Glitch Protocol header

Glitch - Een protocol-level blockchain voor DeFi

Profile picture for user Sylant
Door Sylant
do, 14/01/2021 - 10:15

Als er een woord van het jaar gekozen kon worden in de blockchain industrie dan zou ‘DeFi’ een grote kanshebber zijn. DeFi staat voor ‘decentralized finance’, een afkorting die duidt op een alternatief systeem voor de huidige centrale financiële producten. Het streven van de bedenkers achter blockchain technologie is het teruggeven van de macht over het eigen geld aan individuen. Bitcoin stelt mensen in staat om zich te beschermen tegen inflatie van bijvoorbeeld de Euro of de Dollar, maar dat is nog maar het begin.

Ethereum en andere netwerken bieden tal van mogelijkheden die het mogelijk maken voor een persoon om zich volledig los te maken van de traditionele gevestigde partijen. Financiële producten zoals leningen, handelsbeurzen, verzekeringen en meer worden momenteel enkel centraal geregeld.

Ethereum stelt mensen echter in staat om op een decentrale manier al deze zaken te regelen door innovatie makers die hun krachten bundelen. De producten worden snel ontwikkeld, maar het Ethereum netwerk blijft achter en laat zien wat de obstakels zijn om over te gaan naar een decentraal netwerk.

Voor iedere transactie op de Ethereum blockchain moet er een toeslag betaald worden in de vorm van Gas. De kosten worden bepaald aan de hand van de drukte op het netwerk, zijn er veel transacties dan zijn de kosten hoger. Dit ging eerder over enkele centen, maar sinds de komst van de decentrale handelsbeurs Uniswap zijn de kosten flink opgelopen.

Iedere handelsbeweging wordt gezien als een transactie op het netwerk, waardoor er een flink aantal transacties bij is gekomen. In recente pieken op het netwerk zijn de kosten opgelopen tot wel $200 per transactie.

Deze opstoppingen op het netwerk en de torenhoge transactiekosten als gevolg laten een grote beperking zien van het Ethereum netwerk; de schaalbaarheid. De producten die op het netwerk gebouwd worden, vooral degene binnen het DeFi landschap, vereisen een hoog aantal transacties wie veelal snel doorgevoerd moeten worden

 Het huidige Ethereum netwerk is hier niet toe in staat, gelukkig zijn er alternatieven.

Wat is Glitch?

Een nieuw protocol dat zich richt op schaalbare, razendsnelle en goedkope transacties speciaal voor DeFi. Waar veel projecten een poging doen alle industrieën te bedienen, gelooft Glitch in focus en positioneert zich om het ideale platform te worden voor DeFi activiteiten. Aangezien DeFi een grote drijfveer kan zijn voor de adoptie van blockchain en cryptocurrency is de schaalbaarheid, snelheid en lage transactiekosten die Glitch faciliteert absoluut nodig.

In Centralized Finance worden er momenteel duizenden transacties per seconde doorgevoerd aan betalingen, transacties en dergelijke. Deze aantallen zijn ondenkbaar op het huidige Ethereum netwerk, maar Glitch is van plan daar verandering in te brengen. Het protocol is uniek gebouwd om het eerste DeFi smart contract platform te worden om een alternatief te bieden voor het traditionele financiële systeem. Glitch is gebaseerd op drie basisprincipes;

 1. Potentie om bijzonder veel transacties tegelijk te verwerken
 2. Nagenoeg geen transactiekosten
 3. Een winstdeling model voor investeerders en de ontwikkelaars van de financiële producten

Het product van Glitch is vergelijkbaar met Avalanche, wat decentrale apps (dApps) in staat stelt op hun eigen aangepaste side-chains producten te lanceren. Het verschil zit hem in het feit dat Avalanche is gebouwd rond een ‘Directed Acyclic Graph (DAG), een decentraal besluit systeem wat hier en daar tekenen van centralisatie kan vertonen. Glitch is een pure blockchain, in staat is om tienduizenden transacties per seconde te onderhouden, zonder de centralisatie risico's die komen met DAG-gebaseerde platformen door het Stakeholder Governance Carousel model. Op de Glitch blockchain is er geen identificatie nodig, geen vertrouwen en geen toestemming van derde partijen. Alles op het netwerk staat dApps in staat om volledig autonoom te opereren. Hierbij erkennen zij de bestaande oplossingen van blockchains met bewezen functies en vooral een bestaande doelgroep.

