wat is een escrow?

Wat is een escrow?

Wanneer je een aankoop doet, is er altijd een risico dat er iets mis zou kunnen gaan. Zo zou de koper bijvoorbeeld zijn betaling niet kunnen voldoen nadat jij de producten of diensten al hebt geleverd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan oplichting via Marktplaats.

Gelukkig is er een oplossing die erg effectief werkt als het gaat om het beschermen van activa. Dat kan namelijk gedaan worden door middel van een escrow. Wanneer je wil weten wat een escrow is, kom je al snel termen als ‘blockchain’ en ‘crypto’ tegen. Laten we daar wat meer over vertellen.

Bekijk snel

Wat is een escrow?

Met een voorbeeld kunnen we snel en duidelijk uitleggen wat een escrow nou precies is, en waar het voor wordt gebruikt. Stel je eens voor dat Roel één Ethereum wil verkopen. Uiteindelijk vindt hij een koper voor de Ethereum, genaamd Lisa. Roel verstuurt de Ethereum naar Lisa, maar vervolgens kiest Lisa ervoor om niet te betalen, en verdwijnt als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk blijkt het account van Lisa nep te zijn, en is Roel dus opgelicht.

Dit soort oplichtingen gebeuren dagelijks. Zo is er tussen 2011 en 2018 voor minimaal €1.7 miljard aan cryptocurrency gestolen door middel van scams en hacks. Scams zoals in het geval van Roel en Lisa gebeuren echter niet alleen met crypto. Er worden ook ieder jaar duizenden mensen opgelicht via bijvoorbeeld Marktplaats of andere webwinkels.

Een escrow zou dit probleem kunnen oplossen. Bij een escrow wordt er gebruikgemaakt van een zogenaamde ‘geblokkeerde bankrekening’, welke door een derde partij beheerd wordt. Hierdoor kunnen alle betrokken partijen elkaar veel meer vertrouwen.

Hoe werkt een escrow?

Bij een escrow wordt er dus gebruikgemaakt van een derde partij. Deze derde partij wordt ook wel de escrow agent genoemd en zorgt ervoor dat een actie pas uitgevoerd wordt wanneer er door alle betrokken partijen aan de juiste voorwaarden is voldaan.

Stel nou dat Roel deze keer een Bitcoin wil verkopen aan Tim. Roel heeft natuurlijk geleerd van zijn vorige ervaring, en besluit nu gebruik te maken van een escrow. Roel zal eerst zijn Bitcoin naar de escrow agent sturen, die de Bitcoin in hun bezit houden totdat Tim heeft betaald.

Uiteindelijk ziet Roel dat Tim inderdaad geld heeft overgemaakt naar zijn rekeningnummer, waarna hij de escrow agent inlicht. Vervolgens geeft de escrow agent de bitcoin vrij, en hebben beide partijen een veilige deal gemaakt.

Lijkt dat niet op een smart contract?

Een escrow service lijkt inderdaad een beetje op een smart contract. Beide diensten hebben namelijk veel met blockchain te maken, en hebben als doel dat iedere betrokken partij een overeenkomst zonder risico’s kan sluiten.

Echter is een smart contract in feite een stukje code waarin de overeenkomst vast staat. Wanneer partij A aan de voorwaarden heeft voldaan, wordt de code in de smart contract geactiveerd en wordt er een bepaalde actie uitgevoerd.

Toch worden smart contracts vaak gebruikt voor iets complexere gevallen. Een escrow service wordt weer vaker gebruikt voor wat simpelere overeenkomsten, zoals het verkopen van producten en diensten.

Hoe veilig is een escrow?

Escrows zijn erg veilig om te gebruiken wanneer je een overeenkomst wil aangaan met een andere partij, en je niet weet of je deze partij kunt vertrouwen. Wanneer je je inleg overmaakt naar de escrow agent, wordt deze altijd goed en veilig bewaard in een cold storage.

Dit is een opslag die helemaal is afgesloten van het internet of ieder ander netwerk, net zoals een cold wallet. Het is dus bijna onmogelijk dat deze systemen gehackt worden. Escrow agents hebben dan dus ook altijd de producten of diensten die je levert goed en veilig bewaard.

Ook wordt er in het algoritme van escrow gebruikgemaakt van de basisbeginselen van cryptocurrencies en blockchain. Crypto escrow services draaien ook nog eens op een blockchain, wat zorgt voor een extra beveiliging.

Multi-signature

Het is belangrijk om gebruik te maken van multi-signature. Deze techniek zorgt er namelijk voor dat er van minimaal 2 partijen een ondertekening nodig is om een bepaalde actie uit te voeren. Zo weet je zeker dat de escrow-agent te vertrouwen is. Zij kunnen dan niet producten of diensten van de leverancier naar zichzelf sturen. Mochten ze dat willen doen, dan is daar ook een handtekening van de andere partij voor nodig.

Er is veel onderzoek gedaan naar escrows, en hier is ook steeds uitgekomen dat escrow een veilige service is om een overeenkomst te sluiten. Wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt, kunnen de gemaakte plannen makkelijk geannuleerd worden, en verliest niemand zijn inzet. Daarbij zorgen de technieken die worden gebruikt bij escrow ook nog eens voor extra veiligheid. De kans dat er iets fout gaat bij een escrow is hierdoor ontzettend klein.

