Afbeelding bij blogartikel Elliott Waves

Elliott Waves trading indicator - uitleg voor beginners

De Elliot Waves crypto trading indicator. Wat is dat nou precies? Wanneer je lekker van start wilt gaan met crypto trading, dan kun natuurlijk je hopen op het beste en een populaire coin als Bitcoin kopen. Of je kunt een hele kleine coin kopen en hopen dat deze op korte termijn door het dak gaat. 

In plaats van stiekem je vingers te kruisen en te hopen op oneindige rijkdom, helpt het enorm wanneer je jezelf verdiept in je investering. Het vaststellen van trends en patronen is iets waar je bij technische analyse (TA) regelmatig mee te maken krijgt.

Ook de juiste momenten om je crypto in te kopen of te verkopen, kun je regelmatig bepalen wanneer je goed bent (of wordt) in technische analyse. 

Maar wat is technische analyse dan precies? Wat kun je er allemaal mee? Wat zijn trading indicatoren? En wat is de Elliott Waves crypto trading indicator? En misschien nog wel belangrijker: hoe werkt hij? 

De antwoorden op al deze vragen, en nog veel meer vragen, vind je uiteraard terug in dit uitgebreide artikel met een complete uitleg over Elliot Waves! Ga er dus even goed voor zitten en schrijf met ons mee! En voor je het weet, ben jij een rijzende ster in de crypto trading industrie!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Trading Indicatoren, de Elliott Waves én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

In onderstaande video wordt in een sneltreinvaart van 2 minuten alles aan je uitgelegd wat je in 2 minuten kunt leren over de Elliott Waves. Maar geen zorgen, we leggen het zometeen ook nog even in alle rust aan je uit. Bekijk de video vooral even ter inspiratie!

 

Wat is ‘Technische Analyse’ (TA)?

Technische Analyse is het toepassen van historische data (vaak koersontwikkelingen) om vanuit die data toekomstige trends te kunnen voorspellen. Of iets makkelijker gezegd: proberen te bepalen wanneer een koers zal gaan stijgen of gaan dalen. Wanneer je dat goed onder de knie krijgt voel je je automatisch meer gesterkt wanneer je besluit om een coin te gaan kopen of verkopen.

Technische analyses gaat vaak gepaard met trading indicatoren. De Elliot Waves indicator is hier een belangrijke van. Trading indicatoren helpen je in je technische analyse en geven een indicatie in wat voor type trend je zit, hoe sterk deze trend is en wat gunstige momenten zijn om te kopen of te verkopen. Zoals gezegd zijn er verschillende trading indicatoren. Vaak allemaal met een andere benadering en een andere functionaliteit of werking, maar met hetzelfde doel: grip te krijgen op de koersen en hier het liefst zoveel mogelijk geld mee verdienen.

Wat is de Elliot Waves indicator?

De Elliott Wave theorie, in het Nederlands ook wel de Elliott golven theorie genoemd, werd door Ralph Nelson Elliott ontwikkeld eind jaren 20. Elliott geloofde dat aandelenmarkten zich in bepaalde terugkerende cycli bewegen. Dit in tegenstelling tot de algemene gedachte dat markten zich chaotisch bewegen.

Elliott onderzocht duizenden grafieken van de Dow Jones en ontdekte een zekere herhaling van koersbewegingen volgens vaste herkenbare patronen. Hij publiceerde zijn bevindingen in het boek ‘The Wave Principle’. Dit boek is sowieso een aanrader, wanneer je je meer wilt verdiepen in technische analyse binnen crypto trading.

De koersbewegingen worden verdeeld in hoofdtrends, ofwel impulsive waves en in correctieve trend, ofwel corrective waves. Om daar meer over te leren, bekijken we de werking van de Elliot Waves indicator.

Hoe werkt de Elliot Waves indicator?

Zoals gezegd bestaan de Elliot Waves uit een tweetal soorten waves, de impulsive waves en de corrective waves. Om daar een beter beeld bij te krijgen, beginnen we zometeen met een afbeelding. Maar voordat we inzoomen op de verschillende waves, is het handig om eerst naar de algemene werking te kijken.

De Elliot Waves richt zich met name op een schommelbeweging binnen een trend. Hierbij wordt uitgegaan van een marktwerking die gedurende een bepaalde periode kleine correcties op een trend laat zien. Laten we eerst eens een blik werpen op impulsive waves.

Impulsive Waves

Iedere hoofdtrend kent vijf waves. Binnen deze vijf waves zijn er drie in de richting van de hoofdtrend en twee in de tegenovergestelde richting. Wave 1, 3 en 5 bepalen de hoofdtrend in een impulswave. Een impulswave kan zowel stijgend als dalend zijn. In beide gevallen bepalen wave 1, 3 en 5 de hoofdtrend. 

