betaalmiddel

Waarom bedrijven wel al dan niet crypto als betaalmiddel moeten accepteren

Niemand kan ontkennen dat crypto steeds groter en belangrijk wordt. Dit resulteert er in dat steeds meer mensen in crypto stappen. Dit doen ze omdat ze geld willen verdienen met crypto trading, of omdat ze crypto als betaalmiddel willen gebruiken.

Echter zijn er nog niet veel bedrijven die crypto als geldig betaalmiddel accepteren. Dat is jammer, want er zijn genoeg redenen om het wel te doen. Daarom vertellen we je in dit artikel waarom bedrijven wel al dan niet crypto als betaalmiddel moeten accepteren.

Bekijk snel

Waarom bedrijven crypto nu nog niet accepteren als betaalmiddel

Het grootste gedeelte van de bedrijven accepteert op dit moment nog geen crypto als betaalmiddel. Dat betekent dat mensen bij deze bedrijven nog niet kunnen betalen met bijvoorbeeld Bitcoin. Deze bedrijven hebben daar zo hun eigen redenen voor. Laten we daar eens wat dieper op ingaan.

Te veel koersschommelingen

Over het algemeen zijn bedrijven het er over eens dat de koers te veel en te vaak schommelt. En dat zorgt ervoor dat crypto geen waardevast betaalmiddel is. Wanneer je bij een bedrijf 5 euro betaalt, zal deze 5 euro de dag erna nog precies dezelfde waarde hebben. De kans is zelfs groot dat deze 5 euro een jaar later nog steeds dezelfde waarde heeft.

Door de vele koersschommelingen kan crypto dat niet garanderen. Stel dat jij een bedrijf 0.5 Bitcoin betaalt, zou het zomaar kunnen dat deze 0.5 Bitcoin de dag erna in waarde is gehalveerd. De prijs fluctueert namelijk ontzettend erg.

En wat is daar nu het nadeel aan? Het geeft geen zekerheid aan bedrijven. Bedrijven zullen hun rekeningen ook moeten betalen en willen winst behalen. Als ze niet de zekerheid hebben dat het geld dat ze ontvangen aan het eind van de maand nog dezelfde waarde omvat, kunnen ze natuurlijk moeilijk op een juiste manier handelen.

Lange transactietijd en hoge transactiekosten bij Bitcoin

Dit geldt natuurlijk niet voor iedere soort crypto, maar vooral de bekendere cryptomunten als Bitcoin hebben een redelijk lange transactietijd. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat een transactie is gevalideerd. Als je in een restaurant met Bitcoin wil betalen, zul je dus moeten wachten tot de transactie volledig is gevalideerd. Anders weet het restaurant niet of ze het geld ook daadwerkelijk zullen ontvangen.

Ook de hoge transactiekosten die bepaalde cryptovaluta hanteren helpt niet echt mee. Dit zorgt ervoor dat kleine transacties niet uitgevoerd worden met crypto. Transactiekosten kunnen dan immers hoger uitvallen dan de waarde van het product dat wordt gekost. En wie wil dat nou?

Slechte naam

Een andere redenen die sommige bedrijven hebben is dat er op dit moment nog een slechte naam aan crypto hangt. Gelukkig zien we dit denkbeeld steeds minder vaak terug. Maar wat is dan toch die slechte naam die crypto zou hebben?

Crypto zou volgens de politiek vooral gebruikt worden door criminelen voor illegale- en witwas praktijken. Dit komt doordat je crypto anoniem kunt gebruiken. Hier zijn gelukkig wel genoeg oplossingen op te bedenken. Er zijn namelijk ook blockchains waar je alleen aan mee kan doen wanneer jouw identiteit is gevalideerd.

Waarom bedrijven crypto WEL als betaalmiddel moeten accepteren

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom bedrijven crypto als betaalmiddel zouden moeten accepteren. Er zijn veel verschillende soorten cryptomunten met een eigen blockchain. En dat gegeven kan veel van bovenstaande problemen oplossen. Daarom vertellen we nu waarom bedrijven crypto gewoon als betaalmiddel zouden moeten accepteren.

Handel met buitenland wordt makkelijker

Wanneer je als bedrijf jouw producten in een ander land wil afzetten, moet je met veel verschillende dingen rekening houden. Het belangrijkste is misschien wel dat je betalingen in een andere valuta moet accepteren. Dat geld moet omgewisseld worden voordat het bruikbaar is in het eigen land van dat bedrijf. En dat omwisselen brengt tijd en kosten met zich mee.

Maar ook voor consumenten kan het erg vervelend zijn. Wanneer zij in een ander land producten of diensten willen kopen, moeten ze soms eerst geld omwisselen voordat de betaling uitgevoerd kan worden. Dit brengt extra transactiekosten met zich mee, waar veel mensen niet op zitten te wachten.

Crypto kent dit probleem niet. Wanneer crypto wereldwijd door bedrijven wordt geaccepteerd, kan iedereen in dezelfde valuta betalen. Dat betekent dat handel drijven met het buitenland veel makkelijker wordt. Het levert veel nieuwe kansen op voor bedrijven. Kansen die er niet zouden zijn wanneer ze alleen de nationale valuta zouden accepteren.

