Bitcoin-mixer

Wat is een Bitcoin mixer?

Bitcoin heeft zijn populariteit mede te danken aan de Blockchain technologie waarbij transparantie een enorm belangrijk aspect is. Gebruikers kunnen alle transacties raadplegen, van unieke gebruiker tot unieke gebruiker. Deze identificatie gebeurt aan de hand van een lange code, een address-token. Hoewel deze code geen personificatie is van een echt persoon, is niet iedereen even blij met deze openheid en traceerbaarheid van de blockchain technologie.

Bekijk snel

Een mixer, ook een tumbler genoemd, is een transactiemethode die alle stromen van potentieel identificeerbare crypto mixt. Dit om de anonimiteit van de transacties te verbeteren, aangezien een Bitcoin-mixer het doel heeft om deze traceerbaarheid moeilijker te maken. De Bitcoin-eigenaar maakt de tokens over naar de mixservice, die mengt het met dat van andere gebruikers in één grote pool. Alle valuta worden allemaal als het ware door elkaar gehaald en gemixt. Vervolgens worden de valuta overgemaakt naar het eerder opgegeven adres. Op deze manier is de oorsprong van de transactie onbekend, maar is er wel een geldige transactie gemaakt.

Het doel van een Bitcoin mixer?​​​​​​​

Als je Bitcoin opneemt via je exchange, die doorgaans nog centraal georganiseerd is, heb je je gegevens moeten valideren alvorens je toegang kreeg tot je wallet. Dit aan de hand van je ID-kaart of je rijbewijs. Via deze manier geef jij persoonlijke informatie door aan de exchange, alvorens jij kan starten met het investeren in crypto. Hierdoor zijn je gegevens altijd te achterhalen, via de exchange. Er zijn ook meer geavanceerde technieken, zoals de blockchain-analyse, om Bitcoin-adressen te koppelen aan echte identiteiten. Elk account op een exchange heeft een unieke API-key die verwijst naar een bepaalde gebruiker. Deze sleutel bestaat enkel uit cijfers en nummers en nooit uit persoonsgegeven.

Een Bitcoin mixer kan je gebruiken zonder dat je hiervoor je persoonlijke gegevens moet doorgeven, zonder aanmeldprocedure. Hierdoor is het een veilig platform voor cryptogebruikers die bewust omgaan met hun privacy.

Dit betekent dat er geen verband is tussen de oorspronkelijke transactie en het adres. Je kan er ook voor kiezen om van één transactie verschillende kleinere transacties te maken. Deze kunnen ook verspreid worden over een langere periode. Deze transacties zijn veel moeilijker op te volgen op de Blockchain waardoor het waarborgen van de privacy centraal komt te staan. Zo een mixer neemt doorgaans een fee van 0,25 tot 3% van het totale bedrag.

Waarom zou je een Bitcoin mixer gebruiken?

Het gebruik van cryptomixers wordt vaak geassocieerd met criminele activiteiten zoals het witwassen van geld. Het gerenommeerde blockchain-analysebedrijf Chain-analysis meldt een verrassend feit: slechts 10% van de Bitcoins die in 2019 naar mixers zijn gestuurd waren afkomstig van illegale activiteiten.

Deze controverse is dus vaak onterecht en er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van een Bitcoin mixer een goed idee is. Iedereen die transacties doet, moet zijn of haar privacy tenslotte kunnen beschermen indien gewenst.

Ben je nog niet overtuigd waarom een Bitcoin mixer een goed idee is voor je privacy? In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe een Bitcoinmixer.org werkt en waarom een crypto mixer belangrijk is.
 

https://youtu.be/CkvDJcZcl-U

Redenen om crypto’s te mixen

Met de komst van sociale media geven we zonder het te beseffen heel veel privacy van onszelf weg. Topbedrijven zoals Facebook en Google verkopen jaarlijkse onze persoonlijke gegeven aan adverteerders om ons doelgericht de juiste advertentie te tonen.

