Ethereum (ETH) - Het gedecentraliseerde internet

Door Patrick op woensdag, 9 augustus, 2017 - 11:42

De oprichter

Vitalik Buterin is de oprichter van Ethereum en is in 2015 live gegaan met dit blockchainplatform. Hiervoor was hij mede-eigenaar van Bitcoin magazine en schreef hij voornamelijk artikelen over de ontwikkelingen binnen Bitcoin en de blockchainwereld. Na verloop van tijd zag hij limitaties binnen Bitcoin en hij heeft vanuit daar de cryptocurrency Ethereum (ETH) ontwikkeld.


Het internet van nu

Voordat je Ethereum beter kan begrijpen moet je eerst het internet nog eens goed bekijken. Vandaag de dag worden onze persoonlijke data, wachtwoorden en financiële informatie opgeslagen op de computers van anderen. Het gaat hier om opslagplekken in de cloud en servers bij bedrijven als Facebook, Google en Amazon. Ontzettend handig natuurlijk aangezien we overal waar we willen toegang kunnen hebben tot onze opgeslagen files. Met dit gemak komt ook een hoop kwetsbaarheid kijken. Stel je voor dat het bedrijf, waar jij al je data hebt opgeslagen, wordt gehackt waardoor zij toegang hebben tot al jouw documenten. De hackers kunnen dan alles met je data doen, ze kunnen het stelen, delen en veranderen. Brian Behlendorf, oprichter van de Apache Web Server, zegt dat het gecentraliseerde design van het internet ontzettend zonde is. Volgens hem was internet altijd al bedoeld om gedecentraliseerd te opereren en komt er nu eindelijk een beweging die gedecentraliseerde tools gaat gebruiken zoals de blockchaintechnologie. Ethereum is een van de nieuwste technologiën binnen deze beweging.  
Waar Bitcoin de diensten van Paypal en online banking probeert te vervangen, probeert Ethereum de derde partijen binnen het internet buitenspel te zetten. Voorbeelden van derde partijen zijn onder andere bedrijven die data opslaan, hypotheken overboeken of complexe financiële instrumenten bijhouden.


De wereldcomputer

Ethereum is een programmeerplatform zonder tussenkomst van derden. Als een gedecentraliseerd programmeerplatform wordt Ethereum vergeleken met een supercomputer die je in staat stelt ‘all over the world’ te programmeren. 
Het wil het bestaande client-server model decentraliseren en democratiseren. De servers en clouds worden vervangen door duizenden nodes die worden gerund door vrijwilligers van over de hele wereld.  
Ethereum heeft de visie om het mogelijk te maken dat deze functionaliteit voor alle mensen in de wereld gaat werken en dat iedereen met elkaar kan concurreren door services aan te bieden die gebouwd zijn op deze infrastructuur. 

Als we kijken naar de app stores van dit moment, dan zie je ontzettend veel apps van fitness- tot bankierapps, van chatapps tot spelletjes. Deze applicaties zitten vast aan bedrijven die uit zijn op jouw betaalgegevens, koopgeschiedenis en andere persoonlijke data. Al deze data worden opgeslagen in servers van de bedrijven. 
De apps die te downloaden zijn worden ook bepaald door grote partijen zoals Apple en Google. Zij bepalen welke apps wel en niet te zien zijn en zij bepalen dan ook welke wel en niet te gebruiken zijn.
Ethereum wil ervoor zorgen dat wij weer de controle krijgen over de data en de services die ons worden geboden. Zie het als een Google Docs document. Er zal geen een grote entiteit de controle hebben over jouw aantekeningen en niemand zal een app uit de app store kunnen bannen. Alleen de gebruikers zelf kunnen veranderingen maken, niemand anders. Theoretisch gezien combineert het de controle die mensen vroeger hadden over hun informatie met de easy-to-access-informatie van nu.
Elke keer als je iets opslaat, aanpast of verwijdert zal iedere node in het netwerk de verandering maken. 

Op basis van Ethereum kan er gemakkelijk een transparante peer-to-peer-economie en/of een decentraal financieel systeem worden opgebouwd.


Smart Contracts

Wat zijn het?

Smart contracts zijn moeilijk te begrijpen, omdat de term verwarring veroorzaakt over waar het in de kern echt over gaat.
In een normaal contract worden de voorwaarden van een relatie tussen mensen opgenomen, terwijl in een smart contract het niet om de voorwaarden maar om de cryptografische code gaat die de relatie handhaaft. Smart contracts zijn programma´s die precies zo opereren als de schrijvers ervan dit hebben opgenomen in de programmacode. Een smart contract is een geprogrammeerde overeenkomst. 

Ethereum is een platform dat speciaal gebouwd is voor het creëren van smart contracts. Dit is echter niet het enige wat de maker van Ethereum ermee wil doen. De gedachte is dat het platform het fundament kan leggen voor het ontstaan van gedecentraliseerde applicaties (Dapp) en gedecentraliseerde autonome bedrijven (DAO).


Hoe werken smart contracts?

