Je bent eindelijk in staat om op feestjes voldoende indruk te maken met je recentelijk opgedane kennis over crypto en blockchain. Je trekt de aandacht van omstanders, raakt in een mooie discussie verwikkeld en beseft ineens dat je grootste angst werkelijkheid is geworden: je bent iemand tegen het lijf gelopen die écht verstand heeft van traden.
Het zweet breekt je uit. Je stamelt nog wat woorden over
, crypto’s, risicoprofiel, wallets en blockchain en je laat je halve glas cola staan. Je vlucht nog net niet naar huis toe, maar het komt er eigenlijk wel op neer. Je belooft jezelf één ding: dit ... nooit ... weer ... !
Gelukkig voor jou is je redding nabij. Want in deze handleiding maken we van iemand die de basis kent een absolute pro. Gratis en voor niks: van amateur naar pro in één blog. Tradingview!
Voordat we beginnen is het goed om even onderstaande korte video te bekijken, waarin het concept van prijsstijgingen en –dalingen wordt uitgelegd. Wat dat betreft zijn cryptocurrency’s net aandelen:
Uiteindelijk kun je met Tradingview een scherp beeld vormen van de trend en op basis daarvan een inschatting maken wat de koers van een coin zal gaan doen. Tradingview is je hoop in bange dagen. Je lichtpuntje in de tunnel en de verlossing van het kwaad. Althans, het hangt een beetje af van je referentiekader.
Misschien iets minder euforisch gesteld: Tradingview is een gruwelijk handige online tool waarmee je onder meer verschillende beurskoersen van Bitcoin en een legio aan altcoins kunt terugvinden en waarop je je eigen deepdive-analyses los kunt laten. Er is een breed
aan indicatoren die je in kunt zetten om tot in de puntjes je eigen technische analyse te doen.
Zeker in de eerste oogopslag is Tradingview niet enorm overzichtelijk. Er staat van alles op de frontpage en voor de gemiddelde leek is het niet altijd even duidelijk wat je er nu precies kunt vinden. Maar geen paniek, precies dáárom schrijven we deze blog voor jou. We zetten de drie belangrijkste functionaliteiten van Tradingview even op een rij voor je.
Ideas is de afdeling waarin alle premium content verschijnt vanuit Tradingview en zijn premium members. Je vindt er marktupdates, adviezen, inzichten in producten of coins. Niet alleen voor cryptocurrency’s, maar bijvoorbeeld ook voor goud.
Markets is de plaats waar alle getalletjes en grafiekjes samenkomen in overzichten. Je ziet daar de laatste ontwikkeling van indexen, obligaties, koersen van valuta, aandelen, maar dus ook cryptocurrency’s.
Dit is de
waar praktisch de rest van de blog over gaat. In charts vind je van alle beschikbare cryptocurrency’s (en dat zijn er echt heel, héél veel) de koersen van de afgelopen minuten, uren, dagen, weken, maanden of zelfs jaren zien. Niet alleen zie je de koersontwikkelingen, je kunt er ook van allerlei hippe lijntjes bij tekenen om jezelf inzicht te verschaffen én om die ene winnende strategie uit te stippelen waarmee jij binnen nu en een paar jaar miljonair gaat proberen te worden.
In onderstaande video word je meegenomen in de verschillende opties van Tradingview. Geen paniek, we lopen er rustig met je doorheen!
Zoals met alles plakken er voor- en nadelen aan elke tool. We hebben de belangrijkste even voor je op een rij gezet.
Goed, daar gaan we. Pak een glas water, cola, Red Bull of wat je ook maar nodig hebt om de komende drie jaar achter je computer te kruipen. Zeg je afspraken met je schoonmoeder af en ga er eens even goed voor zitten. We gaan Tradingview klaarmaken om mee te werken. We leggen later uit hoe je alles precies af kunt lezen en wat voor opties je hebt om je grafiek helemaal naar eigen inzicht vorm te geven, maar we gaan eerst even wat optische instellingen doen die we je aanraden en die je helpen je workflow te versnellen.