Image
Impulsive Waves

Voor de Elliot Wave impulsive waves zijn er een paar randvoorwaarden die niet overschreden mogen worden, anders is er (op dat moment) geen sprake van een impulsive wave. Deze voorwaarden zijn als volgt:

  • Wave 2 mag nooit onder de bodem van golf 1 uitkomen.
  • Wave 3 mag nooit de kortste van de drie impuls waves zijn.
  • Wave 4 mag niet onder de top van wave 1 uitkomen.

Er zijn ook nog wat richtlijnen die handig kunnen zijn, maar die niet per definitie noodzakelijk zijn. Wanneer dit zich voordoet, is het wel reden om extra op te letten, maar kan er nog steeds sprake zijn van een impulsive wave:

  • Wave 3 is meestal de langste, maar in ieder geval niet de kortste wave en eindigt boven de top van wave 1.
  • Wave 4 mag nooit onder het startpunt van wave 3 uitkomen.
  • Na de 5e wave volgt er een correctie, die eindigt rond het dieptepunt van wave 4.
  • De vormen van de correctiewave 2 en 4 verschillen. Indien wave 2 een scherpe correctie is, dan zal wave 4 een mildere correctie zijn.

Corrective Waves

Aan het einde van een impuls wave ontstaat er vaak een corrective wave. Dit zijn waves die tegen de grote trend in bewegen. De correctiebewegingen in onderstaande afbeelding herken je op de punten A, B en C. Hier zie je namelijk dat de stijgende trend tot op dat moment wordt omgebogen naar een dalende tendens. 

Image
Corrective Waves

Het mag duidelijk zijn dat het concept niet zo heel ingewikkeld is. Een koers die stijgt doet dat zelden volgens een directe lijn naar boven, maar dat gaat over het algemeen met een golfbeweging naar boven waarbij een koers af en toe ook een kleine daling kan laten zien, alvorens verder te stijgen. 

Na zo’n stijgende trend ontstaat het fenomeen van de corrective waves, waarbij de stijgende trend verder en verder wordt afgezwakt, waarbij hij vervolgens omschiet naar een dalende trend. Er zijn echter talloze uitzonderingen en gradaties.

Ook zijn er verschillende impulsive en corrective waves. En dat is wanneer het écht complex wordt. Dus pak even een koude douche, tik jezelf in je gezicht en drink een sloot koffie. Het komende onderdeel vereist even een wakkere en scherpe geest! ;)

Golfgradaties

Elliott onderscheidde negen golfgradaties. Hiermee wordt bedoeld dat de waves kunnen plaatsvinden op verschillende timeframes. Zo zijn er impulsive waves die jaren duren (bijvoorbeeld te vinden op de maandgrafiek) maar ook hele korte trends (bijvoorbeeld op een minutengrafiek).

Deze gradaties zijn allemaal met elkaar verbonden. Dit wil zeggen dat een impulsive wave op een kleiner timeframe bijvoorbeeld onderdeel van een corrective wave is op een hoger timeframe. 

Elliott maakte onderscheid tussen deze negen golfgradaties:

  • GrandSuper Cycle
  • SuperCycle
  • Cycle
  • Primary
  • Intermediate
  • Minor
  • Minute
  • Minuette
  • Subminuette

Image
Gradaties

Geen paniek. Zowel de cycles als de verschillende waarden lichten we even verder toe. Je snapt dus zo meteen ook wat ((3)) betekent en wat ((IV)) betekent. Het gaat hélemaal goed komen! 

De negen verschillende cycles hebben voornamelijk met de heftigheid ervan te maken. Wanneer je dus in een afbeelding een ((III)) tegenkomt, weet je dat het geplot wordt in de wave degree ‘GrandSuper Cycle’.  Wanneer er een corrective wave met de aanduiding ((c)) is, zie je dat het gaat over de wave degree  ‘Minute’. Voor de rest van het artikel kun je het onderscheid even vergeten, maar het is goed om je bewust te zijn van het bestaan ervan.

Verschillende impulsive waves

Het is maar zelden zo dat een impulsive wave exact de lijn volgt zoals we deze in het onderdeel van de impulsive waves hebben laten zien. Het gebeurt vaak dat een impulsive wave langer doorgaat of juist voortijdig wordt afgebroken. We bekijken in dit onderdeel dan ook drie verschillende impulsive waves en de werking hiervan. We onderscheiden de volgende drie impulsive waves:

  • Wigpatronen
  • Verlengingen
  • Afgekorte vijfde

Wigpatronen (Diagonal Waves)

Wigpatronen (of diagonal waves) zijn patronen die voorkomen in de richting van de impulsive wave. Deze patronen zien er uit als een wig die divergeert (wijder wordt) of convergeert (smaller wordt). De Elliott Wave theorie onderscheidt twee soorten wigpatronen:

Ending diagonal triangle

Een ending diagonal komt voor in de vijfde wave en treedt vooral op na een sterke voorafgaande beweging. Dit wigpatroon komt eveneens voor in de C-wave van een bearmarket. Een wig is een patroon waarbij de support en resistancelijnen convergeren. De ending diagonal kenmerkt zich door een 3-3-3-3-3 structuur. Dat wil zeggen dat elke beweging bestaat uit 3 waves. 

