De toekomst van crypto en blockchain

De toekomst van crypto en blockchain

Nog maar ruim 10 jaar geleden, in oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de whitepaper van Bitcoin. Waar het toen een abstract gegeven was van een ontastbare munt, is er afgelopen decennium heel veel gebeurd omtrent Bitcoin en cryptocurrency’s.

De eerste jaren stond dit in een negatief daglicht, mede omdat deze nieuwe vorm van financiële transacties in trek was bij criminelen. Mensen durfden zich niet te verdiepen in het onbekende en hadden geen flauw idee wat de achterliggende ideologie was van deze nieuwe revolutie.

De laatste jaren krijgen steeds meer mensen interesse in blockchain en crypto. Waarom? Omdat ze zich verdiept hebben in de marktwerking en de doelstellingen die gepaard gaat met deze revolutie. De populariteit stijgt en zelfs grote spelers in de traditionele financiële wereld zien potentie in crypto.

Bekijk snel

Deze week werd bekend dat Elon Musk voor maar liefst 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd in Bitcoin, wat de prijs deed stijgen naar astronomische hoogte. Een nieuwe All Time High van 42.000 dollar per stuk. Alsof dat nog niet genoeg was, maakte Elon Musk bekend dat Tesla wel toekomst ziet in de munt als betaalmiddel. Eerder maakte PayPal ook bekend dat het in de nabije toekomst mogelijk is om te betalen met Bitcoin. Mastercard volgt en ziet ook toekomst in deze nieuwe technologie als betaalmiddel. Is dit de toekomst van crypto en blockchain?

De ideologie van blockchain

Het idee van de blockchain is ontstaan als reactie op de centrale organisaties die macht hebben over heel veel zaken. Denk maar aan je financiële situatie waarbij banken bepalen of je al dan niet rente krijgt, of ze jouw geld gebruiken om leningen te verschaffen, maar ook dat banken bepalen wat je wel of niet kan kopen. Wil je een huis kopen en moet je een lening aangaan? Een derde partij bepaalt of én wanneer jij deze lening kan afsluiten, bepaald door één organisatie.

Maar niet alleen financieel, denk ook maar aan het beheer van privégegevens. Wist je dat Facebook meer dan 5000 gegevens van jou heeft verzameld en vervolgens jouw data verkoopt aan adverteerders zodat jij overspoeld wordt door reclame?

De Blockchain technologie streeft naar een wereld waar alles decentraal is. Waar iedereen in het netwerk beslissingsrecht heeft op wat al dan niet wordt toegelaten. Een blockchain is een verzameling van data die allemaal op chronologische volgorde wordt opgeslagen op een digitaal, gedecentraliseerd netwerk. Het is onmogelijk om deze data nog aan te passen waardoor het wordt gezien als objectief en onmogelijk te manipuleren. 

Financiële toekomst

Vooral de financiële markt wordt hiermee op zijn kop gezet omdat we bij vrijwel elke financiële handeling afhankelijk zijn van een externe organisatie. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen? Dit kan niet zonder notaris, die zich nota bene ook nog eens een flinke som geld toe-eigent. Wij houden een grote sector draaiende door ons geld in handen te leggen van externe partijen die we maar blindelings vertrouwen, maar waar is dit vertrouwen op gebaseerd?

Bij de blockchain heerst transparantie en openheid en kan iedereen altijd alle voorgaande transacties raadplegen. Daarnaast werkt deze op een decentraal platform aan de hand van smart contracts waarbij er geen consensus mogelijk is en alles is vastgelegd.

Vertrouwen vs. wantrouwen

Ons huidig monetair systeem is puur gebaseerd op vertrouwen. Bij het ontstaan van het geld zoals we dat de dag van vandaag kennen, was de waarde gebaseerd op goud. Dit was een ijkpunt voor de effectieve waarde voor het briefje dat je in je hand kreeg als ruilmiddel. Doorheen de jaren is deze waarde losgekoppeld van de waarde van goud. Vanaf dit moment was geld enkel gebaseerd op vertrouwen. Zonder al te veel na te denken bleven we doorgaan in een monetair systeem dat vrijwel op niets is gebaseerd, niets dan vertrouwen. Dat was ook meteen duidelijk bij de financiële crisis die ontstond toen we massaal het vertrouwen verloren in de banken.

In de technologie van blockchain fluctueert de waarde van elke individuele token ook, maar deze waarde is gebaseerd op externe factoren zoals marktwaarde en hoeveelheid tokens in de markt. De schaarsheid van deze is bepalend voor de prijs. Dit terwijl geld eindeloos wordt bijgedrukt waardoor het briefje in jouw hand steeds minder waard wordt.

