sterk in opkomst.

Waar eToro zich met name in onderscheidt is het feit dat ze zowel CFD’s als de cryptocurrency’s zelf aanbieden. Dit terwijl de meeste platforms of het ene (CFD’s) of het ander (de daadwerkelijke Crypto’s) aanbieden.

Daarnaast is eToro helemaal in opkomst vanwege het social trading aspect, of zoals zij het noemen: Copy Trading. Ook bieden zij een dienst CopyPortfolio aan. Je ziet, er wordt flink wat af-ge-copied bij eToro.

Je kunt bij eToro terecht voor onder andere:

  • Aandelen
  • Crypto
  • Grondstoffen
  • Indexen
  • Forex (vreemde valuta)
Image
eToro home

Betrouwbaarheid en veiligheid eToro

Veiligheid is ontzettend belangrijk. En betrouwbaarheid ook. Je wil namelijk wel zaken doen met een partij waarvan je zeker bent dat je centen een dag of maand of jaar later nog steeds op het platform staan. En er niet uit het niets iemand met jouw centen zit te chillen op de Bahama’s. 

De vraag of eToro betrouwbaar is of hoe het zit met de veiligheid is voor jou als (beginnend of ervaren) handelaar dan ook erg belangrijk. 

Over eToro

eToro is al sinds 2007 actief op de financiële markt en huisvest miljoenen klanten die over de hele wereld actief zijn met hun handelen. eToro geldt dan ook als een van de marktleiders op het gebied van financiële diensten en dat schept natuurlijk een groot vertrouwen.

Vergunningen en regulering

Het mag duidelijk zijn dat je overal ter wereld niet zo maar een bedrijf uit de grond kunt stampen wat zich op het gebied van financiële dienstverlening mag inzetten. Sterker nog, een broker moet aan de meest strenge eisen ter wereld voldoen, alvorens ze aan de slag mogen.

eToro is gereguleerd in Cyprus via de CySEC. Dit is de toezichthouder op financiële dienstverleners in Cyprus. Indrukwekkender is dat eToro ook gereguleerd is in Engeland, door de FCA. De FCA geldt als een van de strengste toezichthouders ter wereld. 

Een vergunning vanuit deze partij mag dan ook absoluut als een belangrijk pluspunt voor de veiligheid van eToro gezien worden.

Account aanmaken eToro

Zodra iemand geld aan je kan verdienen, wordt het in het leven heel makkelijk gemaakt om ergens te beginnen. Dat hebben ze bij eToro ook heel goed begrepen. Niet dat alles centraal staat om jou zo snel mogelijk van je centen af te helpen, integendeel.

Account aanmaken bij eToro

eToro heeft begrepen dat het helpt wanneer het registratieproces snel, soepel en vlekkeloos verloopt. Wil je een account aanmaken bij eToro? Dan heb je voorlopig aan een e-mailadres, schermnaam en een wachtwoord voldoende.

En laten we eerlijk zijn, dat kan werkelijk de grootste no-no nog wel verzinnen. Kortom: iedereen kan aan de slag op eToro! Zodra je je geregistreerd hebt krijg je nog even een e-mailtje, zodat eToro zeker weet dat het e-mailadres geldig is en in jouw bezit is. En dan kun je van start!

Je wordt nog wel gevraagd om je profiel te voltooien. Als je daadwerkelijk aan de slag wilt met eToro dan is het handig om dit te doen. Dit proces heeft alles te maken met het Know Your Customer-concept (KYC) en is bedoeld om terrorismefinanciering en witwaspraktijken tegen te gaan. 

Image
Account aanmaken eToro

Interface eToro

Zodra je account bij eToro is aangemaakt en je bent ingelogd, kom je in het beginscherm terecht. En laten we eerlijk zijn: dat ziet er heel erg leuk uit. Natuurlijk is leuk niet per definitie een graadmeter voor hoe goed een platform is, maar het helpt natuurlijk wel als het visueel ook allemaal een beetje aantrekkelijk is. 

Dat is het. Je hebt vanaf het eerste moment een beetje het gevoel alsof je een toffe game bent ingestapt. Dit begint al met het logootje van je profiel, de blije kleurtjes, de praktische menustructuur en de uitgebreide mogelijkheden.

Je kunt direct onder je profiel ook eenvoudig switchen tussen je ‘echte portfolio’ en een ‘virtueel portfolio’. Het is absoluut de moeite waard om eens rustig te beginnen met het virtuele portfolio. Je hebt daarin $100.000 aan virtueel vermogen om mee te gaan handelen en kunt zo eens verschillende opties op het platform uitproberen.

Hou er overigens rekening mee dat ook wanneer het als een spelletje aanvoelt, je wel degelijk een risico loopt om echt geld te verliezen. En een hoop ook, als je onverstandig omspringt met je geld. Behalve natuurlijk wanneer je bezig bent op je virtuele account.