Image
Ending Diagonal

Leading diagonal triangle

Wanneer een wig voorkomt in de eerste wave, dan spreken we van een leading diagonal triangle. Het verschil met een ending diagonal triangle is de structuur van de waves. In plaats van de 3-3-3-3-3 structuur zien we nu 5-3-5-3-5, net als in een impuls wave. Ofwel elke wave in de richting van de trend kent 5 kleinere waves en 3 kleine correctiewaves.

Echter, wave 1 en 4 kunnen elkaar hier wel overlappen. Omdat deze wavestructuur uit 5 waves bestaat, signaleert deze triangle een hervatting van de uptrend. In tegenstelling tot de ending diagonal die het einde van een trend inluidt. 
 
Wanneer je de uitleg over de diagonal triangles, oftewel het wigpatroon, begrijpt dan hebben we goed nieuws voor je: het wordt vanaf hier weer makkelijker! 

Image
Leading Diagonal

Verlengingen (Extensions)

In het merendeel van de gevallen zal één van de impulsive waves een verlenging vertonen, waardoor deze wave langer is dan de andere.  Met langer bedoelen we niet per definitie ‘hoger’ of ‘lager’, maar eentje die langer duurt. 

Een verlenging van een wave komt veelal voor in de derde impulse wave. In dat geval zullen de waves 1 en 5 van gelijke grootte zijn. De wave die een langere duur laat zien, is vaak de wave die een versnelling vertoont van de koersontwikkeling. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Verlengingen binnen een extensie zelf komen ook nog voor voor. Hieronder een schematische weergave waarin wave 3 een verlengingswave laat zien. Uiteraard kan het dus ook voorkomen dat wave 1 of wave 5 een extensiewave vormt.

Image
Extension wave

Afgekorte vijfde (Truncated Fifths)

De afgekorte vijfde ontstaat vaak wanneer de derde wave zodanig is verlengd dat er te weinig ruimte meer over is voor een stijging. Hierdoor komt de vijfde wave niet boven de derde wave uit en dit signaleert een zwakke markt. 

Over het algemeen leidt een truncated fifth dan ook een koerswijziging de andere kant op in. 

Image
Truncated Fifth

Verschillende Corrective Waves

Net zoals er verschillende soorten impulsive waves zijn, bestaan er ook verschillende soorten corrective waves. Gelukkig maar, het leek er vast al bijna op alsof het makkelijk te begrijpen was hè? Gelukkig zijn de correcties relatief minder complex dan de impulsive waves, maar het is nog steeds nodig om de aandacht er even goed bij te houden! We onderscheiden de volgende drie corrective waves:

  • De ‘Triangle’ correctie (3-3-3-3-3)
  • De ‘Zig-Zag’ correctie (5-3-5)
  • De ‘Flat’ correctie (3-5-3)

De ‘Triangle’ correctie (3-3-3-3-3)

De triangle correctie is een patroon dat bestaat uit 5 sub-waves die onderverdeeld zijn in een 3-3-3-3-3 structuur met als nummering A-B-C-D-E. Deze 5 waves vormen zich zijwaarts en vormen een soort driehoekpatroon. Triangles/driehoeken komen vaak voor tijdens de vierde wave.  Tussen de letters zie je de waves van elk 3 eigen waves terugkomen. Dat bedoelen we met een 3-3-3-3-3 patroon of structuur.

Image
Triangle

De ‘Zig-Zag’ correctie (5-3-5)

De zig-zag is de meest voorkomende correctie en bestaat uit een 3-wave structuur met als nummering A-B-C. De sub-wave structuur heeft een 5-3-5 structuur. Dat wil zeggen dat Wave A uit 5 sub-waves bestaat. Golf B uit 3 sub-waves en Wave C weer uit 5 sub-waves. De zig-zag bevat veelal een scherpe correctie. Het patroon is eenvoudig te herkennen aan het op en neer gaan van de verschillende waves, waardoor het zigzag-patroon ontstaat.  

Image
ZigZag

De ‘Flat’ correctie (3-5-3)

De Flat-correctie is de laatste correctie uit de lijst. Eigenlijk ook de makkelijkste. Hij kenmerkt zich eigenlijk vooral door te corrigeren op een vasten onder en bovenlijn. Over het algemeen noemen we deze lijnen dan ook de resistance- en supportlevels binnen crypto trading.

Image
Flat correction

Conclusie

Wanneer je de eerdere artikelen hebt gelezen over de MACD cross of de RSI, dan zul je hopelijk van mening zijn dat het begrijpen van de Elliott Waves best een stukje next level technische analyse is. Toch is het wel degelijk een interessante indicatie die in de praktijk enorm veel inzicht kan verschaffen in bepaalde trends en correcties.

De Elliott Waves zijn uitstekend te combineren met zowel de RSI als de MA Cross, dus wanneer je op zoek bent naar de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i, heb je aan de Elliott Waves een goede!

Wil je graag met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met de Elliott Waves als crypto trading indicator? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.