Dat klinkt uiteraard interessant, maar de vraag is uiteraard hoe het project dit alles wilt gaan realiseren. Het streven om alle huidige producten te verkassen naar een compleet nieuwe blockchain is erg ambitieus en erg onwaarschijnlijk. Ook daar heeft Glitch over nagedacht. Het protocol is op te delen in een aantal producten; token wrapping, vault profit sharing, GEX en het consensus mechanisme.

In onderstaande video leggen we meer uit over wat Directed Acyclic Graph (DAG) is en hoe deze techniek werkt.

Token wrapping

Het team heeft erg goed gekeken naar de markt en erkent de noodzaak van het Ethereum netwerk. Uniswap, Yearn Finance en tal van andere bekende producten draaien op het Ethereum netwerk met alle gevolgen van dien. Om te kunnen genieten van de doelgroep van het Ethereum netwerk introduceert Glitch het Token Wrapping model. Een manier om tokens als het ware in te wikkelen met een Glitch versie van deze munt. Dit gebeurt momenteel al op andere netwerken.

Met de komst van Token Wrapping zijn tokens en coins niet meer volledig beperkt tot de eigen blockchain. Bitcoin is bijvoorbeeld ook als wBTC te wrappen tot ERC20 token om op Ethereum verzonden te worden of zelf in smart contracts te gebruiken. Het is de bedoeling dat tokens zoals Bitcoin en ETH worden gewrapped om tegen lage kosten toch deze munten te kunnen verhandelen. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld een gBTC en gETH token. Het logistieke proces ziet er als volgt uit:

Image
TokenWrap Glitch Protocol

Het is de bedoeling dat er in de toekomst token wrapping plaats kan vinden tussen verschillende blockchains, waardoor Glitch kan dienen als overbruggend protocol tussen de grotere bestaande blockchains zoals Ethereum, Tron en Polkadot. Het voordeel hiervan is dat wrapped token gebruikers een gelijke hoeveelheid waarde "wrapped" krijgen in een token die makkelijker te gebruiken is door dApps. Het gebruik van deze dApps wordt dus een stuk eenvoudiger en toegankelijker.

De ontwikkelaars van de dApps kunnen niet alleen de tokens wrappen, maar zij kunnen ook een identieke kopie van een ERC-20 smart contract kopiëren en lanceren op de Glitch blockchain. Hierbij geniet je van de functionaliteiten van Ethereum, maar tegelijkertijd ook van de lage transactiekosten en snelheid van de Glitch blockchain. Hoe meer dApps er worden gelanceerd op de Glitch blockchain, hoe meer mogelijkheden er zijn voor individuen die de Glitch token bezitten.

Vault Profit Sharing

In het Glitch protocol is een ‘kluis’ ingebouwd met een winstdelingsmechanisme. 20% van alle netwerkkosten en dApp-inkomsten worden automatisch gestort in een in een kluis die onomkeerbaar op de blockchain wordt opgeslagen. Alle verdiensten in de kluis worden verdeeld over alle Glitch stakers die het netwerk ondersteunen.

Dit model moedigt de community en de gebruikers van Glitch dApps aan om de ontwikkelaars van deze dApps te ondersteunen met het genereren van inkomsten. Daarnaast creëert het een vicieuze cirkel tussen de gebruikers van het Glitch netwerk en de dApp ontwikkelaars. De dApp ontwikkelaars worden gesteund door de community om meer inkomsten te genereren, en deze inkomsten worden vervolgens weer verdeeld onder de community leden. Deze extra tokens kunnen daarna weer worden besteed in het Glitch netwerk van dApps. Deze combinatie moedigt beide kanten van de munt aan.

Glitch Decentralized Exchange (GEX)

Een van de grote problemen van het Ethereum netwerk is Uniswap. Het is een oplossing voor vele, maar ook een van de voornaamste redenen dat het netwerk nagenoeg altijd is overbelast met de hoge transactiekosten als gevolg. Glitch wil een alternatief bieden met hun eigen versie van de Decentralized Exchanges, de GEX.

De GEX is een toestemmingloze, peer-to-peer engine die gebruikers in staat stelt om snel, goedkoop en veilig te handelen - wat ongekende snelheid en lage transactiekosten met zich meebrengt, iets wat momenteel ontbreekt in het DEX landschap.

Populaire Ethereum assets (ERC-20) zullen beschikbaar worden op de GEX door middel van Token Wrapping. Hiermee kan gehandeld worden in millisecondes tegen een fractie van de huidige kosten op ETH gebaseerde DEXes. De GEX kan per direct tokens omzetten en draait op de bliksemsnelle gedelegeerde proof of stake consensus op de Glitch Blockchain. Daarbij maakt de GEX gebruik van een geautomatiseerde market-making (AMM) model zoals Uniswap, Sushiswap en andere. De kern bestaat uit winstdeling, inclusiviteit, en voordelen voor stakeholders.