Met de pandemie in 2020 hebben regeringen zonder problemen toegang tot al onze gegevens, zo raakte laatst nog bekend dat bij de GGZ, door middel van een datalek, al onze informatie voor het grijpen lag. Deze informatie gebruiken ze natuurlijk om onze gezondheid te waarborgen, maar dit gaat gepaard met verminderde privacy. We zien vaak op deze momenten een grote opstand omdat we zelf willen bepalen hoeveel we vrijgeven van onze privacy. Maar we vergeten vaak dat we onbedoeld veel meer prijsgegeven dan we zelf doorhebben en willen.

Privacy identiteit

Er zijn verschillende munten die net populair zijn omdat ze privacy centraal zetten. In de praktijk kunnen de meeste cryptocurrency’s die tegenwoordig worden verhandeld, zoals Bitcoin, niet de anonimiteit bieden die het zou willen. Door de Blockchain-technologie is alles openbaar en traceerbaar voor iedereen in het netwerk. De pseudo-anonimiteit zijn de unieke adressen die op verschillende manieren omgezet kunnen worden in persoonsgegevens. Hier is de Bitcoin-mixer een handige manier om je privacy als basisrecht terug te claimen.

Privacy transactie

Alle transacties zijn openlijk voor alle gebruikers. Via verschillende platformen kan je alle gegevens raadplegen van een transacties. Bij EtherScan kan je bijvoorbeeld alle transacties raadplegen die gedaan worden voor alle ERC20-munten. Naast het unieke adres van de gebruiker, kunnen anderen hier ook alle informatie raadplegen van de transactie. Hierdoor krijgen anderen inzicht in de financiële situatie. Heb je een transactie gedaan voor een aanzienlijk hoog bedrag? Dan is het mogelijk dat jij in het vizier komt van hackers of gebruikers met slechte bedoelingen.

Soorten mixers

Gecentraliseerde mixers

Gecentraliseerde mixers accepteren trades met Bitcoin en sturen in ruil daarvoor hetzelfde aantal Bitcoins weer naar het andere, gewenste adres. Als veel mensen een bepaalde Bitcoin-mixer gebruiken, wordt het voor een buitenstaander steeds moeilijk om één van de inkomende munten aan de uitgaande munten te koppelen. Het traject van de transactie wordt onduidelijk en biedt privacy aan de gebruiker.

Gecentraliseerde mixers hebben twee grote nadelen:

Privacy

De gebruiker moet de mixer blindelings vertrouwen, ervanuit gaande dat het je privacy gaat waarborgen. Omdat de mixer precies weet welke gebruikers tokens verzenden en ontvangen, zou de mixer alle privacygegevens kunnen traceren. Als er kwaad opzet in het spel is, zou de mixer al de beschikbare gegevens kunnen delen met een externe partij die hierin geïnteresseerd zou zijn. In de praktijk is deze kans vrij klein, maar het feit dat dit mogelijk is, is voor vele kritische mensen al een reden om gebruik te maken van een gedecentraliseerde mixer.

Uitbetaling

Een gecentraliseerde mixer is gebaseerd op vertrouwen van de mixer. In principe ga je blindelings van uit dat de mixer een veilige manier is om je veiligheid te garanderen, maar is dit ook zo? De centrale Bitcoin-mixer zou kunnen weigeren om de betaling uit te voeren. In feite zou de mixer dus de Bitcoins van je transactie kunnen stelen en dus fraude plegen naar alle gebruikers.

Gedecentraliseerde mixers

Bij een gedecentraliseerde mixer is er één grote groep gebruikers die allemaal meewerken aan één grote betaling, er is dus geen tussenpartij zoals de centrale Bitcoin-mixer. Als alle honderd gebruikers allemaal 0,5 Bitcoin naar een nieuw adres sturen, worden al deze transacties samengelegd, als één grote transactie. Vervolgens neemt iedereen een deel van deze grote som terug, ter waarde van eigen inleg, zodat niemand weet waar zijn deel precies vandaan komt. Er is hier ook geen centrale persoon die alsnog deze informatie kan achterhalen.

