NFTs
15/3/21

Het verschil tussen fungible en non-fungible tokens!

Het verschil tussen fungible en non-fungible tokens!

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

De potentie van blockchain gaat verder dan cryptocurrencies. Het kan de opslag van documenten zoals diploma's, digitale identiteit, onroerend goed informatie en nog zoveel andere zaken mogelijk maken. Om alle bovengenoemde toepassingen te vergemakkelijken, is het gebruik van non-fungible tokens van essentieel belang. Echt hebben we ook fungible tokens. Door de naamgeving snappen we dat dit twee verwarrende begrippen zijn. Daarom leggen we je het verschil tussen fungible en non-fungible tokens uit!

Bekijk snel

Wat zijn fungible tokens?

Alvorens in te gaan op de details en het verschil tussen fungible en non-fungible tokens, is het belangrijk te weten wat fungible tokens. Een activum is fungible als het niet uniek is en verwisselbaar is met een activum van hetzelfde type. Denk maar eens aan euro's of dollars bijvoorbeeld.

Euro's en andere valuta's zijn in het algemeen fungible. Als Stan een munt van één euro aan Niels leent, kan Niels later een andere munt van één euro aan Stan teruggeven. En dat zou dan helemaal geen verschil maken, want die iedere euromunt is in principe altijd hetzelfde.

Evenzo zijn de meeste cryptocurrencies fungible of gedeeltelijk fungible.  Het is belangrijk op te merken dat sommige cryptocurrencies gedeeltelijk fungible zijn. Bitcoin, bijvoorbeeld, is een gedeeltelijk fungible cryptocurrency omdat de volledige transactiegeschiedenis vrij beschikbaar is. Zo kan een munt worden getraceerd en dus worden geïdentificeerd. Omdat je kunt zien van wie de munt was, zou je een extra waarde aan de munt kunnen hangen. De eerste Bitcoin munt kan bijvoorbeeld meer waard zijn dan een andere BTC munt.

Een complete fungible token impliceert een notie van anonimiteit. In dit geval is elke munt strikt identiek en niet identificeerbaar. We kunnen het voorbeeld aanhalen van privacy coins zoals Monero of Zcash. De identiteit van de munteigenaren (en historie hiervan) is compleet anoniem.

Helaas zijn fungible tokens zoals Monero in het vizier van toezichthouders. De toezichthouders willen namelijk geen anonimiseringslaag die volgens hen het witwassen van geld zou bevorderen. Het is iets dat we steeds vaker zien; overheden en Centrale Banken die bang zijn dat de anonimiteit van cryptomunten ervoor zorgt dat criminelen cryptogeld zullen gebruiken. Toch blijkt het gelukkig in de praktijk bijna niet voor te komen.

Toepassingen fungible tokens

Fungible tokens worden volop gebruikt in de blockchain wereld. Ze zijn namelijk ontzettend handig en makkelijk te gebruiken.

Uitbrengen van stemmen

Wanneer een fungible token voor het uitbrengen van een stem wordt gebruikt, noemen we het ook wel een governance token. Deelnemers van de blockchain kunnen dan met een token stemmen op de toekomstige koers van de blockchain. Er zijn steeds meer projecten die op deze manier te werk gaan, om de blockchain zo decentraal te  houden. Het is hiervoor niet nodig dat het token unieke eigenschappen bevat. Ieder token is namelijk hetzelfde waard.

Betaalmiddel

Natuurlijk zijn er ook genoeg tokens die als betaalmiddel gebruikt worden. Ook in dit geval is het niet nodig dat de tokens uniek zijn. Nu zijn er enkele betaal-tokens die wel non-fungible zijn, maar in de  meeste gevallen zijn het altijd fungible tokens!

bitcoin

Wat zijn non-fungible tokens?

Nu je weet wat fungible tokens zijn, is het waarschijnlijk ook makkelijker om te begrijpen wat non-fungible tokens of NFT (staat voor Non-Fungible Token) zijn. Non-fungible tokens zijn uniek en identificeerbaar. Geen twee gecreëerde tokens zullen dus precies hetzelfde en onderling verwisselbaar zijn. Elke token zal specifieke kenmerken hebben om het te definiëren.

