Bitcoin meester of Bitvavo

Cryptomunten kopen: een vergelijking tussen Bitcoin Meester en Bitvavo

Je hebt de reclame vast al eens voorbij horen komen op de radio: “simpel, zeker en snel, Bitcoin Meester.nl". Bitcoin Meester is een broker waar jij munten op een eenvoudige manier aan kunt schaffen. Inmiddels zijn er meerdere platforms, zoals Bitvavo, dus ze zijn onderling ook eenvoudig te vergelijken. Bitcoin Meester heeft veel voordelen, maar ook wat nadelen. Daarnaast bestaat Bitvavo: eigenlijk een exchange en broker in één. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de voor- en nadelen van Bitcoin Meester en Bitvavo? In dit artikel lees je alles over beide platforms. 

Bekijk snel

Wat is Bitcoin Meester?

Bitcoin Meester is een Nederlandse broker voor cryptomunten. Je kunt hier dus Bitcoins en altcoins aanschaffen. Inmiddels kun je hier meer dan 200 verschillende coins kopen en verkopen. Dit is op ieder moment van de dag mogelijk. Ze hebben ook een eigen app. Bitcoin Meester maakt onderdeel uit van Coin Meester B.V. Dit betreft een Nederlands bedrijf met Nederlandse eigenaren: Mitchell Zandwijken en Boyd Meuleman. 

Bitcoin Meester bestaat sinds 2017 en inmiddels hebben al ruim een half miljoen mensen een account bij Bitcoin Meester. Ze hebben een website en een applicatie. 

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is ook een Nederlands platform. Het is een exchange, met het gebruikersgemak van een broker. Bij Bitvavo kun je ruim 160 verschillende coins kopen en verkopen. Iets minder dan bij Bitcoin Meester dus. Ze hebben ook een website en een applicatie. Het is eenvoudig om je te registeren en je kunt met ieder bedrag beginnen met investeren. De waarden van Bitvavo zijn:

- Transparantie: ze zijn transparant over alle handelskosten en markten

- Vooruitziend: het geloof in de digitale valuta en economie

- Toegankelijkheid: ze willen het voor iedereen bereikbaar maken

Wat is het verschil tussen een broker en een exchange?

Je las het hierboven goed: Bitcoin Meester is een broker en geen exchange zoals Bitvavo. Omdat er wel sprake is van een platform ontstaat er vaak verwarring tussen de twee termen. 

Image
Bitcoin meester nadelen
Roger Brown/ Pexels.com

Bij een broker is altijd een derde partij betrokken. Je hebt dus een koper, de cryptocurrency en de broker die de order plaatst in opdracht. In dit geval dus Bitcoin Meester. Bitcoin Meester stelt zelf een prijs in voor het bedrag dat ze willen verkopen, op basis van alle netwerken van andere exchanges met wie ze ‘samenwerken’. Deze exchanges zijn er om ervoor te zorgen dat Bitcoin Meester altijd voldoende aanbod kan bieden. 

Eén van de nadelen van een broker zijn hogere transactie fees, wat dus helaas bij Bitcoin Meester ook het geval is. 

Op een exchange verhandel je ook cryptomunten. Op dit platform wordt vraag en aanbod samengebracht, waarbij kopers en verkopers tegelijk handelen. Je verkoopt dus zonder tussenkomst van een broker/derde partij. Iedere prijs waartegen je wil kopen of verkopen is mogelijk, zolang de verkopende partij op dat moment de prijs accepteert. Op dat moment is een transactie voldaan. Bitvavo omschrijft zichzelf als een exchange, met het gebruikersgemak van een brokerplatform. 

Wat zijn de mogelijkheden en voordelen bij Bitcoin Meester?

Je kunt je cryptomunten kopen en verkopen via de website zelf, of via een applicatie. De app is beschikbaar op iOS en Android en is te vinden onder de naam ‘Bitcoin Meester’. In een mum van tijd kun je dus ook crypto kopen via je telefoon. Als je meer dan je wekelijkse limiet van €100,- wil verhandelen, moet je een verificatie doorlopen. Wil je onder de €100,- blijven? Dan is een verificatie niet nodig. 

Wat zijn de verdere mogelijkheden en voordelen van Bitcoin Meester?

Veel verschillende coins beschikbaar

Het grote voordeel van Bitcoin Meester is het aantal coins. Ruim 200 coins worden hier verkocht, dat is een groot aantal. Dit betekent ook dat je kleinere coins, die wat minder bekend zijn, hier aan kunt schaffen. 