Vooraf is het goed om te weten dat dingen als optische instellingen natuurlijk enorm subjectief zijn, en dat smaken verschillen. Tradingview kent meer lijntjes, kleurtjes, smaken en instellingen dan je voor mogelijk kunt houden. Het kan dus zo maar kan zijn dat je voor een totaal andere indeling gaat, maar hier is die van mij.
Wat je misschien opvalt is dat ik gebruikmaak van zogeheten ‘candles’, in plaats van lijntjes. Verder zijn zowel mijn horizontale rasterlijnen (grid lines) als mijn verticale grid lines weg, zodat ik goed zicht heb op de candles en niet teveel ruis in mijn scherm heb staan. Ik hanteer de standaardkleuren rood (prijs is gedaald) en groen (prijs is gestegen). Om voor de hand liggende redenen gebruik ik het lichte thema, in plaats van het donkere.
Om de candles te tonen (in plaats van de lijntjes) kies je helemaal bovenin de menu-optie om candles weer te geven:
Door met je rechtermuisknop te klikken op de chart en te klikken op ‘Color Theme’, kun je kiezen voor ‘Light’. Door met je rechtermuisknop te klikken op de chart en onderin voor ‘Settings” te kiezen, opent er een scherm met instellingen. Op de tab ‘Appearance’ vind je de kleuren van je achtergrond en die van de grid lines. Klik op de kleuren van beide grid lines en zet de
(onderin) helemaal op 0%. Je zult zien dat de grid lines nu verdwenen zijn.
Je favorieten kun je instellen door in de linker-sidebar te klikken op het kleine pijltje naast de menu-optie en om vervolgens de juiste optie te kiezen en daarbij het favorieten-sterretje rechts ervan te activeren:
Zelf maak ik gebruik van de volgende zes favorieten:
Nu je alles ingesteld hebt, ben je klaar voor het echte werk! Succes!
Dit is waar het spannend wordt, of juist leuk. Het komt allemaal neer op een stuk mindset, maar ook op wat kennis van terminologie en de werking van koersen. Mocht je in dit onderdeel óf het volgende onderdeel tegen termen of zinnen aanlopen en heb je geen flauw idee waar dat over gaat dan willen we je met klem aanraden om onze Cryptocurrency Cursus te volgen. Deze cursus is een investering, maar zorgt er ook voor dat je direct welbeslagen ten ijs komt en dat je die investering er door je opgedane kennis binnen no-time mee terug verdient.
Goed, op naar de charts! Je kiest linksbovenin je favoriete cryptocurrency. Voor dit voorbeeld maak ik even gebruik van de meest voor de hand liggende coin: Bitcoin. Of om preciezer te zijn, BTCUSDT op Binance. Ik kies hiervoor omdat BTCUSDT de meeste historie en volume heeft, ten opzichte van alternatieven. Ik heb de instellingen op weekdetail gezet, zodat elke candle 1 week vertegenwoordigt.
Vervolgens ga ik op zoek naar niveaus van support & resistance en gebruik mijn horizontal ray om hier lijnen voor te tekenen. Bij de groene pijl zie je een support-level, bij de rode pijl een resistance level. Met de horizontal ray geef ik deze levels een lijn zodat beide levels zichtbaar worden in mijn chart. Ik zoom even in op de grafiek zelf.
Op de plaats van de pijltjes worden de support- en resistance lijnen getekend:
Nu de levels van support en resistance bepaald zijn, ga ik op zoek naar de Moving Average. Klik bovenin op Indicators en zoek op ‘MA Cross’. Kies de MA Cross (niet de EMA Cross) met de meeste likes en je krijgt een soortgelijke afbeelding als deze te zien:
Op de kruispunten tussen groen en rood is waar de actie gebeurt. Wanneer rood groen wordt is het moment om te kopen, wanneer groen rood wordt is het tijd om te verkopen. Deze punten worden in de afbeelding hieronder verder verduidelijkt:
Afhankelijk van je inleg had je met de aan- en verkoop van Bitcoin op deze momenten flink wat geld kunnen verdienen! Natuurlijk had je met de aankoop op het absolute dal en de verkoop op de absolute piek nóg meer geld kunnen omzetten, maar dat is in de praktijk een behoorlijke kunst.
