Extra rendement verdienen met je staked coins? Ontdek Liquid Staking Derivatives

Extra rendement verdienen met je staked coins? Ontdek Liquid Staking Derivatives
Ethereum
eth

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo
                     

Je crypto vastzetten en hiervoor beloningen ontvangen. Hartstikke mooi, het kan je namelijk een passief inkomen opleveren. Maar gedurende deze periode kun je niets doen met je crypto, tenzij je ze weer gaat unstaken. En daalt de prijs gedurende die periode? Jammer. Maar gelukkig kun je extra rendement verdienen met je vastgezette coins. 

Ontdek hier alles over de nieuwste trend van DeFi: Liquid Staking Derivatives. Stake je favoriete cryptomunt en krijg hiervoor een ontvangstbewijs waarmee je alsnog kan handelen en extra opbrengsten mee kan verdienen. Te mooi om waar te zijn? Toch niet. Ontdek in dit artikel alles over Liquid Staking Derivatives.

Bekijk snel

 

Wat zijn crypto derivatives?

Een crypto derivaat is een product of contract waarvan de waarde wordt bepaald door een onderliggende valuta of waarde. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, grondstoffen, fiat valuta's en dus ook cryptocurrency’s. Concreet? Als de prijs van dit onderliggend product in waarde stijgt, dan stijgen de prijzen van het derivaat ook. Ze zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Let op: je koopt niet het product zelf, maar een afgeleide van het product. Stel je koopt een Ethereum-derivaat, dan bezit je zelf geen Ethereum, maar koop je een contract waarmee je gaat speculeren op de prijs. Hou er rekening mee dat handelen in derivaten complex is en veel risico’s met zich meebrengt. Derivatives kennen we in de wereld van crypto ook als synthetische tokens. 

Bekijk onderstaande video voor een simpele uitleg over derivaten en hoe ze werken.

Soorten crypto derivatives

Er zijn talloze derivaten beschikbaar, zoals hierboven vermeld. Maar zelfs in de wereld van crypto zijn er verschillende derivaten beschikbaar. Ze werken allemaal apart, maar volgen wel hetzelfde principe. Namelijk niet het product zelf kopen, maar een afgeleide ervan. Een aantal voorbeelden zijn:

In dit artikel focussen we ons op een DeFi derivaat, namelijk Liquid Staking Derivatives.

Waarom zijn crypto derivaten belangrijk?

Handelaren hebben verschillende investeringsstrategieën. Deze crypto derivaten zijn daar onderdeel van, ze zijn belangrijk voor de crypto economie. Ze bieden veel meer functies aan, die verder reiken. Daarnaast hebben ze ook verschillende voordelen:

Toenemende liquiditeit

Handel is alleen mogelijk wanneer er voldoende liquiditeit is. Het feit dat je gemakkelijk Bitcoin of Ethereum kan kopen, is omdat er voldoende liquiditeit op de markt is. Is dit niet het geval? Dan was handelen vrijwel onmogelijk. Deze problematiek zien we vaker in de wereld van DeFi.

Door het gebruik van crypto-derivaten is er meer liquiditeit in de markt, wat dus zorgt voor betere posities om te handelen. Een liquide markt is doorgaans minder risicovol, omdat er altijd wel iemand anders bereid is om jouw positie in te nemen of jouw crypto te kopen. Voorbeeld: de prijs van Bitcoin daalt en niemand is bereid om je Bitcoin te kopen, dan zul jij grotere verliezen lijden. In de praktijk is er altijd wel iemand bereid om tegen die prijs jouw (deel) Bitcoin te kopen. 

Wat is Liquid Staking?

Liquid Staking Derivatives zijn de laatste nieuwe trend op het gebied van DeFi. Het biedt investeerders een nieuwe manier om rendement te genereren om hun assets. Laten we eerst kort kijken naar wat staking precies is.

Wat is staking?

Om het netwerk veilig te houden, kunnen houders van een bepaalde cryptomunt hun assets gaan staken (mits Proof-of-Stake). Hierbij dragen zij hun steentje bij aan de veiligheid van het netwerk, terwijl ze hiervoor beloningen ontvangen. Hierdoor worden transacties in het netwerk geverifieerd. En jawel: als investeerders kun je hier dus ook een passief inkomen mee verdienen. 

Je hebt het verschil tussen variabel en vast staken. Deze beide betekenen dat je jouw cryptomunten voor een (on)bepaalde niet kunt gebruiken. Pas vanaf het moment dat je jouw tokens weer uit deze stakingpool haalt, kun je deze weer gebruiken. Dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Stel dat je een bepaalde assets gaat staken voor een vaste periode van bijvoorbeeld 90 dagen. Neemt de prijs van deze asset een duikvlucht? Dan kun je jouw tokens dus niet ‘unlocken’ en verkopen.

Maar dat is niet het enige nadeel. Staan je tokens vast in een stakingpool? Dan kun je hier verder niets meer mee doen. Je kunt deze cryptomunten gedurende deze periode niet gebruiken om verder te gaan handelen op de markt. Jammer, toch?

               
  Ethereum staken Binance
     
Bron: sweeann/Shutterstock.com

Proof-Of-Stake Ethereum

In September 2022 vond de langverwachte ‘Merge’ plaats van Ethereum. Hierbij gingen ze van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Dit betekent dat iedereen Ethereum kan gaan staken, en hiervoor ook beloond worden.