Image
etoro interface

eToro Handelsmarkten

Wanneer je in de menuopties kiest voor ‘Handelsmarkten’ dan opent eToro het scherm met de verschillende markten waarin je als handelaar je centen kunt beleggen. Afhankelijk van waar je zelf enthousiast van wordt kun je op basis van je favoriete handelsmarkt posities innemen of verkopen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je complete vermogen in een markt te beleggen. Maar ook het duale concept wordt steeds populairder bij investeerders. Beleg bijvoorbeeld een gedeelte van je portfolio in Crypto, een ander gedeelte in indexfondsen en een gedeelte in grondstoffen. Met deze techniek willen investeerders een bepaald risico spreiden.

eToro Beleggers kopiëren

We komen hier bij een van de twee redenen waarom eToro zowel razend populair als enorm succesvol is. eToro stelt je namelijk in staat om beleggers te kopiëren. Nee, hiermee bedoelen we niet dat je een DNA-kloon van ze kunt maken die je in je kelder of zolder kunt bewaren, maar dat je hun activiteiten kunt kopiëren.

Dit heeft logischerwijs voor- en nadelen. Kopen zij op gunstige momenten in? Dan profiteer jij daar ook van. Rijden ze een scheve schaats? Dan weet je dat jij ook door het ijs zakt. Je bent dus volledig afhankelijk van hun succes. Een beetje spannend is dat natuurlijk wel.

Om je gerust te stellen laat eToro met blije cijfertjes zien hoe gruwelijk succesvol de handelaars in kwestie wel niet zijn geweest. Daarnaast krijg je inzicht in hun risicoprofiel en portfolio. 

Je krijgt daarnaast bovenin nog allemaal filteropties, zodat je bijvoorbeeld op zoek kunt gaan naar de absolute beste handelaars op het gebied van Crypto, die in de afgelopen periode naar jouw keuze een minimaal rendement hebben behaald van een X percentage.

Toch blijft het oppassen geblazen. Het is misschien een open deur in trappen, maar in het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst! En onthou ook dat er een reden is dat meer dan de helft van de mensen die op het platform actief zijn vermogen verliezen. 

Image
beleggers kopieren etoro


eToro CopyPortfolios

En dan gaan we in een ademtocht maar gelijk door naar de tweede reden waarom eToro zo populair is. Want het volgen van de aan- en verkopen van bepaalde succesvolle traders is natuurlijk tof. Maar helemaal gaaf is het als je het portfolio van succesvolle beleggers kunt kopiëren.

Dat is wat social trading nou echt social trading maakt. Je hoeft het zelf allemaal niet te snappen, je hoeft alleen het juiste voorbeeld uit de hele menigte te pikken die jou schathemeltjerijk gaat maken.

Met CopyPortfolio kun je op zoek naar een portfolio wat een goed historisch rendement heeft behaald of is gebaseerd op een goed verhaal. Een verhaal waar jij als belegger ook in gelooft en vertrouwen in hebt. Denk bijvoorbeeld eens aan het LibraPortfolio:

Image
etoro libra portfolio voorbeeld


Leuk genoeg bestaat dit portfolio uit allemaal partijen die ooit betrokken waren (of nog steeds zijn) bij het Libra project van Facebook. Wij hebben geen idee of het een zinvolle investering is of niet, maar het is in ieder geval een portfolio wat de Crypto-fanaten onder ons vast dichtbij het hart ligt.

Afhankelijk van je eigen stijl en keuze kun je een portfolio kiezen wat je wel iets lijkt en lekker meevaren op het succes (of de afgrond) van degene die het portfolio beheerst. 

En ga je toch totaal de mist in, zie je elke spaarcent verdampen en is alles reddeloos verloren? Dan weet je in ieder geval dat je niet de enige bent die er de pest in heeft. Ook dat is weer een voordeeltje van social trading! 

Conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een trading platform waarin je helemaal autonoom (da’s een moeilijk woord voor ‘op jezelf’) wilt handelen, dan is eToro misschien niet het meest geschikte platform. Niet dat je niet gewoon kunt doen waar je zelf zin in hebt, dat kun je namelijk wel. Maar het platform is meer ingericht op social trading dan op autonoom traden.

Maar kun je wel wat inspiratie gebruiken of leef je bij de stelregel ‘hoe meer zieltjes, hoe meer vreugd’? Dan is social trading via eToro absoluut iets wat je wel eens heel leuk zou kunnen gaan vinden.

Kopieer handelsstrategieën of complete portfolios en hoop dat je de beste keuze ter wereld hebt gemaakt. Social trading is absoluut niet zonder risico’s en ook niet voor iedereen weggelegd. Onthou goed dat je altijd zelf nog verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt.

Heb je zelf al ervaring met eToro? Of ben je op zoek naar mensen die dit wel hebben en die jou er meer over kunnen vertellen? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.