Image
Bitcoin mixer

Beste Bitcoin-mixers

Bitcoin Mixer

Naast het mixen van Bitcoins, kan de Bitcoin-mixer ook LTC en ETH mixen, waardoor privacy wordt gewaarborgd voor deze drie populaire tokens. Het gebruik is eenvoudig waardoor iedereen gebruik kan maken van deze dienst. Voer het adres in waarnaar je de munten wilt verzenden en gebruik de schuifregelaar om de gewenste mengtijd te selecteren. Dit kan vanaf 30 minuten tot maximaal 20 uur. Hoelang je bereid bent te wachten, des te groter de mate van anonimiteit die je kan verwachten.

Anonymix

Anonymix wordt gezien als de beste mixing-service, hoewel het nog maar gelanceerd werd in 2019. Momenteel is het enkel mogelijk om Bitcoin te mixen, maar naar verwachting zullen ze andere crypto gaan ondersteunen in de toekomst.

Je hebt geen voorafgaande registratie nodig, er is geen maximumbedrag en de geschiedenis van alle transacties wordt 24 uur bewaard voordat deze automatisch wordt verwijderd. Om de transactie nog moeilijker traceerbaar te maken, is het mogelijk dat de gebruiker kiest voor verschillende bestemmingsportefeuilles. Zo kan je één bedrag, volledig anoniem verzenden naar maximaal vijf verschillende wallets.

Het is enorm belangrijk om zeker te zijn van het adres van de mixing websiteserver. Het aantal phishing-aanvallen neemt toe doordat criminelen vergelijkbare websites gaan maken om gebruikers zo te misleiden om hun crypto te bemachtigen. In onze crypto masterclass leer je hoe je phishing scams en andere oplichtingspraktijken kan ontdekken.

Wasabi 

Een andere bekende Bitcoin-mixer is Wasabi. Deze staat bekend omdat hij privacy echt voorop zet en er alles aan doet om deze te garanderen aan de gebruikers van de Bitcoin-mixer. De minimale hoeveelheid is afhankelijk van mixer tot mixer, maar bij Wasabi is de minimale hoeveelheid 0,1 BTC. Op moment van schrijven staat dit dus gelijk aan 4 000 euro. 

De toekomst van mixers

Het gebruik van crypto is nog zeer nieuw, maar op zeer korte tijd is iedereen wel heel bewust bezig met hun privacy en wat de mogelijke gevaren zijn van deze nieuwe technologie. De blockchain-technologie zoals wij die nu kennen heeft natuurlijk heel veel voordelen waar iedereen het belang wel van inziet, maar zelfs in de cryptowereld zijn er nog verbeteringen die noodzakelijk zijn voor het volledig waarborgen van onze privacy. 

Is het gebruik van mixer-services dan dé nieuwe trend bij het gebruik van crypto? Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van hoever jij gaat om je privacy te waarborgen. De meeste crypto beleggers zijn zich bewust van het feit dat een tussenpartij, in dit geval een centrale exchange-wallet, toegang heeft tot een aantal basisgegevens, maar hebben hier verder geen problemen mee. Beleggers en investeerders die op grote schaal bezig zijn met crypto, hechten veel meer belang aan hun privacy en willen koste wat kost vermijden dat hun identiteit bekendgemaakt kan worden. De overschakeling naar de blockchain-technologie is een stap in de goede richting om onze privacy te vrijwaren, maar er zijn nog verschillende manieren om deze unieke cijfercode om te zetten in een personificatie van een bestaand persoon. Wanneer deze bekend is, ligt dit open en bloot op het internet waar er misbruik van gemaakt kan worden.

