verschil bitcoin blockchain

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Blockchain?

Blockchain en Bitcoin worden in één adem uitgesproken. Toch zijn ze niet hetzelfde. We begrijpen echter dat het lastig is om te begrijpen wat het verschil tussen blockchain en Bitcoin is. Daarom leggen we je dat in dit artikel graag haarfijn uit.

Bekijk snel

Wat is blockchain?

Blockchain is in feite een grote en gedecentraliseerde database die open en toegankelijk is voor iedereen. Blockchain is beroemd geworden doordat het de datastructuur is van de Bitcoin. Dit was de eerste digitale valuta ter wereld. Hierdoor worden blockchain en Bitcoin vaak met elkaar verward.

De eerste blockchain is in 2008 uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Tegenwoordig is het nog steeds niet zeker wie Satoshi Nakamoto is (alhoewel er geruchten gaan over wie het zou zijn).

Het netwerk van blockchain ziet er uit als een peer-to-peer netwerk waarin alle deelnemers van het netwerk eigenaar zijn van de blockchain. Er is dus niet één eigenaar van een blockchain. Eigenlijk is het dus net een beetje als e-mail en internet (niemand is de eigenaar van e-mail en internet).

Blokken

In iedere blok worden gegevens zoals transacties opgeslagen. Er zijn verschillende soorten blockchains, die allemaal voor andere doeleinden worden gebruikt. Naast de transactiegegevens bevat een blok ook de hash van het vorige blok. 

De hash identificeert een blok en zijn inhoud op een unieke manier, zoals een vingerafdruk. Nadat het blok is gemaakt, wordt de hash berekend en kan niemand wijzigingen aanbrengen in het blok. Het is alleen mogelijk om een ​​nieuw blok aan het einde de blockchain toe te voegen. 

Een nieuw blok is gebaseerd op het vorige blok. Ieder blok dat wordt gemaakt, bevat de hash van het vorige blok. Op deze manier worden de blokken aan elkaar gekoppeld, en dat is ook waar de benaming 'blockchain' vandaan komt: het is een ketting van blokken.

Omdat de blokken aan elkaar gelinkt zijn, blijft de historie altijd behouden. Om een ​​nieuw blok aan de blockchain toe te voegen, moeten de deelnemers van het netwerk een soort wiskundige puzzel oplossen. Dit proces wordt minen genoemd. 

Consensus algoritme

De regels omtrent het toevoegen en valideren van een blok worden uitgevoerd en gecontroleerd door het consensus algoritme. Zo zorgt dit algoritme er voor dat alle transacties en blokken in de blockchain te vertrouwen zijn. Ook voorkomt het dubbele uitgaven (double-spend attacks) en censuur. Het consensus-algoritme maakt van blockchain een veilige en gedecentraliseerde technologie.

Wanneer een gebruiker een transactie initieert, proberen miners de wiskundige puzzel op te lossen om het blok te valideren. Er zijn verschillende consensus algoritmes; Proof of Work, Proof of Participation, Proof of Authority, Delegated Proof of Stake, Proof of Capacity, Proof of Reputation and Proof of Participation.

Cryptocurrencies op blockchains

Cryptocurrencies zijn een vorm van digitale of virtuele valuta. Blockchain is de datastructuur van cryptocurrencies, met Bitcoin als de bekendste valuta. Cryptocurrencies zijn immuun voor vervalsing, vereisen geen centrale autoriteit en worden beschermd door sterke en complexe hashes. Deze hashes zorgen er ook voor dat het niet mogelijk is om je saldo te veranderen. Dit komt mede doordat de andere deelnemers van het netwerk dit zouden merken. Dat komt ook door het consensus algoritme. 

Cryptocurrencies zijn beveiligd door cryptografie. Elke cryptocurrency gebruikt zijn eigen hash-algoritme. Zo gebruikt Bitcoin SHA256 en gebruikt Ethereum Ethash.

Er zijn veel verschillende soorten cryptocurrencies. Zoals gezegd is de bekendste vorm de Bitcoin. Andere bekende cryptocurrencies zijn Ethereum, NEO en Dash.

Wat is Bitcoin?

Zoals gezegd kwam Satoshi Nakamoto in 2009 met een whitepaper over Bitcoin. Hierin stond beschreven dat Bitcoin een peer-to-peer elektronisch geldsysteem is. Sindsdien is Bitcoin een inspiratie voor anderen, en zijn er ontzettend veel verschillende soorten blockchains en cryptocurrencies ontworpen.

Bitcoin is dus een soort blockchain, maar ook een cryptocurrency. Het is daarbij ook de eerste en meest bekende soort. Als je een Bitcoin naar iemand wilt sturen, heb je het adres van de wallet van de ontvanger nodig. Je verstuurt het aantal Bitcoins inclusief het adres van de ontvanger via een hash-encryptie-algoritme, door je eigen private key te gebruiken.

Vervolgens wordt de transactie met de public key de hele wereld over gestuurd, en nadat deze is gevalideerd door een miner, komt de transactie aan bij de ontvanger, waar de transactie wordt ontsleuteld met de private key van de ontvanger.

Elke gebruiker in het Bitcoin-netwerk heeft twee sleutels; een public key en een private key. De public key is een sleutel dat iedereen in het netwerk kent, terwijl de private key een uniek adres is waarvan dat alleen bekend is bij de gebruiker zelf.

Het verschil tussen Blockchain en Bitcoin

Blockchain en Bitcoin zijn dus in feite twee verschillende dingen. Een blockchain is een technologie; een bepaalde manier waarop data wordt opgeslagen. Er zijn echter verschillende soorten blockchains. Iedere soort blockchain heeft zo weer zijn eigen regels en protocollen. En één van die soorten, het Bitcoin.

Bitcoin is zowel een blockchain als een cryptocurrency. De Bitcoin blockchain is een blockchain met bepaalde regels en protocollen. Er is geen enkele blockchain hetzelfde als die van Bitcoin, en daarom is Bitcoin uniek.

Het is mogelijk om een transactie te doen, welke vervolgens in de blokken van Bitcoin netwerk worden toegevoegd. Vervolgens gaan de deelnemers van het Bitcoin netwerk deze blokken valideren. 

De transactie wordt gedaan door middel van Bitcoins. Dat zijn cryptomunten die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Vaak wordt deze waarde weergegeven in dollars.

Er zijn steeds meer verschillende soorten blockchains. Dit komt doordat een blockchain eigenlijk voor alles gebruikt kan worden, zolang het wordt aangepast naar iedere situatie. Een blockchain hoeft namelijk niet alleen als betaalmiddel gebruikt te worden. Het kan bijvoorbeeld ook door ziekenhuizen gebruikt worden. Stel dat ziekenhuizen de gegevens van patiënten op een veilige manier willen opslaan, kunnen ze hier ook een blockchain voor gebruiken. In dat geval worden de gegevens van patiënten in een blok aan de blockchain toegevoegd.

Het voordeel zou in dat geval zijn dat de patiëntgegevens veilig opgeslagen zijn en niemand anders dan het ziekenhuis bij deze gegevens kan komen. Daarbij is het ook voor iedereen duidelijk welke onderzoeken, medicatie of operaties de patiënt in het verleden is ondergaan. Dit komt doordat het verleden van blockchain niet aan te passen is. Hierdoor is blockchain geschikt voor ontzettend veel situaties.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.