Bitcoin was de eerste die kwam met simpele smart contracts waarmee waarde van de ene persoon naar de andere kan worden gebracht. Het netwerk van nodes valideert alleen de transacties als aan bepaalde condities is voldaan. Bitcoin is gelimiteerd tot het gebruik van geld overmaken. 
Daarentegen vervangt Ethereum de beperkte werking van Bitcoin door een scripttaal waarin developers hun eigen programma's kunnen schrijven. De scripttaal is 'turing-complete' ofwel het ondersteunt een grotere schaal aan computerinstructies. 
Om een contract te laten werken dient er een transactiefee betaald te worden. Dit wordt betaald in Ether. De hoeveelheid ervan wordt bepaald door de hoeveelheid computerkracht dat nodig is om het contract uit te voeren. Als er een verzoek tot uitvoering wordt gestuurd zal de Ethereum Virtual Machine (EVM) het smartcontract omzetten in bytecode dat kan worden gelezen en geïnterpreteerd door het netwerk. 

Wat kunnen we met smart contracts?

Het fungeert als multi-signature account waarmee funds alleen worden uitgegeven wanneer een x percentage van de mensen het ermee eens is. 
Zo is het mogelijk om 5 ether naar een vriend te sturen op een bepaalde dag en tijdstip door het gebruik van een smart contract. Er wordt een contract gemaakt en de data worden ingevoerd op een manier waardoor het de bedoelde opdracht zal uitvoeren. Bijvoorbeeld wanneer het dinsdag 17:00 uur is, maak dan 5 ether over naar adres x.
Verder kan het ook gebruikt worden om afspraken tussen gebruikers te regelen, zoals het aanschaffen van een verzekering. Ook kan het voor het opslaan van informatie dienen zoals domeinregistratie, lidmaatschapinformatie en informatie van een applicatie. 

Contracten werken samen

Smart contracts hebben hulp nodig van andere smart contracts om te werken. Stel je zegt: ik koop een zwembad als het vandaag warmer wordt dan 25 graden. Een contract zal data van buiten moeten gebruiken om het weer te bepalen, terwijl een ander contract de koopopdracht zal uitvoeren wanneer aan de conditie van 25 graden is voldaan. 

Welke programmeercode wordt gebruikt voor smart contracts?

Ethereum heeft hun eigen programeertaal hiervoor geschreven, genaamd Solidity. Mocht je nog een nieuwe programmeertaal willen leren? Dan is deze zeker een aanrader. Er is een tekort aan mensen die dit kunnen schrijven en dit tekort zal alleen maar toenemen. Diginomics biedt er een goede cursus voor. De taal lijkt erg op JavaScript. 
Bij het programmeren voor een smart contract is het voornamelijk van belang om overeenkomsten, relaties, identiteiten, restricties, eigendomsrechten en voorwaarden te programmeren. Het is heel erg gefocust op het dagelijks leven en de contracten die hiervoor nodig zijn.

Smart contracts zijn niet wettelijk

Smart contracts vallen niet onder juridische wetten. Om deze reden kan een smart contract alleen effectief zijn als alle partijen akkoord gaan met de afspraak dat het contract niet valt af te dwingen in een wettelijke context. Het is juist de bedoeling dat een derde partij, in dit geval de rechtspraak, niet meer nodig is. Het contract zal precies doen zoals het is geprogrammeerd en daar kan door beide partijen niet van worden afgeweken.


Hoe kom je aan Ether?

Minen en en staken

Op dit moment is het mogelijk om Ethereum te minen aangezien ze volgens een Proof-of-Work (PoW) protocol werken. Het plan is echter om uiteindelijk met Proof-of-Stake (PoS) verder te gaan. Om deze overgang te maken zullen ze eerst een tussenstap nemen door hybride te worden. Ze zullen in die overgangsperiode zowel PoW als PoS gebruiken. 
PoW kost heel veel computerkracht en is daardoor slechter voor het milieu dan PoS. Het valideren van transacties bij PoS is groener en efficiënter. 
Daarnaast hebben miners flink wat zeggenschap binnen een blockchaincommunity en zij kunnen ontwikkelingen binnen de blockchain tegenhouden. Dit weerhoudt de groei van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum wil niet hetzelfde meemaken. 

Hoe koop ik ETH?

  1. Klik hier en maak een gratis account aan op Binance
  2. Druk bovenaan op Assets
  3. Druk op Deposit bij BTC
  4. Genereer een eigen deposit adres en kopieer deze
  5. Ga naar Bitonic
  6. Koop het aantal BTC dat je wilt en plak het gekopieerde adres
  7. Wacht totdat de bestelling is binnengekomen
  8. Ga op Binance naar Exchange en klik ETH aan
  9. Koop de gewenste hoeveelheid ETH aanWil je andere cryptocurrency kopen of heb je wat meer uitleg nodig? Lees dan in dit artikel de gemakkelijkste, snelste of goedkoopste manier om je eerste stappen als crypto-investeerder te zetten.

Voor een complete handleiding van Binance, klik hier

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in of Registreer om een reactie te plaatsen!