Voorlopig is het gebruik van een Bitcoin-mixer legaal, hoewel overheden met argusogen kijken naar deze transacties. Het is niet illegaal, maar net doordat alles in de anonimiteit gebeurt, is er geen enkele vorm van controle. Het is net het gebrek aan controle wat zorgt voor bezorgdheid bij centrale instanties en overheden. De meeste mixers zijn momenteel nog gecentraliseerd wat betekent dat ze relatief gemakkelijk offline gehaald kunnen worden door autoriteiten. Ze hebben tenslotte alle nodige informatiegegevens om contact op te nemen met de ontwikkelaars van een mixer-services.

Als dit gebeurt, zullen er nog meer gedecentraliseerde mixers komen zodat iedereen alsnog in complete anonimiteit transacties kan doen met hun crypto. Deze decentrale mixers zijn tenslotte veel moeilijker te controleren en offline te halen.

Nadelen gebruik Bitcoin-mixer

Bij een Bitcoin-mixer staat absolute privacy centraal. Zo kunnen ook minder fraaie praktijken gebeuren door het gebruik van een mixer. De gebruiker ontvangt tijdens de transactie dus Bitcoins van een andere gebruiker, nadat deze allemaal samen zijn gemixt. Dit betekent dat ze ook het risico lopen om ‘vuile’ Bitcoins te ontvangen, die bijvoorbeeld voor illegale activiteiten zijn gebruikt.

Of Bitcoin-mixers kunnen worden verboden is een louter juridische vraag. In de praktijk zal het daarom verschillen van land tot land. Er zijn reeds voorbeelden van mixers die zijn verboden omdat de autoriteiten beweerden dat het werd gebruikt om geld wit te wassen. De meest populaire Bitcoin-mixers zijn momenteel gecentraliseerd wat betekent dat ze relatief makkelijk offline gehaald kunnen worden door autoriteiten. Tot nu toe blijven veel mixers operationeel zonder al te veel problemen.

Image
Bitcoin mixer

Voorbeelden in de praktijk

Journalist

Een journalist geeft zijn bronnen nooit vrij, dit is een gouden regel. Maar wat als een journalist met een bepaalde achtergrond zich uitlaat over bijvoorbeeld politieke geschillen wat nadelig kan zijn voor hem als dit openbaar wordt? De verloning van zijn werk, maakt het voor andere instanties traceerbaar dat het artikel van zijn hand is geschreven. Door het gebruik van een mixer, kan de journalist betaald worden zonder dat iemand kan nagaan waar het geld vandaan komt en met welke reden deze transactie is gebeurd.

Schenking

Een bekende multinational wil graag een schenking doen voor een goed doel, maar wil niet dat zijn identiteit bekend wordt voor zijn gulle daad. Hij kan dan gebruikmaken van een mixer waardoor de transactiegeschiedenis onbekend is en hij dus niet traceerbaar wordt voor het verrichten van deze actie.

Conclusie

Het gebruik van een cryptomixer wordt vaak gezien als onderdeel van criminele praktijken. Gelukkig gaat dit slechts over 10% van de transacties die gedaan worden op een mixer-netwerk. Het gebruik van een Bitcoin-mixer is een extra veiligheid voor je wallet. Zeker voor gecentraliseerde wallet-exchanges is deze manier een extra vorm van privacy.

Wees bewust van de risico’s die een Bitcoin-mixer met zich meebrengt. De blockchain-technologie is al een hele grote stap richting meer privacy, maar voor sommige is dit nog niet voldoende. Indien je er dan voor kiest om gebruik te maken van een Bitcoin-mixer, wees dan altijd alert voor oplichtingspraktijken en mogelijke scams. Benieuwd naar de meest voorkomende scams in de cryptowereld? Ontdek ze allemaal in onze masterclass. Twijfel je of iets een scam is? Vraag het in onze Facebookgroep!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.