In de wereld van DeFi kun je hier sinds kort nog veel meer mee. Gebruikers die hun Ethereum en andere assets (mits PoS) vastzetten, in de vorm van staking, ontvangen hiervoor een ontvangstbewijs. Dit bewijs is een Liquid Staked Derivate (LSD). Het is een token, vergelijkbaar met andere cryptomunten, omdat het volledig vervangbaar en overdraagbaar is. Je kunt met dit ontvangstbewijs dus ook verder gaan handelen. Handelaren kunnen hun cryptomunten dus gaan staken en hebben toch nog de mogelijkheid om deze te verhandelen op gedecentraliseerde exchanges (DEX) dankzij het ontvangstbewijs. 

Je kunt dus vanaf nu stakingopbrengsten krijgen en tegelijk ook nog handelen met deze nieuwe munt. Ga jij je munten staken op ‘een normale manier’? Dan zijn deze gelocked voor een (on)bepaalde periode en kun je hier verder niet mee handelen, in tegenstelling tot Liquid Staking Derivatives. 

Gebruik je verkregen synthetische tokens om te traden, future contracten af te sluiten, liquiditeit toe te voegen of te handelen op verschillende decentrale exchanges (DEX’en). Deze nieuwe vorm van staking is een flexibele manier om je vastgezette valuta alsnog aan het werk te zetten voor extra rendement. 

Liquid Staking Providers

Om de liquiditeit in de markt zo hoog mogelijk te houden, zijn er verschillende exchanges en dApps die jouw een rendement geven wanneer jij je tokens gaat staken. En hun verdienmodel? Zij nemen tussen de 5 en 10% van de beloningen. In dit opzicht is het een win-winsituatie voor beide partijen. 

MetaMask biedt sinds ook de mogelijkheid aan om rechtstreeks vanuit je wallet Ethereum te staken voor ongeveer 5% jaarlijkse beloningen. Op moment van schrijven ondersteunt MetaMask verschillende Liquidity Staking Providers (LSD's): 

Hoe werkt Liquid Staking?

Stort je Ethereum bij bijvoorbeeld Lido? Dan ontvang je stETH. Kies je voor Rocket Pool? Dan krijg je rETH. Dit is je ontvangstbewijs dat jouw aandeel Ethereum vertegenwoordigt. Dit ontvangstbewijs noemen ze in de wereld van DeFi ook wel LSD (Liquid Staking Derivative).

Met dit bewijs ontvang je niet alleen beloningen uit staking, maar je kunt het ook gebruiken om te handelen, het als onderpand inzetten voor extra leningen of er extra liquiditeit mee verstrekken. Het is ook mogelijk om extra opbrengsten bovenop je huidige rewards te verdienen.

Voorbeeld: eerdere cijfers van Lido hebben deze LSD in kaart gebracht. Eind januari 2022 had Lido meer dan 4,64 miljoen Ethereum tegen een huidige prijs van 1550 dollar. Omgerekend een totale waarde van 7,192,000,000. Kijk je dan naar een rendement van ongeveer 5% en een commissie voor het platform van 10%, dan genereert Lido meer dan 32 miljoen dollar aan inkomsten op jaarbasis of een gemiddeld bedrag van 87.000 dollar per dag. 

Lido is hiermee koploper als aanbieder van deze dienst. Ze hebben een TVL (Total Value Locked) van 7 miljard dollar. Ongeveer 9x zoveel dan Rocket Pool. Lido bezit momenteel 28% van alle ingezette Ethereum en 73% van het liquide ingezette ETH-marktaandeel.

Let op: de waarde van je ontvangstbewijs, het nieuwe teken, bevat dus altijd de huidige waarde van de onderliggende valuta. 

               
  DeFi
     
Bron: Photon photo/Shutterstock.com

Kanttekening Lido

Indrukwekkende cijfers, maar is dit wel zo veilig? Veiligheid kan niemand ooit garanderen in de wereld van crypto. Kijk naar de ondergang van FTX. Na het woelige jaar 2022 zijn investeerders massaal op hun hoede, en niet geheel onterecht.

Decentralisatie is hierbij echt noodzakelijk. Eén partij met een groot aantal Ethereum zou Lido kunnen ontwrichten, dit met grote gevolgen. Vind er een gecentraliseerde aanval op het netwerk plaats van meer dan 33%? Dan heeft Libo (en alle investeerders) een groot probleem. Daarom wordt het protocol verder gedecentraliseerd.

Conclusie

Hou jij je crypto vast voor langere tijd? Dan is staken altijd een goede optie, want zo verdien je tenslotte extra rendement. Er zijn verschillende manieren om je favoriete PoS-coins te gaan staken. Dit kan zowel op een vaste als variabele manier, maar één ding blijft gelijk: ben je deze coins aan het staken? Dan kun je ze op dat moment niet gebruiken. Je mist dus kansen op de markt.

Met de nieuwe ontwikkeling van Liquid Staking Derivatives is dit niet het geval. Nog steeds krijg jij een beloning voor het staken van je coins, maar daarbij krijg je ook nog eens een ontvangstbewijs; een synthetisch token die de prijs van de onderliggende assets volgt. Met deze tokens kun jij vervolgens liquiditeit toevoegen voor extra rendement, speculeren of handelen op de markt. Het één hoeft hierbij het ander niet uit te sluiten. Stake je favoriete coins terwijl je op talloze manieren extra rendement kunt verdienen!

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Liquid Staking Derivatives of andere crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis community van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is. 

Header image: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

           

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!