Bereikbaarheid van de klantenservice

Om bepaalde munten te kopen, kun je het stappenplan volgen per munt dat op de website van Bitcoin Meester staat. Stap voor stap staat in tekst en afbeeldingen uitgelegd hoe jij het beste te werk kunt gaan. En als het niet lukt of als je vragen hebt, is er ook nog altijd de klantenservice. De klantenservice is te bereiken via de mail (iedere dag van 09:00 uur tot 21:00 uur), telefoon of de chat (maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur). Het is bijzonder dat er een telefonische bereikbaarheid is, dat heeft zeker niet ieder platform. 

Staking

Je kunt ervoor kiezen om je gekochte munten te staken. Staken betekent dat jij je munten voor een langere tijd vastzet, in ruil voor een beloning, ook wel een reward genoemd. Je ontvangt een percentage van de munt. Eigenlijk ruil je op dat moment dus je munten uit, waar je voor langere tijd niet bij kan. Het kan dus zijn dat je voor 30 dagen jouw munten vastzet. In de tussentijd kun je niet bij je munten. Je kunt ze dus niet verkopen bij een stijging of daling van de waarde van de munt. Na deze 30 dagen ontvang jij een x percentage. De percentages bij Bitcoin Meester variëren tussen de 2% en 10.5%. Dat zijn dus mooie bedragen als je dit vergelijkt met je rente op je spaarrekening

In dit artikel lees je meer over staking en wat de voor- en nadelen zijn

Wat zijn de nadelen bij Bitcoin Meester?

Ieder platform heeft voordelen en nadelen in vergelijking met andere platforms. 

Hoge transactiekosten

Voor iedere transactie die je doet, betaal je handelingskosten of transactiekosten. De kosten om crypto te kopen of verkopen zijn hoger bij Bitcoin Meester in vergelijking met andere bekende exchanges, vooral bij transacties van lage bedragen. Relatief gezien betaal je hier veel voor in vergelijking met andere platforms. Zoals hierboven uitgelegd, is dat te verklaren doordat Bitcoin Meester een broker is. 

De transactiekosten gaan omlaag zodra je met hogere bedragen handelt. Dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd en geen fijne optie als je een beginner bent. 

De kosten zijn 1% als je met lagere bedragen handelt. Dat betekent dat je dus voor 1% van je hele bedrag minder crypto ontvangt. Dat is best een behoorlijk percentage. 

Je kunt er wel voor zorgen dat dit percentage omlaag gaat. Je ‘verdient’ een lager percentage, zodra je vaker handelt op het platform. Handel je dus met hoge bedragen? Dan heb je hier veel minder last van. 

Image
Bitcoinmeester
Bitcoinmeester.nl

'Delisting' van coins

Het kan voorkomen dat Bitcoin Meester besluit om bepaalde coins niet meer aan te bieden. Ook als jij deze al in je bezit hebt. Dit betekent dan dat jij deze coins niet meer op Bitcoin Meester kunt kopen of verkopen. Oftewel: je moet in de actiestand komen. Je kunt er dan voor kiezen om de coins naar een andere wallet te sturen. Maar let op: daar betaal je dus weer transactiekosten over. Het kan je dus flink wat geld kosten om de coins, die je gewoon in je portfolio had staan, tegen hoge kosten over moet zetten om deze te behouden. Daarnaast kan het zijn dat je moet verkopen omdat je geen gebruik wil maken van een andere wallet. Als je dan met verlies moet verkopen, is dat heel pijnlijk. 

Image
Bitcoin Meester
kitti Suwanekkasit/ Shutterstock

Beoordelingen van Bitcoin Meester

Trustpilot is een website die klantenreviews verzamelt. Je kunt één tot vijf sterren geven over een bepaald product of dienst. Zo ook over Bitcoin Meester. Op Trustpilot krijgt Bitcoin Meester een gemiddelde cijfer van 3.7. Dit is gebaseerd op ruim 1.500 reviews van verschillende mensen. 8% van de beoordelaars heeft één ster gegeven en 58% heeft vijf sterren gegeven. 

Als we de reviews lezen, zien we dat deze reviews vooral slechter scoren vanwege recente ontwikkelingen dat Bitcoin Meester plotseling bepaalde munten niet meer ondersteunde. In de cryptowereld noemt men dit ‘delisten’. Een token wordt uit de lijst gehaald. In de meest recente gevallen gaat het om NLG en NOIA. Klanten van Bitcoin Meester die deze munt in hun portfolio hadden, waren genoodzaakt om de munten ‘in te wisselen’ voor een andere coin óf om te zetten naar NLG op een ander platform. En zoals je kon lezen, brengt dat enorme kosten met zich mee. 

