Bitcoin Death Cross

Bitcoin Death Cross - Bear Market op komst?

Het jaar 2022 is direct billenknijpen geblazen voor vele crypto-investeerders! De koers van Bitcoin heeft een death cross gemaakt, wat door veel investeerders niet als positief nieuws wordt gezien. Doordat de koers van Bitcoin voor de gehele cryptomarkt van belang is, kijken ook altcoin-investeerders naar de death cross van Bitcoin. Een death cross komt voort uit de technische analyse, waarbij gemiddelde koersbewegingen met elkaar vergeleken worden.

Deze methodiek is toe te passen op cryptocurrencies, maar ook op andere markten zoals de aandelenmarkt en de grondstofmarkt. Ondanks dat Bitcoin een relatief nieuwe asset is, heeft de digitale munt al meerdere malen kennis gemaakt met de death cross. In dit artikel kun je ontdekken wat de death cross inhoudt en hoe voorgaande crosses hebben uitgepakt.

Bekijk Snel

In de onderstaande video kun je ontdekken wat econometrist Benjamin Cowen van de eerste Bitcoin Death Cross van 2022 vindt:

Wat is een Death Cross?

De death cross is een patroon in de grafiek, die wijst op neerwaartse prijsactie. Om deze voorspelling te doen, wordt er gebruik gemaakt van moving averages. Bij een death cross wordt er gebruik gemaakt van de 50-daagse en 200-daagse voortschrijdende gemiddelden, wat ook wel moving averages genoemd worden. In dit artikel worden ze afgekort met 50MA en 200MA.

Wanneer de 50MA door de 200MA duikt, noemen we dit een death cross. Het vooroordeel hierbij is dus neerwaartse prijsactie, maar deze kruising kan ook een valse indicator zijn. Het verleden heeft bewezen dat death crosses niet altijd zorgen voor een neerwaartse koersbeweging op de korte of lange termijn. Het tegenovergestelde van een death cross is een golden cross, die juist suggereert dat er opwaartse koersbewegingen in het verschiet liggen.

Wat is een golden cross?

Een golden cross is een kruising van de 50MA en de 200MA, waarbij de 50MA eerst onder de 200MA zit, maar vervolgens opwaarts door de 200MA gaat. Hierdoor is de golden cross het tegenovergestelde van een death cross. Niet alleen door de trend van de moving averages, maar ook door het vooroordeel over de uitkomst. Bij een golden cross wordt verwacht dat de koers opwaarts zal gaan. Echter, net als bij de death cross kan dit ook als valse indicator gelden.

De historische crosses van Bitcoin

Tot vandaag de dag zijn er in de Bitcoin koers 17 kruisingen geweest, die je kunt onderverdelen in 9 death crosses en 8 golden crosses. Hieronder worden alle 17 kruisingen in 8 verschillende stukken behandeld, waarbij we dieper ingaan op de death cross van 2022. De kruisingen worden op chronologische volgorde onder de loep genomen, waarbij we starten in 2011.

Indien je zelf de grafieken wil bekijken, dan kun je op Tradingview deze grafiek ontdekken. Onder de naam BITCOIN ALL TIME HISTORY INDEX kun je de grafiek in de zoekbalk vinden. Wanneer je de grafiek voor je hebt, kun je bovenin op Indicators klikken. Door in de zoekbalk MA te typen, krijg je verschillende opties in het menu.

De meest eenvoudige methode is het selecteren van MA Cross. Je kunt de instellingen van deze indicator veranderen, door op het tandwiel te klikken. Deze kun je linksboven in de grafiek vinden, door met je muis op MA Cross te gaan staan. Nadat je hierop hebt geklikt, kun je bij Short MA Length 50 invullen en bij Long MA Length 200.

Bitcoin cross 2011-2012

Image
Bitcoin Death Cross 2011

Vanaf januari 2011 werd de 200MA voor het eerst zichtbaar, nadat de koers van Bitcoin de eerste 200 dagen erop had zitten. Sinds de komst van Bitcoin steeg de koers van $0,05 naar ruim $32 in juni 2011. Door deze opwaartse periode gingen zowel de 50MA als de 200MA omhoog. Echter kwam de koers van Bitcoin sinds juni 2011 in een bear market, waardoor de 50MA sneller afnam dan de 200MA.

Dit resulteerde in de eerst death cross, die in september 2011 plaatsvond. Deze death cross suggereert dat de koers verder gaat zakken, wat uiteindelijk ook het geval bleek te zijn. Wat volgde was een verdere daling van 58% tot aan de bodem. Nadat Bitcoin een bodem had gevonden, kwam de koers in een opgaande trend. Natuurlijk is dit duidelijker te zien aan de 50MA, omdat die heftiger reageert op prijsactie.

