Blockchain
19/10/20

Wat is tokenizen?

Wat is tokenizen?

Snel €10 verdienen?

  1. Klik op de knop
  2. Maak een account aan
  3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Tokenizen is een term die je de laatste jaren steeds vaker in de cryptowereld hoort. Dit komt doordat tokens erg veel potentie in zich hebben. Het is echter voor veel mensen nog onduidelijk wat tokenizen is, terwijl het iets is dat best makkelijk uitgelegd kan worden aan de hand van een paar voorbeelden.

De technische kant van tokenizen is echter wat ingewikkelder. We zullen je in dit artikel eerst uitleggen wat tokens zijn, hoe tokenizen werkt en hoe het technisch in elkaar zit.

Bekijk snel

Wat is tokenizen?

We kunnen tokenizen het beste uitleggen met een voorbeeld. Dat is namelijk de makkelijkste manier om het meteen te begrijpen. Denk eens aan een zeldzame gouden ring. Deze ring wil men gaan verkopen, en de waarde van deze ring wordt geschat op ongeveer €60.000. De eigenaar van deze ring kan er voor kiezen om de ring te tokenizen, en de tokens te verkopen. Stel dat hij 100 tokens van €600 verkoopt, betekent het dat er 100 eigenaren van de ring zijn, en de originele eigenaar de geschatte waarde ontvangt (€60.000). Op de veilig wordt de ring echter voor €80.000 verkocht. De eigenaar van een token heeft nu €200 winst gemaakt.

Tokenizen in de cryptowereld

Steeds vaker hoor je in de cryptowereld de term tokenizen. Het kan namelijk erg veilig zijn om goederen te tokenizen in een blockchain. Dit heeft verschillende redenen, en komt mede doordat het verleden van een blockchain niet wijzigbaar is.

Stel dat er muziekrechten worden verkocht. Door de muziekrechten vaan bepaald nummer te tokenizen en toe te voegen aan de blockchain, worden de eigenaren van het nummer vastgelegd in de blockchain. De technologie van de blockchain zorgt ervoor dat, wanneer de blocks eenmaal zijn gevalideerd, deze niet meer aanpasbaar zijn. De eigenaar van de muziekrechten zijn dus, voor eeuwig, vastgelegd in de tokens. Hierdoor kan er geen twijfel meer ontstaan over wie de eigenaar is. Ook is het niet mogelijk om fraude te plegen en te doen alsof je de eigenaar bent. Er kan namelijk altijd in de blockchain gekeken worden wie de échte eigenaren zijn. Wanneer de eigenaar vervolgens de muziekrechten wil verkopen, kan dit door de token te verkopen. Ook nu weet de koper dat hij te maken heeft met de rechtmatige eigenaar.

Tokenizen maakt de wereld dus veel transparanter, duidelijker en eerlijker. Iedereen heeft de mogelijkheid om eigenaar te worden, en fraude plegen wordt een stuk moeilijker. Ook ben je niet meer afhankelijk van tussenpersonen, omdat je tokens zelf makkelijk en snel online kunt kopen. Dat is uiteindelijk ook het hele doel van een blockchain; tussenpersonen elimineren.

Security tokens en vastgoedaandelen

Een bekende vorm van tokens zijn security tokens. Dit soort tokens worden vaak gebruikt voor vastgoed en aandelen. Het kan namelijk erg veilig zijn om vastgoedaandelen en te tokenizen. Nu gebeurt het verkopen en kopen van vastgoedaandelen in grote hoeveelheden, door middel van zogenoemde REITS (Real-Estate Investment Trusts).

Met een REITS kun je een pakket aan aandelen van eigendommen kopen. Het is vaak erg moeilijk om zoiets te doen, omdat er veel papierwerk bij komt kijken. Ook zul je heel veel geld moeten hebben om in te stappen. Steeds meer mensen zien security tokens als oplossing voor dit probleem. Op deze manier kunnen de vastgoedaandelen in kleine stukjes verkocht worden, waardoor ook investeerders met een kleinere portemonnee kunnen instappen.

