wetgeving

Redenen om crypto te verbieden voor een land

Je zult je misschien afvragen of er redenen zijn voor een land om crypto te verbieden. Op het nieuws lees je namelijk wel eens dat banken helemaal niet zo blij zijn met de komst van cryptocurrencies. Banken worden beheert door overheden, en daarom zou een land ook verschillende redenen kunnen hebben om het te verbieden.

Op dit moment zijn er al verschillende landen die cryptocurrencies hebben verboden. We vertellen je graag waarom deze landen dit doen en wat andere redenen zouden kunnen zijn om crypto te verbieden voor een land.

Bekijk snel

Redenen om crypto te verbieden voor een land

Een land kan ontzettend veel redenen hebben om ervoor te kiezen om crypto te verbieden. Echter zijn er maar een paar redenen die het belangrijkst zijn. Je zult vooral merken dat de overheid bang is om de controle te verliezen. Het verliezen van de controle kan vervolgens voor andere redenen om crypto te verbieden zorgen. We vertellen je graag wat de belangrijkste redenen om crypto te verbieden kunnen zijn.

Overheid verliest de controle

De belangrijkste reden is misschien wel dat overheden controle verliezen wanneer het grootste gedeelte van de bevolking overstapt naar crypto. Crypto is namelijk een vervanger van het monetair betaalsysteem. Het monetair betaalsysteem is een betaalsysteem waar overheden en banken invloed op kunnen uitoefenen. Zo kan een overheid binnen een monetair betaalsysteem ervoor kiezen om extra geld bij te drukken in geval van crisis. Of om de biljetten te vervangen voor nieuwe biljetten.

Crypto is een betaalmiddel waarmee tussenpersonen buitenspel worden gezet. Banken en overheden kunnen dan geen invloed meer uitoefenen op de economie. Een overheid kan verschillende redenen hebben om deze controle niet te willen verliezen.

De economie niet uit de crisis kunnen redden

Wanneer de overheid geen controle meer heeft op de economie, kan de overheid de economie ook niet uit een crisis helpen. Normaal gesproken zou een overheid geld bijdrukken wanneer we in een periode van laagconjunctuur leven. Op deze manier is er genoeg geld in de economie dat weer geïnvesteerd kan worden. De controle die de overheid heeft zorgt ervoor dat bedrijven niet te veel last hebben van de economische crisis.

Wanneer een land gebruik maakt van crypto kan de overheid geen invloed uitoefenen op de economie wanneer het land in crisis zit. Overheden willen vaak de economie helpen om voor de beste welvaart te zorgen. In het geval van crypto kan een overheid er niet in slagen om dit doel te behalen. De angst dat crypto het monetair betaalsysteem zal vervangen en de overheid de economie niet uit een crisis kan redden is daarom voor veel overheden een reden om crypto te verbieden.

Wanbetalingen en corruptie zijn verleden tijd

Als een overheid zelf ook over moet gaan op crypto, zijn wanbetalingen en corruptie verleden tijd. De gehele bevolking kan dan namelijk inzien waar uitgaven van de overheid naartoe gaan. Voor corrupte overheden is dit natuurlijk een nachtmerrie. De rechtstaat en andere landen kunnen dan sancties opleggen wanneer blijkt dat wanbetalingen hebben plaatsgevonden. Dit is ook de reden dat veel landen waar de overheid wordt verdacht van corruptie crypto in de ban hebben gedaan.

Meer criminele praktijken

Een overheid kan ook bang zijn dat het aantal criminele-, drugs- en witwaspraktijken zal stijgen wanneer crypto als betaalmiddel wordt gebruikt. Het is namelijk voor een overheid (bijna) onmogelijk om te achterhalen waar transacties vandaan komen en naartoe gaan. Hierdoor kunnen criminelen minder makkelijk opgespoord en gestraft worden.

Nu geven banken bij overheden aan wanneer er ongebruikelijke transacties plaatsvinden. Vervolgens kunnen banken en andere instanties onderzoek doen naar deze transacties, waarna de mogelijke daders gestraft kunnen worden. Bij crypto is dit dus niet op de huidige manier mogelijk.

Bevolking kan geld verliezen

Toen Bitcoin in 2017 populair werd viel crypto ook op bij de kamerleden van de Nederlandse Tweede Kamer. Veel kamerleden waren niet blij met de opkomst van cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum. Een van de redenen die ze hiervoor gaven was dat cryptocurrencies gevaarlijk zijn omdat mensen hier veel geld mee kunnen verliezen. De handel in crypto werd in dit geval vergeleken met het investeren in aandelen, maar dan in een markt die veel te erg fluctueert.

De bevolking zou hier veel geld mee kunnen verliezen omdat crypto niet stabiel genoeg zou zijn om in te beleggen. Daarom wilden sommige kamerleden dat de overheid een verbod op crypto zou opleggen. Dat verbod is er natuurlijk nooit gekomen in Nederland.

Te groot risico voor bedrijven

Overheden kunnen crypto ook een te groot risico voor bedrijven vinden. Het is daarom bijvoorbeeld erg lastig om als crypto bedrijf in Nederland jezelf aan te melden bij een bank. Banken vinden namelijk dat het risico dat deze bedrijven lopen te groot is. Een lening aanvragen is daarom (bijna) onmogelijk.

Het wordt gezien als een groot risico omdat de prijs van crypto volgens banken te instabiel is. Het is hierdoor lastig een waarde toe te kennen aan crypto. Ook kan de waarde van een bedrijf hierdoor van de een op de andere dag zomaar halveren. Omdat de overheid geen controle over de waarde heeft, kan de overheid ook niet ingrijpende maatregelen treffen.

Zijn er al landen die crypto hebben verboden?

Er zijn in de wereld al verschillende landen die cryptocurrencies hebben verboden. Deze landen hebben daar zo allemaal hun eigen redenen voor. In de Afrikaanse landen Marokko, Algerije, en Egypte is het verboden om crypto te bezitten of er in te handelen. Wanneer je dit toch doet kun je een straf verwachten.

Ook een aantal Amerikaanse landen (Canada, Bolivia, Colombia en Ecuador) hebben al enkele regels en restricties over crypto opgenomen in het wetboek. De straffen zijn voor deze landen echter niet zo zwaar. Dat is helaas niet in alle landen zo.

In Bangladesh (Azië) kun je namelijk een gevangenisstraf van 12 jaar krijgen wanneer je betrapt wordt op het bezit en de handel in Bitcoin. Je zult hier dan ook bijna niemand tegenkomen die Bitcoin bezit. De straf die hier tegenop weegt is simpelweg te zwaar.

Andere landen die enige vorm van verbod omtrent cryptocurrencies hebben opgelegd zijn Saoedi-Arabië, Jordanië, Iran, Nepal, Pakistan, Vietnam, Cambodja, China, Taiwan en Indonesië.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.