programmeren en coderen

Zelf een dApp maken in 7 stappen!

Wil je zelf een dApp maken? Wanneer je kunt programmeren, is het niet zo moeilijk om zelf een gedecentraliseerde app te maken. Dit komt doordat het maken van een dApp zo makkelijk mogelijk is gemaakt. Door de drempel te verlagen, wordt het maken en gebruiken van dApps zo toegankelijk mogelijk.

Om je op weg te helpen geven we in dit artikel in 7 stappen die nodig zijn om zelf een dApp te maken. We gaan er dus vanuit dat je kunt programmeren, en voor de rest helpen we jou op weg.

Bekijk snel

Hoe maak ik een dApp?

Hieronder beschrijven we in 7 stappen hoe je zelf een dApp kunt ontwikkelen.

#1. Bepaal het probleem en jouw oplossing

Ga eerst op zoek naar een probleem dat je graag wil oplossen. Dit doe je door grondig onderzoek te doen. Vervolgens kun je een oplossing gaan verzinnen in de vorm van een dApp. Deze dApp moet wel aanslaan bij de doelgroep die je wil bereiken. Test daarom van te voren goed of jouw doelgroep ook daadwerkelijk jouw dApp zou gebruiken. Doe je dit niet? Dan ben je misschien veel tijd en geld aan het besteden in een dApp die uiteindelijk bijna niemand gaat gebruiken. Dat is zonde van de moeite. Goed onderzoek doen is daarom aan te raden!

#2. Op welke blockchain ga je de dApp plaatsen?

Het is belangrijk om te bepalen welke blockchain je wil gaan gebruiken voor jouw dApp. Jouw applicatie moet namelijk op een blockchain gaan draaien, zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Deze keuze is ook bepalend voor de programmeertaal die je moet gebruiken. Blockchains ondersteunen namelijk niet iedere programmeertaal. Het kan dus zo zijn dat je een blockchain wil gebruiken waarvan je de programmeertaal nog niet beheerst.

De Ethereum blockchain is veruit het populairst voor dApps. Wanneer je zelf besluit een applicatie voor de Ethereum blockchain te gaan maken, zul je gebruik moeten maken van Solidity. Dit is namelijk de belangrijkste programmeertaal die ondersteunt wordt door Ethereum. Het is gelukkig niet heel moeilijk om Solidity te leren wanneer je verstand hebt van programmeren.

Ga dus goed na wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende blockchains waar jij je decentrale app voor zou kunnen maken. De populairste blockchains voor dApp zijn Ethereum, HyperLedger Fabric, BigChainDB en Quorum.

#3. Het opzetten van de architectuur

Wanneer het begin is gemaakt, ga je door naar het opzetten van de architectuur. Welk blockchain model wil je gaan gebruiken? Je hebt private blockchains, public blockchains en hybrid blockchains. Maar ook kun je kiezen voor permission-less (waar iedereen een miner kan worden) en permissioned (validatie wordt door geselecteerden uitgevoerd) blockchains.

Ook moet je kijken naar de hardware die nodig is om jouw applicatie te kunnen uitvoeren. Het is belangrijk dat je een omgeving creëert waarin je jouw dApp zo goed mogelijk kunt ontwikkelen laten werken. Het is aan te raden om gebruik te maken van een cloud-framework omdat dit agile werktechnieken ondersteunt. 

#4. Het ontwikkelen van de dApp

Vervolgens ga je de applicatie programmeren. Het voorbereidende werk is gedaan, waardoor je een stuk makkelijker van start zou moeten kunnen gaan. Let er op dat je ervoor zorgt dat je alle gewenste functionaliteiten in je applicatie verwerkt. Plan daarom goed hoe je dit gaat uitvoeren.

#5. APIs installeren

Ook zul je gebruik moeten maken van APIs, zodat je dApp werkt op de blockchain. Gelukkig zijn de meeste APIs al beschikbaar en kun je ze zo gebruiken voor jouw applicatie. Denk hierbij aan APIs voor het:

  • Genereren van keys
  • Opslaan het ontvangen van data
  • Mogelijk koppelen aan smart contracts
  • Gebruik van digital signatures en hashes
  • Uitvoeren van functies die nodig zijn voor de werking van je app

Ga dus goed na welke APIs er nodig zijn voor jouw dApp, waarna je op zoek gaat naar wat er al gemaakt is en wat je zelf nog zou moeten ontwikkelen om alle gewenste functionaliteiten van je dApp te kunnen uitvoeren.

#6. De gebruikersinterface ontwikkelen

De gebruikersinterface van een applicatie is erg belangrijk. Dit is namelijk het visuele gedeelte dat de gebruikers van je applicatie te zien krijgen. Je moet rekening houden met de interface van de gebruiker en met de interface van de admin.

Het is goed om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van user-centered design. Dit houdt in dat er met het ontwerp rekening is gehouden met de eindgebruiker. Op deze manier kun je jouw doelgroep zo goed mogelijk bedienen. Dat zorgt er ook voor dat je dApp een grotere kans van slagen heeft.

#7. Het testen en verbeteren van je dApp

Het is aan te raden om eerst het MVP-model te gebruiken voor het opschalen van jouw applicatie. Op deze manier kun je jouw applicatie steeds beter maken en jouw hypothese bewijzen. Dit is ook de beste manier om fouten uit je applicatie te halen. Je kunt zo prestatieproblemen, crashes en bugs identificeren en uit je applicatie halen.

Wat is een dApp?

dApp staat voor ‘decentralized application’ en is een applicatie die draait op een blockchain. Normaal gesproken staat een applicatie opgeslagen op een centrale machine, zoals bijvoorbeeld een webapplicatie op een webserver. Om bij de applicatie te komen zul je via de interface van de internetbrowser contact moeten maken met de webserver. Vervolgens stuurt de webserver de juiste applicatie naar jouw apparaat, waarna je webbrowser de code omzet in iets visueels.

Een dApp staat niet opgeslagen op een lokale locatie, maar op een decentrale locatie. Die decentrale locatie is de blockchain. Je hebt daarom altijd toegang tot de applicatie, ook wanneer er een van de nodes niet meer bereikbaar is. De gegevens van een dApp worden opgeslagen in de blokken van de blockchain. Hierdoor zijn de gegevens extra beveiligd.

Welke vormen van dApps kun je maken?

Er zijn ontzettend veel verschillende vormen van dApps. Natuurlijk zijn er bepaalde vormen die populairder zijn dan andere vormen. Je ziet tegenwoordig veel games die werken op de blockchain. Maar ook kun je gokken in applicaties die op de blockchain werken.

Verder heb je virtual reality platformen waar gebruikers zelf een omgeving kunnen maken of ervaren. Dit kun je doen met de applicatie Decentraland. Met een eigen currency (ERC-20 token) kunnen gebruiken items kopen die ze binnen het platform kunnen gebruiken.

Ook zijn er veiling applicaties die op de blockchain draaien. Auctionity is werelds grootste veilinghuis voor non-fungible tokens. Of OpenSea, wat de grootste marktplaats voor ERC-721 tokens is. Ze verkopen meer dan een miljoen items welke in te delen zijn in 50 verschillende categorieën. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.