Crypto, loont het nog om in te stappen?

Crypto, loont het nog om in te stappen?
Bitcoin
btc

Snel €10 verdienen?

  1. Klik op de knop
  2. Maak een account aan
  3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Je ziet de koers van cryptocurrencies iedere dag stijgen. Het lijkt alsof je dus altijd te laat bent om in te stappen, want je wilt een cryptomunt natuurlijk voor de beste prijs kopen. Daarom hoor je mensen wel eens zeggen dat ze niet investeren in crypto, omdat het te laat is om er nog mee te beginnen. Maar is dat ook zo? Loont het nog om nu in te stappen?

In dit artikel leg ik je graag uit waarom je iedere dag nog in kunt stappen in cryptocurrencies. Het is namelijk nooit te laat. Dat betekent niet dat je nu iedere munt lukraak moet gaan kopen. Na het lezen van dit artikel zul je begrijpen hoe het zit!

Wil je liever eerst een video kijken? Dat kan ook, want in onderstaande video wordt uitgelegd of het nu te laat is om Bitcoin te kopen.

Bekijk snel

Waarom is het niet te laat om te beginnen met crypto trading?

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die je vertellen dat het te laat is om nu nog te starten met crypto trading. Echter is dat niet waar. Het is namelijk nooit te laat om in te stappen. Of het nu 2021, 2025 of 2030 is. Er zijn namelijk verschillende redenen te bedenken waarom je nog steeds kunt beginnen met crypto trading. Laten we eens gaan kijken naar die redenen.

Crypto is een blijvertje

Cryptocurrencies zullen ook in de toekomst nog gebruikt worden. Geld verandert continu. Duizenden jaren geleden zagen betalingen er heel anders uit dan dat dat nu wordt gedaan. Op een gegeven moment was het ook mogelijk om te betalen via een pinpas. Of door geld over te maken naar een andere bankrekening via het internet. Nu is de tijd van cryptocurrencies aangebroken, en het is vrij zeker dat deze ook in de toekomst nog gebruikt zullen worden.

Toen crypto in 2017 steeds populairder werd, en Bitcoin tot een waarde van bijna $20.000 steeg, zag je dat voor particulieren in Bitcoin stapten. Toen Bitcoin eenmaal een hoge prijs bereikte, verkocht iedereen zijn Bitcoin. 

Tegenwoordig zie je dat ook steeds meer grote bedrijven met Bitcoin en altcoins werken. Zo kun je bij Tesla nu een auto kopen door met Bitcoin te betalen. Maar ook PayPal zal Bitcoin gaan ondersteunen op hun platform. En steeds meer grote fondsbeheerders investeren ook in cryptomunten, om zo beter te kunnen spreiden en inflatie tegen te gaan.

Crypto wordt dus steeds vaker gebruikt, waardoor het bijna onmogelijk is dat het helemaal weg zal gaan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het te laat is om in crypto te investeren omdat het weg zal gaan. Crypto is namelijk echt een blijvertje.

Een te hoge crypto-prijs?

Denk je dat de prijzen van cryptomunten te hoog zijn, en het daarom niet verstandig is om nu nog in te stappen? Natuurlijk moet je altijd kopen op het juiste moment. Warren Buffet heeft ooit gezegd dat je jouw winst maakt door een aandeel op het juiste moment in te kopen. En dat geldt niet anders voor cryptocurrencies.

Wanneer je op de lange termijn in een cryptomunt investeert, zal de waarde bijna altijd stijgen. Er zit natuurlijk nooit altijd een stijgende lijn in de koers, want de koers zal in de tussentijd ook een aantal keer flink dalen. Dat is bij iedere cryptomunt het geval, net zoals bij aandelen.

De koers van de AEX

We kunnen met twee voorbeelden laten zien waarom het nooit te laat is om in te stappen. Laten we dat eerst eens doen met de koers van de AEX. 

Je ziet dat er op de lange termijn van de AEX een stijgende lijn in de koers zit. Natuurlijk zitten er ook diepe dalen in de koers, maar vergeleken met het begin van de AEX en het heden, is de waarde gegroeid. Wanneer je dus in de piek van 2007 was ingestapt, had je in 2021 nog steeds een winst gemaakt.

Image
koers aex

De koers van Bitcoin

Een nog beter voorbeeld is de koers van Bitcoin, welke in onderstaande grafiek is te zien. Zoals je ziet, was Bitcoin in 2011 nog bijna niks waard. In 2017/2018 steeg de waarde van Bitcoin naar een bedrag dat tegen de $20.000 aanligt. Op dit moment was het volgens veel mensen veel te laat om nog in te stappen in Bitcoin. En dat was ook zo, voor ongeveer 3. Want waar Bitcoin in 2020 nog $4.000 waard was, was het in 2021 bijna $60.000 waard. Wanneer je dus in 2017 op een 'te laat' moment had gekocht, en dit had vastgehouden tot 2021, had je jouw inzet verdrievoudigd.