Snellere transacties

Heb je wel eens geld overgemaakt naar een ander land of naar een andere bank? Het kan zomaar zijn dat jij dagen moet wachten alvorens deze storting is goedgekeurd en op de rekening van de bestemmeling staat. Anno 2021 is dit ondenkbaar, maar het is helaas wel de realiteit. Veel van deze transacties zijn geautomatiseerd, maar alsnog hebben banken een hoop personeel nodig om deze transacties goed te laten verlopen. Waarom duurt dit zo lang dan?

Veel banken hebben hun eigen systeem waardoor transacties langer duren. Best bizar terwijl je een mailtje naar de andere kant van de wereld kan sturen en deze meteen aankomt, toch? Bij de blockchain-technologie heerst uniformiteit over de technologie waardoor transacties en gegevensoverdracht in een oogwenk gebeuren. De transacties nemen toe en dit is ook een belangrijke factor voor een economische groei.

Image
Transactie blockchain

Transparantie

Transparantie is een belangrijke eigenschap in een decentraal netwerk. En we merken dat we steeds vaker behoefte hebben aan deze transparantie. Vaak moeten we andere geloven op hun woord, maar hebben we nooit bewijs of dit daadwerkelijk zo is. Denk aan Tony Chocolonely die moderne slavernij wil tegengaan in Oost-Afrika door eerlijke handel te drijven met eerlijke salarissen. Heel mooi initiatief maar hoe weten we nu of ze dit ook doen? Nergens vinden we hier daadwerkelijk bewijs van.

In een decentrale organisatie hebben alle leden toegang tot alle informatie in het netwerk. In dit voorbeeld wil dit zeggen dat iedereen kan nagaan wanneer welk product gemaakt is, waar, in welke omstandigheden en wat voor salaris ieder betrokken persoon hiervoor heeft gekregen. Dit lijkt nog ondenkbaar in onze huidige samenleving, maar steeds meer mensen hebben behoefte aan deze openheid en transparantie omdat we bewust zijn dat vrijwel alles is berust op vertrouwen. Zou jij voorbeeld ook niet meer doneren tijdens een inzamelactie als je écht zou weten waar elke cent naartoe zou gaan?

Bedrijven die betalingen goedkeuren met crypto

De laatste jaren zien ook bedrijven toekomst in het gebruik van cryptogeld. Wat eerst nog een abstract gegeven was, willen zij natuurlijk ook hun rendement veiligstellen door middel van een nieuw financieel systeem dat niet gebaseerd is op puur vertrouwen. Bij deze grote bedrijven is het reeds mogelijk om te betalen in crypto:

Microsoft

Het is mogelijk om Bitcoin toe te voegen aan je persoonlijk Microsoft-account. Dit kan je enkel gebruiken om apps, games en films te kopen in de Windows- en Xbox-winkels. We zien hier dat de transacties vooral plaatsvinden in een digitale omgeving, maar de werking van deze transacties zijn identiek aan degene die kunnen plaatsvinden in de winkel. Kopen we binnenkort onze nieuwe computer in een fysieke elektronicawinkel met Bitcoin of andere crypto?

Burger King

Een lokale nieuwsbron in Venezuela heeft verklaard een partnerschap aan te gaan met crypto voor Burger King-ketens in Venezuela. Klanten kunnen cryptocurrency’s gebruiken als betaalmiddel. Ze kunnen betalen in Bitcoin, Dash, Litecoin, Ethereum en Tether.

In september 2019 was de Duitse tak van Burger King al revolutionair nadat ze verklaarden ook Bitcoin-betalingen te aanvaarden op hun website en apps. Dit was eerder een marketingstunt die enkel online geldig was en waarmee je voorlopig nog niet in fysieke winkels kan betalen.

Subway

Ook bij de broodjesgigant Subway kan je betalingen doen met Bitcoin. In 2013 al betaalde de Amerikaan Allan Welsch zijn broodje met de populaire munt. In onderstaande video is te zien dat deze manier van betalen onbekend en complex is. Ben je benieuwd hoeveel hij destijds heeft betaald voor zijn broodje en wat het broodje nu waard zou zijn? Ontdek het in onderstaande video!

Shopify

Al sinds 2013 biedt Shopify de mogelijkheid om klanten te laten betalen in Bitcoin. Net zoals vele andere winkels, werd dit mogelijk door hun samenwerking met BitPay. Dit gaat om terugkerende abonnementskosten waar Shopify wel de voordelen van in ziet, zeker met een stijgende populariteit en stijgende koers.

Institutionele toekomst

Zoals eerder besproken is de blockchain op een gedecentraliseerd netwerk waarin openheid en transparantie centraal staan. En naast een verschuiving op de financiële markt, kan dit ook grootste gevolgen hebben op de huidige arbeidsmarkt.