Eerder zeiden we al dat bedrijven niet willen overstappen op crypto door de hoge transactiekosten en lange transactietijd. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere cryptovaluta. Er zijn genoeg cryptomunten die razendsnel transacties kunnen afronden voor een lage prijs.

Betalen zonder bank

Wanneer crypto als betaalmiddel wordt geaccepteerd is er geen bank meer nodig. Crypto schakelt namelijk de tussenpersonen uit. Alles wordt uitgevoerd door de blockchain. Zo zorgt het consensus algorithm ervoor dat transacties worden gecontroleerd en alle regels worden nageleefd.

Het betekent dat de transactiekosten een stuk lager worden wanneer er gebruik wordt gemaakt van crypto. Normaal rekent de bank transactiekosten.

Meer privacy

Omdat er geen tussenpersoon meer is, en je crypto anoniem kunt sturen en ontvangen, is er een stuk meer priviacy. Wanneer je betaalt met je bankpas of creditcard, wordt dit geregistreerd door de bank. Zo weten ze altijd waar en waaraan jij je geld uitgeeft. Maar ook andere partijen, zoals overheden, zouden deze informatie kunnen gebruiken.

Met crypto hoef je je geen zorgen te maken over jouw privacy. Niemand hoeft te weten waar, wanneer een waaraan jij jouw geld besteedt. Meer privacy is iets dat vooral in deze tijd steeds belangrijker wordt.

Meer vertrouwen tussen klant en ondernemer

Wanneer een consument nu met creditcard betaalt, kan de deze transactie binnen 60 dagen nog worden terug gedraaid. Dit doen banken wanneer ze de transactie als fraudulent zien. Maar dit gebeurt echter ook heel vaak wanneer er eigenlijk niks mis is met de transactie.

Ondernemers moeten vervolgens bewijzen dat de transactie legaal is en klopt. Dat kost zowel de ondernemer als de bank veel tijd en geld. Er moet namelijk door de bank onderzoek gedaan worden. De ondernemer moet veel tijd steken in het vinden van bewijs. En dat kost bij elkaar een hoop geld en moeite.

Wanneer bedrijven crypto als betaalmiddel accepteren weten ze, nadat de transactie is gevalideerd, zeker dat ze het geld in ontvangst hebben. Er is dan geen tussenpersoon meer dat de transactie kan terugdraaien. Ondernemers kunnen hierdoor rekenen op meer vertrouwen.

Minder vertrouwen in banken

Er zijn mensen die steeds minder vertrouwen in banken hebben. Dat is niet helemaal raar. Wanneer jij je geld door een bank laat bewaren, moet je er maar van uit gaan dat dat allemaal goed gaat. Nu gaat dat vaak ook goed, maar kan het ook flink fout gaan.

Zo viel een bank in IJsland tijdens de kreditcrisis in 2008 om, waardoor klanten al hun geld in rook zagen opgaan. Er gingen miljarden euro's verloren. En klanten van de bank konden nergens meer op rekenen. Je zou maar net je hele leven hebben gespaard en dat bij deze bank hebben opgeslagen.

Crypto kan niet failliet gaan. De crypto die bedrijven of consumenten bezitten, zal altijd in hun bezit zijn. Dit komt doordat ze crypto op een eigen cold-wallet kunnen opslaan. Dit is een eigen device dat kan worden los gekoppeld van het internet. Vervolgens is men dus zelf verantwoordelijk voor de veiligheid.

Conclusie

Laten we eens kijken naar wat we in dit artikel hebben gezegd. Er zijn dus redenen te bedenken waarom bedrijven crypto niet als betaalmiddel (zouden moeten) accepteren. Door koersschommelingen van bijvoorbeeld Bitcoin kunnen bedrijven niet uitgaan van de waarde die deze cryptomunt heeft. En dat kan voor veel problemen zorgen. Het zou dan zomaar kunnen dat de betaling die bedrijven ontvangen de dag erna al in waarde is gedaald.

Maar ook vinden bedrijven het niet fijn dat er nog een negatieve naam aan crypto hangt. Daarom willen sommige bedrijven hier liever niet mee geassocieerd worden. Ook de lange transactietijd en transactiekosten die sommige cryptomunten met zich meebrengen draagt niet bij aan de acceptatie van cryptovaluta.

Echter zijn er ook genoeg redenen te bedenken waarom bedrijven crypto wél als betaalmiddel moeten accepteren. Natuurlijk vinden wij dat deze redenen veel zwaarder wegen dan de tegenargumenten.

Zo wordt de handel met buitenland veel makkelijker. Crypto is namelijk een mondiale munt die overal gebruikt kan worden. Dit zorgt ervoor dat de transactietijd en transactiekosten kunnen worden verlaagd wanneer crypto wordt geaccepteerd.

Doordat er geen banken meer nodig zullen zijn, hoeven er ook geen transactiekosten aan banken betaald dienen te worden. Ook zal dit het vertrouwen bij de consument en bedrijven terugbrengen. Steeds meer mensen verloren de afgelopen jaren namelijk het vertrouwen in de banken. Dit komt onder andere door de banken die omvielen tijdens de krediet crisis in 2008, waarbij veel mensen hun geld in rook zagen opgaan.

Er zijn dus veel argumenten te bedenken. Ieder argument heeft zo zijn voor- en tegenstanders. Tijd zal leren of bedrijven crypto ooit massaal als betaalmiddel zullen accepteren.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.