Image
koers bitcoin

Dit voorbeeld laat dus duidelijk zijn dat het in feite nooit te laat is om te investeren in een cryptocurrency. Op de lange termijn zal de waarde van een cryptocoin gaan stijgen, waardoor je jouw investering ook gaat terugverdienen. Natuurlijk geldt dit niet voor iedere cryptomunt. Er zijn ook cryptomunten die maar één keer pieken, en vervolgens nooit meer dezelfde waarde zullen behalen.

Daarom is het belangrijk om hier geen conclusies uit te trekken, en meteen te gaan investeren in een cryptomunt. Doe altijd eerst grondig onderzoek naar een munt voordat je er in gaat investeren. Zo weet je zeker of je in de werking van een munt gelooft, en verklein je de kans op het verliezen van geld. En mocht je dan toch geld verliezen, kun je in ieder geval wel kijken waar het fout is gegaan tijdens het onderzoek. Door er van te leren, voorkom je dezelfde fout in de toekomst.

Wanneer kun je een cryptomunt het beste kopen?

Daar kunnen we helaas geen specifiek antwoord op geven. Je moet namelijk altijd zelf goed onderzoek doen naar een cryptocurrency voordat je er in investeert. Natuurlijk wil je een cryptomunt voor de beste prijs kopen. Daarom moet je op zoek gaan naar het moment waarop een cryptocoin ondergewaardeerd is. Dit houdt in de de prijs van de munt lager is dan de potentiële waarde. Door onderzoek te doen kun je voor jezelf bepalen wat de potentiële waarde van de munt is, en weet je dus ook wanneer de munt ondergewaardeerd is.

Is een munt duurder dan de potentiële waarde? Dan is de munt overgewaardeerd. De meeste beleggers zullen een cryptomunt op dat moment niet aanschaffen. Een overgewaardeerde cryptomunt heeft namelijk een grote kans om in waarde te gaan dalen. 

Je zult waarschijnlijk ook veel adviezen van andere crypto-investeerders krijgen. Zij raden bepaalde munten aan, en hierdoor zou je in de verleiding kunnen komen om de munt ook aan te schaffen. Dat kan een goede keuze zijn, maar is niet altijd aan te raden. Doe namelijk altijd eerst zelf onderzoek naar een munt voordat je deze koopt. Ook wanneer een van de grootste crypto-belegger een munt aanraadt.

Fundamentele analyse

Er zijn verschillende soorten onderzoeken die je kunt uitvoeren. Over het algemeen wordt er een fundamentele analyse of technische analyse toegepast. Bij een fundamentele analyse kijk je onder andere naar de volgende aspecten van een munt/token:

  • Hoe werkt een munt?
  • Wat is de doelgroep?
  • Wat zegt het nieuws?
  • Wie is de concurrentie?
  • Hoe duurzaam is een munt en past deze in het toekomstbeeld?
  • Etc.

Hierop kun je vaak al baseren of een munt overgewaardeerd of ondergewaardeerd is, en of het dus slim is om de munt aan te kopen.

Technische analyse

Een andere vorm van onderzoek doen is een technische analyse. Dit is echter wel een moeilijkere manier dan de fundamentele analyse. Daarom is het aan te raden om eerst veel ervaring op te doen, voordat je daadwerkelijk een grote investering doet op basis van een technische analyse.

Bij een technische analyse kijk je naar de cijfers van de koers. Zo kun je kijken naar patronen in de grafiek, en kijk je of een patroon zichzelf herhaald. Er zijn verschillende indicatoren die je kunt gebruiken bij een technische analyse.

Conclusie

Dus, is het te laat om nu nog in te stappen in cryptocurrencies? Nee, absoluut niet.

Wanneer we naar de koers van de AEX of Bitcoin kijken, zie je dat de koers op de lange termijn altijd stijgt. Wanneer je Bitcoin in 2017/2018 op het piekmoment had gekocht, zou je in 2021 je inzet hebben verdriedubbeld. Echter zou je in 2019 hebben gedacht dat je veel te laat was ingestapt in Bitcoin. De toekomst leert je dat dat echter niet het geval is.

De waarde van cryptomunten stijgen dus op de lange termijn gezien bijna altijd. Dit geldt echt niet voor iedere cryptomunt. Daarom is het belangrijk om zelf altijd goed onderzoek te doen naar een cryptomunt. Hier kun je een fundamentele of technische analyse voor gebruiken. Natuurlijk geeft zo'n analyse geen enkele garantie. Wel kun je jezelf trainen om hier beter in te worden, zodat zo'n analyse in de toekomst steeds beter voor je gaat werken.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!