Hierdoor ontstond de tweede kruising in zeer korte tijd. Beide MA’s kruisten elkaar, waarbij de 50MA door de 200MA omhoog schoot. Deze golden cross resulteerde in een koersdaling, van ongeveer 30%. Dit is niet het vooroordeel dat je bij een golden cross krijgt. Na deze daling ging de koers een geruime tijd zijwaarts, voordat er een opwaartse trend zichtbaar werd.

Bitcoin cross 2014

Image
Bitcoin Death Cross 2014

Na de laatste death cross in 2012, steeg de prijs van Bitcoin met ruim 20.000%! Hierdoor bewogen beide moving averages omhoog en vond er geen kruising plaats. Echter, na de nieuwe all time high van $1.244 kwam de koers in een dalende trend terecht. Dit resulteerde in april 2014 in een death cross. Wat volgde was een korte daling van 25%, die snel weer omsloeg naar een opwaartse trend.

Ook deze prijsactie was van relatief korte duur, doordat er in de zomermaanden van 2014 tweemaal een kruising van de moving averages plaatsvond. Na deze death en golden cross daalde de koers in een half jaar tijd ruim 70%. Hierdoor kwam de teller op 5 kruisingen, die alle 5 bearish prijsactie lieten zien. Echter, de ene kruising liet voor een korte tijd neerwaartse prijsactie zijn, terwijl er ook kruisingen zijn die een maandenlange bear market inluidden.

Bitcoin cross 2015

Image
Bitcoin Death Cross 2015

Na de bullrun van 2014 vormde de koers van Bitcoin in 2015 een bodem. Hierdoor zochten de 50MA en de 200MA elkaar weer op. Dit resulteerde in drie kruisingen, die in enkele maanden tijd plaatsvonden. Opvallend aan de eerste kruising is de prijsactie. De eerste kruising ging verder waar de voorgaande kruisingen mee bezig waren; een daling van de koers. Uiteindelijk daalde de koers van Bitcoin met ruim 40%. Dit staat in contrast met het vooroordeel van een golden cross geeft, namelijk een opwaartse trend.

De twee kruisingen daarna deden precies wat er verwacht wordt. Op de afbeelding kun je bij de tweede kruising een death cross zien, waarbij de koers een kleine daling van slechts 5% maakt. Dat noemen we tegenwoordig een rustige dag op de cryptomarkt. De derde kruising is de tweede golden cross van 2015. Na het kruisen van de moving averages begon de bullrun van 2016 en 2017. Sinds de laatste golden cross steeg de prijs van Bitcoin met ruim 7.000%, waarbij de koers net niet de $20.000 aangetikt heeft.

Bitcoin cross 2018

Image
Bitcoin Death Cross 2018

Nadat we ruim 2 jaar rustig konden slapen kwam in 2018 de volgende death cross. Na de explosieve prijsstijging van Bitcoin, brak in 2018 de bear market aan. In de laatste dagen van maart 2018 kruisten de 50MA en de 200MA elkaar voor de negende keer. Ondanks dat de achtste kruising resulteerde in een enorme stijging van de koers, bleek de uitkomst van de negende kruising toch anders.

Na de death cross in 2018 steeg de koers met ongeveer 45%. Deze opmars bleek van tijdelijke aard, gezien de koers het gehele jaar 2018 in een bear market zat. Deze dalende trend werd afgesloten met capitulatie, waarbij de koers in een maand tijd met 50% daalde. In de bovenstaande afbeelding kun je nog net het begin van deze capitulatie zien.

Bitcoin cross 2019

Image
Bitcoin Death Cross 2019

In 2019 kruisten de 50MA en de 200MA elkaar twee keer. De eerste keer brak de 50MA door de 200MA heen, wat een positief signaal is. Dit vooroordeel werd bevestigd door een prijsstijging van 150% in twee maanden tijd. What comes up, must come down gold ook in dit geval. De prijs kwam in een dalende trend terecht, waardoor de 50MA door de 200MA heen zakte.

Deze death cross resulteerde in een daling van 25%. Opvallend aan beide kruisingen is de prijsactie direct na de kruising. Wanneer de 50MA door de 200MA heen stijgt, zou je een stijging in de koers verwachten. Dit was ook het geval, maar eerst zag de koers een korte daling. Bij de death cross in 2019 was deze prijsactie juist andersom.

Bitcoin cross 2020

Image
Bitcoin Death Cross 2020

Door de onzekerheid rondom een Chinees virus waar je vast wel eens van gehoord hebt, brak er ook onzekerheid op de financiële markten uit. In het eerste half jaar van 2020 kruisten de 50MA en de 200MA elkaar drie keer. Van deze drie kruisingen, was er één death cross. De eerste kruising in februari 2020 oogde positief, maar op de korte termijn bleek niets minder waar.