We gaan terug naar de chart. Vaak zijn support- en resistancelijnen meer een zone waarin een koers blijft hangen. Het is dan ook praktisch om met de ‘Rectangle tool’ zones af te tekenen:
Ik teken nog een extra support-lijn, omdat ik van mening ben dat er vlak onder de huidige prijs ook nog een (wat oudere) support level te vinden is.
De hele chart is nu ingesteld en ik weet een beetje waar we aan toe zijn. Zoals op de laatste afbeelding te zien is, heeft Bitcoin momenteel een prijs van $8346 en verwacht ik een support op (ongeveer) $6700 en $3560. De resistance verwacht ik op een prijs van $10140, of omstreeks de psychologische grens van “10k”. De letter ‘k’ staat in dit geval voor 1000.
Met de lijnen uitgetekend is het tijd om Tradingview actief in te zetten voor je trading skills. Op basis van waar de koers nu staat en waar de support- en resistancelijnen liggen, is het aan jou of je besluit om in te stappen. Stel dat we hypothetisch besluiten om in te stappen, is het een must om het risico hiervan te bepalen.
We gebruiken hiervoor de ‘Long position tool’ in Tradingview. We selecteren de tool, zetten hem vast op de huidige prijs en activeren hem met een muisklik:
Je kunt vervolgens aflezen wat een praktisch target is (in dit voorbeeld net boven de resistance lijn) en wat een praktische stop-loss is (in dit voorbeeld net onder de resistance lijn). Met de huidige setup kun je op basis van een risk factor van 1 (je kunt net zoveel winnen als verliezen) bepalen dat je target $11.163 is en dat je stop loss op $5555 komt. Afhankelijk van je risicoprofiel kun je dit natuurlijk aanpassen naar boven of naar beneden door je target te verhogen (potentie neemt toe) of verlagen (potentie neemt af) of je stop loss te verhogen (potentie neemt toe) of verlagen (potentie neemt af).
In de regel is een risk factor van 2 of hoger gebruikelijk. Het kan namelijk geen kwaad om wat marge in te bouwen en ervanuit te gaan dat je er regelmatig naast zult zitten. Als je het vaker fout dan goed hebt, loop je bij een factor van 1 dus verlies. Ga je voor een factor van 2 of hoger, mag je het 2 keer fout hebben en 1 keer goed, om gelijk te blijven.
Wanneer je de target net boven de resistance lijn plaatst en de stop loss net onder de bovenste supportlijn, speel je redelijk op safe. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om flink in te kopen wanneer de koers in de buurt van de onderste support lijn ($3568) zou komen. De stop loss en targets kun je vervolgens op je trading platform instellen, bijvoorbeeld in Binance.
Nogmaals: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze óf en welke crypto je wilt traden en welke keuze je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Tradingview heeft de opties Basic, Pro, Pro+ en Premium. De grootste verschillen tussen de plans zijn voornamelijk wél of geen reclame, maar ook of je meerdere charts en functionaliteiten in kunt zetten. Voor een volledig overzicht van de verschillende opties kun je op de site van Tradingview terecht.
De belangrijkste verschillen zitten hem in het aantal:
De fijnste upgrade is toch wel die naar de PRO version, die er in ieder geval voor zorgt dat de reclames (die relatief vaak naar voren komen in je charts) niet meer getoond worden. Verder is – wanneer je echt regelmatig met Tradingview aan de slag wilt – de Basic optie te beperkend om écht lekker aan de slag te kunnen.
Met deze uitleg zijn we aan het einde gekomen van alle informatie die we in sneltreinvaart voor je hebben uitgewerkt in deze blog. Natuurlijk kunnen we nog uuuuuuuuuren over Tradingview doorpraten, maar voor nu kun je hiermee rustig op weg en meters maken. Mocht je tegen zaken aanlopen óf op zoek zijn naar hulp bij een specifieke vraag, stel deze gerust op onze Facebook groep of ons Crypto Forum, we helpen je graag!
Natuurlijk heb je van ons nog de vijf tips tegoed die in oplopende mate er écht voor zorgen dat jij het verschil kunt maken. Deze zorgen er bij voor- en tegenspoed voor dat jij die cryptotrader bent die de ervaring en kennis heeft om de aandacht naar je toe te trekken. Hier gaan we dan! Van basis naar expert!