ICO’s

Er zijn veel gevallen bekend waarbij mensen zijn opgelicht wanneer ze wilde instappen bij een ICO. Daarom kiezen veel ICO’s er ook voor om gebruik te maken van een escrow service. Zo willen ze een stukje zekerheid bieden aan de mensen die in de ICO willen investeren, en komen ze over als een betrouwbaar bedrijf. Het is dus een stukje kwaliteit en zekerheid die ze bieden aan potentiële investeerders.

Verschillende soorten escrow-overeenkomsten

Er zijn verschillende soorten escrow-overeenkomsten, waar verschillende variaties van bestaan. Deze soorten escrows zeggen wat over de voorwaarden en de partijen die meedoen aan de overeenkomst.

Crypto escrow overeenkomst

Een crypto escrow overeenkomst bestaat uit drie partijen:

 1. de escrow agent;
 2. de leverancier; en
 3. de afnemer van de crypto

Er zijn helaas nog niet veel escrow-agent aanbieders voor crypto escrows. Een van de belangrijkste aanbieders is Bitrated, waar we later iets dieper op ingaan.

Individuele escrow-overeenkomst

Bij deze escrow wordt er een overeenkomst gesloten tussen de escrow agent, partij A en partij B. Vaak is een van deze partijen de leverancier van de producten of diensten, en is de andere partij de afnemer. Daarom wordt dit ook wel de ‘Drie Partijen Escrow Overeenkomst’ genoemd. De afnemer is in dit geval altijd een individu.

Collectieve escrow overeenkomst

Een collectieve escrow overeenkomst is eigenlijk hetzelfde als de individuele escrow-overeenkomst, alleen is de afnemer in dit geval geen individu. In dit geval is er een overeenkomst tussen de escrow agent, de leverancier van de producten of diensten en een groep afnemers. Het wordt daarom ook wel de ‘Twee Partijen Escrow Overeenkomst’ genoemd.

Distributie escrow overeenkomst

De distributie escrow overeenkomst is een wat ingewikkeldere overeenkomst. Er zijn namelijk meerdere partijen betrokken bij deze overeenkomst. In dit geval is er een overeenkomst tussen de escrow agent, de maker en eigenaar van de producten/diensten, de leverancier en de afnemer van de producten/diensten. Er is ook een collectieve variant van de distributie escrow overeenkomst, waarbij het niet gaat om één afnemer, maar om een groep afnemers.

Mantel escrow overeenkomst

In een mantel escrow overeenkomst worden de afspraken tussen de leverancier en de afnemer van de producten/diensten vastgelegd. Deze overeenkomst wordt gebruikt om hier vervolgens meerdere escrows onder te brengen.

Er zijn ook meerdere variaties op escrow-overeenkomsten. Het zal je opmerken dat eigenlijk alle overeenkomsten vooral zijn opgezet voor de IT-sector. Andere variaties zijn:

 • Cloud escrow overeenkomst
 • SaaS escrow overeenkomst
 • Technology escrow overeenkomst
 • Self Service Online escrow overeenkomst
 • Software escrow overeenkomst
 • Broncode escrow overeenkomst
 • Data escrow overeenkomst
 • Knowledge escrow overeenkomst
 • Industrial escrow overeenkomst

Welke crypto escrow service gebruiken?

Helaas zijn er nog maar weinig escrow services die speciaal voor crypto zijn ontwikkeld. Het belangrijkste platform dat hier een rol in speelt is Bitrated, dat gebruikmaakt van multi-signature transacties om zo betrouwbare betalingen te kunnen garanderen.

Hiervoor moet nog wel een derde partij worden aangesteld, die ervoor zorgt dat beide partijen aan alle gestelde voorwaarden voldoen. Door de multi-signature oplossing heeft de derde partij nooit de volledige controle over de crypto, waardoor hij de inleg ook niet naar zijn eigen rekening kan overmaken.

Bitrated zorgt op deze manier dus voor nóg meer veiligheid.

Het is dus wel belangrijk dat je, wanneer je gebruik wil maken van Bitrated, op zoek gaat naar een betrouwbare escrow agent. Ook dat is mogelijk op het platform van Bitrated.

Ripple

Een cryptomunt die vaak aan escrows wordt gekoppeld is Ripple. De munt Ripple draait op de blockchain XRP Ledger, en is gemaakt om diensten van financiële instellingen te ondersteunen. Zo willen de makers van Ripple een ecosysteem creëeren waarin financiële instellingen razendsnel geld kunnen overmaken naar andere landen.

Ripple heeft ongeveer nog 55% van de gehele XRP voorraad in handen, wat op dit moment in een escrow wallet wordt opgeslagen. Iedere maand komt een deel van de voorraad vrij, wat ook voor veel kritiek zorgt. De waarde van Ripple is de afgelopen jaren namelijk flink gedaald, omdat er steeds meer Ripple bij komt. Het aanbod groeit dus iedere maand.

Zo is Ripple in 2019 bijna 40% in waarde gedaald, terwijl Bitcoin in 2019 zo’n 90% is gegroeid.

Doordat deze voorraad in een escrow wallet is opgeslagen, heeft Ripple dus geen invloed meer op het vrijlaten van deze munten. Zolang er aan de voorwaarde wordt voldaan, wordt er Ripple vrijgegeven.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.