Als snel volgde de death cross eind maart 2020. Deze werd veroorzaakt door de crash op de markt, als gevolg van de grote onzekerheid in de wereld. Hierdoor daalde de 50MA zeer explosief, maar een bear market kwam niet op gang. Na deze death cross steeg de koers in een jaar tijd met zo’n 900%. Na de death cross herstelde de koers snel en volgende twee maanden later de golden cross.

Bitcoin cross 2021

Image
Bitcoin Death Cross 2021

Na de coronacrisis kroop de koers langzaam omhoog, waarbij de bullrun in het najaar van 2021 echt begon. Deze explosieve stijging in de koers van Bitcoin en vele altcoins kon niet eeuwig doorgaan, wat resulteerde in een daling van zo’n 55%. Tijdens de daling, op het moment dat Bitcoin een bodem aan het vormen was, kruisten de 50MA en de 200MA elkaar. 

Wat volgde was een korte daling van de koers, die al snel werd opgevolgd door een stijging van 80%. Tijdens deze stijging steeg de 50MA wederom een stuk sneller, waardoor deze positief de 200MA kruiste. Precies twee maanden later noteerde Bitcoin een nieuwe all time high!

Bitcoin cross 2022

Image
Bitcoin Death Cross 2022

Na de nieuwe all time high van $69.000 daalde de koers met ruim 40%. Op het moment van schrijven (17 januari 2022) zijn we aangekomen bij de eerste death cross van 2022. Precies op een moment dat er veel verschillende meningen over de koers zijn. Er heerst een grote verdeeldheid over de koers, zowel op korte als lange termijn. Sommigen verwachten een bear market, terwijl anderen roepen dat we binnenkort naar de $100.000 gaan. In grote lijnen kun je de verwachtingen opsommen in vier categorieën:

  • Bitcoin gaat naar nu stijgen naar $100.000 (of zelfs veel hoger).
  • Bitcoin zal kort gaan dalen, om vervolgens weer verder te stijgen.
  • Bitcoin zal kort gaan stijgen, om vervolgens de bear market door te zetten.
  • Bitcoin zal verder dalen naar $30.000, $20.000, $10.000, enzovoort.

Wat betekent de Bitcoin death cross van 2022?

Voor deze death cross, zijn er in totaal 8 death crosses in de Bitcoin koers voorgekomen. We zijn dus bij de negende death cross aangekomen. Wat de voorgaande 8 hebben laten zien, kun je natuurlijk hierboven teruglezen. Toch zal ik kort de uitkomsten met je doornemen.

Van de 8 voorgaande death crosses, zijn er 7 die na deze kruising een daling in de koers zagen. Bij sommige gevallen was deze daling echter van korte duur, terwijl er ook voorbeelden uit het verleden zijn die een zeer lange bear market als gevolg hadden. De enige death cross die enkel opwaartse prijsactie zag, was tijdens de crash van 2020.

De uitkomsten van voorgaande death crosses zijn zeer verschillend. Zowel lange bear markets als korte koersdalingen zijn veel voorkomende vormen van prijsactie na een death cross. Naast elke kruising op zich, heb ik ook gekeken naar kruisingen die kort op elkaar volgden.

Tot nu toe is het vier keer voorgekomen dat de 50MA en de 200MA elkaar in een zeer korte periode elkaar driemaal kruisten. In twee van de drie gevallen was het resultaat op termijn een flinke koersstijging. Opvallend bij deze twee ‘clusterkruisingen’ zijn de twee golden crosses. Daarentegen is het cluster, dat na de kruisingen neerwaartse prijsactie zag, het cluster met twee death crosses.

Nu zijn we bij het vierde cluster aangekomen, die bestaat uit drie kruisingen in juni 2021, september 2021 en januari 2022. Ook dit cluster heeft twee death crosses. Op basis van de voorgaande data, wat overigens zeer weinig data is om een goed onderbouwd onderzoek te kunnen doen, zou je zeggen dat het aannemelijk is dat de koers verder gaat dalen. Dit is echter geen financieel advies, maar een observatie op basis van vier historische gegevens. We hebben immers geen glazen bol!

Conclusie

De koers van Bitcoin heeft in de afgelopen jaren vele kruisingen van de 50MA en de 200MA gehad. Tot 2022 waren er evenveel golden crosses als death crosses. Niet elke kruising gaf op de korte of lange termijn de uitkomst die je aan de hand van de kruising zou verwachten. Daarom is deze indicator ook niet waterdicht te noemen.

Het jaar 2022 is ook begonnen met een death cross, wat in totaal de negende death cross in de historie van Bitcoin is. Dit hoeft echter niet te betekenen dat we terecht zijn gekomen in een lange bear market, maar blijf de koers goed in de gaten houden. Goed onderzoek is altijd van groot belang, zodat je een strategie kan maken, waarbij je rekening houdt met verschillende scenario's.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Bitcoin, de golden cross of de death cross? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de koers van Bitcoin!

Alle afbeeldingen zijn sceenshots, afkomstig van Tradingview.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.