In een overvolle markt valt de GEX op door de manier waarop alle functionaliteiten binnen het ecosysteem van Glitch integreren. De market-maker helpt bij de prijsstabiliteit en de bijbehorende vergoedingen, zodat er meer waarde wordt gehaald uit de arbitrage voor de winstdeling. De UX zal eenvoudig en professioneel zijn ondanks de complexe techniek achter de schermen.

Wat is de huidige staat van het product?

Het is nog niet volledig duidelijk wat de huidige staat is van het product. Aangezien het een eigen blockchain betreft is het meer dan enkel een smart contract opstellen op het Ethereum netwerk. Als er gekeken wordt op de website van Glitch is er een pagina te vinden met documentatie van de Glitch blockchain. Hier worden een aantal zaken erg uitvoerig behandeld zoals;

 • QT Wallet Tutorial
 • Glitch Core Wallet Commands
 • Startup Commands
 • Adding Nodes
 • GRC-20 Token (Token Wrapping)

Een klein voorbeeld van deze documentatie kun je hieronder vinden. Hierin wordt uitgelegd hoe je zelf een GRC-20 token kunt maken met gebruik van de QT wallet van Glitch;

Image
QT wallet Glitch Protocol

Dat gezegd hebbende is het nog niet publiek aangekondigd dat al deze producten die worden vermeld in de documentatie ook daadwerkelijk live zijn. Het is afwachten tot het moment dat de tokens beschikbaar zijn, of tot het team meer bekend zal maken via de officiële kanalen. 

Roadmap

De roadmap laat zien wat de toekomst biedt voor een project. Ze komen in allerlei soorten en maten, maar Glitch doet het net even iets anders. Zij hebben een flinke lijst aan technische aspecten en to-do’s die ze willen oplossen op een rij gezet voor de komende 60 dagen. Voor een leek is het vrij onbegrijpbare taal, met categorieën als;

 • Core API C++ Core API for chain-agnostic smart-contract functionality.
 • ERC20 Wrap Token Platform
 • Write LP Dex contract for Glitch ILiquidityValueCalculator contract write and deploy

In het pitch deck dat gedeeld is met investeerders gaat het niet verder dan Q2 van 2021. Hier worden wel meer zaken benoemd zoals bijvoorbeeld staking events, ETH funnels en een decentrale beurs voor derivaten. Dit is allemaal toekomstmuziek, maar het laat wel zien dat het team verder kijkt en meer producten wilt gaan ontwikkelen.

De GLCH Token

De token die bij het Glitch Protocol hoort is de GLCH token. Het project presenteert de token niet als een valuta, niet als een asset maar als een instrument. Het is de bedoeling dat degene die de token bezit kan genieten van vele voordelen zoals te zien in de onderstaande afbeelding.

Image
GLCH Token Glitch Protocol

Dat wil zeggen dat iedereen die de GLCH token bezit de volgende voordelen kan genieten;

 • Toegang tot alle producten op de Glitch Blockchain
 • Controle over de productie van nieuwe blokken op het netwerk
 • Stemrechten voor het governance model van het netwerk
 • Winstuitkering door de ‘profit sharing vault’
 • Treasury rights -- Onduidelijk wat dit precies inhoudt

Het is een aardige rij aan functies die de token bezit, maar al deze functies zijn over het algemeen wel erg afhankelijk van het gebruik van de blockchain. Er wordt flink ingespeeld op het lanceren van verschillende dApps op het netwerk, of dit momenteel al gepland staat is onduidelijk.

Tokenomics

Hetgeen waar het voor de meeste investeerders om draait is het economische model achter de token. Hieronder een kort overzicht van de verschillende prijzen die gehanteerd zijn voor de private sale en de public sale.

Ticker: GLCH
Network: Glitch Blockchain
Total supply: 88,888,888 GLCH
Initial market cap: $1.36 miljoen
Hard cap: $3.35 miljoen
Token Type: Utility token
Price in Seed Round: $0.03375
Price in Private Round 1: $0.0675
Price in Private Round 2: $0.07875
Price in public round: $0.09000

Hieronder is een afbeelding te zien met de verdeling van het totale aantal GLCH tokens die gemaakt zijn. Het moet gezegd worden dat er nooit meer tokens gemaakt zullen worden, de huidige total supply is definitief.