Een treinkaartje is bijvoorbeeld non-fungible. Misschien vind je dat raar klinken, want ieder treinkaartje ziet er hetzelfde uit. En hoewel er ook duizenden van zijn en ze allemaal dezelfde basiskenmerken hebben, zijn sommige kenmerken uniek voor elk ticket. Denk bijvoorbeeld aan het zitplaatsnummer, het treinnummer of de vertrek- en aankomsttijden.

In het geval van Ethereum werden non-fungible tokens geïntroduceerd door middel van het voorstel van ERC 721, die fungeert als een standaard voor dit type tokens. De officiële ERC-72 website beschrijft non-fungible tokens als volgt:

Beschouw non-fungible tokens als zeldzame en unieke verzamelobjecten.

Toepassingen en gebruik van non-fungible tokens.

Doordat non-fungible tokens uniek zijn, kunnen ze dus ook door hele andere doeleinden gebruikt worden. En dat zorgt ervoor dat de blockchaintechnologie zich verder kan ontwikkelen. De top 3 van gedecentraliseerde toepassingen die NFT gebruiken in termen van volume zijn MyCryptoHeroes, Decentraland en CryptoKitties. Laten we eens gaan kijken naar de laatste twee uit de top-3!

CryptoKitties

Onder de bekendste kunnen we CryptoKitties noemen. Gelanceerd in december 2017, laat deze Ethereum-gebaseerde applicatie (dApp) gebruikers toe om virtuele katten te verzamelen, vergelijkbaar met de manier waarop we als kind Pokémon-kaarten verzamelden.

In dit geval wordt elke cryptokat vertegenwoordigd door een uniek ERC-721 token, met zijn eigen kenmerken en attributen. Elk van deze kenmerken vormt het "DNA" van de kat en zal zijn fysieke uitstraling bepalen. Voor de goede orde: de duurste kat werd verkocht voor een luttele 600 ETH of ongeveer 170.000 dollar op het moment van de verkoop.

Je kunt je dus voorstellen hoe waardevol het kan zijn om unieke tokens te hebben. Hierdoor worden digitale assets ineens een verzamelobject, waardoor fanatiekelingen er ineens een hoop geld voor willen neerleggen!

Decentraland

Bij de game Decentraland worden ook non-fungible tokens gebruikt voor LAND. In dit geval vertegenwoordigt elk ERC-721 LAND token een stuk land van 16 x 16 meter in een virtuele realiteitswereld. Daarom is elk stuk grond uniek en kan het slechts aan één persoon toebehoren.

Momenteel zijn de beschikbare toepassingen van non-fungible tokens vooral projecten zoals videospelletjes. Het zal in de toekomst echter waarschijnlijk gebeuren dat kunstwerken of onroerend goed worden getokenized dankzij de non-fungible token. In dit geval garanderen de tokens de authenticiteit en de eigendom van de goederen. Het voordeel hiervan is dat er minder tussenpersonen nodig zijn. In het  geval van onroerend goed zijn dat de notarissen, en in het geval van kunst is dat bijvoorbeeld de veilingmeesters.

De verschillen tussen fungible en non-fungible tokens op een rijtje

Om het verschil tussen beide tokens duidelijker te maken en nog eens goed samen te vatten, zullen we het verschil tussen deze twee soorten tokens eens op een rijtje zetten.

Een fungible token..

  1. Vervangbaar. Alle fungible tokens zijn hetzelfde, en daarom is er geen verschil tussen de tokens te zien.
  2. Niet uniek. Omdat de tokens hetzelfde zijn, zijn ze dus niet uniek.
  3. Deelbaar. Het is mogelijk om fungible tokens door elkaar te delen, waardoor je ze ook gespreid zou kunnen uitgeven.
  4. Maakt gebruik van het ERC-20 protocol. Dit is het standaard protocol dat door Ethereum wordt gebruikt.

Een non-fungible token...

  1. Niet vervangbaar. Het is niet mogelijk  om een non-fungible token zomaar te vervangen. De tokens zijn namelijk niet hetzelfde, waardoor er een verschil in waarde kan ontstaan.
  2. Uniek. Ieder token is uniek en geen enkel token is dus hetzelfde.
  3. Niet deelbaar. Het is niet mogelijk om non-fungible tokens door elkaar te delen.
  4. Gebruikt het ERC-721 standaard. Dit protocol maakt het mogelijk dat de tokens uniek zijn, en niet gedeeld kunnen worden.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!