Harbor (een start-up in San Fransisco) is bezig met het tokenizen van (vastgoed) aandelen en kunstobjecten. Op deze manier hopen ze om een markt die normaal gesproken erg moeilijk te betreden is, een stuk laagdrempeliger te maken.

Het zal alleen nog even duren voordat dit ook wettelijk gezien kan en mag. Effecten en aandelen staan namelijk onder zware regelgeving. In Nederland zorgt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de regelgeving. Zij zullen eerst moeten testen of security tokens wel echt veilig zijn en in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Cryptotokens

Een token is iets dat aan de blockchain vast zit en een generieke waarde bevat. Op deze manier uitgelegd lijkt het alsof een token hetzelfde is als een cryptocurrency. Maar dat is niet waar. Een cryptocurrency is namelijk een digitale munt die een waarde vertegenwoordigt en gebruikt kan worden om waarde uit te wisselen. Een cryptocurrency vertegenwoordigt altijd een blockchain, in tegenstelling tot een token.

Een token vertegenwoordigt niet een blockchain, maar draait er juist op. Het doel van een token is om projecten te financieren met een ICO. Een ICO is, in tegenstelling tot een IPO, een makkelijke manier om geld te verdienen.

Meestal hebben tokens namelijk geen eigen blockchain, maar draait het op een andere blockchain die smart contracts en Dapps ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum. Een token is dan ook makkelijker te ontwikkelen omdat het geen eigen blockchain nodig heeft. Ze hebben zelfs geen standaarden.

Het verschil tussen een cryptocurrency en cryptotokens

Waarschijnlijk vind je het verschil tussen een cryptocurrency en token nog erg vaag. Dat is niet raar, want ze lijken erg veel op elkaar. Dit komt doordat beide een waarde op de blockchain vertegenwoordigen, en je met beide kunt betalen. Toch zijn er een aantal fundamentele verschillen tussen cryptocurrencies en tokens.

Een cryptocurrency is iets dat onafhankelijk van elk ander platform werkt. De waarde van een coin wordt vastgesteld op basis van vraag en aanbod, maar bestaat in principe niet.

Tokens bestaan daarentegen wel. Bekende tokens zijn Augur, OmiseGO, Tether en EOS. Deze tokens hebben dus een platform nodig waar ze op kunnen draaien. EOS en OmiseGO daarien bijvoorbeeld op Ethereum, terwijl Tether op Omni draait.

Smart contracts

Een begrip dat je vaak tegen komt als het over tokens gaat, is smart contracts. Een smart contract is in feite een contract dat is opgeslagen in de blockchain. Het is echter in deze vorm een stukje computercode dat zichzelf kan uitvoeren wanneer bepaalde voorwaarden zijn bereikt. Stel dat je een huis verkoopt, en je met de koper afspreekt dat je de eigendomsakte pas overhandigt wanneer het geld is ontvangen. In de echte wereld zou je te maken kunnen hebben met een oplichter. Maar met een smart contract kan dat verleden tijd zijn. Je kunt in de smart contract vermelden dat de eigendomsakte automatisch digitaal worden overhandigd wanneer het geldbedrag op de bankrekening is ontvangen. Wanneer de voorwaarde niet wordt voldaan, wordt de actie ook niet uitgevoerd.

Conclusie

Tokenizen kan dus een erg veilige manier zijn om fysieke goederen of aandelen voor een goedkopere prijs te verkopen. Je verlaagt de drempel om in te stappen doordat de prijzen van tokens lager zijn dat de werkelijke waarde van het product of het aandeel. Echter worden tokens nog niet geaccepteerd door grote instanties, omdat de veiligheid eerst nog bewezen dient te worden. Het is daarom afwachten voordat we weten hoe belangrijk tokens gaan worden!

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!