Het gaat namelijk niet alleen om de verkoopkosten, maar ook om het feit dat je soms moet verkopen. In veel gevallen is te lezen dat NLG in waarde gedaald is, waardoor klanten dus met verlies moesten verkopen. Dat is natuurlijk een enorme domper als je eigenlijk je munten voor langere tijd wilde hodlen (vasthouden). 

Toch kan dit altijd gebeuren bij een broker en ben je nooit gegarandeerd dat bepaalde munten altijd in het aanbod blijven. 

Wat zijn de mogelijkheden en voordelen bij Bitvavo?

Omdat Bitcoin Meester een broker is en Bitvavo een exchange, zijn er verschillen. Daarom lees je hieronder de voordelen van Bitvavo. Eerst vind je hieronder een filmpje over hoe Bitvavo werkt: 

Lage transactiekosten

Bij Bitvavo zijn dtransactiekosten lager. De kosten zijn variërend van 0.03% tot 0.25%. Dat scheelt dus nogal in vergelijking met 1%. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over waar jij het beste crypto kunt kopen. Hierin lees je de verschillen tussen andere platforms, het percentage transactiekosten dat je betaalt en of het platform veilig is. 

Voor de visueel ingestelden onder ons zie je hieronder een vergelijking tussen Bitcoin Meester en Bitvavo qua transactiekosten:

Bitcoin Meester met 1% transactiekosten Bitvavo met 0.25% transactiekosten
€100,- wordt €99 €100 wordt €99,75
€1.000,- wordt €990 €1000 wordt €997,50
€10.000,- wordt €9.900 €10.000 wordt €9.975

Zoals je ziet, scheelt het uiteindelijk een hele hoop. Zeker als je je realiseert dat dit om één transactie gaat. En zeker als je uitgaat van de laagste kosten van 0.03% bij Bitvavo. 

Staking 

Ook staking is mogelijk bij Bitvavo. De opbrengsten zijn wel lager dan bij Bitcoin Meester, maar alsnog kan het oplopen tot 7.5%. Maar liefst 17 verschillende soorten coins kun je staken. Je hebt de mogelijkheid tot off-chain en on-chain staking. Bij off-chain staking verdien je rewards door je coins beschikbaar te stellen op je account. Bij on-chain staking kun je deelnemen aan het goedkeuren van de transacties bij een proof-of-stake blockchain. Dit lijkt op mining

Wat zijn de nadelen van Bitvavo?

Die hebben we eigenlijk niet. Bitvavo is een goedkoop platform, dus de kosten zijn laag bij het verhandelen. Ze hebben een duidelijke website met veel uitleg, je kunt je coins staken en ze komen goed uit de beoordeling. Eerder hebben wij ook een uitgebreide review geschreven over Bitvavo. Bitvavo is dus een goed platform. 

Beoordelingen Bitvavo 

Als we Bitvavo op Trustpilot bekijken zien we een score van 4.2 op basis van bijna 12.000 reviews. 60% geeft 5 sterren en 6% geeft 1 ster. Ze komen dus beter uit de verf dan Bitcoin Meester. 

Vergelijking Bitcoin Meester en Bitvavo

Bitcoin Meester Bitvavo
Transactiekosten max 1% Transactiekosten max 0.25% (laagste van NL)
Stakingopbrengsten tot 10%  Stakingopbrengsten tot 7.5%
Aanbod: ruim 200 coins Aanbod: ruim 160 coins
Support: telefoon, mail en chat Support: mail en chat
Een score van 3.7 bij Trustpilot Een score van 4.2 bij Trustpilot

Conclusie 

Bitcoin Meester is een broker waar je cryptomunten kunt kopen en verkopen. Het verschil tussen een broker en een exchange is dat er bij een broker altijd sprake is van een derde partij. Bitvavo is een exchange. In dit artikel hebben we beide platforms met elkaar vergeleken en komt Bitvavo het beste naar voren. 

Bitvavo heeft lage handelskosten en een hoge beoordeling. Wil jij ook investeren in crypto? Maak dan hier een gratis account aan op Bitvavo

Heb je nog vragen over de verschillende handelsplatform of loop je ergens anders tegenaan? Wil je graag bepaalde nieuwe onderwerpen verder uitgelegd zien op onze website? Laat het ons weten en sluit je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep. We zien je daar graag!

Header: wsf-s/ Shutterstock.com


Tijdelijk - Gratis €1.000 verhandelen

Maak via AllesOverCrypto een Bitvavo-Account aan en betaal over de eerste €1000 aan crypto geen handelskosten!

  • Goedkoopste crypto exchange van NL
  • Geld storten met iDEAL en beginnen
  • Zeer gebruiksvriendelijk

Account aanmaken bij Bitvavo

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.