Jobs met stijgende vraag

De technische revolutie gaat enorm hard. Het is dus ook overduidelijk dat technische vaardigheden essentieel zijn om deel uit te maken van deze revolutie. Momenteel is er een exponentiële vraag aan ingenieurs en specialisten op het gebied van AI, Artificial Intelligence. Maar de vraag naar webdevelopers, datawetenschappen, machine learning en beveiligingsspecialisten zal alleen maar toenemen. Waar steeds meer online en op de blockchain gebeurt, is beveiliging en versleuteling onmisbaar!

Jobs die overbodig worden

De blockchain haalt van nature tussenpersonen weg en vormt een bedreiging voor verschillende industrieën, waaronder verzekeringen, onroerend goed en de reisbranche. Stel je voor dat je vlucht is geannuleerd en dat je in no-time een dossier hebt met alle informatie en dat je vervolgens op dezelfde dag je terugbetaling ontvangt. Een ander actueel voorbeeld is de toeslagenaffaire in Nederland die al maanden aansleept. Wanneer je dergelijke situaties op de blockchain laat verlopen, hebben de gedupeerde zo hun vergoedingen. Helaas is dit een voorbeeld van hoe het werken met een tussenpersoon vaak een proces is van lange adem.

Natuurlijk zullen deze niet geheel overgenomen worden door blockchain-technologie mits menselijke interactie nog noodzakelijk is bij bijvoorbeeld de reisbranche. Blockchain heeft geen notarissen of auditors nodig omdat alle transacties worden bevestigd volgens een wiskundige formule. Sommige beweren dan ook dat de zwaarst getroffen personen degene zijn die dagelijks bemiddelen bij geschillen.

Getroffen industrieën

Banken

De grootst getroffen sector met de komst van blockchain zijn natuurlijk de banken. Hoewel sommige denken en/of hopen dat het hele bankwezen gaat verdwijnen en de blockchain alles gaat overnemen, is de realiteit iets genuanceerder. De kans is groter dat de huidige bankinstellingen deze nieuwe technologie gaan gebruiken om financiële diensten sneller, veiliger en gemakkelijker te maken.

Reisindustrie

De reisindustrie zal ook volledig op zijn kop worden gezet. Dit is een voorbeeld van een industrie waarbij zoveel tussenpersonen zijn waarbij het vaak een onmogelijke opdracht lijkt om iets gedaan te krijgen. Maar door het gebruik van smart contracts op een blockchain-technologie worden een hele reeks van deze ergernissen automatisch opgelost. Vaak is dit proces zodanig complex dat veel van de gedupeerde hun compensatie niet claimen omdat ze geen energie hebben of geen flauw idee hebben hoe te beginnen.

Creatieve sector

De creatieve sector wordt vaak hard getroffen en achteruitgeschoven in de samenleving. Zo hoor je vaker dat acteurs en muzikanten een karig loon krijgen en dat muzikanten vaak negatief staan ten opzichte van organisaties zoals Spotify, die zelf ook veel winstmarge nemen op het streamen van hun muziek. De artiesten die echt financieel voordeel halen bij Spotify zijn grote artiesten die veel streams krijgen. Kleinere spelers in de muziekindustrie verdienen te weinig om te kunnen leven van dit inkomen. Ze hebben vaak ook kritiek op streamingsdiensten omdat de waarde van hun muziek zou beïnvloeden.

Het is voor de jongste generatie niet voor te stellen maar vroeger moest je een CD of album van je favoriete artiest kopen om hun muziek te beluisteren. Deze opbrengsten gingen, overigens ook niet allemaal door het gebruik van tussenpersonen zoals labels en muziekwinkels, naar de artiest.  Blockchain kan deze relatie opnieuw vormgeven en een platform creëren waarbij het voor jonge artiesten veel interessanter is. Zo krijgen muzikanten een betere verloning voor hun eigen werk, zonder dat tussenpersonen met een veel te groot deel aan de haal gaan.

Conclusie

Met de revolutie van de Blockchain worden alle processen geautomatiseerd en hebben we steeds minder behoefte aan tussenpersonen die handmatig gaan opereren. Waarom zouden we tenslotte alles manueel laten doen terwijl we een groot deel van deze administratieve taken ook volautomatisch kunnen maken op de blockchain?

Het zal ervoor zorgen dat veel banen in het gedrang komen, maar daarnaast worden ook weer opportuniteiten gemaakt in deze nieuwe digitale wereld. Het zal er vanaf hangen in hoeverre jij wilt meegaan in dit nieuwe tijdperk en hoe een groot deel jij ervan wilt uitmaken. Ondanks dat deze technologie nog relatief nieuw is, is het wel veelbelovend voor de toekomst voor heel veel industrieën. De snelheid, efficiëntie en transparantie zijn kernwaarden die alleen maar kunnen leiden naar succes.

Hoe zie jij de toekomst van crypto en blockchain? Laat het ons weten in onze Facebookgroep. Volg onze online masterclass en word nu al een crypto-expert!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.