Image
GLCH token distribution

Hier is te zien dat in totaal 55% van de tokens is verkocht tijdens de seed, private en public sale. De rest van de munten is in het bezit van het project verdeeld in een aantal verschillende potjes. Het overgrote deel is bedoeld om het netwerk ten goede te doen in de vorm van marketing, liquidity rewards, audits en andere doeleinden.

Wie zit er achter het project?

Een project is natuurlijk niemand zonder een goed team. Het is daarom ook bijzonder dat Glitch ervoor heeft gekozen om momenteel het team nog onder de radar te laten naast de huidige twee founders. Sean Ryan en Julian Muchatuta, beide ervaren in het corporate leven met ervaring bij verschillende bedrijven. Echter, beide hebben niet heel veel ervaring bij grote blockchain initiatieven en lijken niet uit de industrie zelf te komen.

Image
Glitch token team

Dat wil uiteraard niet zeggen dat dit geen succes kan worden, aangezien zij dit talent kunnen aantrekken op andere vlakken binnen het bedrijf. Zoals we te zien krijgen in het pitch deck deelt het team de onderstaande regel over de rest van het team: ‘het team bestaat uit een marketing manager en developers. Het is de vraag wanneer er meer gedeeld zal worden over de rest van het team.

Adviseurs

Momenteel zijn er geen adviseurs bekend, enkel het huidige team.

Vragen - waar liggen de grootste obstakels voor Glitch

Aan ambitie ontbreekt het zeker niet voor Glitch. Het protocol wil het thuis worden van honderden verschillende decentrale applicaties en daarmee een deel van het Ethereum netwerk opslokken. Hierin beweren zij echter niet een ‘ETH killer’ te zijn zoals Polkadot, maar juist een extra laag bovenop het bestaande netwerk. Het blijft wel dat het protocol sterk afhankelijk is van het gebruik van de blockchain.

Het gehele ecosysteem is gebouwd rondom het gebruik van de blockchain waarin de token holders beloningen ontvangen naarmate het netwerk meer gebruikt wordt. Dit is dan ook het punt waar het grootste obstakel ligt voor Glitch. Als de adoptie niet lukt, en het blijkt onmogelijk om de juiste developers aan te trekken, zal er geen waarde ontstaan voor de GLCH token. Het moment dat de blockchain live is, en de ware potentie van het netwerk duidelijk wordt, zullen de developers besluiten of het netwerk geschikt is voor hun applicaties. Als dit balletje eenmaal gaat rollen kan het een grote waarde brengen voor de GLCH token, maar dit is alleen als de decentrale applicaties daadwerkelijk gebruikt worden.

Conclusie

Glitch is een project dat nog in de kinderschoenen staat. Alle documentatie die over het project te vinden is dateert nog geen half jaar geleden. Toch is het hen gelukt om in deze korte periode een blockchain te bouwen met een eigen wallet en een uniek stukje technologie.

De marketing van het protocol is tot nu toe erg solide en voor de public sale is er gekozen voor Trustswap, een gerenommeerde exchange met noemenswaardige resultaten in het verleden. De eerste samenwerkingen zijn gesloten en het is het aftellen tot de token beschikbaar wordt op Uniswap en andere handelsbeurzen.

Daarbij moet wel gezegd hebben dat de ambities bij Glitch en het team wel goed liggen. Zij streven ernaar om het thuis te worden voor DeFi applicaties en daarmee mensen wereldwijd een alternatief te bieden voor het huidige financiële systeem.

Hierin speelt de GLCH token een centrale rol, met tal van beloningen voor degene die deze token bezit. De huidige roadmap laat niet direct zien hoe deze doelen bereikt gaan worden, en de huidige documentatie ook niet. Het is daarom nog even afwachten wat we nog meer kunnen verwachten van het team.

Het is een project met potentie, maar ook een project dat de komende periode hard moet gaan werken om alles in werking te zetten. Het project is erg jong wat in hun voordeel kan werken, maar het betekent ook dat er wellicht nog kleine obstakels in de weg kunnen komen te liggen.

Wanneer het team erin slaagt om ook maar een klein deel van hun doelen te behalen, zal de GLCH token van grote waarde zijn binnen het ecosysteem.

Website: http://glitch.finance/

Telegram: https://t.me/glitchprotocol

Twitter: https://medium.com/glitchfinance

Medium: https://twitter.com/glitchprotocol

Whitepaper: https://glitch.finance/Glitch-whitepaper-2020.pdf

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.